Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD: Nejlepší jádra v Ryzen Master nemusejí být nejlepší pro scheduler Windows

Já náhodou věřím Microsoftu! AMD měla vzorky poskytnout alespoň 2 roky předem. Považte:
1 měsíc - překlad zadání pro programátory do svahilštiny
2 měsíce - 1. iterace "patche"
2 měsíce - 2. iterace "patche"
2 měsíce - 3. iterace "patche"
3 měsíce - final patch
3 měsíce - testování na zoufalých insiderech
2 měsíce - final final patch
1 měsíc - ozve se Intel, že je teď Core pomalejší
2 měsíce - patch final final patche
6 měsíců - čekání na release kumulativního updatu Win 10

:-)

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Vcelku odpovídá, jen bych měl 2 úpravy - místo svahilštiny má být "indiánština" a po tom, co se ozve Intel se vše vrací úplně na začátek, ne jen patch final final patche :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ted uvaz, ze podobnej seznam ma manager, ktery ma na starosti rozhodovani ktere bugy se budou fixovat a ktere ne. Akorat ti chybi ta analyza na zacatku: podivame se na zavaznost problemu, kolik nas to bude stat, podivame se jaky potencial to ma rozdrbat existujici aplikace (vcetne 150 let starych MSDOS programu, co kdyby nahodou nekdo pouzival ucetnictvi z ejtys), a podivame se na prinos. Problem: par blbu si koupilo 8+jadro a nas scheduler z pleistocenu to nedava. Prinos: tem par blbum by to zvedlo vykon. LOL, dyt ti nerdi si stejne nainstaluji komunistickej linux, a jader maji tolik ze +- 10% vykonu si ani nevsimnou. Zaver: serem na to, nic se fixovat nebude.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

coz vlastne neni az tak blby pristup. Je skoro zazrak, ze tu kompatibilitu dokazi drzet tak strasne dlouho na dost vysoke urovni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zaverem si nelze odpustit jednu poznamku na AMD. Takze kdyz tady 2 mesice tepu, proc to kamosovi nefunguje jak ma a prihloupli fanousci AMD se tomu tady hrozne smeji, kamos si nad tim 2 mesice lame hlavu, tak se marketingove oddeleni AMD konecne rozhoupalo a sdelilo svetu, kde je problem?

Jako sorry, jiste je chyba Microsoftu zrejma, ale to nemohlo AMD vydat reakci driv, co tam dva mesice delali?

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Možná taky NDA jako u Melt, Specter a Zombieků u Intelu, prostě aby měl Mrkvosoft čas udělat nový scheduler, ale ten na to očividně dlabe tak proč to nevypustit do světa a svalit to vše na něj.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš přestat psát samé nesmysly?

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Jake nesmysly? Mozna ale uz jsem to nechtel opravovat, si kamos nad tim lame hlavu 3 mesice, proc se mu vytezuje druhe a treti jadro vic nez to v RyZen Master nejlepsi. A s maximalnim boostem to same, proste vsechno to, na co existuje odpoved a no-X ji v clanku popisuje. Takze vazne tvrdis, ze tu no-X pise nesmysly a jeste ti tu za to davaji plus body? ::)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Přečti si ten článek znovu jo? :D Očividně jsi ho nečetl.

Pokud je 2. a 3. jádro spolu na jednou křemíku pak je lepší vytěžovat dvě co jsou u sebe než každé z jiného křemíku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale ja nekritizuju AMD, ze by neco udelalo spatne. Ja rikam, ze tohle vysvetleni, ze je vsechno ok a jediny problem je zastaraly scheduler Windows, mohli podat rovnou a mohli to vysvetlit mnohem driv.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ale dyt to rekli rovnou.. na webu jsou za eru ryzenu desitky clanku o domrdanym windows scheduleru.. jenze kdyz to rekli, tak microsoft brecel, ze to neni jeho chyba, ze je to chyba amd, ze jim nedodali vcas vzorky.. bude to tri roky od prvniho zenu a furt to vypada, ze si ty vzorky microsoft nedokazal sehnat.. ((:

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Nejsi nějak postiženej? Psal jsem něco o tom že kritizuješ AMD? :D
A tvymu kamošovi se to chová přesně tak jak má. Vytěžuje mu to dvě nejlepší jádra která mají smysl.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A ja ti odpovidam, ze je to napsane v tomto clanku, proc teda opakujes to, co jsem prave zjistil ze clanku? Ano, ted po precteni clanku uz vime, proc se mu to tak chova a ze je to opravdu spravne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

„ si kamos nad tim lame hlavu 3 mesice, proc se mu vytezuje druhe a treti jadro vic nez to v RyZen Master nejlepsi“

Tady by se asi dal problém pojmenovat: „Příliš mnoho volného času“ :-D

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Jestli můžu mluvit za sebe, já se směju tomu, jak vehementně řešíte, podle vlastních slov už 2 měsíce, v podstatě neexistující problém.

Resp. co jsem pochopil, kámošovi procesor funguje ke spokojenosti, naměřený je podle očekávání a jediný „problém“ je, že nějaká monitorovací aplikace ukazuje mírně nižší frekvenci než si představujete.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Doplnění, mělo být: „naměřený výkon je podle očekávání“

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tys tu psal hrozne kraviny.

Napr. si tu psal neco o tom, ze Ryzeny desive topi. Coz nebyla pravda, naopak recenze zminovali jako dost dobre provozni vlastnosti.

Proste faktem je, ze si slozil kamaradovi PC ze srackoidnich komponent, neoveril sis prave jak spolu funguji. Fungovali temer optimalne, ale ty si tu hulakal, ze chces ABSOLUT!!!

V tom tkvem tvuj problem. A co se ti tu lidi snazili vysvetlit. Specificky to, ze tvuj anekdotni dukaz nemuzes pouzit pro obecnou kritiku produktu AMD.

A proc to nereklo AMD drive? Ja osobne sazim na to, kvuli zachovani co nejlepsich vztahu s M$. Prvne asi zkusili zatlacit na vyvojare v M$ aby udelali konecne zmeny v planovaci. To se jim nepodarilo, tak postupne ladili svoje ovladace a nastroje. Ale nakonec narazili na dno svych moznosti a dalsi uz bezpodminecne musi byt na strane M$, proto prisli s tou zpravou. Kdyby se jim podarilo oblbnout kernel M$, nebo se s nimi domluvit, tak nemusi prat to pradlo na verejnosti a muzou to resit "manazersky" v ustrani :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím, tak
1. ti přihlouplí fanoušci se vám snažili dost pomoct a poradit a to i přes to, že se pořád chováte jako rozmazlený frocek.
2. co má co marketingové oddělení AMD dělat s tím, že v M$ jsou jelita a nedokáží porádně udělat svou práci?

https://www.youtube.com/watch?v=Eb520HkZQvo

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

O Windows radši psát nebudu, můžeme být "rádi", že Win 10 tu s námi budou ještě dlouho..
Přijde mi ale zajímavé, jaké má AMD díky čipletům možnosti ladění a skládání CPU. Stačí, aby byla v CPU jen dvojce jader, co zvládnou plný boost, třeba u takového TR nebo EPYCU tedy stačí jeden kvalitní křemík a 2-4 horší, co zvládnou alespoň základní takt. S možností využít čiplety i s deaktivovanými vadnými jádry nebo části cache zbývá už jen opravdové minimum odpadního křemíku, co nejde použít nikde ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k max. taktum u EPYC Rome (pod 3,5GHz) předpokládám, že asi není moc chipletů co by to nezvládlo. AMD má v nabídce i Epyc 8-core se 128MB L3 cache, což by teoreticky umožnilo vyrábět jej z osmi chipletů s jediným funkčním CCX disponujcím jedním funkčním jádrem (možná s ohledem na náklady bude sestaven ze čtyř chipletů s osmi CCX po jednom aktivním core). Uplatnitelnost chipletů bude tedy asi opravdu značná.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Poznámky ku:

>Pokud jádro potřebuje přístup k datům v segmentu L3 cache, který se nachází na jiném
>křemíkovém modulu / čipletu, musí si pro ně sáhnout přes externí Infinity Fabric spojující
>jednotlivé kousky křemíku a to je výrazněji pomalejší.

> Pro AMD totiž nemusí být žádoucí, aby zátěž oscilovala za každou cenu mezi dvěma
>nejlepšími jádry. Pokud jsou tato dvě jádra v různých CCX nebo v různých kouscích křemíku,
>docházelo by při přehazování zátěže k výše popsanému přesouvání obsahu L3 cache mezi
>CCX bloky nebo mezi křemíky a to by mohlo u některých aplikací výkon degradovat více než o
>kolik by ho zlepšily mírně vyšší frekvence elektricky nejlepších jader (z pohledu Ryzen Master).

A to tak, že výrazne, ešte v roku 2013 to dokázalo degradovať v Linuxe výkon na 1/15 teda o 93% oproti ostávaniu na jednom jadre v nohoršom meranom prípade. A to tak neboli CCX, ktoré to ešte komplikujú. viď nižšie

>Scheduler Linuxu zátěž nepřehazuje (pokud o to vysloveně není požádán), takže žádné z
>výše popsaných krkolomností není potřeba provádět a při jednojádrové zátěži lze kontinuálně
>využívat skutečně nejlepší jádro v procesoru a výkonnostně a/nebo energeticky z toho
>profitovat.

Ono to tak ale nie je. On ich prehadzuje, akurát inteligentnejšie.

Kernel Progress On Improving I/O Wait, Interactivity
in Linux Kernel on 4 March 2013

There's also a scheduler patch to fix a "bouncing cow" problem by when running fewer processes on the system than number of processor cores, the process could be bounced around between cores and yield poor performance. This bouncing cow fix for the scheduler yields a performance boost by 15x in a worst-case scenario. More work will come to future Linux kernel releases.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTMxNzA

Skoro by sa dal premenovať plánovač Windows na spomalovač Windows, ak a ešte dnes trápi s problémom skáčucej kravy, ktorý Linux vyriešiel v roku 2013 a

>Microsoft tvrzením, že AMD mu neposkytla s dostatečným předstihem vzorky procesorů, aby
>jim mohla scheduler přizpůsobit.

Ale to už mohli odpozerať z Linuxu, že to nejak je, a že tento problém hrozí...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja tomu vysvetleni prilis neverim. To prehazovani procesu mezi jadry je pro scheduler prace navic. Vypnout to (nebo snizit frekvenci toho jevu) pro ZENy by za danych okolnosti bylo pro MS jednoduche a soucasne by to bylo i idealni reseni z hlediska vykonu a bez umeleho "oblbovani scheduleru procesorem". Win-win-win situace.

Takze realita bude ve skutecnosti nejaka jina/slozitejsi.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Myslím si, že k opuštění NUMA v rámci jednoho socketu u Epyc/Tr patrně přispěl velkou měrou svým neúsilím právě Microsoft. A za to bychom mu měli být vděčni. ;-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To není práce navíc pro scheduler, je to ztráta procesorového času. Podobná jako context switching.

Minule se Microsoft bránil, že dostal vzorky a specs od AMD pozdě. Můžeme si o tom myslet cokoli, ale úplně stejně si AMD nevyřešilo scheduler v Linuxu (kde je spousta možností, jak má plánovač pracovat). DD tvrdil, že to si měla vyřešit firma LINUX (ty jeho hovadiny mi zůstávají v hlavě dlouho...). Ne, to si mělo vyřešit AMD, nikdo jiný. A i AMD to řešilo až po vydání. Nelze se tedy divit Microsoftu, že na tom byl podobně, když samotné AMD v tom mělo mezery.
Jiná věc je to teď, když je Zen na trhu už pěkně dlouho. Linux tyhle problémy už dávno nemá. Hádám, že Microsoft prostě nemá potřebu se přizpůsobovat, a pokud k tomu má skutečně takhle dřevácký přístup, AMD nezbývá, než ten scheduler oblbovat.
Zajímalo by mě, jak krkolomné je dostat do NT vlastní scheduler. Je mi jasné, že to bude v rozporu s licencí, ale dokázal by to vůbec někdo?

A jinak, pořád se bavíme o <5% výkonu, nic, co by potřebovala většina uživatelů řešit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

no, 5% vykonu je hafo ve chvili, kdy ma intel single-thread vykon a gaming vykon 2% nad amd.. ;) think about it..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mně je to právě úplně jedno.
Nevím, co všichni na těch počítačích dělají. Pochopím u pracovních stanic, pochopím u gamerů. Ale v notebooku chci slabounké dvoujádro, co nic nežere a nepotřebuje aktivní chlazení. Výkon je mi úplně putna, naopak ocením nové instrukce. Třeba AES-NI pro mě byl velký krok vpřed.
Do serveru výkon řeším. A pak na to narvu několik virtualizačních vrstev a spoustu výkonu stejně nechám ležet ladem.
Jako chápu, že fanoučci řeší každé procento, tak to má být. Ale tamhle Frantovi je to prostě putna, dokud k němu nějaký takový fanoušek nepřijde, a nezačne mu vysvětlovat, že si má vole vyměnit tohle DLL ve Windows, protože plýtvá výkonem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kamos tvrdil, ze na veskere jeho potreby staci Core i5, ja jsem si koupil Core i7 a nesetril jsem tolik. Za par let si kamos koupil RyZen 3700X a ja mam furt to Core i7. Pritom hrajeme stejne hry, ale jemu uz Core i5 nestacilo, kdezto mne Core i7 furt staci. V souctu celkove castky on zaplatil vic nez ja, prestoze vic setril.

Mimochodem i ja jsem udelal chybu, mel jsem tehdy jit do Core i7-6700K a ne jen do obycejneho Core i7-6700, protoze jsem mohl s tim procesorem za nepatrny priplatek vydrzet jeste delsi dobu.

Kdyby mi neco odpalilo soucasne PC, tak si taky nekoupim 3700X, ale radeji 3800X, protoze za par let ten malinky rozdil muze rozhodovat o tom, jestli zase budu muset PC menit nebo vydrzim s tim jednim delsi dobu.

Takze proto se obcas resi i rozdily v jednotkach procent, tedy to co muze oddelit pouzitelne od nepouzitelneho ne ted, ale casem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, do pracovní stanice jsem si koupil osmijádrový Xeon, už je to teda 8 let... ale tam šlo o investici do výkonu.
Drtivá většina lidí 5% řešit prostě nebude. Je to těch samých 5%, které ušetříte tím, že povypínáte aplikace na pozadí, co často chtějí vlastní vlákno a nutí tak switchovat kontext častěji, než by bylo žádoucí. Nebo těch 5%, které získáte lepším chlazení, inteligentní síťovkou, whatever...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A kdyz povypinas aplikace na pozadi, nasadis lepsi chlazeni a budes potrebovat jeste 5%, nebyla by se byvala ta investice do vykonu hodila? :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě nezapomeňte na cenu, když jste zmínil to slovo investice. Ten cenový rozdíl mezi AMD a Intel je tak masivní, že 5% je úplně mimo.
A stejně lidi kupují Intel. Nedává mi to tak trochu za pravdu?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ve skutecnosti muze byt Intel i levnejsi, staci do ceny zapocitat i desku a pameti. Ovsem musi zakaznik pozadovat nadstandardne vybavenou desku a k Intelu si muze koupit horsi pameti, protoze Intel na nich neni tak zavislej jako procesor od AMD.
Jiste i ja vim, ze to se tyka maleho procenta uzivatelu, ze spis je to o tom, ze to kupujou lidi, kteri o PC komponentach nic nevi a Intel ten slyseli, ze to je znacka. :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uzasna demagogia tyvole :D Ale to, ze ty skoncis za rok, dva so svojim CPU a kamos tu bude dalsich 6+ rokov vysmiaty, to uz si akosi zabudol zmienit, co? :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

5% výkonu je jedna generácia Intelu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak už Windows 1903 měl přinést updatovaný scheduller pro správné fungování na Ryzenech

https://www.reddit.com/r/Amd/comments/bz6egc/windows_1903_fixed_the_sche...

a co s tím udělal 1909 update ?

https://www.reddit.com/r/Amd/comments/dglnck/tested_does_win10_november_...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Já to řeknu slušně, jo? NIC!"

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Update na 1909 s tím neudělal nic, protože na jádro Windows vůbec nesáhl.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

to není pravda:

"A CPU may have multiple “favored” cores (logical processors of the highest available scheduling class). To provide better performance and reliability, we have implemented a rotation policy that distributes work more fairly among these favored cores."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Najlepší článok na DIIT za posledného pol roka, vrelá vďaka no-X!

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft scheduler nezmení, pokiaľ to tak bude vyhovovať Intelu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Intelu to taky nevyhovuje.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ale mnohem méně.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

intelu to nahodou vyhovuje perfektne.. (: ten scheduler plne sedi na desktop procesory intelu, coz je pro intel super.. no a trochu nesedi hedt procakum, ktery ale stejne nikdo nekupuje.. u amd trochu nesedi 6-8c desktop ryzenum a hodne nesedi vsemu co je z vic cipletu..

jako s tou zlatou rybou.. chlapek ji chyti a ta mu rekne, ze mu splni tri prani.. ale jeho sousedovi, co ji chytil vcera musi splnit totez 2x.. chlapek chce krasnou zenu.. soused dostane 2x krasnejsi.. chlapek chce velkej barak.. soused dostane 2x vetsi.. tak se chlapek zamysli a rekne ze chce infarkt, ze kteryho bude polomrtvej.. a soused zdechne (: stejnej princip.. proste ze to skodi nam neni problem, kdyz to konkurenci skodi 2x tolik..

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Aha tak pre to to tretie prianie, nebol prvým prianím. Chcem ďalších 100 prianí...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechcem hadzat vinu ani na AMD ani na MikroSrot, ale JAK PRE BOHA ZIVEHO mohli do sveta vypustit ekosystem CPU+OS, kde ten CPU ma tak prelomovu chipletovu archutekturu aka tu este vo svete x86 nebola a OS ma tak priblby dementny scheduler spred 15 rokov (ked 2-jadraky boli spicka), ze vykon brzdi aj o 10% ??? Pamatajme ze v der8auerovom psychoteste pri 1-vlaknovom booste R9 3900X bola stredna hodnota 1-vlaknoveho boostu o 125 MHz nizsie ako deklarovanych 4600 MHz, signifikantne mnozstvo vzoriek bolo aj na 4,3-4,4 GHz co uz je o 200-300 MHz menej a naj-sam-uchylnejsia odchylka bola 4025 MHz.

Ano je polahcujuca okolnost ze Zen2/Ryzen3000 a chiplety tu mame asi tak 1 kvartal, ale kazdopadne dementi v MikroSrote by uz mohli pohnut lenivou ritou, aby aspon v H1 2020 update uviedli poriadne optimalizovany scheduler pre Zen2/Ryzen3000.

No a potom je tu spred roka este "kauza" chipletoveho 32C Threadripper 2990WX s nerovnakymi pristupmi jednotlivych chipetov do RAM, kde bol vykon v krajnej konkretnej situacii priskrteny o viac ako 50% a preto multivlaknovy vykon bol este pod urovnou 16C Threadripperu 2950X.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Treba si uvedomit, ze Microsoft je obrovska nabobtnana korporacia, v ktorej nezriedka este pracuju ludia, co programovali MS-DOS a Windows 3.11. A podla toho to tam aj vyzera.

Faktor cislo jedna v tomto pripade je, ze sa zatazuju falosnou spatnou kompatibilitou. Falosnou preto, lebo vsetci deklaruju, ze sa nieco neda zmenit aby to nerozbilo kompatibilitu s existujucim SW, ale v skutocnosti to, s cim by ten system mal byt akoze spatne kompatibilny uz davno nejde spustit kvoli tomu, ze zmeny inde v systeme ten program davno rozbili.

Samotna spatna kompatibilita nie je zla vec, ak by sa neudrzovala spatna kompatibilita so SW zalozenym na scestnych napadoch. Tym, ze su vo firme menezeri, co robili pred 30timi rokmi developerov, ma Microsoft tendenciu sklzavat k rieseniam, ktore su velmi tesne zalozene na probleme, ktory prave riesia. V dobe prvych dvojjadrakov s turbom asi riesili problem lokalneho prehrievania sa, tak to vyriesili takto "od podlahy" komunikaciou s BIOSom o tom, ktore vlakno sa da v zavislosti od teploty najviac vytazit. Na toto jednoduche riesenie nastokli primitivny scheduler a bolo dobre.

Jednak je to API medzi BIOSom a OS strasne zle, pretoze komunikuje velmi specificku informaciu, druhak je to API medzi dvoma vrstvami a tym padom je ho dost tazke zmenit. Asi by to trvalo roky... najprv musi Microsoft chciet, potom to musi navrhnut (co zasa bude site na mieru dnesnemu problemu pretoze Microsoft nevie riesit veci abstraktne, to nevedel naposledy ked kupili vyvojovy tim VMS aby im napisal NTcka) a potom este pre to musia urobit podporu ludia od BIOSov. Tipujem, ze na existujuci HW by nedoslo a podpora by sa objavovala pri medzigeneracnych obmenach dosiek. Ci uz CPU, chipsetu, alebo BIOSov.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A proč to přehazování zátěže z jádra na jádro nejde vypnout? Stačilo by jedno nastavení v registru. Pro procesory bez L3 cache s více než jedním jádrem je to dost opruz už spousty let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otazne potom je, ci primitivita toho schedulera bez akychkolvek middlewarov, ovladacov atd... dokaze vybrat najvykonnejsie jadro.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

'' A proč to přehazování zátěže z jádra na jádro nejde vypnout? ''

protoze to ten primitivni microsofti scheduler neumoznuje a microsoft s tim zjevne nechce nic delat.. je fakt tak tezky tipnout si proc? ;)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Přehazovat je žádoucí, protože jinak by se opotřebovávalo jen jedno jádro. V článku to je, hned na začátku. Je však záhadou, že se opotřebovává jen ve Windows a v Linuxu ne :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

V článku je, že by docházelo k lokálnímu přehřívání na jakémsi Pentiu s L3 cache. Což se dá chápat, kdy intel balí k 83W procesorům 65W chladič, ale mě to vůbec nezajímá, já si to chci vypnout, aby mi procesy neskákaly z jádra na jádro jak kamzíci. Když to je v Linuxu defaultně vypnuté, tak to nemůže být problém z hlediska životnosti procesoru.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

U Linuxu to je jedno, protoze ho stejne nikdo nepouziva :-D

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Všichni co tu tak tepete Microsoft, úplně opomíjíte informaci o tom, proč to všechno vzniklo.
Ten scheduler takhle napsali proto, aby OBEŠLI PRASEČINU INTELU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vědět proč to před řadou let vzniklo je fajn ;-).
Nicméně posledních pár let to již ani mobilním či desktopovým CPU Intelu nepomáhá, leckdy i poznateně škodí, a u HEDT platformy je to vyloženě hloupé a škodlivé.
U AMD to jejich procesorům nikdy nic pozitivního nepřinášelo, a u CPU Ryzen to škodí celou dobu co jsou na trhu.
Že Intel, narozdíl od AMD, si prozatím veřejně příliš nestěžuje, je fakt, že stávající "stoletý" scheduler škodí současným procesorům od AMD ještě o poznání více nežli těm Intelovským.
Microsoft to dobře ví, přesto ale na nevyhovující scheduler ve Windows v posledních letech nesáhl. Nejspíš právě tohle bude bude ten důvod proč mnozí, zdaleka nejen zde na Diitu, Microsoft kritizují. Řekl bych že stížnosti jsou zcela oprávněné.
Je jen otázkou, zda se "chlapci a děvčata" v Microsoftu konečně chytí za nos, a scheduler v dohledné budoucnosti předělají? Rád bych byl optimistou ;-) To je ale s MS dost těžké :-|

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Taky sem se tomu divil když sem sledoval cinebench a ryzen master, většinou to vytížilo slabší ccx modul kde byla jen stříbrná hvězda. 206 bodů.. Když to skočilo výjimečně na goldcore tak tam bylo 207 bodů. Ted už chápu proč..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Windows scheduler a NUMA systémy jsou kapitola sama pro sebe i na Intel platformě
Používám workstation s dvouma xeonama a při některejch zátěžích se musí ručně nastavit spřažení, aby se proces nepřehazoval mezi fyzickejma procesorama, případně naopak zátěž ručně rozdělit
Ale dost to záleží, jak danej program funguje, někdy to je lepší nechat na scheduleru aby přehazoval a výkon je lepší, někdy to nemá vliv a někdy je propad
Třeba to časem vyřeší

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono CPU affinity si IIRC vie nastavit aj sam program, takze je mozne, ze niektore softy, co sa na multi package strojoch pouzivaju castejsie uz toto maju osefovane interne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ono to s tym schedulerom nie je vo windows uplne jednoduche.
w10 v podstate ma stale scheduler stavany na povodnom Windows NT processor scheduleri a s hal kniznicami (Hardware Abstract Layer) tiez niekde z 2000 roku. ostava to tam z dovodu WoW64 (Windows 32-bit on Windows 64-bit) pre beh 32bit aplikacii na 64bit OS.
namiesto aby to odstranili alebo prerobili, nechali to tam a prioritne sa venovali nasedeniu a rieseniu HT (uz vo win 8)
namiesto kompatibility to teraz robi problemy a nielen amd.
aj intel s tym ma problem ale mensi, kedze to je nan optimalizovane
uz davnejsie sa tomu venoval Mark Rusinovich (sys internals)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už vidím, jak v duchu dnešní doby, někdo píše AI scheduler, který přizpůsobí rozložení úloh na jednotlivá CCX a jádra podle aktuálního způsobu použití.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.