Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Některé novinky HDMI 2.1 lze doplnit stávajícím LCD novým firmwarem

Hdmi 2
HDMI 2.1 je sice na papíře fajn, ale zatím to vypadá, že kompatibilní monitory neseženete ani do konce roku 2018. Pozitivní ovšem je, že několik prvků specifikace mohou nabídnout už stávající modely…

Hned úvodem si musíme trochu zabrečet. Informace o HDMI 2.1 byly zveřejňované od přelomu roku 2015/2016, na přelomu roku 2016/2017 byly zveřejněné oficiální specifikace. Tyto specifikace byly ale jako standard schválené až téměř o další rok později, s přelomem listopadu a prosince 2017:

Úvodník ke článku jsem tehdy zakončil slovy „…a tak můžeme očekávat rozmach HDMI 2.1 zařízení v příštím roce.“ I když neuplynuly ani dva měsíce, vyplynulo za tuto dobu napovrch, že nějaký mohutnější zástup HDMI 2.1 zařízení v roce 2018 je nereálně optimistická vize; proslýchá se, že budeme rádi, pokud se novinka skutečně rozšíří roku 2019.

Nelze se proto ubránit dojmu, že prezentování HDMI 2.1 v zimě 2015/2016 a 2016/2017 bylo spíše vypouštěním papírových draků, kterými se HDMI forum snažilo nějak reagovat na specifikace DisplayPort 1.3 a 1.4, oproti nimž HDMI 2.0(a/b) vypadalo jako chudý příbuzný.

Jenže Vesa si dál jede svým tempem a nejpozději v polovině příštího roku plánuje uvést nástupce DisplayPort 1.4 (asi tedy DisplayPort 1.5) Bylo explicitně zmíněno, že oproti stávající generaci stoupne datová propustnost na dvojnásobek nebo více, to znamená přinejmenším 64 Gb/s. Díky podpoře komprese (3:1), která je implementována od generace DisplayPort 1.4, by tato datová propustnost měla stačit pro až 8k při 120 Hz s 10bit hloubkou (HDR) v plném RGB vzorkování (~160 Gb/s).

Vypadá to tedy, že HDMI 2.1 nebude na trhu ani rok a již přijdou zařízení s DisplayPort 1.5, který ho ve všech ohledech překoná.

Teď ale něco veselejšího. HDMI forum si pravděpodobně uvědomuje, že s HDMI 2.1 poněkud zaspalo, a tak začalo vybízet výrobce a šířit osvětu, že leckteré prvky této specifikace mohou být pouze aktualizací firmwaru aktivovány na stávajících zařízeních. Podmínkou samozřejmě je, že tato zařízení musejí být vybavena elektronikou, která to zvládá, takže se možnost aktualizace asi bude týkat spíš novějších kousků hardwaru. Konkrétně lze touto cestou doplnit podporu pro VRR, QMS a eARC.

  • VRR / Variable Refresh Rate - možnost implementace variabilní snímkové synchronizace v rámci HDMI 2.0 v podstatě není ničím novým, jde v podstatě o základ FreeSync-kompatibilních HDMI monitorů, které AMD avizovala v prosinci 2015 a na trhu jsou od března 2016. Lze tedy říct, že u hardwaru, kde toto bylo možné využít, to již výrobci využili.
  • QMS / Quick Media Switching - funkce pro video eliminující zpoždění, které se může projevit jako černá obrazovka před zobrazením obsahu. Osobně bych to řadil do kategorie drobných bugfixů, ale což, oficiálně jde o prvek HDMI 2.1.
  • eARC / Audio Return Channel - zjednodušuje propojitelnost, poskytuje jednodušší použitelnost a podporu nejpokročilejších zvukových formátů a nejvyšší kvalitu zvuku. Podporuje objektové formáty zvuku jako Dolby Atmos a DTS:X.

Kurzívou jsou vyznačené oficiální překlady oficiálních popisů těchto technologií. Inu, možná se najde uživatel, kterému něco z toho bude ku prospěchu, ale osobně si nedovedu představit, že by taková situace mohla nastat. Možná mám jen příliš malou fantazii. Podpora musí být z principu implementována nejen na „přijímači“, ale i na „vysílači“. Jak pravděpodobné asi bude, že by měl někdo doma systém, který umožňuje přes firmware aktualizovat verzi HDMI na všech propojených zařízeních, že taková aktualizace firmwaru vznikne a že bude k dispozici i obsah, který to dokáže využít?

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Některé novinky HDMI 2.1 lze doplnit stávajícím LCD novým firmwarem

Žádné komentáře.