Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nová 7nm generace Ryzenů a Radeonů nemusí využívat EUV

Žádnou pomalou m*dku na 4,9 GHz nechci, čekám na 5 GHz! :p

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ještě že měli záložní variantu N7P, asi poslední ne EUV proces. Všechno další (6nm a 5nm procesy) už snad jede na EUV. Doufejme, že příští rok se zadaří a TSMC najede na EUV k plné spokojenosti všech, jinak to bude mít negativní vliv na uvedení ZEN 4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple (A12, A13) šel cestou N7, N7P a letos najede na N5 (EUV). Je možné že AMD půjde stejnou cestou jako Apple, protože to může být nejefektivnější cesta z hlediska výkonu a ceny. Když to byla optimální cesta pro Apple, tak to dost dobře může být optimální cesta i pro všechny ostatní výrobce.

Osobně si myslím, že dává větší smysl N7+ (EUV) jakožto lepší výchozí krok pro Zen4 na N5 (EUV) a také má lepší parametry než N7P (DUV). Zásadní rozdíly tam ale nebudou, takže možné je obojí.

O úspěchu Zen3 rozhodne z 90% kvalita samotné architektury (výkon, IPC).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja hodím do placu jednu ďalšiu možnosť

> Pokud by například při výrobě současné generace procesorů Epyc AMD zjistila, že centrální
>12nm čiplet 416mm²
https://diit.cz/clanek/zen-3-epyc-milan-pry-muze-zvysit-pocet-cipletu-na-15

A čo tak dať IO čiplet tiež na 7nm ale v inej verzii ako jadrá CPU...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč by se ochuzovali o limitující 7nm kapacity TSMC, když 12nm mají u GF dostatek a na linkách GlobalFoundries musejí vyrábět, aby neplatili penále?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A čo ak nie sú limitujúce?

AMD bude do půl roku největším odběratelem 7nm čipů TSMC
6. 1. 2020

https://diit.cz/clanek/amd-bude-do-pul-roku-nejvetsim-zakaznikem-7nm-vyr...

Taký zákazník má prednosť a TSMC urobí AMD, čo Lise vidí na očiach..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, co všechno plánují na 7nm procesu vydat a o kolik to budou větší čipy než byly vydané dosud, nemají důvody plýtvat. Navíc, co by získali přechodem na 7nm proces u čipletu, kde jim dosažitelnost vyšších frekvencí nic nepřinese, protože běží na nízkých taktech a zmenšení taky nic nepřinese, protože potřebují vysoký obvod, aby byl prostor pro všechna rozhraní. Nevidím na tom žádný přínos nebo pozitivum, ale vidím negativa (výrobní kapacity, cena).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Čo by získali?
Po vypnutí predikcie do ktorej sekcie cache (ja viem problém je zatiaľ len v L1D cache, ale kto vie) dať data nestratili by výkon..

https://www.theregister.co.uk/2020/03/09/amd_sidechannel_leak_report/

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak souvisí výrobní proces centrálního čipletu s L1 cache v procesorovém čipletu? Nějak se v tom ztrácím.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vy si myslíte, že prediktory sú len v L1? Akurát ten v L1D má problém. Napr. namiesto riesenia koherencie L1 cache je lepšie mať dáta v L2 resp L3 podľa spolupracujúcich jadier. A vôbec nie je isté, že problém jd len v L1D way prediktore.m

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak znovu a pomalu...

Jak
pomuze
zmena
vyrobce
cipu
?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A. Zhorší diverzitu
B. umožní lepšie optimalizácie. Na jeden waffer idú dať rôzne čiplety a tým zmenšiť odpad.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A) eh? Jak to myslite? Jako ze cip bude mene diverzni, protoze bude cely, vsechny jeho chiplety vyraben u jednoho vyrobce? A to ma byt lepsi? V cem?

B) Teoreticky by se mohl snizit odpad, ale zaprve ta linka by musela podporovat "multi-project wafer (MPW)", coz nevim, jestli TSCM nabizi. A za druhe by muselo AMD prepracovat navrh, coz by byla velka investice, ktera by se casem mohla diky nizsimu odpadu vratit, ale nemyslim si, ze u takhle malych chipletu je by ten rozdil v odpadu byl tak velky, ze by se za dobu jejich vyroby ta investice navratila.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Samo TSMC uvádí, že do konce tohoto roku by rádo zvýšilo kapacitu 7nm výroby na cca 140000 waferů měsíčně, což bude +/- desetina celkové produkce TSMC. I po plánovaném navýšení odběru bude AMD mít cca 20% z té 7nm produkce (nyní cca 10%), přičemž se celkem s jistotou dá předpokládat, že to navýšení sežerou nová APU pro konzole.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako souhlasim s tebou, akorat by me zajimalo to "na linkách GlobalFoundries musejí vyrábět, aby neplatili penále". Kde neco takoveho v posledni dobe rekli? Ja to zaznamenal jen u 14nm a 12nm, ale pokud GF nema 7nm a AMD by reklo, ze potrebuje 7nm, tak klidne muze mit ve smlouve nejakou klauzuli, ze tim ty povinnosti hasnou. Nikde jsem pritom necetl, ze by AMD nekde reklo opak, proto se ptam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Závazky obou stran podepsané při rozdělení AMD a GlobalFoundries jsou platné do roku 2024. Objem odběru 12nm waferů byl stanoven v roce 2019 a trvá do konce roku 2021. Takže tento i příští rok bude AMD zajisté dál využívat 12nm linky GlobalFoundries.

https://diit.cz/clanek/amd-nemusi-odebirat-7nm-cipy-od-globalfoundries-k...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je, jak smlouva řeší zastavení vývoje na straně GF.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nijak, v tom je právě podrazili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

myslím, že je tam 6 či 7 dodatkov, ktoré reagovali na zmeny stavu na trhu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.