Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nová studie: SSD více likviduje čas než používání, SLC a MLC vydrží stejně

Na tomto článku jsou nejdůležitější dvě věty. První a poslední. Už z první věty je jasné, že to bude zase moc velká taškařice "... a zahrnuje milióny dnů provozu deseti růžných modelů SSD za posledních 6 let ..." Když uvážíme, že rok má 365 dnů, tak i kdyby ty disky jely 6 let nepřetržitě, "natočí" maximálně 2190 dnů, respektive 21900, když budu počítat každý disk extra a do milionu, byť jen jediného, to bude mít daleko i v hodinách. Snad jen urychlovač částic by mohl toto tvrzení legitimizovat, ale myslím že ten při "studii" použit nebyl :)
No a poslední věta suše konstatuje " že tato studie nevypovídá nic o posledních generacích SSD, neboť zahrnuje SSD obsahující 50nm, 43nm, 34nm, 32nm a 25nm čipy. Nelze ji tedy použít jako podklad pro výběr současných SSD s 20nm/19nm čipy či nejnovější s 16nm/15nm čipy" takže další studie jejiž vypovídací hodnota ne že není slušná, ale je dokonce naprosto k ničemu a další článek, kde zvítězila naivita nad selským rozumem :-D

+1
-41
-1
Je komentář přínosný?

Posledni 2 slova komentare nejdou s autorem, jez dlouhodobe prokazuje svoji neznalost problematiky (IT), dohromady.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Když z tisíce SSD každý natočí tisíc dnů, je to milion dnů provozu, milý Watsone.

+1
+48
-1
Je komentář přínosný?

No, ano, to je pravda, a co jako?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

to ze ak niekto napise "deseti růžných modelů SSD za posledních 6 let" neznamenato automaticky, ze z kazdeho modelu iba jeden kus.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

No, to je samozřejmě pravda, automaticky ne, ale z originalu té studie to vyplývá naprosto jasně, zatímco z tohohle dost svérázného "vycucu" ani omylem :-) Ale to je fakt jedno, jak bylo i zde napsáno, je to dlouhodobý výzkum technologie, která už dneska pomalu nikoho nezajímá, takže je prostě k ničemu, takový výzkum a jeho výsledky ... maximálně jako zajímavost, někam na bok, do tweetu ...

+1
-41
-1
Je komentář přínosný?

teraz by to chcelo EDIT prispevkov :) pravda?

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Příspěvků ani ne, spíše toho článku ... stačil by jen odkaz na zdroj, hned bys pochopil, že příspěvky, jsou OK :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

This paper provides a large-scale field study covering many millions of drive days, ten different drive models, different flash technologies (MLC, eMLC, SLC) over 6 years of production use in Google’s data centers.

http://0b4af6cdc2f0c5998459-c0245c5c937c5dedcca3f1764ecc9b2f.r43.cf2.rac...

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Jo, super, to je možná vůbec nejlepší. "Our study focuses on the 10 drive models, whose key features are summarized in Table 1. Those models were chosen as they each span millions of drive days, comprise chips from four different flash vendors, and cover the three most common types of flash (MLC, SLC, eMLC)." a ještě když je tam uvedena přehledná tabulka na kterou je odkazováno (prostě to neni informace na půl huby vytěžená z kontextu), tak to prostě dá rozum a dvojí výklad není možný :) Na to jsem poukazoval a vohnoutí kolektiv to prostě jen neprobral. Ale díky za odkaz. Já tu studií tedy znám, ale tohle je ještě obsáhlejší než jsem původně našel já. A upřímně, vypadá to, že to možná bude fakt i k něčemu užitečné :)

+1
-38
-1
Je komentář přínosný?

a neprizna si chybu... a zahrava do autu...

+1
+34
-1
Je komentář přínosný?

zeby alternativni nick BTJ ? :)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

úplně jste to trefil. Buď je to BTJ osobně a nebo jeho "zlé dvojče" :D

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Je pravda že podle nasbíraných minusek by to tak mohlo vohnoutí komunitě na tomto webu připadat, bystrosti a logiky je zde k mání pomálu, ale bohužel, opět vedle :) S vaším BTJ nemám skutečně nic společného a můžete si to sami ověřit během několika málo vteřin ... ale to už by byl docela jiný příběh, zapomeňte ;-)

+1
-39
-1
Je komentář přínosný?

Jakou chybu? Že jsem poukázal, jak se dá špatná interpretace originálního textu vyložit různě, narozdil od jednoznačného znění originálu? Co všechno už se dneska v Čechách nepovažuje za chybu .. :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Citujem
"studie ukazuje, že SSD s MLC čipy vydrží zhruba tolik jako enterprisová SLC SSD. Je to tak trochu podobné zjištění jako když řada běžných SATA HDD vydrží totéž co enterprisové modely typu SAS, ale prý tomu tak prostě je. Vysoká cena enterprise SLC SSD plyne z toho,že obvykle mají více rezervního prostoru. V rámci studie ale žádné ze zkoumaných SSD nedošlo ke svému limitu počtu zápisů. "

Ako z tohto moze niekto seriozny urobit zaver, ze MLC vydrzia rovnako ako SLC?

Tiez prirovnavat SLCvsMLC a SATAvsSAS je tiez blbost. SATA a SAS pouzivaju rovnaky sposob zapisu/citaniam líšia sa v podstate "len" rozhranim ale u SLC vs MLC su rozdiely predsa len vecsie.

Vypovedacia hodnota tejto studie je dost nizka.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Nemáte problém odlišit sdělení a komentář? Co takhle kliknout na zdroj.

Velká data z toho ještě nemáme, ale nějakou vypovídací hodnotu to mít bude. Pokud bude chcípavost v závislosti na čase u MLC a SLC čipů podobná, tak je fakt jedno, že jsou principiálně jiné. Prostě chcípnou bez ohledu na to kolik teoreticky dokáží najet zápisů. Já jsem docela zvědaví až z toho uvidím nějaká čísla.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, pardon za tu hrubku...

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Klikol som na zdroj a tam je v postate to iste.
Za rovnaky cas ale mozes zapisat rozny objem dat. Daj do vytazenho PC(servera) MLC a aj SLC a uvidis, ze medzi nimi je rozdiel. Tak isto ked das vedla seba MLC a TLC SSD, tak uvidis rozdiel.

Chcipavost na case je viac, ci menej zavisla u viacerych veci, nielen u IT HW a nieje to nic nove. Starne vsetko.

AKo uz tu bolo spominane, tak problem je, ze tato studia je hned v dobe jej publikovania zastarala. Taketo SSD sa dnes uz nevyrabaju a technologia od dob prvych SSD vyrazne posunula a zmenila.
Co platilo pri starych 50nm SSD. Pri dnesnych 19-15nm uz vecsina neplati.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

„Taketo SSD sa dnes uz nevyrabaju“

Ano, překvapivě data za 6 let provozu existují jen pro SSD, které je alespoň 6 let staré :-)

+1
+33
-1
Je komentář přínosný?

Pre technologiu ako je SSD je 6 rokov velmi vela. To ako by si robill studiu 6 rokov starej grafiky.
Je tam burlivy vyvoj a velky technologicky pokrok/zmeny.
Cital si to linkovane pdf so studiou?
Ta studia zahrna len jedno prostredie nasadenia a su tam pouzite custom SSD s custom firmwerom, custom rozhranim a custom ovladacom. Naco mi to je alebo komukolvek inemu? Dobre je to len pre google ako zviditelnenie a pre toho chlapika z univerzity, ktory ma dalsu publikacku v svojom portfoliu.

V tom pdf-ku je dost nizky priemerny pocet prepisov SSD, ktory ani zdaleka nieje na hranici moznosti pouzitych NAND flash. Naco mi je taka studia, ktora mi nic nove nepriniesla. Aj bez studie by som ti vedel pvoedat, ze SSD budu odchadzat casom bez ohladu na vytazenie. Len taka bezolovnata pajka bude mat cast tych SSD na svedomi.
To, ze SSD odchadzaju necakane sa vie uz davno.

Osobne by som radsej prijal studiu s poriadnym testom rozne starych standardnych SSD a tie porovnal medzi sebou. Urobil rozne zatazove testy NAND, radica, test vplyvu teploty, starnutia,.... Z toho by sa dalo usudit aka je SSD technologia a kam smeruje. To by bola studia, ktora by bola zaujimava.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Berme to tak, ze toto je len vycuc asi velkej studie kde je popisane podstatne viac. a hlavne odovodnenie preco sa dostali k takemu zaveru.

pre mna je podstatny fakt, ze na znicenie disku je cas od vyroby vyznamny faktor. To by pre bezneho spotrebytela znamenalo, ze je jedno aky SSD kupi (ake ma cipy) aj tak bude mat +/- rovnaky cas zivota. Ak by vydrzali disky 4 roky tak je to az az. Ved za tu dobu bubu vacsie kapacity ci rychlosti tak to bude akurat na vymenu.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Typický konzumní postoj. Co když existují lidi (a není jich málo) a firmy (těch je ještě víc), které nepotřebují každý rok větší a větší disky, protože jejich systém už dnes zabírá řádově míň než jsou velikosti prodávaných SSD? Nevidím důvod proč nechtít po 120G disku aby vydržel klidně 10-20 roků. když mi rychlost SSD na pohodlnou práci stačí a systém včetně místa na práci mi nezabere víc jak cca 60GB.

To že ty máš nějaké požadavky neznamená, že je mají stejné i všichni ostatní.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Zatimco "ica sk" bezproblemove vyjadril svuj nazor, vy na nej agresivne utocite a vnucujete svuj. Rozebereme si to. Vase veta na uvod "Co když existují lidi" celkem jasne deklaruje, ze jste si vedom ze nejde ani o vyznamnou a ani vetsinu. "Nevidím důvod proč nechtít" tady uz zobecnujete svuj pozadavek na obecnou pravdu, kterou musi respektovat kazdy. No a posledni vetu by jste mel adresovat sam sobe.
Pokud chcete uloziste ktere vydrzi veky, tak na trhu jsou produkty, ktere by vas uspokojily, jen je zkratka neporidite za cenu konzumnich reseni.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Že bych byl agresivní jsem si nevšiml a že na někoho útočím už vůbec ne. A že ych někomu něco vnucoval? Můžete uvést přesně větu kde to dělám?

Ale můžu to trochu rozepsat - lidí co používají na desktopu něco jiného než Windows je cca 1%? Většinou to není kvůli nejlepším grafickým editorům nebo videostřižnám, takže se dá předpokládat, že většině stačí právě ten 120GB disk. Kolik jede ve světě pracovních desktopů? +-miliarda? Z toho jedno procento je 10 milionů lidí kterým stačí menší disk. Není to moc, ale ani málo. Vyhodit do koše každé 4 roky 10 milionů disků zrovna moc ekologické není.

A co se týče Vašeho rozboru o "obecné pravdě kterou musí respektovat každý" - asi budu divný ale ano - myslím si že by se měl každý zamyslet jestli je normální vyhodit každý rok mobil/disk/PC/cokoli jen aby si koupil nový, protože nový je prostě nový i když starý odvede stejnou práci. Nejsem nijak extra zelený idiot, ale tahle planeta 7 miliard konzumních jedinců opravdu neuživí. Je fajn že žijeme v době blahobytu a máme (skoro) vše po čem toužíme. Jen bych si přál aby na tom byly stejně i naše děti.

+1
+34
-1
Je komentář přínosný?

Agrešsivní samozřejmě jsi, když on napsal svůj závěr z článku a ty ho napadáš je to konzumní postoj. Zkrátka jsi asi vůbec nepochopil, co napsal a napadáš ho za něco, co vůbec nenapsal.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Typicky zaslepeny postoj.
Firmy nemusi nutne chtit vic mista. Ale treba chteji to samy misto s min diskama = min radicu, min prostoru v racku, min sezrany elektriny = uspory $.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Kolik disků je v desktopu? Proč měnit za 4 roky disk v kancelářském desktopu?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

odpoviem ti preco firmi menia stroje kazdych 4 az 6 rokov. lebo uctovne sa to oplati. To ze za nove zaplatia moze byt pre ne prinosom kvoli odpisom a podobnym divnym uctarskym hokusom pokusom. Ked som prisiel pracovat do firmi kde som, tak sa rocne menilo niekolko stovak funkcnych a dostacujucich strojov. Lebo sa to firme oplatilo. Pred par rokmi sa predlzil interval na niektore stroje na 6 rokov a zase sa dostacujuce stroje menia.

Domacnosti: tie budu disky stale postupne chciet vacsie a vacsie, filmi, fotky a ak pridu do macnosti UHD kamery tak tie budu mat velke vystupi. A poznam velmi vela ludi co fotia a tocia kazdy prd. ty budu stale potrebovat vacsie disky. Teraz vytiahnite na mna klasicke, ze su na toto lepsi. Ja viem, ze su. No beznej lame komzumnej to nevysvetlis. Najvacsia sranda je, ze bezny konzument sa deli na: absolutne posadnuteho novinkami a chce vsetko najlepsie, alebo zas takeho ktoremu je vsetko dobre. Na UHD telke pozera SD a je spokojny, ved co ze to zrni je rozmazane a podobne.

sam mam trosku zelene myslenie, lebo studoval aj pracoval so zelenymi technologiami ale je nutne si uvedomit, ze niektore veci sa neriesia az je treba, ale preto lebo je to prave vyhodne a vhodne.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavně už se v recenzích neobjevuje jako minus ten nesmysl s omezenou životností, kvůli počtu přepisů. Byla to mantra všech recenzentů, proč si SSD nepořizovat.... Přitom drtivá většina běžných uživatelů by nebyla za svého života schopna tolik přepisů při běžném užívání dosáhnout.

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

ale za ten pocit bezpecia to stoji. je ine zit s vedomim ze bunka vydrzi 100 alebo 1000 prepisov ;)

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Kdysi šlo jen o psychologickou vadu, ale dnes se počet možných přepisů zmenšil na čísla, která je schopen "vyplácat" i nenáročný uživatel tím, že 3/4 disku zaplácne trvalými daty a na zbytku nechá Win usínat.:)

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Tohle si ten disk už dnes hlídá, tak aby ty přepisy byly pokud možno rovnoměrně...

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

To jako že ti disk ve volném čase začne sám od sebe uložená data přesouvat na jiné místo?
Jsem myslel, že se hlídání rovnoměrnosti opotřebení týká ukládaných dat - že je cpe na nejméně obnošená místa. Ale fakt jsem neměl tucha, že by nějaký disk po určitém čase "ležení" data přesunul na více opotřebené buňky.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím, tak to tak opravdu je - prostě v době kdy se dloube v nose přesouvá statická data na místa více opotřebená aby ty méně sloužila aktivním operacím. Jinak by ty disky odcházely dost rychle.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že flash udrží bezpečně data jen po omezenou dobu a s opotřebením se to zhoršuje tak s tím podle mě hýbat musí relativně často. Proto by se také SSD s daty neměla nechávat dlouho odpojená (třeba rok).

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se dobre pamatuju, tak se tohle resilo u FW Samsung EVO8xx. Po case dochazelo k poklesu rychlosti disky, ktery byl zpusoben tim, ze cimdal tim dele trvalo precteni dat bez chyby (vice opakovanych pokusu), protoze zaznam v dlouho nepouzivanych bunkach casem degradoval. Novy FW to prave vyresil tim, ze vsechna data cas od casu presouva. Z toho plyne velkej pruser, ze jakmile SSD date do supliku, tak uz tam po roce ta data byt nemusi (spon u novejsich SSD <20nm). A pokud je na tech samych flash cipech ulozen i FW pro radic, tak pak ani nenabehne. Predpokladam, ze radic ma nakou malou vnitrni flash nebo externi SPI flash, kde je aspon zakladni FW, ktery umi nacist plny FW z NANDek...

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

takze spis zalezi na polocasu rozpadu tech plastu z odpadku... a struktury na kremiku a oxidaci ne moc cisteho zlata a stribra u spoju navic cinove spoje nesmi obsahovat olovo a je vymalovano...

Vidim to dene jak odchazi nejen na informativnich radarech diodove cislice... Selhava vse neb vse je ojebany :-( Jeste ze sunka od kosti se moc osidit neda :-)

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

No já nevím, moc se v životnosti disků nevyznám, ale asi před 10-12 lety jsem si kupoval první SSD disk a ten do dnes funguje. Ačkoliv jsem mezi tím koupil i jiné a tento postupně posouval do jiných PC nikdy s ním nebyl problém, stejně jako s žádným jiným SSD. Za to mi během toho odešly již 3 klasické HDD, které byly určeny na zálohu dat, kde jsem měl většinu dat, které jsem neměl nikde jinde :/.

Pokud by ale záleželo na čase jako takovém, kdy byl disk vyroben, pak by to hodně věcí z hlediska nákupu těchto disků měnilo a přitom by nešlo o výrobní proces, ale spíše o výrobní technologii. SLC by tedy byly vlastně na nic a nemělo by smysl je kupovat, když vydrží stejně, jako MLC. A je jedno, v jakém výrobním procesu jsou udělány. Todle mi připadá spíše jako pokus o reklamu na jednu technologii vůči té druhé a obávám se, že bez několika nezávislých studií na podobné téma je to k ničemu.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

z vašeho jednoho konkrétního případu nemůžete vyvozovat pravidla, která se týkají většiny disků.

Vždycky jsou kusy, které se trochu lépe povedly, a pak naopak i ty, které jsou podprůměrné. Technologie výroby je už tak malá, že nelze zaručit, že všechny kusy budou na 100% stejně kvalitní.

Kdyby to tak nebylo, tak nejsou případy lidí, kteří nadávají na jinak kvalitní a léty ověřené modely (bohužel jejich kus byl zmetek), a naopak lidí, co chválí nějaký low-end noname shit (protože jim funguje už skoro "celou věčnost")

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

První nasazení SSD v mainstreamu probíhalo někdy na přelomu let 2007 a 2008, takže pochybuju, že máš SSD disk 10 či 12 let. Předpokládám, že v ČR se to začalo rozšiřovat víc až kolem roku 2010.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nějak z povzdálí sleduji vliv kvality výrovy flash čipů a jejich životnost versus výdrž, tedy proč vlastně čipy nepřežijí takové přepisy, stále mi vychází, že v prvé řadě životnost flash čipu, tedy buňky - tranzistoru s odděleným gate velmi závisí na kvalitě materiálu dielektrika a jeho možné časové degradaci, obdobně mi to připomíná, jako jsme kdysi vybírali tranzistory na Uce o 20% vyšší, protože polovodičový přechod stárne ikdyž tranzistor leží jen v šuplíku, pak hrozilo při zapnutí přístroje po xx letech k polovodičovému třesku, takže celkem se mi stále jeví klasický HDD pro dlouhodobou možnou zálohu lepší (moment, kdy zařízení necháme bez energie a dozoru po dlouhé roky). Tedy u křemíku záleží, jak se vrstvička oxidu kolem tranzistoru povede, podle toho zkrátka vydrží dopovaná oblast udržet elektrony, ale pokud při každém nabuzení elektrony dochází k degradaci vlivem prvního průrazu, je pak možné, že taková buňka vlastně bude od prvního nabití načnuta a je jen otázka času, kdy se elektrony provalí nazpět, záleží tedy jak hodně kvalitně lze wafer upýct, podle toho bych rozlišoval opravdovou životnost nežli to, kolikrát se dá "zapsat", možné je, že se zapíše i 1000 namísto předpokládaných 500 ALE fyzicky nevydrží ani 5 let... celkem mi je trochu i jasné, proč starší karty, USB flash disky nebo i první SSD stále drží a jedou jako by se nechumelilo (neporovnávám verze SLC-MLC,NAND-NOR) celkem se ve fyzické výdrži jedná pouze o typ výroby, takže pokud nové čipy vyrábějí 22um nebo 15um, podle mne je to sice možné vyrobit funkčně bezproblémově ale pouze čas ukáže jak rychle materiál zdegraduje, je nutné také zdůraznit, že většina tranzistorů s odděleným gate potřebují pro zapsání informace - nabuzení vyšší napětí než potřebné k přečtení, tedy aby elektrony dosáhli prvního průrazu a gate dopovali, to je právě kámen úrazu v životnosti, no a když se dostáváme k menším a menším tranzistorům, tak materiálu ubývá a ubývá, tedy je více jak pravděpodobné, že se s menší výrobou budou vyskytovat vadné tranzistory již při výrobě obdobně jako u CMOS snímačů aparátů, kde se to dá překrýt chytrým interpolováním, u čipu se prostě tyto místa zakážou, chtěl bych jen zdůraznit, mluvím jen o jednom tranzistoru, nic se neděje, umře jich 10, bude vadný sektor, pokud se vada projeví jako kapka od inkoustu, celý čip jde do kopru a odnese tím i zbytek, třeba že byli ostatní čipy upečeny dobře... a tak se těším na ty nové 3D čipy, ty vypadají podle prvních nákresů docela progresivně...

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono obecne s tim zmensovanim vseho de ta zivotnost do kopru. Klasicke malokapacitni flash maji zarucenou retenci 10-tky az 100 let, zatim co u NANDek s vysokou hustotou to je stezi rok. Ale ono ani u novych disku na to nelze moc spolehat, kdyz na 1bit vychazi submikronova plocha. Kazdy magneticky medium se casem odmagnetovava (i za pokojovy teploty). Takze verim, ze stary HDD z 90 let bude citelny este dost dlouho, zatimco ty nove s castecne prekrytymi stopami na tom budou radove hur...

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.