Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nová verze prostředí MATE 1.8, pokračovatele GNOME 2.32

Téměř rok po verzi 1.6 přichází desktopové prostředí MATE v nové 1.8. Vývojáři implementovali několik novinek, ale nic radikálního se neděje, toto je vyzrálý desktop.

Vyzrálý co do doby existence, pokud vezmeme v potaz i GNOME 2. Ale k věci. Mezi novinkami je podpora IEC jednotek vedle Si v souborovém manažeru Caja, dále podpora přilepování oken vedle sebe, indikátorů průběhu v odhlašovacím dialogu (vhodné když čekáte, až nějaká úloha doběhne), podpora Metacity, náhodného režimu ve slideshow v Eye of MATE a další věci. Zahozeno bylo několik starých balíčků, jiné byly z dílčích slepeny do jednoho velkého a je zde několik oprav chyb a aktualizované překlady.

Mate je poměrně příjemný „starý“ desktop, který se nehoní za nejnovějšími trendy (jako Unity či GNOME 3), naopak zachovává známé konzervativní prostředí. Jeho běh na pomalých počítačích je také znatelně svižnější než třeba právě u GNOME 3 či Unity, zejména pokud má dojít na nízký výkon nějakého integrovaného GPU, který novodobým desktopům nemusí stačit.

Pro budoucí verzi 1.10 jsou v plánu věci jako podpora ePub formátu, vylepšení chování Koše pro odpojitelná média, implementace GStreameru 1.0, kompletní podpora systemd-logind, přidání podpory GTK3 a Waylandu či možnost vypnout grafické znázornění pro hlasitost a jas displeje.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nová verze prostředí MATE 1.8, pokračovatele GNOME 2.32

Středa, 5 Březen 2014 - 16:41 | Philip Fry | Tak na tu podporu GTK3 jsem moc zvědavý, aby to...

Zobrazit diskusi