Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nové GeForce nejsou GTX 1180, ani GTX 2080, ale GeForce RTX

Během posledních dnů se objevila řada nových informací o nadcházející generaci GeForce. Jejich věrohodnost je různá, a tak si je trochu roztřídíme…

GeForce RTX

Začněme tím nejvěrohodnějším. Nvidia si zaregistrovala obchodní známky GeForce RTX a Quadro RTX. Přestože to ještě samo o sobě nepřináší 100% jistotu, že je bude i používat, je to více než pravděpodobné. Zkratka RTX patrně naráží na raytracing, který Nvidia v poslední době propaguje. Přestože ještě nedávno raytracing zmiňovala jako hudbu budoucnosti, patrně se na něj chce připravit a je možné i to, že marketing nové generace se bude točit právě kolem něj.

Zkratka GTX jde tedy do důchodu. Její prapůvod by se dal vysledovat ke generaci GeForce 2, jejíž základní model nesl označení GTS znamenající Giga Texel Shader. Po určité odmlce (zkratky MX pro mainstream, později generace FX) . Následující GeForce 6800 se objevila (mimo jiné) ve verzích GT, GS a GTO. Další generace, GeForce 7800, už se objevila i ve variantě GTX. O další dvě generace dál se zkratka GTX stala z přízviska (na konci názvu) označením modelové řady a vznikla GeForce GTX 280. GTX se zkrátka stalo symbolem pro výkonnější modely. Původně se objevovalo jen v high-endu, pak proniklo i do mainstreamu a nakonec i do low-endu, alespoň toho vyššího.

Turing

Když jsme se dozvěděli, že Volta se na trh nedostane jinak než v podobě profesionálního GPU GV100 s 4096bit HBM2 sběrnicí, začalo se proslýchat, že na herní trh namísto Volty nastoupí 10nm Ampere. Pak následovala informace, že to nebude 10nm Ampere, ale 12nm Turing. Ampere totiž bude až 7nm a pro herní trh přijde snad v příštím roce. Pak jsme se dozvěděli, že to nebude Turing, ale 12nm Volta. Tuto informaci opět vystřídaly zvěsti o generaci Ampere.

No a nyní je zpět Turing. Hodilo by se nad tím mávnout rukou, jenže Turing si jako obchodní známku Nvidia zaregistrovala. Na jednu stranu to potvrzuje, že zvěsti koketující s tímto termínem měly něco do sebe, na druhou stranu tu cosi nesedí. Označení generací Nvidia nikdy jako obchodní známku nepoužívala, protože své produkty pod těmito názvy neprodává a neprodávala. Jedna z jarních zpráv dále hovořila o tom, že slovo Turing spíš než označení architektury (či generace) bude označení konkrétního produktu. Tomu by právě registrace obchodní známky odpovídala.

Dvouvětrákový referenční chladič

Posouváme se směrem k méně věrohodným informacím. Podle redakce webu BenchLife by nová GeForce (ať už se bude jmenovat jakkoli) měla přijít s novým referenčním chladičem nesoucím dva ventilátory. Šlo by o poměrně neobvyklý krok, protože Nvidia na historicky žádnou referenční jednočipovou GeForce dvouvětrákový chladič nepoužila. Měla různá řešení, některá se skládala i ze dvou radiátorů, ale vždy je profukoval jediný vrtulník. Kdo ví, třeba redakční zdroj zahlédl nějaký vzorek s provizorním chlazením a považoval to za budoucí referenci.

Pět karet, každá s jiným GPU

Za nejméně věrohodnou považuji tabulku kolující internetem, která vzešla z YouTube kanálu AdoredTV. Tamní příspěvek reaguje na informace o GeForce RTX a snaží se přinést vlastní trošku do mlýna. Ta má jednak tkvět v torzu jakéhosi slajdu údajně pocházejícího od Nvidie (který je však tak neúplný a ještě promazaný, že nám neříká vůbec nic) a jednak v excelové tabulce, která je zase tak podivná, že působí spíš jako narychlo sesmolená spekulace:

Nejzásadnější problém s tabulkou spočívá v jí prezentovaném faktu, že každá z nadcházejících pěti karet bude postavena na jiném GPU. Nic podobného Nvidia (ani jiný výrobce grafických čipů) historicky neudělal a pravděpodobně ani neudělá. Vždy je snaha na každém čipu postavit co nejvíc modelů, protože vývoj čipu je drahý, masky jsou drahé, revize každého návrhu něco stojí. Pokud by cílem bylo pět produktů, dávalo by smysl jejich postavení na 2-3 čipech, rozhodně ne pěti.

Konfigurace paměti navíc naznačuje, že by čipy měly odlišnou šířku sběrnice (patrně fyzicky), protože konfigurace „RTX 2080“ odpovídá 256bit sběrnici, „RTX 2070“ pak 224bit sběrnici, „RTX 2060“ 160bit sběrnici a „RTX 2050“ 128bit sběrnici. Krom toho, že pro nic takového není u Nvidie precedens a ani to při stávajících informacích nedává smysl, zcela chybí logická konfigurace se 192bit sběrnicí, pro kterou by naopak precedens byl. Takže tato tabulka působí jako smyšlený materiál, pokus o upoutání pozornosti.

Tagy: 
Zdroje: 

VideoCardz (1, 2), WCCFTech

Diskuse ke článku Nové GeForce nejsou GTX 1180, ani GTX 2080, ale GeForce RTX

Úterý, 14 Srpen 2018 - 11:04 | shagy2301 | tu sú aj oficiálne zdroje https://www.nvidia.com/...
Úterý, 14 Srpen 2018 - 06:35 | Riman | A je to tady. Architektura Turing je základem...
Pondělí, 13 Srpen 2018 - 21:48 | corwin78 | Mě spíše zajímá, jak si může nVidia zaregistrovat...
Pondělí, 13 Srpen 2018 - 19:58 | ovadisko | v predaji som nevidel "dvojvetrak", ale...
Pondělí, 13 Srpen 2018 - 17:22 | RedMaX | Souhlas, za 7 dni bude jasno.
Pondělí, 13 Srpen 2018 - 15:41 | bager | Ze to niekoho vzrusuje este. Sak to vsetko stejne...
Pondělí, 13 Srpen 2018 - 14:37 | Docik | Když já už rok a půl denně refreshuji Diit a...
Pondělí, 13 Srpen 2018 - 14:35 | Docik | Jako souhlas, že nemá, na druhou stranu pokud...
Pondělí, 13 Srpen 2018 - 13:56 | Jaroslav Crha | Rozhodně kupovat teď řadu pascal nemá smysl.
Pondělí, 13 Srpen 2018 - 13:11 | RedMaX | Kamos nahradil GTX770 za GTX1070Ti loni hned po...

Zobrazit diskusi