Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nové Lumie s Windows 10 dobijí akumulátor z 5 na 95 % za 25 minut

Ten článek nedává moc smysl...

Věta "umí pak dobíjet daleko větším proudem než standardní USB rozhraní".
Quick Charge používá hlavně větší napětí než normální USB nabíječky. Některé normální mají taky ty 3 A, ale při standardních 5 V. Rozdíl je v tom napětí, nikoli proudu.

Trochu jsem nepochopil větu "Pokud se tahle technologie prosadí i mezi výrobci Androidích zařízení či u Applu".
Quick Charge 2.0 podporuje kdejaký lepší Androidový telefon, tak nechápu to "pokud se prosadí".

"které aktuálně používají napětí typu ±3,8 V, ale kdo ví, výhledově by to mohlo být i jiné"
A jaké napětí by takový li-ion nebo li-pol článek měl mít?

"zpočátku se do akumulátoru „šťouchá“ energie pomalu a v určitém bezpečnostním pásmu se pomalu zvyšuje nabíjecí proud a ve střední oblasti nabití jede nabíjení na plné pecky"
Já bych teda řekl, že na začátku je ten proud nejvyšší a od určité chvíle se celkem rychle začíná snižovat. Proč by tam na začátku měl být malý proud?

Sorry, ale přijde mi, že autor neví nic o nabíjení a o Quick Charge slyšel teď poprvé, i když je to na Androidech poměrně běžná záležitost.

+1
+40
-1
Je komentář přínosný?

Ono bohužel, pokud se k nabíjení používá USB ve verzi, která umí jen 5V, tak baterie vyšší pracovní napětí jak 3,8V mít nemůže a je nutné si pomáhat vysokou hodnotou proudu. Otázka je, jak dlouho, respektive kolik cyklů se to té baterce bude líbit, protože jestli baterie něco nesnáší, tak jsou to vysoké nabíjecí/vybíjecí proudy.
S předchodem na USB typ C je možné přejít na 12V a mít baterie s pracovním napětím kolem 10,5V a tam by pak nabíjecí proudy mohly být třetinové, mnohem šetrnější k baterii a přitom baterii o stejné kapacitě nabít za stejnou dobu.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

V telefonech jsou regulátory napětí, takže i s 5V nabíječkou by šel dobít akumulátor s vyšším pracovním napětím. Stejně jako s tou 12V QC nabíječkou můžu nabíjet telefon s akumulátorem s napětím 3,7 V a ten proud, který teče kabelem, může být při stejném výkonu třetinový už teď.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Nominální napětí je snad dané chemickým typem baterie 3,6V nebo 3,7V, ne? Pak by pro dosažení těch cca 10,8-11,1V napětí bylo nutné použít 3 články v serii a tím se sníží jejich kapacita(to čím jsou limitováni výrobci je objem baterie a když by použili tři články místo jednoho, budou třetinové a naopak by jim vznikli zbytečné komplikace se seriovým zapojením) a zase se bude nabíjet příliš rychle vůči nominální kapacitě.

Prostě jakmile chcete nabít baterii rychle musíte použít velký proud (relativně, vztaženo k její kapacitě /což je to, co je důležité pro tu konkrétní baterii/).
A to jí, jak píšete, škodí.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Kde jste vzal 10.5V ??
Když už tak 3,7V *3 = 11,1V nominální u lipol.
Jinak jak už někdo odpovídá, vyšší napětí je pro mobil snad nesmysl. K čemu by mu bylo? Aby se pak zase regulovalo na nižší napětí/vyšší proud?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"odpovědí pochopitelně bude, že USB nabíjení je omezeno na napětí 5 V"
USB Power Delivery už v druhé revizi je obsaženo ve standardu USB 3.1, a na napětí 5V omezeno není.

"Pokud se tahle technologie prosadí i mezi výrobci Androidích zařízení či u Applu"
USB Power Delivery využívá Apple v macbooku už půl roku.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Mam dva dotazy:

Tak krivka 5% az 95% je oboustrane linearni? (Aby to pak taky nebylo tak, ze vybiti z 95% na 5% bude taky za 25 minut?) :-D

Jaky dopad to bude mit na zivotnost akumulatoru?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

super, misto toho aby se řešilo, jak by se udělal telefon co vydrží 2,3,5dní, tak se řeší jak ho přes noc nabít ne za 90minut ale za pul hodiny

a pokud se nemýlím tak nabíjení větším proudem muze zpusobit, že ta baterka dřív odejde, i kdyz nevim jestli to plati i pro tento typ baterii, kdyztak me nekdo opravte :)

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Mne 3 dny vydrzi v pohode, kdyz ho nepouzivam intenzivne, tak i 5 dni ..... samozrejme jde o smartphone, ne o android.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

3 dny mi vydrzi v pohode taky a pokud ho pouzivam mene intenzivne, tak i tech 5. Samozrejmosti je Android a ne nejake minoritni zalezitosti pro par "nadsencu"...

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Hej kamo! Ja to ale nemyslim tak, ze ho clovek bude na noc vypinat a zapinat az odpoledne az prijde z prace:o) To jsem delal nekdy v dobe T10ky:o)

Ano, kolik je realne pouzivanych androidich telefonu a detskych tabletu? 300 milionu? Pul miliardy? .... plivanec v mori, ktery stira jednotna platforma W10, ktera mesic po vydani ma uz ctvrtinovy podil tech tvych .... androidu:o)
Jak nekdo hezky napsal ..... gugl se zkusil procpat na desktopovy trh pres mobilni a jak vime, skoncilo to totalnim fiaskem ...... microsoft to proste hrne presne opacnym smerem ..... behem velmi kratke doby se dostal windows phone do cela enterprise segmentu, kde mel daleko vice "formidable" soupere - iOS ... hadam, ze android bude pro univerzal platformu jen tresnicka na dortu. Realne zbyvaji uz jenom telefony ...... tablety, ty uz ted jasne patri 2v1 (coz jsem mimochodem predpovidal:), protoze lidi pochopili na co mit zbytecne dalsi zarizeni, navic s androidem, ktere je vhodne maximalne na zakladni multimedia a jednoduchy web, kdyz muzou mit 2v1 za mnohdy vlastne podobnou cenu a s o nekolik radu sirsima moznostma multimedii + samozrejme plnotucny system pro skutecne programy ...... navic ten strach z androidu, kteryma jsou BFU masirovani kazdy den v mediich .... jop blyska se na lepsi casy:) Snad ten kvazisystem brzo uhyne, za to se modli vsichni IT odbornici uz nekolik let ..... samozrejme uhniti androidu je to nocni mura antivirovych firem, ale co uz:o)

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz pominu michani jablek s hruskama (W10 a W10M), tak bych si dovolil pripomenout, ze antivirove firmy vyrosly predevsim na platformach MS, at uz MS-DOS nebo Win16 a Win32. Samotny MS "vyresil" zabezpeceni Windows tak, ze do nich pribalil antivir a pevne doufa, ze se Win32 co nejrychleji zbavi.

Ver mi, ze BFU o zadnem Androidu nevedi, natoz o nejakych bezpecnostnich chybach. Naopak je pro mnohe BFU nazev Windows synonymem komplikovaneho a obtizne pouzitelneho systemu, ktereho si uzivaji dost na pocitaci.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tvoj vecny problem je, ze ty si este poriadny Android v zivote nedrzal v rukach, inak by si tolko kktin v jednom prispevku nemohol napisat. Ten moj, ale i mnohe ine, si tu tvoju Windows hracku natru na chleba a to jak rychlostou, fotakom, vydrzou, tak customizatelnostou ci vyberom aplikacii. Ale zi si dalej svoj MS sen :D

http://i.imgur.com/J3G3Uvj.png
http://i.imgur.com/pGEIt40.png

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak, ovšem jsou lipolky, co snesou různé C, tedy vybíjecí proud, předpokládám, že i tím nabíjecí proud. Alespoň u RC lipolek.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Telefony co vydrzi dva-tri dni aktivniho pouzivani, namatkou THL 5000 a tusim i lenovo ma nektere modely s 4000 mAh baterii... Ty THL a podobni maji tu desivou nevyhodu, ze jsou o 2 milimetry hrubsi nez zbytek, takze to je samozrejme zcela mimo pro "normalni" vyrobce a "normalni" lidi. Jo a taky jsem se nedavno v jedne recenzi docetl, ze foun ktery vazi 130g je OK, ale foun se 175 gramy uz je prilis tezkej.... takze lepci baterka nebude, sorry, zda se ze soucasna (de)generace neumi v ruce udrzet dve deka...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

TVL, jsem se podival na to THL (nikdy jsem neslysel) a to je nejaky cinsky geront za 7 prutu .... na vyvoj (kdyz vsichni vyrobci drzi basu) se da divat tak, ze je hnan hlavne a jedine ziskem .... proc myslis, ze jsou planovane UHD displeje, 16ti jadrove kvaziprocesory a podobne??? To je proste salamova metoda ..... dnes si kupte tohle, zitra vam nabidneme lepsi, wowowotomtoje! Proc myslis, ze je android u vyrobcu tak popularni, pritom plati tezke poplatky za licence a jeste tezsi za support a ohybani toho kramu, aby sel aspon na tech par nejnovejsich modelech trochu aktualizovat? Protoze je to pro ne proste vyhodne, clovek si dnes koupi verzi 4.4, zitra zjisti, ze je nebezpecna ..... koupi si 5.0 ...... pozitri zjisti ..... koupi 5.1 ...... popozitri zjisti ...... koupi 6.0:o) Na diletantstvi a neschopnosti guglu si vytvorili business .... ted samozrejme v dobe, kdy takovy telefon dokaze vyrobit kazdy druhy cinan o pulku levnej, budou prehodnocovat strategii nebo krachovat jako HTC. Salamove budou vymyslet a uzdibovat dokud to jenom pujde .... proste co jim beztrestne projde ...... lidstvo zkretenelo do te podoby, ze dokonce se bere jako ctnost cim tenci, tim lepsi mobil a vetsina se nepta na dalsi parametry ..... uvidi NEJtensi mobil na svete, tak ho koupi ..... kdyby tam bylo napsane, ze je to NEJdebilnejsi nebo s NEJmensi vydrzi na svete, patrne by ho taky koupili ..... udela se nejaky antutu benchmark, co mimochodem nerika absolutne nic a o nicem, ale je to nejake cislo, ktere kdyz je vetsi, tak je to lepsi:)
Typicky salamovka byly prvni "real" tablety, kde zacinali na 2GB ram ..... pocitalo se, ze za rok bude bezne 4GB ram ...... no, nakonec se ukazalo, ze ten system je tak odladeny, ze za rok tu mame mainstream s 1GB ram:o) ..... takze zase ..... za rok tu bude 2GB ...... za dva roky 4GB .... a dokazou to lidem prodat, tohle je salamovka ...... to same s rozlisenim, nebylo mozne koupit (za realne penize) tablet s vic jak 1280x800 ....... podivej se na intel a skylake ...... to same ..... nejdriv nejdrazsi procesory a ted bude slevnovat ....... nakonec se i v desktopu dostane na modely s iris pro, ale nebude to hned ..... salamova metoda, o tom to cele je:) Proc myslis, ze se u iphonu neudava velikost RAM nebo pocet a frekvence jader? Protoze by to v myslich BFU (asi by bylo lepsi pojmenovani pro absolutni kreteny) pasovalo ten telefon 5 let zpatky, prestoze nikoho nezajima, co to je za architekturu ..... udava se pouze cislo ..... 6 je lepsi nez 5:) To beznemu kretenovi staci, aby se rozhodl:o)
Videl jsem nekde na trubce komentare pod videem se skylakem, ze nac predrazenou i7ku s 4ma 2GHz procesorama, kdyz oni maji v telefonu 8 jader na 3GHz:o)))) Hej, jako z toho se mi otvira kudla v kapse:o) A takovi lidi zijou SKUTECNE mezi nama ...... vychovali je vyslovene vyrobci stupidnich telefonu a dost se bojim, ze bude tezke to v brzke dobe napravit. Intel asi bude muset pocitat i HT jadra a GHzy scitat na vsech jadrech do jednoho cisla, jinak uz nevim:o)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Heh, ten tvuj popis salamove metody a chybovosti verzi jde krasne pouzit na windowsy. Staci zamenit "android" za "windows" :)
No ale osobne si myslim, ze za rozsirenim androidu muze historie - proste ho googl nabidnul levne, Jabko nenabidlo nic, a mikrosoft nic pouzitelneho nemel.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Co jsou "real" tablety? Veleuspesne TabletPC s Windows XP? Nebo jejich masove prodavani naslednici s Windows 7?

Postupne navysovani pozadavku na HW je soucasti kazdeho se rozvijejiciho systemu, tyka se to Windows, OSX, iOS i Androidu. Staci se podivat do historie, jak se navysovaly pozadavky od Windows 3.x pres Windows 95, 98, NT4, 2000, XP (jejichz naroky rostly s kazdym SP) az k Vistam. Ted uz se naroky na HW prakticky nezvysuji, proste bezny HW je dnes na urovni, kdy pro beznou praci staci, aspon do doby, nez nekdo prijde s necim revolucnim. Co si budem povidat, Windows od verze Vista neprinesly nic, co by upgrade HW vyzadovalo, pokud pominu hry.
To same se delo i na poli smartphone jeste par let zpatky, ale dnes je pribyvajici RAM, jadra, rozliseni uz jen marketingovou zalezitosti nez nutnosti pro vetsinu uzivatelu. Osobne jedu na typove 2 roky starem Nexusu 5 - 4jadro, 2GB RAM, 5" fullHD a bohate staci, mam pocit, ze CPU se flaka. Update na Android 6 bude a nepochybuju, ze ho s prehledem zvladne.

Orezavani tabletu s Windows 8.x na 1GB RAM a 16GB uloziste nebylo dusledkem nejake uzasne optimalizace systemu, ale snahy udelat co nejlevnejsi zarizeni za kazdou cenu. Ze jsou ty tablety po 2-3 mesicich nepouzitelne, protoze system par updaty zabere cele uloziste je neoddiskutovatelny fakt - viz recenze na Zive apod.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

a co USB typ C? pak by ty featury Qualcommu nebyli treba

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Bacha na to, USB typ C nemusí být spárován s USB 3.x, které je potřeba k tomu, co máte na mysli. Ano, většina zařízení s USB type-C má oboje a umožňuje tak nabíjet vyšším napětím, ale třeba takový telefon OnePlus Two má konektor typ C, ale jinak je to normální USB 2.0 a nabíjí se normálními 5 V.

Jinak řečeno - to, že je někde USB type-C, neznamená, že přes to lze protlačit těch 100 W.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

samo jsem mel na mysli plnohodnotne USB typ C a ne jen konektor, vpodstate by se tim dal resit adapter kterej by obsahl jak telefony/tablety, tak i nektere netbooky a notebooky

ale je jasne ze vyrobci se chtej spise napakovat, a tak budou spise tlacit dalsi varianty nez aby rovnou nasadili neco tak snadneho jako je USB typ C

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono Quick Charge 2.0 bylo představeno už v r. 2012 a v telefonech se objevuje víc jak rok. Kolik telefonů že dnes má USB3 a type-C konektor? A kdy to bylo představeno? Vím o Note 3, který má USB 3.0 a o OP Two, který má type-C konektor. Ani jeden nemá oboje. Quick Charge tu přitom je déle a umí ho většina lepších telefonů.

Skoro mi přijde, že kdyby nebylo QC, tak kdoví, jestli by někoho vůbec napadlo, že se přes USB dá protlačit víc jak 5 V.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak současné mobily zoufale potřebují baterie s vyšším pracovním napětím jak těch 3,8V. Spotřeba současných čipů v mobilech je vysoká a na baterii to klade velké nároky, protože je omezena napětím a vyšší spotřeba je tak realizována vyšším proudem. To ale baterie nemají moc rády. Proto často vyšší kapacita baterie nemusí vést k delší výdrži, protože prostě baterka nebude dobře snášet vyšší proudový odběr.
Bohužel je to historická daň za to, že mobilní telefony používají konektor USB ve verzi mikro a počítá se tak s možností nabíjení z USB slotu. Bohužel ten je omezen na historicky na 5V.
S přechodem na verzi C by bylo možné použít kromě 5V i napětí 12V nebo 20V. 20V by asi nemělo smysl u mobilů, ale 12V by nabídlo baterii s pracovním napětím kolem 10,5V a ve srovnání s dneškem tedy i podstatně nižší vybíjecí proudy a lepší výdrž na baterii.
Chce to tedy u baterií přejít na vyšší napětí, když už Android není schopen pracovat pokud nemá aspoň čtyřjádro.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pockej a jak se u baterie zvysi napeti? To je prece dano chemicky ne?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem se mu to snažil vysvětlit výše... Neuvědomuje si, že li-ion článek má těch +- 3,7 V a aby dostal vyšší napětí, tak musí zapojit dva do série. Důvodem toho, co mu přijde jako nízké napětí, tedy není USB, ale je to vlastnost li-ion článků.

Kdyby ale vzal ty dva články a zapojil je paralelně, tak sice dostane jen těch 3,7 V, ale zato s dvojnásobnou kapacitou. Množství "uskladněné energie" v nich bude pořád stejné.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Uff, taky mám pocit, že to Potooczech furt nechápe. Pokud zvýší napětí, tak se akorát bude muset následně snižovat, přičemž kapacita zůstane stejná, akorát se zvýší ztráty nutné k následnému převodu napětí na nižší.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

V elektroautomobilech mají články taky napětí 3,7V +-, nechápu proč by se měly vyvíjet články s větším napětím. Jediné co by bylo pro koncového uživatele přínosné je zvyšování energetické hustoty článků. A to se daří (za posledních 15 let se hustota energie zvýšila skoro 3x), dnes již jsou k dostání články s 260+ Wh/kg.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak to přesně myslel předřečník(moc jsem nepochopil souvislost s proudem, viz výše), ale se zvýšením elektrochemického napětí se zvýší uložená energie při stejné kapacitě.

IMHO:Kapacita(správně náboj) je dána množstvím chemické látky schopné reakce a napětí je dané elektrochemickým napětím použitých prvků. Při stejném množství elektrolytu/elektrod bude mít článek s vyšším napětím vyšší uloženou energii..

Proto jsou Li-xxx takový zázrak z hlediska Wh/kg, ale už asi není moc možností na další růst:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Beketovova_%C5%99ada_kov%C5%AF

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

S temi moznosti rustu bych to tak cerne nevidel. Ono totiz Lithium je jen polovina rovnice... a v te druhe polovine jsou lide dost kreativni - staci se podivat na wikipedii clanek o lithiovych bateriich, a zjistis kuprikladu, ze to co se dnes pouziva v mobilech a "conzjumer" zarizenich, neni zdaleka li baterie s nejvyssi Wh/kg...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ale tech 3,7V+- není příčina, ale následek chemické reakce! Tudíž je irelevantní uvažovat co kdyby a navíc napští není množství energie, ale jen vlastnost dodaná energie.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

"Ale tech 3,7V+- není příčina, ale následek chemické reakce!"
Souhlas. Proč se domníváte, že si myslím opak?

"Tudíž je irelevantní uvažovat co kdyby a navíc napští není množství energie, ale jen vlastnost dodaná energie."
Elektrická energie je součin proudu, napětí (obojí udává výkon) a času. Pro akumulátor je to tedy jinak převedené - uložený náboj (= proud x čas) x napětí.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

"Souhlas. Proč se domníváte, že si myslím opak?"
Soudil jsme tak, kvůli tvému předpokladu vyšší dodaná energie z článku pokud tuto energii budem čerpat s vyšším napětím. Napětí je chemicko/fyzikální vlastnost článků, kterou nemůžeme !významněji! ovlivnit jinak, než zapojením více článků za sebou. Navíc na začátku a při konci odběru energie toto napětí strmě klesá. Oproti tomu, parametr, který můžeme lehce ovlivnit je vybíjecí proud a ztráty +-"úměrně" tomuto vybíjecímu proudu.

P.S. V tvé rovnici chybí pro energii chybí jedna důležítá proměná a to je čas po který článek vybíjíme.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

"Napětí je chemicko/fyzikální vlastnost článků, kterou nemůžeme !významněji! ovlivnit jinak, než zapojením více článků za sebou."
Ano a také jsem to psal v mém prvním příspěvku v tomto vlákně! Napětí lze ovlivnit konstrukcí článků - viz např. rozdíl mezi NIMH a LiPol. Nemyslím to tak, že lze u nějaké LiOnky zvednout napětí, ale že vývoj tímto směrem má význam. To bylo předmětem prvního příspěvku v tomto vlákně.
Reagoval jsem tam na toto:
"V elektroautomobilech mají články taky napětí 3,7V +-, nechápu proč by se měly vyvíjet články s větším napětím. Jediné co by bylo pro koncového uživatele přínosné je zvyšování energetické hustoty článků."
Jednoduchá odpověď je: Protože energetická hustota souvisí s napětím článku. Viz můj předchozí příspěvek.
Pokud by jsme dokázali vyrobit baterii s elektrochemickým napětím 2x větším za stejných podmínek (stejný náboj, stejné rozměry), dostaneme 2x větší energii ve stejném objemu. Podobně pro hmotnost...

náboj(lidově "kapacita baterie") = čas x proud
Jedná se o energii v baterii. To jak s ní kontruktér, toho kterého zařízení(záleží přece na účelu), zachází je přece zase na úplně jinou diskuzi.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Chudák baterie. Samsungy už "odpradávna" nabíjely baterie velmi rychle, ale taky velmi rychle odcházely. Průměrně rok života. ☺

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Jak které Samsungy. Obyčejný blbý Samsung nabíjí asi 2h a baterie žije už 5 let.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Pár poznámek. U Li-Ion článků se sice uvádí napětí 3,7V, ale toto číslo není nic jiného než jmenovité napětí, reálně má plně nabitý článek 4,2V, respektive 4.200V je napětí, kterým je článek dobíjen v režimu CV.
Zaznělo zde, že by bylo výhodné pro mobily používat baterii složenou s více článků a zvýšit tak výkon při nižším proudu. Technicky proč ne, ale prakticky tomu moc nevěřím. Procesory a další IC v mobilech se při snižování příkonu dostali na 1.x V , tato napětí se získávají ve spínaných měničích a zpravidla platí, čím větší rozdíl mezi In a Out napětí na spínaném měniči tím nižší účinnost + stoupa cena křemíku v samotném měniči. Další věc je samotná baterie, baterie složená z více než jednoho článku bude vždy dražší a poruchovější než jedno článková. Zkrátka tomu moc nevěřím, baterie s vyšším napětím zůstanou doménou zařízení s vyšší spotřebou než telefony.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Akumultor dodávající energii s vyším napětím má význam, jen když snížené ztráty v podobě tepla vynahradí přidanou hmotnost a cenu potřebnou pro zavedení sofistiokovanějšího battery manementu. A nevím jak teď, ale dříve baterie do mobilů běžně sestávaly ze 3 samostatných li-ion článků.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

„tato napětí se získávají ve spínaných měničích a zpravidla platí, čím větší rozdíl mezi In a Out napětí na spínaném měniči tím nižší účinnost + stoupa cena křemíku v samotném měniči.“

Toto prosím dokázat, protože je to kravina. Prosím o jiný zdroj či vysvětlení, než je rádio Jerevan.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

no sem zvedavej jakej vliv bude mit na baterii nabijeni skoro 4C

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Podle mne ta baterie nevydrží ani rok. Vzhledem k tomu, že je třeba nabíjet téměř denně. ☺

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

kolikrat i vickrat a sem zvedavej na kolik to telefon rozpali kdyz do nej pujde 40w :-D

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že to je asi dobrý způsob, jak rychle zabít baterku, což je "zvlášť dobrý" nápad u poslední dobou (výrobci) oblíbených modelů bez možnosti výměny baterie.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.