Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nové Radeony RX 7000 ohlášeny, Radeon RX 7700 XT dostal výkonnější konfiguraci

Bude mi na tieto karty stačiť 660w zdroj? Mám
Seasonic Platinum SS-660XP2

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jop

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

žerou 263W, tak co asi myslíš ??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázku msoky položil dobrou. Jen nekompletní zadání.

Například u RX 7600 je uvedeno:
Spotřeba
TDP
145 W
Přídavné napájení
1x 8-pin
Doporučený výkon zdroje
550 W

Zdroj musí krmit i další komponenty.
Kromě GPU ještě hlavně CPU.
S AMD Ryzen problém nebude.
Ale v případě intelu může mít papírové TDP 253 W ale skutečně bere 433W. Něco si vezme napájecí kaskáda protože nemá 100% účinnost.
A něco si vezmou další komponenty:
MB, RAM, RGB, USB(nabíjení mobilu), ventilátor, SSD, HDD... To jsou desítky wattů. Já přičítám cca 100W.
https://www.cnews.cz/clanky/vysel-detailni-test-intel-core-i9-13900k-rap...

Na druhou stranu herní zátěž má mnohem menší spotřebu než je ta maximální.
A málokdo pouští FurMark současně s CineBench.
A je třeba taky pamatovat na to že ideální pro zdroj je 50% zatížení. Pak má nejlepší účinnost.
A taky není zdroj jako zdroj. Jsou šunky co mají mít 500W ale u 400W se přehřívají a vypínací.
Tvůj Seasonic Platinum je TOP značka takže to utáhne v pohodě.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dřív se uvádělo, že nejefektivnější je zdroj při zatížení cca. 80%, ale dnes jsou zdroje kvalitnější a tak je to často stejně efektivní už od 50% po 90%. Takže v tomhle rozmezí je třeba se pohybovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale u těch 90% se to už zahřívá.
A jak píšu, některé šunky to nedávali.
Seasonic Platinum bude v klidu i u těch 90%
A nebál bych ae ani kombinace Radeon RX 7800 XT + 13900K, když bude držet PL2 na továrních 253W

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono záleží na způsobu používání počítače. Pokud člověk hraje jen občas, tak silný zdroj jede většinu času na 5-10%, kde rozhodně efektivní není. Kromě zdrojů kategorie 80 Plus Titanium je účinnost definována až od zátěže 20% (viz odkaz dole), což u 600W zdroje odpovídá spotřebě 120W.

Požadavky výrobců grafik na výkon zdroje jsou značně nadhodnocené. Obvykle je to přibližně 2x maximální spotřeba grafiky. Tenhle zvyk pochází možná ještě z doby, kdy byly grafiky slabé a spotřeba ostatních komponent v porovnání s nimi velká. A možná se tím výrobci grafik také snaží předcházet reklamacím v případech, kdy si někdo krmí grafiku zdrojem mizerné kvality, který udává větší výkon, než na který reálně má, což bývalo dříve dost běžné.

Když má člověk aspoň trochu slušný zdroj, tak je schopen dát i víc energie, než odpovídá jeho deklarovanému výkonu. A účinnost při 100% zátěži je stejná, jako při 20% zátěži a maximální účinnost při 50%-ní zátěži není o moc lepší (viz tabulku v odkazu). Pokud člověk má běžnou grafiku, netaktuje procesor od Intelu a má zdroj od slušného výrobce, tak nepotřebuje o moc silnější zdroj, než odpovídá příkonu grafiky + procesoru, protože příkon ostatních komponent je téměř zanedbatelný.

Ostatně, grafika málokdy jede s maximálním příkonem. Většinou ji limituje procesor a rychlost jeho přístupu do RAM, jak ukazuje nárůst fps s ryzeny X3D s větší mezipamětí (cache). A pokud člověk nastaví rozumný limit fps (podle rozsahu FreeSync), tak se příkon grafiky ještě sníží. Nemá totiž cenu honit vysoká fps v méně náročných scénách, protože to nezlepšuje hratelnost, ani kvalitu zobrazení, jen to zbytečně zvyšuje příkon. Než průměrná hodnota fps jsou podstatnější hodnoty minim ve výpočetně náročných scénách. A omezení maximálních fps zároveň vytváří rezervy (příkon i tepelná kapacita chladičů) pro výpočetně náročné scény.

https://techguided.com/80-plus-bronze-vs-gold-vs-platinum-vs-titanium-wh...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ono mne hlavne ide o to ze ASUS, Sapphire a ostatni hlasia v specifikaciach minimalne 750W PSU...a to mi je trosku overkill na kartu ktora ma 263W TDP (ako mam k tomu ryzen 5600x takze asi v poho)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a u jakých? Pokud to máš nějaké Strixky, tak ty máš taky vždy víc nataktované, tudíž spotřeba je pak vyšší a logicky pak i nároky na zdroj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

u všetkých verzií maju 750-800W ale možno to ešte zmenia 6.9.23 ked vyjdu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak psal HoCh,
800W je předimenzovaná hodnota.
AMD Ryzen 5 5600X má TDP 65W. Ještě se mu dá udělat undervolt. Doporučuju. Lepší než OC.
V herní zátěži ti celá sestava bude brát kolem 300W.
660W zdroj pojede na 50% což je ideální.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mne to tiez pride logicke, ale nechapem preco potom do specifikacii buchaju take vykonne psu ked ani v špičkách to netreba...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nikdy nevíš s čím to bude uživatel párovat a toto bude vždy jen opravdu velmi orientační, ti tam prostě nadhodí rači nějakou naddimentovanou hodnotu a nemusí pak řešit problémy s křiklounana, co si k tomu dají něco slabého a pak se budou divit, proč jim to nefunguje a je to nestabilní.

Stačí k tomu dát nějakou nataktovanou 14900K bez power limitu, spustit nějakej Furmark a to se ti i ten 850W potom ještě zapotí...

Ono už jen tím, že každá ta edice má to doporučení stejné, přitom každá má určitě jinou tu spotřebou už o tom něco vypovídá a že to je asi jen tak nějak nastřelené a nijak extra si s tím hlavu nelámou.

To by museli k tomu udávat s jakým tím CPU aspoň počítají, že tam budeš mít, aby se podle toho dalo nějak řídit, protože takto to je jen naprosto nic neříkající hausnumero, co si tam jen někdo cucá z prstu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. No nikdy nevíš s čím to bude uživatel párovat .."
".. Stačí k tomu dát nějakou nataktovanou 14900K bez power limitu .."
.. a nacpat tam nějakých 7+ HDD
Kromě uvedeného TDP je potřeba počítat s nějakými špičkami, které většinou nejsou uvedeny. (krátkodobé impulsy v ms a do 180% TDP)

A wo tom to je.
Výrobce grafiky si kryje záda.

Pro srovnání ..
Ryzen 7 5800X (105/142 W) + Radeon 6800XT (300W) ... zatím to nešlo (při hraní) přes 350W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Kromě uvedeného TDP je potřeba počítat s nějakými špičkami, které většinou nejsou uvedeny. (krátkodobé impulsy v ms a do 180% TDP)"

Mám za to, že tyto krátkodobé špičky kvalitní zdroj (s velkýmy kondíky na výstupu) zvládne.
Ale zdroj na ketrém šetřili, si z toho kákne.

Proto tam je uvedeno 800W, aby to zvládnul i levný šunt.

Mám empiricky vypozorované, že údaj ve watech na zdroji neodpovídá skutečnosti.
Pavel "Behemot" Boček to při testech potvrdil.

Levný 800W zvládne to samé co kvalitní 600W.
Tazatel má Seasonic Platinum 660W. Takže není o čem diskutovat.
Lepšího zdroje není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Říkám si, kdo může strašit krátkými špičkami zvýšeného odběru. Buď někdo, kdo vůbec neví jak fungují spínané zdroje, nebo ten, kdo chce prodat nesmyslně naddimenzované zdroje.

Vysoké špičky odběru jsou podstatou spínaných zdrojů. Když napájíte z 12V zařízení vyžadující 1,2V, je spínací tranzistor sepnut jen 1/10 periody a za tu dobu musí ze zdroje odebrat tolik energie aby to stačilo na zásobení spotřebiče po celou periodu. Když má grafika příkon 240W bere ze zdroje 12V (střední) proud 20A. Ale protože je doba sepnutí jen 1/10 musí po dobu sepnutí téct proud 200A. Proto musí mít velké a velmi kvalitní kondenzátory s malým ESR.

Při návrhu zdrojů je se vychází tepelných hodnot daných průměrným výkonem a nastavují se ochrany, které vypnou při nějakém překročení mezních hodnot, ale s dostatečnou rezervou aby až do vypnutí byla zajištěna správná funkce zdroje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hezky napsáno.

Ale tady jde spíš o to, co se děje na straně spotřebiče.
Občas se GPU, CPU, jakákoliv jiná věc, dostane do stavu, že se otevře více tranzistorů najednou a krátkodobě (řádu ms) poklesne odpor a skokově se zvedne proud. Pokud to zdroj nevykryje (třeba těmi extra dimenzovaným kondíky), tak je založeno na nestabilitu, nedefinované chování a případný pád systému.

Pořizoval jsem ty zdroje s výhledem na možný upgrade. Vypadá, že ještě nějakou dobu budou stačit.
Ryzen 7 5800X (105/142 W) + Radeon 6800XT (300W)
Fractal Design Ion+ 760W Platinum

Ryzen 7 3700X (65/88 W) + Radeon 5500XT (130W)
Fractal Design Ion+ 660W Platinum

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"musí po dobu sepnutí téct proud 200A"
OK, teče tam 200A. Když požadavek na špičku přijde v době když je sepnuto. Tak to zdroj nějak ústrojí. Ale když přijde v době, když jsou kondíky prázdné, tak PC zhasne. A to jsou ty náhodné restarty, které nechcete řešit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všechny složitější elektronické obvody, kam CPU, GPU i napájecí zdroje určitě patří, mají obvody řešící stav napájení. Například PC zdroj má ve 24 pinovém napájecím konektoru na pinu 8 signál PW_OK. Na něj pošle 5V až tehdy, když napájecí napětí dosáhnou potřebné velikosti. Mluvit tedy o špičce odběru GPU při prázdných napájecích kondenzátorech je zcela mimo realitu.

Pro PC napájecí zdroje jsou stanoveny požadované úrovně napájecích napětí a jejich povolené kolísání. A ty musí slušný zdroj splňovat ve všech provozních stavech. Je tedy zcela nereálné, že by nějaká krátká špička odběru způsobila významný pokles napájecího napětí.

Napájecí obvody CPU, GPU i samotné zdroje jsou založeny na spínaných měničích, které z podstaty fungování málo citlivé na velikost a kolísání napájecího napětí a velmi rychle reagují na změny zátěže. Kdyby napájecí napětí PC zdroje pro GPU pokleslo z 12V na 6V, tak se tranzistory napájecích fází otevřou místo 10% na 20% spínací periody a GPU dostane energie dostatek. Ale tak velký pokles napájecího napětí zdroje je zcela nereálný. Díky velmi rychlé zpětnovazební regulaci jsou spínané zdroje velmi tvrdé a pro takový pokles napětí by odběr musel překračovat povolené hodnoty tak dramaticky, že by dávno předtím vypnuly ochrany zdroje.

Ty spínané měniče běží na kmitočtu desítek až stovek kHz, aby jejich cívky a kondenzátory nemusely být moc velké. Při kmitočtu měniče třeba 50kHz je perioda 50 mikrosekund a to odpovídá reakční době měniče na změny zátěže. Krátkodobé zvýšení zátěže na dobu v řádech ms je tedy z pohledu regulace zdroje běžný provozní stav. A není to problém ani pro spínací součástky zdrojů, protože ty zvládají krátké proudové špičky i v násobcích jmenovitého proudu.

Pokud by tedy krátké odběrové špičky měly způsobit nestandardní chování grafiky, muselo by jít o konstrukční chybu GPU a jejích napájecích obvodů, kterou volba silnějšího zdroje může jen těžko zachránit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

OK.
Jestli zdroj zvládá 50 000 × za sekundu změnit stav.
Což jsem nevěděl.
Tak to dává logiku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinak teda na pct psali, že při srovnání RTX 4060Ti 16GB a RTX 4060Ti 8GB byl u naprosté většiny her výkon stejný. Jinými slovy tvrzení, že i mimo 4K je potřeba 16GB VRAM se jim nepotvrdilo.
Radeon 7700XT je tak cenově na půl cesty mezi těmito dvěma kartami, což odpovídá i skrz těch 12GB VRAM. Ale zájemci s důrazem na cenu asi teda dají přenost RTX 4060Ti 8GB. Nebylo by teda úplně špatné, kdyby si AMD ještě cenu rozmyslela a šla o něco málo níž, protože jinak je to jednoznačně lepší karta.
Lepší cenu by si zasloužila i Radeon 7800XT, protože u té už je dost blízko RTX 4070, která už dává smysl i z hlediska RT efektů, takže za mě je to jasný favorit,pokud to AMD nebude nějak zlevňovat po vypršení Starfield akce.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"Jinak teda na pct psali,"
.. to uz dal cist nemusim ;)
Ono to neni uplne jednoduche testovat mezni situace, kdy ti dochazi VRAM, tak jako to udelali na HWU. Proto HWU ma 1 milion predplatitelu a PCT ma par ceskych nadsencu...
Jinak oni ty testy delali na podnet uzivatelu. Dokonce nektere konfigurace a pasaze, dostavali tipy, kde a jak se to projevuje. Takze cekat, ze vezmes 6 her, z cehoz jen jedna je trochu narocnejsi na pamet a udelas na tom zaver, ze tam neni rozdil..hmm..to je prave ten rozdil mezi PCT a HWU.
Tady mas pak celou pasaz, ktera to mapuje
https://youtu.be/2_Y3E631ro8?t=432

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

'' Jinak teda na pct psali, že při srovnání RTX 4060Ti 16GB a RTX 4060Ti 8GB byl u naprosté většiny her výkon stejný. ''

tak to jim asi nevadi, ze nektery hry maj pak textury jak quake1.. asi mimo jejich rozlisovaci schopnost.. ((:

https://diit.cz/sites/default/files/hogwarts_textures_01.jpg
https://diit.cz/sites/default/files/forspoken_01_techspot.jpg
https://diit.cz/clanek/8gb-pro-1440p-jiz-nestaci-brzdi-i-1080p-s-ray-tra...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

jestli to měřil adam tak je jasný, že nic nenaměřil, protože nic naměřit nechtěl

tady je pěkná srovnávačka 8 vs 16GB
https://www.youtube.com/watch?v=2_Y3E631ro8

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ono ty 4060Ti jsou karty pro staré hry ve Full HD.
U her na UE 5.x mají problém rozchodit to na 60Hz i se zapnutým DLSS.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neplácej furt takové nesmysly, fakt nechápu jak můžeš takto srovnávat 7700 XT s 4060 Ti. Vždyť ta 8GB chudinka už je odrovnaná jen tím, že má pouhých 8GB a na hraní nových her je tedy naprosto nevhodná a stěží použitelná, buď budeš mít z těch her totální mazanice, protože bude třeba snižovat kvalitu textur, nebo budeš mít nehratelný stuttering mess a v budoucích hrách pak bude pravděpodobně ještě hůř. Když už 4060 Ti, tak bys musel jít do té 16GB, kterou už máš ovšem za stejnou cenu, jenže výkonově je tak o tier níž, takže na 7700 XT stejně nestačí.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale já bych dal rozhodně přednost 7700XT před 4060Ti, tam není o čem diskutovat. Já jen napsal, že rozdíl není tak prospastný, aby to některé zájemce s důrazem na cenu nemotivovalo jít koupit tu levnější ikdyž horší grafiku. Prostě, kdyby byla 7700XT levnější, tak by zabrala širší záběr možných zákazníků. Ale možná je ta cena vyšši proto, že má AMD stále na skladě hodně těch RX 6750XT a potřebují je vyprodat. I té bych dal přednost před 4060, ale zase stará generace, zase i to na lidi působí.

Já jsem v téhle cenovce jednoznačně pro AMD grafiky, jen si myslím, že ten marketing by mohli dělat lépe, protože tohle se těžko lidem vysvětluje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

7800XT bude mít lepší poměr cena/výkon než 7700XT evidentně těch zmetků pro 7700XT maj málo

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já bych upřímně 7700 XT moc neřešil, osobně bych bral buď jen tu RX 6700 XT, pokud chci ušetřit, nebo pak už rovnou 7800 XT, pokud chci něco lepšího, nic mezi teď už asi nějak nemá smysl a 7700 XT do toho cenově moc dobře nezapadá a je trochu mimo. Než 7700 XT, tak to vychází líp snad ještě i ta RX 6800, tak možná by se dalo uvažovat ještě o té, ale jinak tam už nic zajímavýho není.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Az sleze 7700XT okolo 400E, tak to zacne byt zajimava karta :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na fullhd jsou opravdu stejne vykone. Jinak to nebylo mereni PCT (Vagner),ale novinka od jineho autora prevzata z mereni myslim MSI. Tehdy ta zprava kolovala internetem

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pct je trapnej tam kdyby jim nvidia nakazala a dala obalku s penezi a rekla ze 2gb vram stačí kazdemu tak to tam budou kazat a blbci jim to budou zrat a kupovat 2gb grafarny...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nekupovali jste teď něco náhodou od AMD? Ten "zdarma" kód na Starfield, na jakou je to herní platformu?
Jednu dobu dávala AMD kódy na Epic Store, které nejsou nijak zajímavé, tak jestli v tom pokračují nebo dávají něco normálního, co by šlo využít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Starfield nevím, ale loni jsem měl od nich kupón na Uncharted, a ten se aktivoval na Steamu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to na Steamu. Prodejce ti pošle kód, který budeš muset uplatnit (po registraci) na stránkách AMD, kde ti rezervují klíč na "Starfield™ Premium Edition - Steam".
Klíč zatím nemám, předpokladám, že je rozešlou až těsně před vydáním hry.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ok, díky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dneska se dala hra aktivovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aký je výkon oproti 6700XT / 6750XT? Pretože túto kartu majú tieto nové nahradiť. A 6750XT sú za 400€.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To teda nevím, jak chceš s něčím co má stát 13k nahradit něco co seženeš i za 9.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud klesnou ceny (jeste tak o 2-3000kc) a tato generace tu bude jeste do roku 2025,tak mooznaa by nejaky podil AMD nabrat mohlo. Ale je zrejme,ze to musi uhnat na cenu. Vykon oproti minule generaci moc nenarostl a jen vetsi VRAM to neurvou. Ostatni parametry jsou horsi (spotreba,RT..)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

".. tato generace tu bude jeste do roku 2025 .."
Vydání další generace hráčský karet v roce 2025 oznámila nVidia.
AMD (zatím) podobnou zprávu nevydalo. Může přijít dříve, stejně, nebo později.
Zatím se předpokládá 24H2. Což klidně může být Prosinec.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

AMD se chce podle mě zbavit RDNA3 co nejdříve, jelikož musí prodávat velké čipy s o 1 tier nižší cenou
takže tlak na vydání RNDA4 byl velký a nejspíš to odnesli i NAVI41 a 42

takže Q4 24 je celkem reálný, bohužel Q1 25 vyjde blackwell na 3nm takže nvidia bude mít drazší karty ale zas na skoro o 1 tier lepším nodu, takže taková pidi 5060 může být současná 4070(ti)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

RDNA4 ale také asi bude ve stylu RDNA3, protože se zatím AMDéčku ten chipletový koncept nedaří a prakticky to nemá výkon, který tomu nalajnovali na papíře.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

budou to monolity a asi navi43 osolej co to dá, aby měla výkon alespoň někde kolem 6800/XT

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi to udělám, jak rytíři z Blaníku.
Na upgrade zvolím vyčkávací taktiku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mate pravdu,ale pokud by vydalo novou generaci amd v 4Q24 a bylo zname,ze 1Q25 vyjde nvidia,vy byste nepockal?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spis bych se zepta..pockal na co?
To ze by NV uvedla GK s lepsim pomerem vykon/cena bude ocekavat jen asi nejvetsi naivka. A pak zalezi na preferencich, potazmo na tom, jaka RDNA4 bude. Pokud prinese lepsi perf/watt, lepsi RT, tak nevim, co tim ziskate, kdyz budete cekat. Myslim ted, opravdu ziskate, ne kosmeticky neco nekde lepsi/horsi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vy jste si taky koupil rtx 4070 místo rdna3, takže proč by jste nepočkal případně i Vy?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protoze kupuji v momente, kdy tu grafiku 'potrebuji', at uz realne nebo si to "zduvodnim".
Ja jsem na RDNA3 cekal, ale prestalo mne to bavit..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Yop chápu, rozumím, měl jsem to stejně. Ale většina lidí to nemá "teď hned" ale spíše "během půl roku max". Nebo tak to alespoň vnímám subjektivně já.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepší je teď už rači nečekat, já teď už dokud to jde tak běžím na tom co mám a jak zjistím, že mi to už někde opravdu nestačí, tak prostě upgraduji na to co mi bude zase stačit, je aktuálně na pultě a co má pro mé potřeby asi tak největší smysl a už moc neřeším co bude, protože mi už moc nepřipadá, že by se to nějak vyplácelo teď čekat na ty jejich nové řady.

Abych čekal byť jen půl rok na něco a pak zjistíš, že nakonec sice dorazí třeba opravdu něco nového, ale třeba za tu samou cenu toho oldgenu, ještě k tomu s očesanými parametry aby byl výkon zhruba stejný (mnohdy není dokonce ani vyšší) a mělo to akorát sníženou spotřebu o 50W... na takové ojeby už upřímně nejsem moc zvědavý, pak mě to akorát nasere, proč jsem na to vlastně čekal, když stejně furt dostanu to samé co jsem mohl koupit už dávno akorát jinak pojmenované a ještě za to musím v horším případě připlácet, protože to je přece novinka.

Tady ti nástupci už se vyplácí spíš jen samotným výrobcům, protože ti za ty samé ceny cpou akorát různé menší čipy, jen ty jako zákazník dostáváš víceméně furt to samé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud máte jednu zlomovou hru, tak ano. Ale moje zkušenost je taková, že posunuju posuvník doleva až si v jeden okamžik přetáhnu přes půlku, tak přijde takové to ok "asi bych měl začít pomalu hledat". Ne že bych si nemohl zahrát a hned běžel.

Čekám na GTA VI, jestli se urve přes tu půlku...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám štěstí (zatím) na výběr her, u kterých zabíjím čas.

Tempo nárůstu výkonu klesá. Náklady stoupají. Ceny pro koncáky stoupají závratně. Nároky her stoupají. Spotřeba stoupá.* Nedostatek HW výkonu se řeší SW obezličkami.

Budeme si muset zvyknout na stav, kde pro průměrných 60Hz FullHD budou potřeba všechny upscalery a framegeny.

(*) S občanous kosmetickou změnou k lepšímu, ale trend je pořád stoupající.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mi naopak prijde,ze lidi spise maji vyssi ocekavani od stredni tridy grafik,kdy ocekavaji u vseho hned ultra detaily i kdyz si koupili v podstate nejpomalejsi gpu v nabidce (rtx 4060,rx 7600) na 2k

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, taky jsem tomu dal půl roku a když furt nic, tak jsem tu RTX 4070 taky pořídil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bych 1/2 roku pockal a za nizsi cenu koupil Radeona, protoze me porad zajima vykon v rasterizaci a ne jestli se to bude lesknout jak psi kulky pokud to hra podporuje a jestli kazdej snimek 2x zvetsi a chytrej trpaslik to domaluje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Bych 1/2 roku pockal a za nizsi cenu koupil Radeona"
.. to je dobry postreh :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

I to je varianta, ale jen pro fandy jedné značky ;-) My co si vybíráme ze dvou .. vlastně už ze tří, tak bychom si počkali. Pokud to není teda urgentní poté, co shořel PC nebo tak něco.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Blbý je, že je inflace. Čekáním se to prodražuje, pokud si na to člověk nemusí půjčovat.

V prdeli jsou lidé, kteří uvěřili reklamě a mají 4K monitory. Tam je to buď o extrému RTX 4080 nebo 7900XTX plus hroznej příkon počítače. Případně teda DLSS 3 nebo FSR 3 a nechat si ty trpaslíky to dokreslit.

Za mě na 1440p jakžtakž a na 1080p je ideální RTX 4070, dává to všechno na Ultra na první dobrou. Tentokrát výjimečně není na co čekat. Když to lidi kupovat nebudou, NVidia přeruší výrobu a dá víc do AI výpočetních karet, zlevňovat nebude.

Jedině bych si počkal na skutečné ceny RX 7800XT a na recenze, možná bude v oblíbené hře výhodnější, takže taky netřeba čekat.

Jinak je to šeď a nuda, zbytek grafik o ničem. Maximálně povedená byla za poslední léta jen RX 6700XT a tu už mají ti, kdo ji chtěli dávno koupenou, ale dejme tomu pro nenáročné hráče ještě pár kusů za dobrou cenu sehnat lze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud lidi nemaji prachy na gpu za 10 000-15000,tak je mozna na case se smirit s xbox series S za 7000.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to vůbec není. Když je inflace, tak nemá cenu čekat, ty grafiky nezlevní, protože ikdyby je výrobce chtěl zlevnit třeba za rok, tak to mezitim dorovná inflace, takže moc není na co čekat, pokud člověk tu grafiku chce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. na 1080p je ideální RTX 4070, dává to všechno na Ultra na první dobrou .."

Musím tě zklamat. Bez SW kejklů už nedává vše na max.
48 min / 52 avg fps - 1920x1080 native
65 min / 71 avg fps - 1920x1080 DLSS

Ne, že by na tom jiné karty byly o moc lépe.

https://gamegpu.tech/rpg/role-playing/fort-solis-pc-performance-benchmar...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Né každý vývojář umí optimalizovat, ale to je v poho, většina vývojářů to bude chtít dát i na Xbox a tam se optimalizovat naučí. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele, nový engine UE 5.x.
Honem, honem, ať už je to vydané.
Optimalizovat se bude, až budou zákazníci prskat. Hodně.

Mají to vývojáři těžké. Musí se naučit nové věci.
A pak se budou muset naučit, dělat to lépe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

7700XT dostal do vínku víc CU, ale jeho cena je taky vyšší a i na slajdech AMD jeho price/performance je horší než u 7800XT, takže dělá pouze upsell stejně jako 7900XT, asi nemaj dost zmetků

jinak FSR 3.0 vypadá víc než dobře a může celý dlss zabít, doufejme
https://www.youtube.com/watch?v=iYO4RJHf7QU

jinak záměrně se vyhýbali srovnání s 6800 což při současných cenách v podstatě dostaneme ten samý výkon s tou samou spotřebou, jediný vylepšení je AV1 podpora, ale furt lepší než co dělá 4060/ti

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na tom FSR 3.0 je pro mne nejzajímavější, že budou mít generování mezilehlých snímků i přímo v ovladačích bez nutnosti podpory od autorů hry. Asi budou dělat identifikaci a interpolaci pohybu v obraze podobně jako výrobci televizí srovnáním aktuálního a předchozího snímku.

Kvalita bude zřejmě horší, než když je informace o pohybu přímo ze hry. Ale pro dostání fps do FreeSync rozsahu monitoru, který nemá LFC a zvládá opakovat sám snímky, to bude dobré. Na rozdíl od LFC tam bude navíc ta interpolace mezilehlé polohy, což by mělo být lepší, i když kvalita nebude ideální.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

este by ma zaujimalo ci sa AMD podarilo "opraviť" ten bug v návrhu čo mali na 7900/7600 so spotrebou a taktami...lebo tie takty na 2,8Ghz nevyzeraju

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, nešlo to. Mělo se řešit v RDNA4, le tam jsou problémy taky. Chipletové řešení je zdá se větší problém než si AMD i Intel mysleli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"GeForce RTX 4060 Ti" je ukazkovy smejd, 8GiB varianta je vojeb a 16GiB zas druhy, navic do tretice je to xx50 šmelina!

Co se tyka RX 7700 a 7800 XT, pro majitele soucasnych Radeon-u RX 6800 a vys nezajimave, vyssi zravost, mensi Infinity Cache, jedine pozitivum je AV-1.

Jo nove Radeony maji leta overeny PCI-Express 8pin, ne ten tavici se 16-pin vojeb od NVIDIE.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.