Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nový CEO představil plány Intelu: vlastní 7nm čipletové procesory v roce 2023

Ví vůbec Gelsinger, že "lepit" ("glue together") CPU je vyhrazeno jen pro sockovité AMD? :-D :-D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Také se divím, že nějak najednou Intelu vypadlo že slovníku "slepenec"...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud vím, Intel už jednou lepil... Jinak to beru jako dobré znamení, že po markeťáckém blouznění přichází návrat do reality.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už stihl vyměnit inženýrské týmy? Za zkušené a chytré lidi? Protože slibů jsme od Intelu slyšeli neurekom a nový CEO zatím neměl čas na nějaké velké změny. Takže bych tipoval, že z roku 2023 bude tak 2025 - když to půjde zatraceně hodně dobře.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Skepse je na miste, ale zas jedno z 1. Vystoupeni noveho ceo aby tam mlel nejake plane reci se mi taky nezda.
30m tiger lake je fakt hodne velke cislo teda.
Staci se podivat na blizzcon jak jsou delane prezentace a hned se uvidi ze amd tenhle koncept fakt nevymyslela, nejspis ani blizzard.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V inženýrských týmech většinou problém nebývá. Problém je v korporátních strukturách kde všechno hrozně trvá a nakonec o tom rozhodují zcela nevědomí lidé. Pokud si vedení sleze dolů a bude rozhodovat promptně jak to podle mě dělá Lisa tak jim to pomůže nejvíc.
Pro přiblížení, před 15 lety jsem to měl k CEO 4 úrovně a věci relativně fungovali. Dnes to mám 9 úrovní a nefunguje nic co je za dveřmi naší kanceláře. Trochu nadsázka, ale pointa rozrůstání se "rozhodovačů" co nic nerozhodují je snad jasná :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

V jakém oboru děláš? Přijde mi, že i ve větších korporacích je trend opačný: snižování počtu úrovní vedení ad absurdum, kdy mezi CEO a pěšákem je pouze jeden (přetížený) mezičlánek.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

U nás v DXC (ex. HP, HPE, HPE+CSC = DXC) je to "say good bye to Francisco Poprdelli and welcome Pramashiwanraja Kottbular with 2-years experience with rice growing". Ale zase sa musí nechať, aktuálny CEO je po dlhej dobe celkom schopný a rozumný. Len čo keď nastúpil do vlaku rútiaceho sa do Indie, kde nie sú koľaje :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak takovou korporaci bych rád viděl. Zatím jsem se setkal jen s tím, co popisuje krakora.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Velké korporátní firmy se většinou zabývají více obory, ale v našem případě se dá říci že elektrotechnika a všechno kolem od chemie po raketoplány :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč by měli měnit R&D týmy? Stačí jim dát volnost, prostředky a čas, případně posílit pár lidmi zvenčí. Důležité je, aby si vedení uvědomilo, že je nutné provést každé 3-4 roky kompletní redesign. A ne aby vařili léta tu samou architekturu. Teoreticky by ten Meteor Lake mohl být tou novou architekturou, na které se podílel Keller.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel má vyvinuté nové architektury, jen je není schopný dostat na trh, protože nemá procesy, na kterých by se daly vyrobit. Je asi pravda, že ty architektury nejsou bezchybné a není to tak, že by výroba mohla za 100 % problémů a architektonický vývoj za 100 % úspěchů, ale nové architektury měli a mají.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm... a není to málo, Antone Pavloviči? :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

hmmm, takže 2023 a 7nm? čiže veľkému intelu bude trvať minimálne 6 rokov od uvedenia prvého Zen aby to skopíroval a uvedie to ako prevratnú novinku na 7nm (3 roky po TSMC) a to v čase, keď budú ostatní mať 5nm produkty na trhu a budú pokukovať, alebo dokonca rozbiehať 3nm??? Ak sa k tomu pripočíta koeficient intel klamstva a nejaké drobné problémy, tak snáď 2024 sa tých "prevratných noviniek" dočkáme. A tie nové fabriky do 2 rokov takisto nebudú mať. Búdu postavia rýchlo, ale s tou technológiou to také jednoduché nebude. Napriek tomu držím palce, lebo inak budeme kupovať mainstream CPU za 500€ a lepšie kúsky nad 1000...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> 7nm (3 roky po TSMC)

7nm intelu bude IMO spis neco jako 5nm od TSMC.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tomuto celkom nerozumiem. Sústava jednotiek SI je na to, aby sa veci označovali presne. Keď je niečo 7nm, tak to jasne hovorí o presnom rozmere. Ak by to malo parametre 5nm, tak by som to tak označil, veď by to radikálne pomohlo aj marketingu. Takouto logikou by sa dal označiť intel 10nm podobný tomu 7nm z TSMC. Ale to mi nejako nevychádza keď vidím jeho vlastnosti a spotrebu. Intel 7nm ešte nepredviedol, tak reči o tom že bude ako 5nm od TSMC sú pre mňa blábol na úrovni, ako keď sa niekto slečne snaží nahovoriť, že toto je naozaj 20cm :-) A tie chúďatá ženy potom na parkovisku otlčú všetky autá, lebo si myslia, že sú od nich aspoň 20cm...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Protože jde o hustotu? Jsem sice také laik, ale raději se nejdříve mrknu na strejdu Googla, než začnu plácat. Zcela namátkou třeba https://translate.google.com/translate?sl=de&tl=en&u=https%3A%2F%2Fwww.h...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono sice soustava SI definuje jednotky přesně, ale u křemíkových procesů tak od 55nm dolů už ty nm neoznačují fyzickou velikost prvků, ale je to spíš marketingové číslo (proč to tak je si vyříkej s marketingovým oddělením výrobců). Pokud by to bylo podle fyzických rozměrů, tak na křemíku pod 5nm nejde jít (5nm je 20 atomů Si, pokud je jich míň tak už se značně projevují kvantové jevy a chová se to divně)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"veľkému intelu bude trvať minimálne 6 rokov od uvedenia prvého Zen aby to skopíroval"
Zen/Zen+ boli monolity, aj keď 2xCCX. Čiplety prišli až so Zen2 v roku 2019.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, zabudol som, že prvý Zen bol stavaný trošku inak a Threadripper bol trošku iný typ zlepenca ako je dnešný čipletový dizajn.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pat a Mat se můžou usmívat, protože proti AMD jim stačí málo. AMD nevyužilo šanci ani když bylo na koni a ani nebude první s DDR5 platformou což je pro výrobce těch nejlepších APU ostudou. Jejich Ryzeny jsou kvůli ceně většině u perdele vánkem, protože stačí i lidové šestijádro s moderní architekturou (min. Rocket Lake) na 3,8GHz a zákazník je naprosto spokojen.

Bohužel něco takového nemůže vydat asi ani Intel, protože když není konkurence, tak proč se snažit. Musí se vydávat 250W píčoviny. Opravdu přeju i tomu idiotskýmu Applu, aby zatuchlému x86 šláplo na krk a hlavně aby se přidali další. Ryzen 5 1600 za 3200 Kč? Základní Intel šestijádro ještě dráž? Zmrdi, jeden bez dvou za dvacet, druhý za osmnáct - hraná konkurence!

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

'' Bohužel něco takového nemůže vydat asi ani Intel, protože když není konkurence, tak proč se snažit. Musí se vydávat 250W píčoviny. ''

pockej.. ty fakt myslis ze procaky intelu zerou 250w proto ze nemaj konkurenci?? wtf? (: takze jako za bulldozeru kdy procaky intelu zraly 77w, konkurenci mel? ((:

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Souvisí to i s neexistencí skutečné konkurence (AMD nemá kapacity), ale hlavně s kurvítkovským kapitalismem. Frekvence se musí absurdně hrotit i v notebookách, lidi si nesmí uvědomit, že opravdu tichý a úsporný stroj jim vyhovuje lépe než přeboostované 20 sekundové komedie a taky by jim déle vydržel. Nemám nic proti vysokým frekvencím, když jsou skutečně třeba, ale člověk by měl mít na výběr.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

no me by zajimalo jak souvisi ta 250w spotreba intelu s kapacitama amd.. za cometlake mela amd kapacity a stejne cometa zrala 250w.. (:

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Souvisí to tak, že si Intel může oblbovat zákazníky jak chce, protože AMD není plnohodnotná konkurence. A vůbec nejde jen o 250 W, ale i většinu ostatních CPU/GPU v noteboocích s menší spotřebou - viz kurvítka.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ono to bude porad o to stejnem dokola, ze AMD nema kapacity.. at vyrobni, tak na podporu OEM, jako Intel. Pri tech poctech co to OEM sazeji, tak jim stejne nezbyva nez mit jako zaklad Intel. A ten uz jim 'domluvi'..
Mensi jako je Asus, si muzou dovolit lavirovat, jim to AMD pokryje, ale mega korpo jako HP, Lenovo i kdyz tech modelu maji relativne dost, tak budou porad davat prednost Shintelu. Z jejich pohledu je to celkem racionalni.
Dokud AMD nezdvojnasobi/trojnasobi vyr kapacitu tal se tohle paradigma nezmeni. Spis se muze stat, ze jim OEMka nechaji par exklusivnich rad za priplatek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

neboj ono to přijde, jakmile zjistěj, že applu sázka na ARM vyšla tak naskočej všichni ostatní včele se samsungem, to zaměření ARMu na výkon je poslední dobou dost patrný. Jediný co je trochu problém je OS mohl by se konečně prosadit už nějakej desktop linux, ale to nehrozí :-/ a radši bych asi widle než android na noteboocích s armem

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Čím víc budou tlačit na růst výkonu, tím větší to bude mít spotřebu, protože ty další jednotky, jádra, větší $, robustnější sběrnice... sežerou hromadu tranďáků. Kdysi hypovaný výkon/watt půjde do kopru. Jaká potom bude výhoda oproti x86-64? Výkon podobný, spotřeba podobná, budeš kvůli tomu najímat lidi, aby ti přepsali SW? Těžko. Čím větší podnik/kapitalista, tím víc se spoří náklady, aby se odvedla pořádná dividenda akcionářům.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Čím větší podnik/kapitalista, tím víc se spoří náklady, aby se odvedla pořádná dividenda akcionářům."
.. to bylo hezky videt ted na Intelu. Gelsinger asi stihl/stihne otocit trochu kormidlem driv, nez by to Intel zacalo tahnout fakt dolu. Intel mel i docela stesti v problemech, ze AMD nevyslo GF a u TSMC nema kapacity na vyraznejsi trzni podily pro AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Snapdragon 888 na 5nm žere 5W a koukni co to všechno umí tohle můžeš dát klidně i do notebooku,
x86 se horko těžko dostává pod 15W
bavím se, že by vznikla "nová" kategorie výrobku a to notebooky s armem, tohle nemůžeš prodávat hned vedle intelu a říkat tomu notebook.
Je čím dál tím jasnější, že konzumaci obsahu a office práci zastane tyhle 5W procesory stejně dobře jako x86 procesory, stačí že teď apple hodně tlačí výkon, aby to právě bylo schopné nahradit x86 i ve vyšších výkonnostních sférách.
Možná jsem naivní a neprojde to, protože by lidi nepotřebovali doma tolik krámů nebo lidi jsou už tak líný, ale desktop mód v telefonu je něco co by změnilo hodně pohled na pc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenozme ono i ty 4C strepni Pentia, ti stacej na bezny office a prehravani filmu. To ARM v principu asi moc neprinese, krome toho, ze by se na nich staveli jeste shitoznejsi stroje s mensi/slabsi baterkou, z duvodu mensiho odberu tech chipu. Uspech ARM stoji na 2 vecech.. cena zarizeni a ekosystem. V principu nema cenu kupovat ARM za stejnou cenu jako x86, protoze ekosystem bude vzdycky horsi. Cenove zatim nic levneho od ARM taky neni a jsi zpatky na zacatku kruhu..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

displej + úložiště už dnes žere víc, než CPU, a to i ty od Intelu. Nevidím důvod "šetřit" na nějakém ARMu.

Daleko větší úsporu vidím např. u nasazení OLED displejů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OLED je fajn, ale zase poroste cena..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Snap 888 je ale vyráběn na 5nm a ne na 7nm jako nejlepší x86. Já bych ARMu odpustil i vyšší spotřebu než mají nejlepší AMD na 7nm. Celá historie x86 je jen o zmrzačeném konkurenčním prostředí, to není jen o dnešku, takže to už nechci dál podporovat. Snad ARM nespadne pod Nvidii a pokud ano, tak snad Číňani něco vymyslí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> ARM nespadne pod Nvidii

ARM uz spadl pod Nvidii, pokud vim. A konkurencni prostredi pro ARM jde taky do kytek - spousta firem to uz vzdala a berou navrhy primo od ARMu. Zachranit to muze leda RISC-V ale zatim se nic nechysta.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Naposledy se čekalo na schválení Číny a dalších zemí co to zablokovaly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No já ti nevím - mně právě naopak připadne vysoce konkurenční prostředí to v x86 (postaveno je to na sdílení IP mezi AMD a Intelem, plus otevřeností OS od MS a Linux foundation) a naopak - ARM je spíše postaven na jedné firmě (ARM), která licencuje své IP. A pokud už jednotliví vendoři (Apple, nV, Qualcomm, Samsung, Huawei) něco dovyvinou, tak si své IP dost úporně brání. Kvůli tomu třeba ARM ještě vůbec nemá standardizovaný bootovací proces/protokol, prostě je to absolutní bordel a ne platforma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chtít vydat a moct vydat jsou dvě rozdíl né věci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Docela bych se smal, kdyby Meteor L zase zrusil hybridni architekru B+L, aspon teda v desktopu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem pevne rozhodnut si dalsi procesor koupit v roce 2030. Ted si dam delsi pauzu. Intel ma more casu, aby me presvedcil, ze se mam vratit k jejich produktum.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je tedy konec "koupil bych, ale"...?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Koupil bych si grafiku, ale zkoupili mi je tezari. Takze uplny konec ne, cekam na grafiky, pocitam, ze za rok dva zase budou normalne k dostani, ale jinak uz do PC pristich 10 let neinvestuju ani korunu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

18 unora sem pred tezari zachranil Sapphire Pulse RX 6800 za tehdy jeste relativne prijatelnych 23755,23 kc. Mam ji v pocitaci a tezit na ni nebudu. 19 brezna sem pred tezari zachranil Sapphire Pulse RX 6700 XT za 20511,69 kc. Tu ma od vcera bratranek a je z ni nadseny. Taky na ni tezit nebude. Ano je to boj. Ceny jsou nehezky a kazdym dnem stoupaji... ale rozhodne neni pravda, ze to tezari zkoupili.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak popis, kde se da nakoupit/objednat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro lidi co jsou schopni hledat a pro koupi neco udelat... tak ve spouste eshopu napric evropskou unii. A diky tomu ze jsme v eu tak neni problem koupe ani zaruka a reklamace.
Pro ty co se musi ptat. S patricnym priplatkem treba na tsbohemia.
RX 6700 XT 1 kus skladem za krasnych 29690 kc https://www.tsbohemia.cz/xfx-speedster-qick-319-amd-radeon-rx-6700xt-ult...
RX 6800 XT 1 kus skladem za 45990 kc https://www.tsbohemia.cz/gigabyte-amd-radeon-rx-6800-xt-gaming-oc-16g_d3...
A spicka nabidky je RX 6900 XT 1 kus skladem za 52990 https://www.tsbohemia.cz/asrock-amd-radeon-rx-6900-xt-phantom-gaming-d-1...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, napisu to jeste jednou a poradne:

Zkoupili je tezari a nasledne si obchodnici nauctovali ceny, ktere jim rozhodne platit nebudu. Uz to, ze jsem ochoten dat za naslapanou grafiku 20 tisic je blaznovstvi, kdyz konzole stoji 13.500, ale 40K to fakt ne ani nahodou!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna dneska se dalo krasne koupit. Jeste ted vecer je na mindfactory krasny vyber RX 6700 XT. 10 modelu od 5 vyrobcu. Ceny od 829 eur po 949 eur. To neni 40 tisic. Neni to ani tech 30K co chtej zlodeji na ts bohemii. Nebo 26K co chtej prekupnici na bazosi za ty nejlevnejsi. Kdo chce tak koupi. A kdo nechce... tak redmarxuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, tady bych se Reda zastal... stejně je to nehorázná cena. Mě se loni kroutily prsty, když jsem dával 7 200 za RX 5600XT, který by normálně stálo tak 5-6 000, ale když ty samý grafiky dnes vidím za 16-19 000 na Bazoši, lezou na mě mdloby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ceny jsou vysoky to jo. Ale hlavni problem s redmarxem je, ze furt dokola opakuje nesmysly jak grafiky nejsou. Jak samsung nestiha vyrabet. Grafiky jsou a koupit se daji. Clovek musi pochopit, ze je cas prestat zivit "cesky specificky trh" plny zlodeju. A pak se to da. Jeste lepe, pokud ma clovek ojetou herni grafiku... daji se prodat tezarum za nesmysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doba Pentia 4 PRESCOTT sa opakuje? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to ze intel prejde na chiplety/EMIB bolo jasne uz pred 2 rokmi
ale intel fan boys o tom nechceli ani pocut, ved technologicky lider intel nemoze predsa pouzivat strategie nejakeho predpotopneho amd,

technologicky lider intel bude predsa vyrabat monolity co aj keby mali 10 cm^2

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ani tam nehraje Intel první ligu
46225 mm2 Wafer Scale Engine

https://cerebras.net/cerebras-wafer-scale-engine-why-we-need-big-chips-f...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč zase jezero ? Těch Lejků je tolik , trochu to budí dojem ,že nejde o nic nového prostě pokračujeme v propadáku. Jo takovej Sandy bridge to byla legenda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.