Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nový CEO představil plány Intelu: vlastní 7nm čipletové procesory v roce 2023

Zdroj: Intel

Pat Gelsinger se sice vyhýbal termínu „čiplety“ namísto nějž Intel používá termín „tiles“, tedy dlaždice, ovšem na situaci to příliš nemění. V roce 2023 chce Intel vydat 7nm Meteor Lake…

Nový CEO Intelu vystoupil v hodinovém streamu nazvaném „Intel Unleashed: Engineering the Future“ a hovořil o plánech firmy; do jisté míry i o minulosti, současnosti i budoucnosti (byť větší prostor dával pozdějším časovým fázím). Koncept streamu o chystaných produktech se zvedáním vzorků a prototypů prokládaný rozhovory s partnerskými firmami a střídáním záběrů na hovořícího CEO zepředu a zešikma je sice jako formát pro Intel nový, velmi nápadně však v těchto a dalších znacích připomíná formát streamů, které již několik let pořádá AMD.

Nechme ale Gelsingerovi nějakou dobu „hájení“, třeba se časem najde v nějakém vlastním formátu. Stream věnoval dost prostoru informacím a událostem, které už proběhly nebo které už (jiný z pracovníků společnosti) představil. Tak například výše na snímku zachycené Xe HPC, ukazoval již v lednu Raja Koduri. Lze to ale chápat jako určité Gelsingerovo gesto v rámci prvního vystoupení, kterým přebírá běžící projekty a jejichž zmíněním dává najevo, že s nimi nadále počítá ve své firemní strategii.

Co je nového: CEO ohlásil 30 milionů dodaných procesorů Tiger Lake. Mezi ně patří 15-28W čtyřjádra vydaná v loňském roce, 35W čtyřjádra vydaná letos a rovněž 45W+ až osmijádra chystaná na letošní jaro, která však Intel podle vyjádření z doby CES má již v současné době dodávat výrobcům notebooků, takže se na čísle 30 milionů mohou podílet rovněž. V současnosti má být na trhu 150 modelů produktů vybavených Tiger Lake a do konce roku (patrně s Tiger Lake-H35 a Tiger Lake-H) má toto číslo stoupnout na 400. Pokud jde o Alder Lake, konstatoval Gelsinger jasně, že mobilní verze přijde až po desktopové, která dorazí letos. Intel tím zřejmě chce dát nějaký prostor osmijádrovému Tiger Lake, který by se jinak na trhu ani neohřál (byl by nahrazen cca po dvou kvartálech).

Servery: Ice Lake je více přítomností než budoucností; k vydání dojde 6. dubna. Co se Sapphire Rapids týče, avizovali jsme v loňském roce (na základě neoficiálních zdrojů) odklad z roku 2021 na první pololetí 2022. Ač to tehdy Intel vyvracel a krátce poté, co se v médiích objevila zpráva o dalším zpoždění, Intelu „unikla“ roadmapa, která stále kreslila Sapphire Rapids na rok 2021, nyní Gelsinger odklad de facto potvrdil. Zmínil zahájení výroby na konci roku 2021 a rozběhnutí [velkoobjemové výroby?] v prvním pololetí 2022, což znamená dostupnost ve druhém kvartálu 2022 jako nejoptimističtější možný scénář.

Asi nejzajímavější sdělení se týkalo produktů pro rok 2023. Oba využijí 7nm proces Intelu a oba budou složené z čipletů (právě čiplety s procesorovými jádry vzniknou na tomto procesu). CEO hovořil o dvou takových produktech. Desktopový Meteor Lake se má dočkat tape-out (tedy předání prvního návrhu do výroby) ve druhém kvartálu 2021. Tape-out na jaře 2021 a vydání v roce 2023 ponechává poměrně dost prostoru pro ladění. Jednak víme, že na rok 2022 chystá Intel původně neplánovaný Alder Lake-refresh nazvaný Raptor Lake, jednak nyní CEO vydání Meteor Lake až v roce 2023 sám potvrdil.

SkylakePalm
Cove
Sunny
Cove
Willow
Cove
Golden
Cove
Ocean
Cove
Redwood
Cove
SkylakeCannon
Lk
Ice LkTiger LkAlder Lk

Diamond
Rpds

Meteor
Lake
Kaby Lk LakefieldSapphire
Rpds
Granite
Rpds
  
Coffee Lk Spring Hill Raptor Lk  
CFL-rfrsh 

Rocket Lk

    
Whiskey Lk      
Amber Lk      
Cascade Lk      
Comet Lk      
Cooper Lk      

Druhým produktem postaveným 7nm čipletech Intelu bude serverový Granite Rapids. To je zajímavá informace, neboť se až dosud předpokládalo (a asi i nadále předpokládá), že Granite Rapids je serverovou obdobou Alder Lake, tedy produktem postaveným na x86 jádrech Golden Cove. Pokud se na tom nic nemění, znamenalo by to, že Intel chystá klasickou (monolitickou) i čipletovou verzi Golden Cove. První pro 10nm proces na rok 2021, druhou pro 7nm proces na rok 2023.

Krom těchto produktů ohlásil Gelsinger neupřesněné „další procesorové produkty pro klienty a datacentrové zákazníky“, které budou vyráběné s využitím kapacit TSMC. Zdá se, jakoby plánoval vlajkové lodě na vlastním 7nm procesu (který Intel původně popisoval jako pokročilejší než 5nm proces TSMC) a ostatní produkty pro dotažení objemu nutného k pokrytí poptávky na linkách TSMC. Tuto strategii (kombinované výroby) nazývá jako IDM 2.0.

Diskuse ke článku Nový CEO představil plány Intelu: vlastní 7nm čipletové procesory v roce 2023

Středa, 31 Březen 2021 - 17:56 | 0115 | Proč zase jezero ? Těch Lejků je tolik , trochu...
Pátek, 26 Březen 2021 - 16:51 | PPK | Tak ceny jsou vysoky to jo. Ale hlavni problem s...
Pátek, 26 Březen 2021 - 16:11 | hajčus | No, tady bych se Reda zastal... stejně je to...
Pátek, 26 Březen 2021 - 08:43 | TOW | Ono sice soustava SI definuje jednotky přesně,...
Pátek, 26 Březen 2021 - 06:03 | TyNyT | No já ti nevím - mně právě naopak připadne vysoce...
Čtvrtek, 25 Březen 2021 - 21:10 | PPK | Zrovna dneska se dalo krasne koupit. Jeste ted...
Čtvrtek, 25 Březen 2021 - 17:14 | Ludek Jelinek | Protože jde o hustotu? Jsem sice také laik, ale...
Čtvrtek, 25 Březen 2021 - 16:59 | RedMaX | Sorry, napisu to jeste jednou a poradne: Zkoupili...
Čtvrtek, 25 Březen 2021 - 16:02 | mayday | Pravda, zabudol som, že prvý Zen bol stavaný...
Čtvrtek, 25 Březen 2021 - 15:15 | PPK | Pro lidi co jsou schopni hledat a pro koupi neco...

Zobrazit diskusi