Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia zřejmě chystá výkonnější verzi GeForce RTX 2080 Ti

vidím to na 45K+ u nás. Ale chápu kupce - mít ve 4K s RT 25fps je lepší než 23 na stávajícím 2080Ti, když už bez toho nemohou být. Bylo by pěkné udělat "Minecraft edition" verzi, rozumíte - minecraft + nejvýkonnější grafika na trhu :-). Podle screenů je to první hra, kde opravdu vidím rozdíl v každé scéně.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

:-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Furt lepší než mít ve 4K 25 fps bez ray tracingu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

furt lepsi mit kartu za 15-20 a mit 60fps nezmmit zbytecny a nepodporovany RT :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ale když dá člověk za pořádný 4k monitor 150 tisíc, tak nebude řešit jestli dal za kartu 20 nebo 35, on si ty karty pro jistotu koupí dvě ;)

A zbytečný RT není, kdyby byl, proč by ho někdo do her dával? Lidi ho chtějí, používají.

Jak jsem psal už v jiné diskuzi, U mě RTX ON nemá žádný výkonnostní dopad, hra mi běží 60FPS s RTX OFF i RTX ON, protože Vsync all day long a 60Hz refresh rate.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

„když dá člověk za pořádný 4k monitor 150 tisíc, tak nebude řešit jestli dal za kartu 20 nebo 35“

…a když dá člověk za 4k monitor 6 tisíc, pravděpodobně cenu karty řešit bude.
A tipnu si, že cena drtivé většiny prodaných 4k monitorů bude blíž k 6 tisícům než ke 150.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

když dá někdo za 4k monitor 6 tisíc, tak si k tomu koupí Radeon a pak všude po diskuzích píše, jak je 4k a RT nahovno :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne je RTX 2080 Ti prodrazena jak prase, 1250€, lepsi edice jdou cez 1400€, to bych mel dve GTX 1080 pri uvedeni a pote pri doprodani, darmo za zbytecne RT(60 FPS ve FullHD) a DLSS-AA plus nenazranost NVIDIE se draze plati, AMD by jiz mela konecne vydat Navi 20/21 v podobe RX 5800/5900 a vycistit i GPU chliv tak jak to udelala na poli procesoru, 65W Ryzen 7 3700X za 350€ je stejne vykonny jako 9900K ktere nam dokonce zdrazilo na 578€, 228€ pekne vyhozenych oknem.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak nenažrané AMD vydalo Radeon VII za 700 dolarů, výkonem byl na úrovni karty od nenažrané NV, která to prodávala za stejnou cenu. Takže tady si asi nemají obě firmy co vyčítat.

A použitelnost/nepoužitelnost technologií, proč pořád brečíš, nikdo ti s pistolí u hlavy abys koupil kartu s RTX nestojí, tak ji nekupuj. Easy fix tvých problémů.

9900k stálo pořád kolem 14-15 tisíc, nevšiml jsem si že ho tady někdo prodával za 20 tisíc. Možná to CPU někde v zemích s lepšími přijmy bylo vyprodané a díky nedostatku, když se k tomu někdo dostal, tak to prodával dráž.

3700X samozřejmě stejně výkonný je, což je bohužel docela smutné, 7nm procesor s 8 jádry a 16 thready dotáhl 14nm procesor konkurence s 8 jádry a 16 thready. To je stejně jako Navi. Jediné co má AMD lepší je cena.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Vazeny pane, Radeon VII nabizi ve stejne cenove relaci vetsi 16GB pamet vuci 8GB, otevrene FreeSync na stovky LCD modelu, technologii RIS, prodrazena NVIDIA jenom dohani to co AMD uvedla, to kuli AMD dnes muzete provozovat karty NVIDIA v G-SYNC compatible modu, to kuli AMD NVIDIA implementovala technologii RIS a dalsi vid. https://diit.cz/clanek/nvidia-doplnila-do-ovladacu-ultra-low-latency-mod..., cili dekujte AMD za prinos jak na poli GPU tak CPU.

Co se tyce RTX, kazdemu radim nekupovat, vyhodit stovky € jenom kuli 3 hram a i tam je to na picu je nesmysl, cela RTX byla RT propagovana a RT konci, NVIDIA zas jenom ziskala penize z hlupaku, nic vic.

9900K aktualne zdrazelo na uroven 578€!, jo par kousku lacinejsich se najde ale co pote? Ryzen 7 3700X za 350€ je stejne vykonny, lip pajeny, bezpecnejsi, min zere nez 210W 9900K a jeste k nemu dostanu i pouzitelny OEM chladic, od Intel-u dostanu pekne zabalene samotne hovno v ikonicke krabici, nic vic.

Kdyby se opravili vsechny bezpecnostni diry v 9900K, vsadim svou ruku ze i 14nm Ryzen 7 1800X by mel stejny vykon, IPC Intel-u totiz stavi na dirach ne bezpecnosti zakaznika, 10nm bude hrebik do rakve Intel-u.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zkus si tipnout, proč ta zlá Nvidia nemohla implementovat ten "otevřený" FreeSync přes HDMI od toho hodného AMD, co by se se svými technologiemi otevřenými pro konkurenci rozdalo. :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ty duvody proc nemohla implementovat podporu VRR by mne fakt zajimaly :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Peníze. Z G-Syncu je větší profit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

O FreeSync přes HDMI se vždy mluvilo jako o proprietárním rozšíření AMD. Proprietárním, nikoliv otevřeném.

A VRR ještě ve standardu HDMI nebylo v době, kdy GeForce, co VRR na DP umí, vznikaly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mas to cim dolozit ? Na vyvoji a implementaci se NV musela podilet ofiko ..VRR oznamilo HDMI 2017 s celym feature setem(logicky tedy uz na tom museli delsi dobu makat)
AMD (ted se mozna budu plest) tvrdilo v roce 2015 ze FS pres HDMI respektuje stavaji standardy a necekali na oficialni pridani VRR (zminku o vendor lock-in reseni jsem nenasel) proste otevreny standard bez poplatku (ano maji chraneny nazev ale to je asi tak vse protoze k tomu vyuzivaji standardni vlastnosti rozhrani bez nejakeho custom overheadu)》》》 z toho mi vychazi maji chraneny pouze nazev, ovladace a HW ze strany AMD, ale samotny princip uz ne (logicky kdyz je to otevreny standard VESA/HDMI) a NV nic nebranilo to nasadit (pokud tedy stihaji vyvijet)
Ano na NV strankach jsou zminky o proprietarnim placenem reseni, ale to je imho blbost :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A ty to máš čím doložit? Já jen tím, co o proprietárním rozšíření tvrdilo samo AMD, když FreeSync přes HDMI představilo.

https://hexus.net/tech/news/graphics/88694-amd-announces-freesync-hdmi/

Standard umožňuje vlastní rozšíření, my jsme si je teda udělali. Funguje pohromadě s HDMI, je zaručena kompatibilita s budoucími Radeony.

Naopak jsem nikde nenarazil na zmínku o tom, že by "freesync over HDMI" byl otevřený standard, zatím jenom v diskuzích od fans.

VRR v roce 2017 možná oznámilo feature set, ale kdy se VRR dostalo do standardu?

Jaký by dávalo smysl přidat G-sync přes DisplayPort a zároveň vynechat HDMI, kdyby implementace AMD byla „otevřený standard“? Existovalo a fungovalo to dávno předtím, než Nvidia začala na aktuálních grafikách dělat, takže by nebyl problém to přidat do grafik prodávaných o čtyři roky později.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- nikde nevidím zmínku o proprietárním nestandardizovaném řešení obcházející HDMI a kde je ale zmíněn nějaký vendor lock-in, který by to samé zakazoval NV obzlášť, když současné modely jsou prezentované s VRR, ale podobný scénář se konal s DP, taky dlouho nic .. i když jim reálně nic nebránilo (jen touha po zisku a vytvoření závislosti na jejich produktech)

"VRR v roce 2017 možná oznámilo feature set, ale kdy se VRR dostalo do standardu?"
- HDMI to oznámilo roku 2017 a oficiální finální specifikace spatřila světlo světa roku .... 2017 :) a minimálně o 2-3 roky dříve o tom museli vědět i ostatní .. a to dokonce neodborná veřejnost pokud si to někde přečetli :)
- Samsung už minimálně rok vyrábí TV s VRR

- nevím jaký by to mělo smysl(zkus jim napsat oficiální dotaz jako redaktor) a z jakého důvodu jim trvalo adaptovat AS tak dlouho, když už to bylo roky součástí otevřeného standardu .. třeba si to opravdu šetří po nasazení HDMI 2.1 a některé funkce vydané s HDMI 2.1 pak zpětně uvolní pro Maxwell/Pacall/Volta/Turing (podobná situace s audiem přes DVI)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

https://www.nvidia.com/en-us/geforce/forums/game-ready-drivers/13/292076...

Přímo na marketingovém slajdu přímo od AMD na tom hexusu je výslovně uvedené, že HDMI umožňuje vendor-specific rozšíření, oni toho využili a implementovali AMD freesync. Naopak tam není jediná zmínka o tom, že by to implementovali tak, aby to bylo otevřené.

Tak nějak jsem už přivykl tomu, že když někdo u grafik něco výslovně neuvádí, tak se dá předpokládat, že tomu tak opravdu není, a naopak platí ta horší možnost. Nikde jsem zatím neviděl, že by AMD uvádělo, že FreeSync over HDMI je open standard.

Naopak je na tom hexusu výslovně uvedeno, že "AMD says that it is including specific, proprietary extensions that introduce the necessary variable frame-rate technology." Někde na to museli být, z prstu si to nevycucali, dá se předpokládat, že to mají od AMD. Speciálně když uvádějí "AMD říká, že..."

Standard HDMI 2.1 šel ven na konci listopadu 2017. V té době byly GeForce RTX v podstatě už hotové. Ven šly jen o půl roku později. Jak se něco takového dá nabastlit na hotovou grafiku?

Nvidie jsem se na to samozřejmě ptal. Odpověď byla nešlo to, na rozdíl od DP to nebylo ve standardu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

- vendor specifik = VRR akorát v předstihu
- freesync je vzákladu "otevřený" (až na značku, integrované obvody, drivery)
- zmiňují se v slidu nejen o vendor-specifik, ale i o tom že se to zapracuje jako standard HDMI(slide taky uvádí, že se jim nechtělo čekat na ofiko releasnutí standardu) a to bylo kompletně dokončeno dva roky zpět viz HDMI VRR >> NV tím pádem už skoro 5 let ví, že HDMI bude mít VRR a 2 roky je venku finální specifikace.. na které museli taky spolupracovat (HW/SW) ještě než vyšla ... když už i asiati zapracovali do svých produktů VRR i kompletní feature set HDMI 2.1, tak mi netvrď, že to bude pro NV nějaký extra problém, přibalit do datového toku vhodnou informaci (říkam asi stejný problém jako s AS prostě se jim nechtělo i když to jejich HW uměl a jak dlouho jim to tvrvalo )>> nebo mi chceš tvrdit, že AMD staví sve akcelerátory narozdíl od NV více nadčasově i univerzálněji a proto s tím nemá takové problémy doplnit podporu i několik generací zpět a libovolně si určit co poleze z kterého výstupu za data?
- Hexus nejpíš vycházel čistě ze slidů, které odreprezentovala AMD (ty takový výklad v podstatě taky umožňují)
- vsadím se, že v momentě co se NV uráčí přijít s podporou HDMI VRR, tak se to uvolní i pro starší generaci, protože mají pod kontrolou řízení signálu, takže je to jen o tom chtít a nebo nechtít doplnit část feature setu (uznávám, že na kompletní feature set pro získání certifikace HDMI 2.1 nemusí mít obvody dostatečný "výkon") > a NV taky nemůžeš všechno věřit ;)
- btw ptal ses proč to tolik let nešlo u AS a pak to zpětně dodělali ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ony to musejí na druhé straně podporovat i ty monitory. A že by bylo AMD až takový lidumil, aby si s výrobci domluvilo proprietární rozšíření a pak ho dalo k dispozici Nvidii? Proč? Aby tím potěšili hráče s konkurenčními grafikami, protože AMD na rozdíl od Nvidie hráče miluje?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na Nvidia fóru řekli, že to je proprietární technologie, tak to tak je, tečka. Freesync nemůže fungovat bez speciálního modulu v monitoru, Nvidia to tak řekla, tak to tak je, tečka. AMD je dominantní společnost, má největší marže, určitě má obšancováno, aby výrobci monitorů a TV neimplementovali rozšíření Nvidie, tak to tak je, tečka.
Adams Adams Vágnerus tluče prázdnou slámu, tak to tak je, tečka. Proč se sem chodí ztrapňovat?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na diit fans řekli, že je to otevřená technologie, tak to tak je. Navzdory tomu, co samo AMD o Fresync přes HDMI tvrdilo, když to uváděli. Protože novináři, co o tom psali, když to AMD uvádělo, "open a free" záměrně překroutili na "proprietary" a "vendor-specific". Fans vědí, že AMD by nikdy něco jako proprietární technologii, jako třeba Mantle, ani NENAPADLO UDĚLAT, že. Proprietární je pro ně sprosté zelené slovo, které je prostě proti jejich otevřenému altruistickému přesvědčení. Zkrátka nemyslitelné, že by se na něčem domluvili s výrobci monitorů a hned to zdarma i s kompletní dokumentací nenabídli jako otevřenou platformu i konkurenci, která je zrovna tak trochu válcuje, ještě dřív, než se to dostane do standardu.

Je zřejmé, že Nvidia to řešení AMD mohla prostě vzít a implementovat si je na svých kartách, protože to se tak běžně dělá, že vezmete konkurenční řešení, které není ve standardu, a zkopírujete ho. Ale prostě to nechtěli udělat, protože... protože když už to dáváte na DisplayPort, tak by přece byla blbost dát to i na HDMI.
...

Nvidia řekla jen to, že v době, kdy to vydávají, neexistuje jiný způsob, jak to udělat. Že kdyby existovala jiná možnost, tak o ní vědí. A on skutečně jiný způsob neexistoval. AMD udělalo "tech demo", ve kterém běžela jedna demo aplikace ve fullscreenu na rozkuchaném panelu. A trvalo... jak dlouho, než se dal koupit první monitor? S kompletně překopanou elektronikou? Navzdory prvotnímu nadšenému přesvědčení fans, že jim bude jenom stačit flashnout firmware v monitoru a za pár týdnů budou mít doma ten G-sync zadara.

Nvidia nikdy neřekla, že něco obdobného nebude možné za rok nebo za dva realizovat přímo v rámci elektroniky k monitoru, že je i do budoucna nemyslitelné, aby to nevyřešilo pár švábů na PCB navíc. Ale fans si prostě furt pojedou svou překroucenou mantru, že?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No ac ti to prijde divne, protoze NV se chova i vyjadruje v opacnem duchu, tak AMD v roce 2015 sdelila, ze FS pres HDMI protlaci jako soucast standardu HDMI a to se i naplnilo, kdy HDMI za dva roky oficialne "prijalo" tento standard jako VRR a od roku 2018 se na trh dostavaji produkty s podporou HDMI VRR a letos dokonce produkty s kompletnim feature setem HDMI 2.1
- to ze ses sekl na vyjadreni z roku 2015 nez se to zapracovalo jako soucast standardu (ohledne specifickeho rozsireni na strane vyrobce), taky moc nechapu, protoze bez toho by to nebylo mozne(u nekterych panelu s jednodussimi strevy, ale to plati i pro panely s DP)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Co já vím? Že bych se na tom sekl proto, že od toho roku 2015 se na tom, že je FreeSync přes HDMI 2.0 v monitorech implementovaný přes vlastní protokoly mimo standard HDMI, nic nezměnilo? Teda jestli se dá Jirkovi věřit, když do článku napíše „oba výrobci využili flexibility hardwaru na obou stranách a přes fyzické HDMI rozhraní si grafická karta s LCD panelem povídala přes vlastní komunikační protokol obou výrobců.“

Nebylo by od té Nvidie i trochu stupidní vytvářet další vlastní protokol „G-Sync over HDMI“ pro staré HDMI 2.0 v okamžiku nástupu HDMI 2.1, které má VRR ve standardu?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

- signalizace zůstala stejná a je zřejmé, že se musela přidat informace kvůli VRR
- v té době použili standardní HW a jen úpravou FW dosáhli potřebné funkčnosti (z toho vznikl ten omyl o nějakém vendor lock-in)
- AMD to od začátku prezentovalo jako otevřený standard i na straně výrobců panelů a usilovalo o to, aby to HDMI přijalo za své
- HDMI oficiálně adoptovalo tento standard (rok 2017) a releasnuli hotový standard(nechce se mi věřit, že by NV nevěděla co se chysta )
- nějak nevěřím, že by AMD mohla posílat jakákoliv data z výstupu(klidně i nesmyslná) a NV ne :)
- ostatně mnoho let NV neúspěšně ignorovala AS, který VESA v podstatě uvolnila před cca 6 lety(DP 1.2a), který přenesla z eDP 1.0 z roku 2008 ..
- to nic nemění na faktu, že od roku 2017 je to oficiálně a "zobrazovadla" podporující oficiální standard VRR existuje 2 roky

- to netuším a vzhledem k tomu, že jsem nedohledal materiály jak přesně probíhá komunikace, tak nevím, ale vzhledem k prezentaci AMD si troufnu tvrdit, že VRR bude používat stejný způsob jako Freesync over HDMI a NV akorá stačí rozšířit své Gsync "portfolio" na základě oficiálních standardů

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Můžu vidět, kde AMD prezentuje freesync over hdmi 2.0 nebo freesync 2 over hdmi jako "otevřený"? Já narazil jenom na zmínky o tom, že usilují o to, aby se to dostalo do standardu, ale zatím realizují vlastní "softwarovou" implementaci, a že s několika výrobci (monitorů!, ne grafik) proto vytvořili vlastní protokol, kterým spolu jejich grafiky a elektronika monitorů komunikují.
Procházel jsem i jejich materiály k freesync na amd.com a dělal jsem si čárky pokaždé, když se objevila zmínka o tom, že je freesync "otevřený". Ani jednou, přátelé.

Jediné, co se soustavně opakuje, je, že na rozdíl od Nvidie nechtějí poplatky za licencování pro výrobce (ale monitorů!), využívají možností aktuálních standardů (tím zřejmě myslí ten vlastní komunikační protokol jako nadstavbu nad standardem) a snaží se, aby se to stalo součástí standardu.

Naopak ty materiály dělají dojem, že se záměrně vyhýbají jakémukoliv náznaku toho, že by freesync byl otevřený a mohl si ho integrovat každý, komu se to zlíbí (nvidia). Jediné další krámy, u kterých momentálně VRR přes HDMI hrozí, jsou konzole, a ty mají čipy od koho?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pane redaktore,
vysvětlete nám prosím, jak mělo AMD nacpat freesync v roce 2015 do schváleného standardu HDMI 2.0 z roku 2013. Pokud nevíte, tak prosím napište do Nvidie, určitě Vám poradí jak postupovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pane redaktore, co to sem motáte. Jestli to šlo, nebo nešlo implementovat jinak, se tu vůbec neřešilo. Řešilo se jen to, jestli Nvidia mohla nebo nemohla něco takového zprovoznit na svých kartách.

Fans tvrdí, že mohla, protože žijí v iluzi, že AMD Freesync over HDMI je otevřený "standard" a může ho implementovat každý, komu se zlíbí, a Nvidia prostě jenom nechtěla, já tvrdím, že jsem nikde nenašel, že by AMD někde řeklo, že FreeSync je otevřený a může si ho implementovat každý, komu se zachce, byť to bude konkurenční výrobce grafik. Opakovaně nacházím naopak jen to, že "AMD licencuje FreeSync výrobcům monitorů zdarma".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemohli implementovat pod nazvem Freesync(logicky) a mohli vyuzit klasicke VRR pod vlastni znackou a jinak jestli jsi nenasel ani zminku o otevrenosti, tak zkus ve FAQ vyhledat a nebo cist mezi radky >> kdyz neco oznaci za "neuzavreny" tak synonymum bude co ...asi vendor lock-in? Proste VRR je oficialni soucast feature setu a jelikoz zaplatili za HDMI 2.0 maji automaticky narok na cely feature set 2.1 ..a bud to znaci jejich neochotu to implementovat (stejna situace s AS)>> pripadne si to rezervuji az pro novou generaci s kompletnim feature setem a starsi je uz nebude zajimat (taky obdoba implementace AS a v podstate i RT pro non-RTX karty, kterou uvolnili az po tzv. natlaku od Cryteku)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co je klasické VRR? HDMI 2.0 nemá nic jako "klasické VRR". Prakticky všechny FreeSyncové monitory mají jen HDMI 2.0 (snad s výjimkou pár modelů s HDMI 2.1 – třeba Alza tam má momentálně celý jeden monitor, který se u nás začal prodávat až letos v květnu.

Kde AMD označuje FreeSync za "neuzavřený"?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nechci ti nic rikat, ale HDMI 2.1 nahradilo 2.0 (certifikaci 2.1 ale dostane jen zarizeni, ktere implementuje cely feature set a to hlavne maximalni datovy tok atd. )>> to znamena, ze ostatni funkce prevzate pro HDMI 2.0 jsou volitelne a monitory s VRR nemusi mit HDMI 2.1 a napr. i TV s VRR jsou tu od roku 2018 a letos vychazi modely s HDMI 2.1:)

Jak uz jsme se drive bavili, tak FS je znacka a tudiz ji NV nemuze pouzit, ale funkce, ktere umi muze podporovat a pojmenovat po svem treba Gsync compatible(protoze jsou soucasti HDMI standardu) ;)
Jsem rad, ze uz jsi nasel zminky o otevrenosti vice jak 0x ;)
Btw neco k HW a vyhodam FS, ktere zminuje AMD >>>"no expensive or proprietary hardware modules, and no communication overhead."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NE. Pořád jsem nikde nenašel, že by FreeSync over HDMI byl "otevřený" ani že by byl "neuzavřený". A ani od vás jsem zatím neviděl nějaký relevantní odkaz na vyjádření AMD v tomto smyslu.

Jestliže je FreeSync přes HDMI realizovaný proprietárním protokolem, na kterém se AMD dohodlo s výrobci monitorů, a funguje jenom díky tomu protokolu (který AMD licencuje výrobcům monitorů), tak to fakt automaticky neznamená, že na monitor s FreeSyncem si může na druhé straně připojit kdo chce a co chce a bude mu to VRR fungovat.

"no expensive or proprietary hardware modules, and no communication overhead."

Česky řečeno není potřeba proprietární hardware. Ale o softwaru tam není ani slovo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

- ohledně "brandu" jsme si to už vyříkali a jakmile tam má panel certifikaci na FS/VRR/AS(v případě produktu, který nedisponuje DP, tak bez AS ;) ), tak nic nebrání NV takový monitor podporovat a zahrnout třeba do Gsync Compatible;) a uz by to podporoval FS/VRR/AS/GSC a v podstatě se stále jedná o "stejnou" věc :)
- stále nevidím důvod, který by NV bránil využít HDMI standardu a fakt není podmínkou, aby AMD dodávalo software NVIDII :)a ani to není podobné situaci s Gsync modulem, kdy nesmí AMD použít vlastní kód i kdyby si ho sami vyvinuli..
- sám snad vnímáš ten rozdíl v tvrzení NV >> "nic jim nedáme zadara ať si vyvinou vlastní řešení" vs AMD "uděláme maximum a protlačíme to do HDMI standardu"(tím se fakticky vzdali "proprietárního řešení hned v počátku ) a od loňska jsou na trhu zařízení s HDMI VRR (to už jde úplně mimo AMD)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HDMI 2.0 VRR neumí. Umožňuje ale přidávat vlastní rozšíření. Pokud výrobci monitorů nemožnost použít VRR u HDMI 2.0 obešli rozšířením pomocí proprietárního protokolu AMD, a monitory mají implementovaný pouze proprietární protokol AMD, nemůže Nvidia VRR na monitorech s FreeSync přes HDMI podporovat bez toho, aby na své straně taktéž použila proprietární protokol AMD, přes který se s těmi monitory domluví (protože ty monitory to jinak než přes protokol AMD neumí). Jediné, co může, je domluvit se s výrobci na vlastním protokolu, vyvinout jej, dát jej výrobcům, aby jej implementovali také a zahrnuli do monitorů s HDMI 2.0. Proč by v okamžiku, kdy mají vlastní G-Sync a už je schválený standard 2.1, který VRR umí, dělali ještě další nový protokol pro HDMI 2.0? Do těch monitorů by se to stejně rychleji než ta 2.1 nedostalo.

U AMD se žádného proprietárního řešení nevzdali, mají druhou generaci FreeSync 2 s rozšířeným HDR a dalšími věcmi. A ten Nvidie taky nebudou podporovat, protože je to taky jenom proprietární řešení.

A FreeSync přes HDMI není otevřený ani v tom smyslu, že by si ho mohl používat každý, komu se zachce, ani v tom smyslu, že by byly veřejně k dispozici materiály, ze kterých by bylo zřejmé, jak to funguje.

Otázka taky je, jestli funguje naprosto stejně jako VRR u HDMI 2.1. Pak už by Nvidia mohla prostě udělat VRR na HDMI 2.1 a ono by to náhodou fungovalo i na starých FreeSyncových monitorech (tak jak u DisplayPortu). Ale nezdá se mi, že by jim to AMD až tak usnadnilo. V době, kdy dělali FreeSync pro HDMI, už to byla zavedená značka, její podpora je pro výrobce monitorů benefit a mají lepší pozici, můžou si víc dovolit a sami vědí, že "na trhu je 500 FreeSyncových zařízení, zatímco G-Sync má jen..." vypadá na prezentacích docela dobře.

AMD u FreeSyncu prostě mlží. Snaží se dělat dojem, že je to otevřený standard, ale nikde nic takového nedeklarují. Tvrdí, že u FreeSyncu využívají otevřené standardy (což AS je), tvrdí, že to nevyžaduje žádné proprietární hardwarové řešení (ale už neříkají, jestli nepotřebuje proprietární softwarové řešení), tvrdí, že ho výrobcům monitorů licencují zdarma, ale nikde neříkají, že by FreeSync byla otevřená technologie. Když podporují nějaký opravdu otevřený standard jako OpenCL, tak si můžou plíce vykřičet v tom, jak jde o otevřené řešení. Já jsem zatím nikde nenašel žádné výjádření AMD, na jehož základě bych se mohl domnívat, že FreeSync na HDMI 2.0 je otevřená technologie.

Proč třeba ti výrobci monitorů neřekli Nvidii koukejte se, vaše moduly jsou sice fajn, ale my bychom měli rádi AS i na levnějších monitorech. Naše monitory podporují FreeSync, ale vašich karet (teď plácnu) se prodává třikrát tolik. Dejte nám to do ovladačů GeForce, my vám dáme za každý monitor dva dolary a bude to win win pro všechny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

- jejiž ty už hodně fabuluješ :) je úplně běžné, že výrobci úpravou FW některým svým zařízením s HDMI 2.0b přidali zpětně část feature setu realeasnutého až s HDMI 2.1 a kupodivu neměli potřebu tam cpát nějaký proprietární výmysl AMD a dokonce se to ani netýká PC/konzolí ani jakéhokoliv HW AMD/NV :) >> ale tvým závěrům se nedivím, protože minimálně 3 autoři na PCT o HDMI zveřejňují informace s mylnými informacemi ignorujíc specifikace :)
- proč by u HDMI 2.0 musel být jiný protokol než u HDMI 2.1 ? Doopravdy si myslíš, že bude potřeba pro "pár" nenáročných funkcí na transfer nadupadný HW i panely(nejlépe FHD ;) ) a UHS HDMI kabel pro celý feature set HDMI 2.1 ?
- jenže opět jsme u toho brandu (ty ses prostě zasekl) a nejsem v roce 2015 kdy to AMD ohlásilo, ale v roce 2019 kdy tyhle teze dávno neplatí .. (ostatně to až na NV plošně dokazují ostatní výrobci)
- a jak si mám vyložit produkty u kterých není o FS či AMD ani zmínka >> to je taky to zlé AMD only a bez jejich GPU to nepošlape ?
- FS2 je jen "nálepka" zaručující minimum a AS tomu nijak nebrání a záleží čistě na výrobci panelu co vše bude umět ;) (to by asi NV zpětně nemohla dělat certifikaci GSC ;) ) tady už vůbec nejde jen o AMD/NV, ale o HDMI a VESA a pak už záleží na ostatních jak se k tomu postaví .. někdo se k tomu dlouhodobě staví zády (NV) a někdo čelem (zbytek výrobců) :) NV nemá rádo bez donucení otevřené standardy :)
- proč by to dávalo AMD opakovaně k dispozici, když je to součást dokumentace HDMI/VESA a ostatní k tomu mají plný přístup a záleží jen na nich jakýmm způsobem to implementují , když dodrží standardy >> HDMI/VESA už jsou v podstatě nezávislé ..
- takže u DP je to náhoda, ale u HDMI je výsledek nejistý ? a jsme zase u toho kdyby to nešlo jinak, tak tam nechají jen FS/FS2 a nebudou se chlubit "HDMI VRR" a nezdá se mi, že by si to AMD zbytečně komplikovalo a do HDMI standardu by schválně protlačili jiný standard, aby to komplikovali sobě i výrobcům (protože HW/FW by musel být v ten moment složitější a to je jaksi nežádoucí a zbytečně to zvedá náklady na straně AMD i výrobců panelů a snižovalo by to i spolehlivost)
- GSC monitorů by mohlo být více, ale NV má přísnější parametry pro udělení certifikace (AMD tam namixuje tragické FS bez LFC až po FS2)
- AMD si může mlžit jak chce, protože je to součást standardu, který může využít každý "plátce" :) takže cokoliv co umí standard VESA/HDMI si mohou libovolně namixovat i ostatní výrobci (HDR, barvy, frekvence atd.) >> to s proprietárním GS není možné
btw Freesync beru jako celek pro VESA/HDMI a i AMD ho tak bere viz. FAQ
Does Radeon™ FreeSync technology work over HDMI®?
Yes. In addition, the latest HDMI specification has adopted Variable Refresh Rate technology, and Radeon™ graphics will support that functionality as well.
- tak implementace feature setu HDMI 2.1/DP 1.2a a vyšší je nestojí skoro nic navíc a konzolí, taky není zrovna málo a jak je vidět, tak NV nakonec couvla a nemuseli ani platit mnohamilionové výpalné >> navíc kdo chce, tak si koupí drahý monitor s GS modulem a kdo ne, tak si stejně pro jistotu koupil slušný FS/AS/VRR panel, i když neměl využítí(i tak to byla stejně dost často nejlepší koupě v poměru kvalita/výkon/cena )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nemá cenu. Už mi prostě jenom někde najděte oficiální vyjádření AMD ve smyslu "FreeSync přes HDMI 2.0 běží na otevřeném protokolu, nejde o proprietární technologii, může si ji implementovat, kdokoliv chce". Já jsem našel jenom mlžení, ze kterého to má vypadat, že jde o otevřený formát, ale je to velmi důsledně formulované tak, aby tam nic takového nezaznělo. Nenašel jsem jediný důvod, proč si myslet, že FreeSync přes HDMI není proprietární řešení AMD.

Nechi žádné mlžení typu "nevyžaduje proprietární hardware", "licencujeme jej zdarma", "využívá otevřené standardy", "usilujeme o to, aby se to dostalo do standardu".

Dokud neuvidím, že AMD někde říká, že jde o otevřené rozšíření HDMI, které je volně k dispozici všem, fakt nemám důvod, proč si myslet, že jde o otevřené řešení, se kterým mohla Nvidia podporovat FreeSync na HDMI 2.0, ale prostě zlá a nechtěla to zákazníkům zpřístupnit, a proto jim VRR funguje jen na DP.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jestliže je FreeSync přes HDMI realizovaný vlastním protokolem AMD proprietární technologie, a AMD ji "zdarma a otevřeně" dalo výrobcům monitorů, neznamená to, že VR přes HDMI pro monitory s FreeSync si může používat i Nvidia.

Ad VRR + HDMI 2.0 na konzolích – znovu zopakuji – konzole mají hardware AMD, AMD je s nimi za dobře. Nevidím důvod, proč by to AMD VRR + HDMI 2.0 nedovolilo použít na konzolích. Naopak vidím docela dost důvodů, proč by svůj protokol spolu s existujícím ekosystémem neměli a nechtěli dát k dispozici i Nvidii.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

- HDMI audio přes DVI taky není ve standardu a jak to dopadlo ;) ( obě firmy použili HDMI standard )
- Freesync přes HDMI je v podstatě "dítě" AMD, které nabídli k adopci HDMI, které to dítko přijalo (ve spolupráci s ostatními "zakladateli a osvojiteli" :) a od té doby ho mohou všichni zakladatelé i osvojitelné libovolně implementovat dle svých možností a schopností .. a jestli produkty s HDMI VRR nejsou kompatabilní s HDMI VRR, tak logicky nesplňují podmínky licencování a to uznej sám, by si nikdo jen tak nerisknul (to by byl větší průšvih jak chybné značení HDMI kabelů, které je sice výslovně zakázané v podmínkách, ale výrobci se tohoto nešvaru stále drží)
- pokud by to bylo označeno pouze jako Freesync over HDMI nemám problém, ale jestli je to značené jako HDMI VRR, tak je to součást standardu a tudíž musí dodržovat standardy a držet se konkretních parametrů i standardizovaného protokolu .. žádný prostor na vyjímky tam není
- k protokolům i k ostatním parametrům musí mít zakladatelé i osvojitelé veškerou dokumentaci (kdyby ne tak by to skončilo pěkným chaosem a popřelo by to princip standardizace čehokoliv >> opět by se vrátila doba xx různých standardů, vstupů, výstupů atd.) a ano NV si musí na základě dokumentace od HDMI vyvinout vlastní řešení (nebo od někoho koupit)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že VRR je součást standardu až od HDMI 2.1. Freesync na 270 z 300 monitorů a televizí je ale na HDMI 2.0, kde VRR součástí standardu není. Na HDMI 2.0 je to proprietární technologie AMD, kterou Nvidia nemůže bez licence od AMD nasadit. Už?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

- problém je, že na trhu je minimálně pár desítek zařízení s oficiální podporou "čistého" HDMI VRR a dokonce zařízení s HDMI 2.0, které mají i jiné části feature setu HDMI 2.1 než VRR a taky to není proprietární technologie jednotlivých výrobců, ale spadá to pod HDMI... říkám NV je skoro jediná na trhu, která tvrdí, že to nejde(ona to vlastně přímo/oficiálně netvrdí, ale proběhlo to párkrát na nějakém blogu a fórech) a jiné firmy, které nemají s AMD nic společného dokazují opak a úpravou FW rozšiřují funkce svých starých HDMI 2.0 zařízení ..

- dobrý příklad by mohl být i v DVI, kdy na vzdory standardu protlačili i zvuk, ale kdyby nedodrželi standard HDMI, tak to žádný "normální" monitor/TV/receiver atd. nepobere ..jednoduše stačí, aby zařízení na druhé straně porozumělo standardizovanému protokolu a stíhalo ho zpracovávat ve výsledku je to pořád "datová" linka po které jde v podstatě posílat cokoliv.. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- jelikož je to součást HDMI standardu, tak úplně otevřený není (platí za něj, ale zaplaceno za něj mají a smí ho implementovat)

-NV asi nesměla implementovat VESA standard dlouhé roky.. asi jim v tom bránilo zlé AMD a najednou to implementují i zpětně ;)

budu se opakovat tohle vyjádření je dosti průkazné v tom, že HDMI VRR je nezávislé a FS je v podstatě jen "značka"
Does Radeon™ FreeSync technology work over HDMI®?
Yes. In addition, the latest HDMI specification has adopted Variable Refresh Rate technology, and Radeon™ graphics will support that functionality as well.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

FreeSync na HDMI 2.0 není HDMI 2.1 VRR. U HDMI 2.0 neexistuje VRR. AMD a výrobci monitorů se domluvili na workaroundu. To je ten problém. Nvidia to může podporovat u HDMI 2.1, ale zatím prakticky neexistují monitory, které by HDMI 2.1 uměly. Pár modelů vydaných půl roku po jejich grafikách.

U DisplayPortu hádám, že to připravovali na novou generaci GeForce RTX a někde se to zdrželo (nejpravděpodobnější se zdají certifikace monitorů, protože ty zjevně moc nedopadly), takže to ven pustili až s dalšími modely o pár měsíců později.

„Pracuje FreeSync přes HDMI?
Ano, poslední specifikace HDMI navíc adoptovala technologii VRR, a Radeony budou tuto funkci stejně tak podporovat.“

To má prokazovat přesně co? To spíš než cokoliv jiného zní jako že Radeony budou vedle FreeSync podporovat i HDMI VRR a že jde o dvě odlišné technologie.

I kdyby to bylo stejné, tím, že se něco dá do "otevřeného" standardu, se automaticky nestane to, že je předchozí technologie free. Tím, že je část z Mantle implementovaná do DX12 a Vulkanu se taky z Mantle nestal open source.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

- HDMI VRR je HDMI VRR a tím to hasne pokud by to byl čistý workaround, tak si nemohou dovolit jiné značení než FS
- NV to může stejně jako statní funkce použít u HDMI 2.0, ale dokud neimplementuje celý feature set, tak dané zařízení nedostane certifikaci HDMI 2.1 (tam to většinou vázne na nejvyšší možné rychlosti a podpoře 8/10k a až cca 120Gbps s DSC )
- přidat podporu AS jim trvalo skoro 3 roky po uvedení produktů na trh ( fakticky ještě mnohem déle, protože HW měli dávno hotový a je sporné jestli by to zvládl i Maxwell, protože tenhle standard je zaveden od roku 2008.. ) >> vypadá to opět na tlak "trhu", protože přišli s RT, které má velké propady výkonu a Gsync monitory jsou příliš drahé, tak AS rychle zapracovali s příchodem RTX low-end(u) na "levném" AS a zpětně to uvolnili i pro Pascal ..
- obdobný přístup očekávám s "Ampere", kdy si celý feature set HDMI 2.1 šetří jako velký "wow" efekt kvůli PR a v tichosti to uvolní i pro Turingy...

- to dokazuje to, že standard HDMI VRR mohlo AMD zapracovat jako část feature setu i do zařízení s HDMI 2.0 (ostatně jako mnoho jiných výrobců audio-video techniky) a NV nemůže/nesmí jako jediná na celém trhu, protože je to proprietární pod taktovkou AMD ?

- ohledně Mantllu jsi dal krásný příklad co brání NV využít DX12/Vulkan >> doslova nic a je to dokonce vidět v praxi a stejné zábrany má i s HDMI VRR :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

FreeSync není "featura z feature setu". FreeSync u HDMI 2.0 je proprietární protokol domluvený mezi AMD a výrobci monitorů protlačený přes standardní HDMI 2.0.

Nvidia si nemůže vzít cizí proprietární protokol a nemůže ho použít u HDMI 2.0, pokud na ten protokol AMD pod HDMI 2.0 dává licence. Pokud je VRR až součástí HDMI 2.1, může použít až VRR u HDMI 2.1.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

- NV může podporovat VRR a zahrnout pod svou značku GSC :) a doslova nic ji v tom nebrání
NV si může vzít cizí protokol, protože si to zaplatila u HDMI a tak do dělá od roku 2005 >> ostatně jako mnoho jiných výrobců :)

- může nebo smí a kolik žalob proběhlo mezi HDMI a ostaními výrobci, kteří implementují část funkcí HDMI 2.1 do svých zařízení s HDMI 2.0 jen úpravou FW ? Jaké je přesně znění podmínek pro "adopters" a jak je možné, že AMD to umí i non-FS produktů i když nemá žádnou kartu s HDMI 2.1 ?
- Mám to chápat, tak že celý trh žije v chaosu dělá si co chce a jen ta hodná NV se jako jediná strikně drží standardu a nikdo z HDMI Founders/forum se tomu nebrání :)
- btw i v popisu dostupném veřejnosti se u některých funkcí píše něco ve stylu "teď" to přináší zlepšení a plnou kompatabilitu i s budoucími HDMI 2.1 produkty
-co budou dělat ti výrobci, kteří nepotebují "plaltit" za HW podporující celý feature set HDMI 2.1 a bude jim stačit jen pár vybraných funkcí (tak jak to dělají už teď úpravou FW) >> to fungují v ilegalitě ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- teď mi došlo odkud vítr vane a že jsi uplně vyblokoval mou zmínku o tom, že HDMI 2.1 nahradilo HDMI 2.0 (a vznikl tak prostor pro x variací HW s certifikací HDMI 2.1) a potom ta celá debata i tvá argumentace dává smysl a vzájemné dohadování a dávání různých příkladů bylo úplně zbytečné .. :) )
- btw i v materiálech dostupných veřejnosti HDMI zmiňuje(FAQ) u některých funkcí možnost updatu přes FW případnou závislost na konkretním výrobci a odkazuje na ně i ohledně dotazu konkrétní funkcionality a možnosti doplnění pomocí updatu FW

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale pane redaktore, já nejsem ten kdo se motá. V představách pana redaktora je Freesync otevřený pouze pokud ho Líza osobně zprovozní i panu redaktorovi na jeho Nvidii a HDMI 2.0. Žel to se asi nestane.
Nový "lepší" G-sync nejede i na AS-DP který zařídilo AMD? Nejede na stejných čipech monitorů? HDMI VRR není náhodou obdobný případ jako AS-DP? Freesync je brand pro něco co AMD udělalo otevřené a dnes se jmenuje AS a VRR. Pan redaktor ale může pořád oponovat, že přeci AMD svoji implementaci pro 2.0, které neobsahuje VRR, nenabídlo zdarma Nvidii a tak to není otevřené a basta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já tomu asi nerozumím. Takže FreeSync přes HDMI je otevřený standard, který může používat jenom AMD a výrobci monitorů, kterým dá licenci. Pak mi nějak uniká význam toho, v čem je přesně otevřený. :D

DP má AS ve standardu. HDMI 2.0 ne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

dle mého jde spíš i to, že FS se stalo synonymem pro VRR/DRR/AS

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Plné jádro TU102 už má RTX Titan, takže jediné, čím by se snad nějaká 2080Ti Super mohla oproti ní lišit, je poloviční velikost VRAM a nějaké kosmetické úpravy taktů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Byla by hloupost nevydat 2080Ti s plně aktivním jádrem TU102, když ji měla nV připravenou v záloze. Škoda že nebude mít konkurenci a tedy cena bude vysoká.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzdyt plne aktivni GPU TU102 uziva RTX Titan za lidovych 2600€, ze je umele predrazeny, ve vypoctech vyrobcem nasilne omezeny a ma k tomu zbytecne 24GB GDDR6 pameti s tim ze rozdil ve vykonu vuci RTX 2080 Ti je 4-9% a vuci RTX 2080 Ti OC 2-5% je uz takove to okrajove, uplne zbytecny model, dokonce i v RT si na vic nez 65-70FPS ve FullHD nesahne a za toto ma clovek za-platit 2600€? to uz je pak lepsi si poridit rovnou dve RTX 2080 Ti do SLI, otazkou ale pak je beh takoveho SLI neb jako vime NVIDIA se i na toto jiz pekne vyprdla, pry to bude slouzit uz jenom ciste pro synteticke testy a tech par zakazniku co si to koupi bude vydano na milost/nemilost vydavateli hry samotne jelikoz api DX12 plne zbavuje spolecnost NVIDIA zodpovednosti prinosu nebo ztraty, nuz bude muset RTX 2080 Ti(Super?) nabidnout lidem vic nez RTX Titan, osobne to vidim ve vyssich taktech, cena maximalne 1500€ cili o 1100€ mene nez RTX Titan, jak k tomu pak ale pristoupi majitele jiz zbytecnych 2600€ RTX Titan-u nechci ani vedet, bych to NVIDII rozmlatil rovnou o hlavu, lip by udelala kdyby uvedla DualGPU kartu na bazi 2x TU102, to by bylo neco extra, takhle je RTX Titan jenom predrazeny zmetek, nic vic nez osobni onanie NVIDIE.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Těch 24GB Vram míří už do profi a semi-profi segmentu na editování videa s rozlišením 4k+... Proto si můžou dovolit takovou cenu. Velice vitální se zde jeví i Radeon 7 s 16GB a 1TB/s propustností...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Navíc když ti titany mají NVENC, který, pokud se nehledí na omezený bitrate dostahuje velice dobré kvality a v zásadě nemá smysl kódovat přes CPU, které je násobně pomalejší

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"pokud se nehledí na omezený bitrate dostahuje velice dobré kvalit"
.. a proto se vsude hraje na co nejlepsi komprimacni pomer, protoze preci neni nic lepsiho,nez skladovat 40GB 1,5h soubor :)))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proto content creatoři mívají file servery/nasy v řádech desítek i stovek TB a nedrží si jen finální video ale všechny natočené zdrojové materiály, kterých je na výsledné pětiminutové video klidně i několik hodin. Profi filmová produkce dnes jede v Peta Bytech

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aha..tak proto si domu poridis na video z dovolene PTBytovy server..gratuluji Jiricku :)
Mozna hodim dotaz na HWUnboxed, abych se zeptal, jak velky Fileserver maji oni..
Ty zase kecas..ty tvoje fantazmagorie, kdy naroubujes cokoliv na cokoliv, jen at se ti to hodi do kramu..kdyby to nebyli takove blaboly, tak bych si je asi zapisoval..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak vono stačí občas kouknout na nějaké to video od Linuse, na čem ten svůj videoblogísek provozuje a co k tomu využívá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavne nelze porad tupe bezmyslenkove zjednodusovat a zobecnovat, jak to dela Jirka. Nekdo koho videa treba oprvadu zivi, tak samozrejme muze mit k tomu i urcite zazemi, podle svych financnich moznosti. To stejne plati o firmach. Je ale nesmysl pro bezne home/amaterske pouziti ukladat TB 'nekomprimovaneho' h264/265, kdyz v podstate stejne viditelnou kvalitu dostanu s polovicni a mensi velikosti, jenom proto, ze mam pouzivat nejaky NVENC, ktery nedokaze zvladat kvalitativne nizsi bitrate. To vyuziti je vzdycky individualni podle potreb, ne podle stranicke prislusnosti k dane znacce a fabulaci Jirky.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jaké zjednodušování, tys příšel s tím že 40GB/1.5h je moc...Ano je, zvlášť když nějaké ty dovolenkové videa pochází z mobilů a jiných zařízení, kde už kvalita záznamu bude bídná. Pro tvůrce obsahu 40GB nic není.

A právě pro ně je nový HVENC velice zajímavý. Levně získají dostatečnou kvalitu i rychlost.

Právě nový NVENC je velký přínos pro spoustu menších content creatorů, kteří používali SW encoding, nebo H.265/HEVC na Intelu i s podporou Quicksync. H.265/NVENC poskytuje kvalitu a rychlost, a to už při toku cca 8-MBit/s, což je tok který je o něco menší než maximální možný u partneského vysílání na Twitchi. Pokud člověk není partner, tak třeba při toku 4MBit/s je NVENC horší. Otázkou potom ale je zda při tak nízkém bitrate není lepší u streamu snížit třeba rozlišení nebo FPS. Tlačit 60FPS nebo FHD za každou cenu není vždy výhodné a stojí to spoustu datového toku. Navíc u videa jako vždy platí, že to nejpodstatnější je kvalita audia.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kolik jsi ty fabulisto tech videi sam vyprodukoval? :))
jinak tluces porad stejne prazdnou slamu..napred si to vyzkousej, nez zacnes psat ody na to, jaky je NVENC super. Kdo chce a komu kvalita co z toho vyhovuje, jej muze pouzivat. Tvoje tvrzeni o tom, jaka je to svata krava a jak "kazdy by mel najednou pouzivat NVENC" je ale zcela mimo.. podobne jako nektere jine komentare..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Prosím nepsat velké B u zkratky bitu, neb je zkratkou pro Bajt a ne bit! (namísto: 8-MBit/s je správně: 8Mb/s). Děkuji.

Já "tlačím" svůj vidozáznam z bezzrcadlovky FullHD 50p a renderuji opět do FullHD 50p(!) (30p je pro pohyb objektů natož mrskání s kamerou - na tůrách po horách se temu nevyhnete, málo!) dvouprůchodově, do H.264 do VBR 12Mb/s s maximem 29Mb/s neb jinak stále novší a novší ... kodeky, nznají nebo nestíhaj přehrávat SW playery v Tv nebo DVD mechaniky, neb nestíhají dekodovat výkonem a Hardwerovou nepodporou GPU starší grafiky na starších PC - zde to těžce odře starší CPU s HW nepodporou nových kodeků.

Kvalita výstupního videa z mojí bezzrcadlovky (ba i z kompaktíku Sony RX100M4, co vnitřně scanuje natívně 4k ač záznam máte "jen" do FullHD ale 50p!) je pak lepší jak z kdejaké "4k" z minikamerek :-))... , natož ze i satelitního vysílání DVB-S2 ve FullHD 50i :-( ze stanic jako je i NGC a pod. i z nejnovších dokumentů :-/

(blbě se to slovy popisuje, musel bych předvéct srovnání bezprostředně na mojí 150cm obrazovce SHARP AQUOS 100Hz s velmi malou odezvou :-) PC monitory totiž natívně neumí 50Hz, jen 60Hz ač u některých to zvolit jde a akceptují nastavení 50Hz na grafice PC, je to fejk! Akceptují takový výstup z grafiky, ale stále tikaj na svých 60Hz :-( )

Jo a zvuk? Ano, často je důležitější než obraz! Pro mě - jako bejvalého zvukaře, je veledůležitý i z home dokumentu, natož z koncertu (pořizuji jej samostatně - nahrávadlem Zoom a do PCM 96kHz a výstup k videu pak samo do nějakého kompromisu :-( - kodeku jako je AAC , ale minimálně 48kHz 380kb/s :-) Sikavky v čeči i cink činelů bicíchjsou stále ostré jak břitva :-)
(tedýýý ne z pidirepráčků PC bedýnek..., nebo dokonce z mobilu...)

Přeji supr věrný - ostrý a netrhaný(!) obraz i zzzzzzzzvuk! A ne: ššššvuk...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Obecně malá konkurence = předražené produkty. AMD nemá čím konkurovat bohužel.
Zajímavé je, že AMD v CPU vyvíjejí především pro servery/profi segment a od toho odvozují slabší produkty. A daří se jim v procesorech výborně.

Zatímco to samé neumí AMD udělat s grafikama, vyvinout silné GPU a pak to ořezat dle potřeby. To dělá NV a taky se ji tato strategie vyplácí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kralovani NVIDIE na poli GPU jiz skoncilo, low-end nema zadny, mainstream ma nenormalne prodrazeny, tu jasne kralujou RX570-tky za smesne castky a navic s FreeSync, AMD ma tez pod palcem konzole, dale s RT a DLSS-AA to NVIDII v podobe RTX nevyslo a ceny ma vysoke, velka NAVI ji minimalne dozene, samozrejme za lepsi peniz, jiz RX 5700 XT jasne poskrabala RTX 2070 Super, RX 5800 XT by jiste dosahla na pole mezi RTX 2080 Super a Ti, kdyby to bylo za 700€ jako Radeon VII neni co resit, NVIDIA v prdeli.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"RX 5800 XT by jiste dosahla"

To by jistě dosáhla, ale nedosahuje, a proč? Ona neexistuje

A jestli je něco drahé? Mě 2070 Super přišla levná, proto jsem ji koupil. v průměru 30% nad starou GTX1080 v rasterizaci, cca 300% rychlejší v RT. GTX1080 + vodní blok stála 25 tisíc, RTX 2070S v nejvyšší edici MSI stála jen 16 tisíc. 16 tisíc mě stála GTX980, kterou ta 2070S dá v rasterizaci dvojnásobně a v RT GTX980 nesvede vůbec nic.

Nepamatuji za cca 20 let co se točím kolem PC, abych si kupoval HW který by měl horší poměr cena/výkon než předchozí a zvláště posledního 3,5 roku to cítím že ty ceny letí dolů a výkon nahoru víc než před tím.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nepracujete náhodou v marketingu?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"cítím že ty ceny letí dolů a výkon nahoru víc než před tím" - jedine ve vasi nablesene hlave...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Před pár dny jsem zrovna procházel asi 17 letou nákupní historii na Alze...

DVD vyplaovačka 2,5 tisíce, dnes 4-5 set za malou externí nebo 300 za interní. 128GB paměťová karta 2 tisíce, 2GB fleška 2 tisíce,

Historie notebooků: Prestigio v roce 2004 s jednojádrovým Centrinem 50 tisíc, pak o něco výkonnější centrino MSI za 40 v roce 2006, následně za 37 Fujitsu s C2D v roce 2007, poté Acer za 17 s Dual core Pentiem rok 2010, Acer za 12 s Pentiem 2012 a poslední Umax 2018 za 6 s Atomovým Celeronem který je výkonnější než to Pentium z předchozího Acera. Krásný posun výkonu nahoru a nahoru přitom ceny letí dolů a dolů.

Desktopové CPUčka.. ty první byly 486DX4, P133MMX, Celeron 667, Duron 800, AthlonXP 2200(?), pak ty notebooky a po vrácení se k desktpu 4790k za 10k, 8700k za 8.8k... Ceny těch starých si nepamatuju, ale za 4790k jsem dal víc než za 8700k a to je zatraceně výkonnější

U grafik je to složitější, do doby těch notebooků jediná co stála za zmínku byl Ati Radeon 8500LE, tuším rok 2003 a stál asi 5,5 tisíce, jinak to byly vesněs různé zobrazovala, první PC grafka byla nějaká do ISA slotu s 512kB paměti, pak mi prošla spousta karet s 1-4MB paměti různých výrobců, nejlepší z těch zobrazovadel byla nějaká Matroxka s výstupem na dva monitory. Ceny si nepamatuju, typicky pár set/tisíc, ale tehdy to bylo všechno bazar. V Noteboocích Prestigio mělo Radeon 8700/128MB, MSI Radeon X700/128MB, a Acer za 17 GT240M/1GB, no a pak GTX960 za 6, GTX970 za 11, GTX980 za 16, GTX1080 za 21 a RTX2070S za 16 ...

Paměti asi taky nemá cenu moc zmiňovat, pamatuju když jsem 2MB kupoval za 2 tisíce (nějaký 96/97 rok, bylo to pro Amigu), později to bylo tisíc za 128MB, o něco později za to šlo koupit už i 512MB, zas nějaké roky na to se za tisíc dal koupit 1GB modul, o něco později 4GB a dnes 8GB.
2MB vs 16384MB za stejnou cenu po 25 letech = průměrně 327% navyšování kapacity ročně ve stejné cenové relaci. Good enough

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo, děláte naprosto mylné závěry.
1) DVD vypalovačka pár stokorun stála už před 5 lety.
2) Grafické karty jsou nyní rekordně drahé, přičemž už dávno neplatí to, co ještě před 5-10 lety, že každá další generace přináší aspoň 2x výkon.
3) Prosím, jen se nepokoušejte o žádné výpočty! 327 % navyšování kapacity RAM ročně je nesmysl. Vím, jak jste to spočítal a i to je špatně (bylo by to o 227 %) - správný výpočet je:
2 * x^25 = 16384
x = 1,4339
Čili za 25 let paměti rostly kapacitou průměrně 43,4 % ročně.
Ale pro vaši informaci, za tisícovku jsem kupoval taktéž 8 GB (DDR3) už v prosinci 2011 (nové, v Alze). Takže se za 8 let v pamětech neposunulo skoro nic. ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ačkoliv máš také pravdu, tak děláš z JirkyK jako kdyby nevěděl o čem píše a byl totálně mimo. Jenže ve skutečnosti jsi jej opravil jen v pár věcech a jinak má v 90% JirkaK pravdu.

Fakt nechápu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jeho výpočty jsou mimo :) a nereflektují mnoho aspektů i např. časovou osu, kdy se to opravdu hodně zdeformovalo oproti původnímu rychlému tempu kdy jsem byl nucen v lepším případě obrok kupovat nový HW, protože ten starý už nestíhal ..)

jeden z nich je i posun masové produkce do úplně jiných měřítek, kdy se začínalo na pár tisících ročně a postupně se přešlo na úplně jinou kvantitu a dnes jen OEM PC u největších výrobců vyrobí 1/4 miliardy ročně a to je jen zlomek celkového trhu s IT

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Časovou osu neřeším, porovnávám bod kdy to bylo a co je teď, navíc tam není započtená inflace ani fakt že za po těch 25 letech beru 10x vyšší plat, takže je vlastně všechno o dost levnější.

Ale stačí ty notebooky
50 tisíc v roce 2004
40 tisíc v roce 2006
37 tisíc v roce 2007
17 tisíc v roce 2010
12 tisíc v roce 2012
6 tisíc v roce 2018

Pokaždé měl ten notebook více výkonu, měl lepší parametry přímo nesouvisející s výkonem a pokaždé stál méně a méně.

Nebo jen ten příklad

27.5 2016 GTX1080 za 21400
22.7.2019 RTX2070S za 16000

30% výkonu navíc jen za 75% ceny (vodu na tu 1080 počítat nebudu). Platím méně, dostávám více, na GTX1080 žádný hate o předraženosti tak jak na RTX nebyl. Taky proto jsem ji koupil hned první den, takže výkonnější a levnější 2070S pro mě logicky předražená být ani nemůže.

Ano byly asi chvíle kdy jsem třeba za stejnou kapacitu paměti platil víc než v předchozí době, ale zase ty paměti byly výkonnější... U těch notebooků je to skok z DDR na DDR2, pak DDR3 a v tom posledním je tuším DDR3L

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- jestli teď nebereš aspoň 100k+ tak probůh to jsi měl tak málo ? :)
- předpokládám, že těch 30% navíc se vztahuje konkrétně na tvůj simulátor a výkon se ti zvedl i díky novému CPU ?
- jasně po 3 letech si dostal o trochu více výkonu a levnější upgrade postavený na vyřazených čipech 2080 a ještě si chrochtáš :)

- poslední roky je ta stagnace ruku v ruce s nárůstem cen neporovnatelná s předešlým vývojem z extrému do extrému a nabírá to pomalu opačný trend

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

devadesáté léta byly těžké léta :)

30% není pro simulátor, tam RTX nic nepřinesla i s 1080 mám CPU bottleneck. 30%, přesněji 32% vychází z průměru ze 7 her, které jsem měl v době výměny v počítači nainstalované a mají integrovaný benchmark a jde o číslo z čisté rasterizace.

Po třech letech jsem dostal 30% o něco levněji, u GTX1080 mě jednotka výkonu stála 214 korun, 2070S má jednotku výkonu za 123 korun, což je nějakých 74% lepší poměr cena výkon. To je dokonce lepší posun než byl při přechodu z GTX980 na GTX1080.

A je mě úplně u zadele z čeho to je udělané, má to výkon za nízkou cenu.

Když porovnám co jsem dal v roce 2015 za počítač a kolik bycvh dal dneska, tak bych ušetřil přinejmenším 30% ceny a získal hromadu výkonu navíc. V roce 2015 jsem dával jen za dvě 480GB nejlevnější SATA SSD 11 tisíc a dnes bych za to měl 4TB NVMe úložiště (2x 2TB 660P)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já primárně reagoval na jeho původní vyjádření "posledního 3,5 roku to cítím že ty ceny letí dolů a výkon nahoru víc než před tím."
A to je zcela nepravda. Naopak, výkon ani ceny se oproti minulosti (10-20 let nazpátek) lepší prakticky jen kosmeticky. Tehdy bylo normální, že za 2-3 roky jste koupili stejně drahý procesor, který měl 5x frekvenci a ještě novější architekturu a instrukce. A ještě jste si třeba úplně v pohodě přetaktoval z 300 @450 MHz (+50%) bez jakéhokoli spešl chlazení. Kdo dnes přetaktuje o 15%, tak je děsnej king a musí chladit jak Mrazík. :) Tehdy jste u nového PC nemusel pouštět žádný benchmark, protože to prostě na všem bylo cítit, že teď to lítá jak z praku. ;-)
Kdo to nezažil, ten nemá nač vzpomínat. Ale to nic nemění na tom, že dnešní realita je taková, že většina oblastí HW silně stagnuje. Dnes je slušný pokrok jen v flash/SSD, mírnější pokrok v oblasti GPU a CPU a ostatní prakticky nestojí za řeč (HDD, RAM...).
Já jsem si dlouhá léta vedl přehled HW a cen a tak to můžu snadno podložit.
Příklad: Před 20 lety se prodávalo 64 MB SDRAM za 3000 Kč. Za dva roky stály už 600 Kč.
Před 20 lety byl největší disk 27 GB, po 2 letech už 100 GB (čili 4x tolik). A tak to tehdy šlo pořád.
Dnes trvalo pouhé zdvojnásobení maximální kapacity 8TB -> 16 TB celých 4,5 roku.
Kdybych měl víc času, tak bych klidně vytvořil logaritmické grafy, kde by to bylo krásně vidět, jak se vše narovnává a růst výkonu/kapacity je v porovnání s minulostí opravdu směšný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak příklad je výše v té GTX vs RTX, nebo původní příspěvek 8700k stála méně než 4790k, je modernější, má vyšší takty a jako bonus dvě jádra k dobru. Ve finále i v singlethread rendering aplikaci pro kterou jako jedinou ten výkon potřebuji, kávové jezero se rozlilo do ďábelského kaňonu neskutečnými 50% výkonu navíc. přitom mě stálo jen 88% ceny. Paměti sice stagnovaly, ale nové paměti jsou rychlejší - DDR3 vs DDR4.

A disky... první SSD v roce 2013(14?) 250GB Sata za 3800 korun, tzn 15.2k za 1TB, teď tu mám 1TB NVMe s cenou 2.7k za 1TB Opět, platím méně a dostávám více.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- nechtěj abych tvým metrem porovnával třeba 386 s celerony/pentii atd. :)
- ty tvé zavádějící komentáře, že si vytháhneš nejlepší možný scénář ze všech a pak to prezentuješ jako něco ultimátního a navíc 8700k má startovní cenu vyšší (intel ARK) a že sis ji koupil už jako EOL dost zkresluje výsledky
- ohledně pamětí taky nemáš úplně pravdu když je srovnáš takt na takt ;) a hlavní výhoda DDR4 je spíše nižší spotřeba(a samozřejmě neukončený vývoj), ale vyzkoušej si srovnat DDR4 2400 vs DDR3 2400, které bude mít s větší pravděpodobností o dost lepší CL

ohledně SSD je to taky provar a tvůj příměr zavádějící, protože v podstatě nedostaneš více, ale méně ..více bys dostal kdyby se jednalo o SLC a ne o 3/4-bit MLC(QLC,TLC) ;) .. to něco podbného jako si koupit levný nůž, který ohneš v ruce.. sice nic moc, ale poslouží celkem dobře, když ho nebudeš využívat intenzivněji k jeho účelu :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Před 16 lety chtěl Autocad 128 MB paměti, dnes 8 GB. Vzorovou image některých počítačů, včetně SW, jsem tehdy mohl vypálit na jediné CD. Dnes mají průměrně 30+ GB. Kapacity rostou, SW bobtná stejně tak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No proč asi. Protože u profi grafik stála podpora AMD za... kašlalo a Nvidia má pár (už pomalu desítek) let náskok. AMD se v podstatě vždycky zmohlo tak na vytvoření otevřených standardů a pak už jen čekalo, že se o zbytek postará komunita. Komunita je za to miluje, ale k tomu, aby dělala za AMD podporu pro jejich produkty, se nějak moc nemá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždy se mi líbí ty dohady, nvidia v riti, Amd nemá co nabídnout ATP... Přitom oba výrobci prodávají vesele všechno. Prostě vše ma svého kupce. I GHz 780ti se da dnes dobře prodat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

780 Ti se dá dobře prodat? Možná, má výkon sotva jako GTX1060, má méně paměti a proti té 1060 žere jak prase. Karta vyšla na konci roku 2013,, takže nejstarší kousky už budou mít brzy 6 let = dávno po záruce, nepodporuje novější technologie a i Keppler NVENC stojí za prd. Pokud dnes člověk sežene RX580 nebo GTX1060 pod 3 tisíce a bude mít záruku třeba ještě rok, tak za dobře prodejnou 780Ti považuju kosek s cenovkou pod 2 tisíce, kolik takových je?

https://www.youtube.com/watch?v=o9JPxhNubz4

Takové GTX1080 ji překonává v nových titulech často víc jak 2x, GTX1080 se dá koupit do 6 tisíc, GTX1070 se dá sehnat i za 4.5

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zřejmě??? Tedy: jistě!?

Slovo zřejmě totiž poslední dobou media zaměňují s váznamem - možná... Přitom zřejmě je od slova: zřet! =vidět! Jako že je to již na první pohled vidět, čili že je to již jasné, jisté!

Asi jste však měli na mysli spíše výnam: nejspíš, možná, pravěpodobně!? Pak slovo: zřejmě, není na místě! Děkuji za přesnější vyjadřování a správnou češtinu! ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zřejmě vám uniklo, že je zřejmě ve významu možná dnes už mnohem používanější než zřejmě ve smyslu jistě. :D

Můžete i nadále psát podobné komentáře, ale to je tak všechno, co se s tím dá dělat. :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mě to právěže NEuniklo! To bych se, logicky, o tom zde nerozepsal. A když je i nesmysl používanější, stává se smyslem???... Zajímavá úvaha :-() Nebo např: když bude většina kráct, je normální kráct???... Nebo by jsme mohli psát namísto by jsme: bysme a nebo rovnou bisme :-)) ... Normou se stává to, co dělá většina??? :-() Jak ovce. A taky tak lidstvo dopadne, jak stádo valicí se do propasti... V tomto případě to znamená, že si pak ale možná, nebo zřejmě? ;-) nebudeme rozumět! :-(
Nadělat s mím mohu to, že se nepohrnu se stádem :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Musí být spolu domluvení. nVidie i AMD. Protože kdyby AMD zkrachovalo nebo ukončilo výrobu grafických karet, tak by po nVidii okamžitě vyletěli všechny antimonopolní úřady světa a rozkrájeli by nVidii na malé firmičky a vývoj by se na několik desítek let totálně zastavil.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Není problém přirozený(!) monopol - když je někdo nejlepší a většina lidí - kupujících, zákazníků, chce již jen jeho produkty koupit dobrovolně a tak ostatní výrobci zkrachují pro nezájem (prostě volný, svobodný(!) trh :-) A jen levičák jej pohrdavě odsuzuje a posměšně nazývá: To je ta vaše Klausova "neviditelná ruka trhu"...), tak proč ne!???

Pouze se pak hlavně u monopolů ("konkurenti se mu chtěj vyrovnat dobrovolně a bez "mučení" - bez kontrolu úřadu - kdo by nechtěl získat zpět zákazníka a nutit jej jaksi nemohou ale přesvědčit cenou a kvalitou! :-) ) hlídá to

- jestli nezvítězil v konkurenčním boji nekale a pak jen,
- jestli nezneužívá svého monopolního postavení

Např. cenou, nekvalitou či zárukama a jejich nevyřizování, nebo podmiňováním nákupu i nákupem nepotřebných služeb a zboží! Nebo blokování konkurenčních programů, kodeků (Google Firefoxu nedovolí vidět některý 4k obsah, Facebook mi ve FF blokuje mnohá videa a že si mám prej naistalovat Chrome...) a pod. (I proti nejen EU komise rozdávala pokuty MS i Googlu, jinak by bylo mnohem hůř! Snažili se konkurenci násilně odstavit!!!...)

Tedy - k zákazníkům solidně se chovající monopol, konkurenta, ani jen naoko, rozhodně nepotřebuje. A antimonopolního úřadu, budeli se chovat solidně a vyvarujeli se výše jmenovaných a kontrolovaných zneužití výsadního (monopolního) postavení se bát nemusí :-)

Ten název úřadu: "Antimonopolní" není nejšťasnější :-( - není doslova antimonopolní - ve smyslu že je proti monopolům... :-)) ale je jen na dohled nad nimi! A spíše se měl jmenovat ve smyslu nějak takto: "úřad pro dohled nad zneužitím monopolního postavení", aby Vás to nemátlo ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.