Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Velký Kepler alias GeForce GTX 780 přijde až na jaře, Maxwell odložen

Nvidia Kepler již brzy teaser
GPU GK110 jakožto největší čip z generace Kepler, se do rukou hráčů dostane pravděpodobně až na jaře příštího roku jakožto high-end generace GeForce GTX 700…

Kolem GPU GK110, nazývaného také „velký Kepler“, se stále točí řada spekulací a teorií na téma proč jej Nvidia nevydala dříve než GK104, kdy bude vydaný, zda není určený pouze pro profesionální trh a podobně.

K tomu můžeme říct jen dvě věci: Pokud by Nvidia připravovala čip pro čistě výpočetní nasazení, jistě by jeho design nezvětšovala texturovacími jednotkami, ROP jednotkami a širokou sběrnicí typickou a potřebnou především pro grafickou zátěž (datové toky Z-Bufferu a Frame-Bufferu). Mimo to víme, že hypotetická možnost vydání produktu určeného čistě pro výpočetní sféru byla zmiňována až pro rok 2017 (projekt Echelon). GK110 tedy byl vyvinut jako čip grafický a pokud by jako takový nebyl i vydán, šlo by o změnu rozhodnutí na poslední chvíli, nikoli dlouhodobě plánovaný strategický krok.

Druhá věc: Již od loňského roku je známo, že největší čip této generace vyjde později než ostatní. Jako první se tato informace veřejně objevila v roadmapě, kterou poskládat Bun Honma z Experts PC. Ta upadla rychle v zapomnění, protože obsahovala dva nedostatky. Název GK110 byl omylem přiřazen duální kartě namísto nejvýkonnější jednočipové verzi a autor to trochu přepískl s šířkou sběrnic:

Nvidia Kepler roadmap 2012 - 4Gamer.net

roadmapa Nvidie pro rok 2012 podle ExpertsPC (převzato z 4Gamer.net), Q4 2011

Nicméně pořadí čipů i názvy jako takové odpovídají realitě, takže je zřejmé, že autor tehdy získal část údajů z reálné roadmapy. GK107, jakožto mobilní řešení, byla hotova jako jedna z prvních, desktopovou GK104 velmi krátce po uvedení doplnila duální varianta a nejvýkonnější největší čip je znázorněn jako poslední - na konec roku 2012. (Čip GK106 byl z neznámého důvodu stále odkládán - možná aby neblokoval omezenou výrobní kapacitu 28nm procesu strategicky významnějším čipům jako jsou GK104 a GK107 - VR-Zone nyní naznačuje, že možná nevyjde vůbec).

Proč toto všechno zmiňujeme: I když (nejen) server VR-Zone situaci s GeForce GTX 780 prezentuje jako odklad, nebude to až tak žhavé. Pokud víme, že již v loňském roce byl největší z Keplerů chystaný až na přelom roku 2012 / 2013, pak by vydání na jaře 2013 nebylo žádným extrémním zpožděním (byť samotný termín zpoždění „zpoždění“ bývá v praxi vnímán spíš jako čas mezi vydáním konkurenční kartou a posuzovaným produktem).

Připustit musíme i možnost, že nemluvíme ani o malém zpoždění, ale o chybné interpretaci neúplných dat. Dosud jsme byli zvyklí že mezi termíny vydání čipu a vydání grafické karty bylo možné položit rovnítko, takže se nepočítalo s možností, že by tomu mohlo být jinak. Víme, že na čipu GK110 staví výpočetní karta Tesla K20, která (a v tomto ohledu VR-Zone žádnou změnu nezmiňuje) má jít do světa ve čtvrtém kvartálu letošního roku. Pokud k tomu dojde, bude nejvýkonnější z Keplerů vydán na konci roku 2012, jak předpovídala Honmova roadmapa a zpoždění fakticky nenastane. Neexistuje totiž jediný veřejně známý materiál, který by GeForce GTX 780 sliboval již na letošní rok.

Nvidia roadmap Kepler 2012

Zastavme se ještě u Maxwellu: Tady má VR-Zone pravdu, zpožděný bude - vyjde až v roce 2014. Opět však nejde o nějakou žhavou novinku, my jsme vás o tom informovali již více než před rokem, kdy došlo k velkému šachování s roadmapami. Nyní se pouze potvrzuje, že Maxwell bude vyráběný 20nm procesem (ve vztahu k roku 2014 to asi málokoho překvapí).

Zdroje: 

Diskuse ke článku Velký Kepler alias GeForce GTX 780 přijde až na jaře, Maxwell odložen

Středa, 29 Srpen 2012 - 14:15 | Fake Name | http://en.wikipedia.org/wiki/...
Středa, 29 Srpen 2012 - 12:00 | no-X | Cosi v tomto směru máme v plánu, jen to chce...
Středa, 29 Srpen 2012 - 10:06 | Damel | Šéfe vaše články jsou dobrý, ale něco jim přeci...

Zobrazit diskusi