Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Výkon, spotřeba, cena

3x Titan TechPowerUp
Nvidia tento týden „na pokračování“ vydala grafickou kartu GeForce GTX Titan. V první vlně směli novináři informovat de facto o pozitivech, ve druhé si navnadění čtenáři mohli přečíst i to ostatní…

Kapitoly článků

2.  GPU Boost 2.0 a spotřeba
3.  Výkon

Vyšší závislost výkonu na teplotě

Určitých změn doznala technologie GPU Boost. V případě GeForce GTX 680 jsme si psali, že upravuje frekvence GPU v závislosti na dvou hlavních faktorech: teplotě karty a proudovém odběru. V případě GTX 680 byl důraz kladen na proudový odběr, v případě GTX Titan je rovnováha posunuta k aktuální teplotě.

Nebudeme mluvit jen teoreticky, jako příklad můžeme zmínit měření serveru Hardware.fr, který mezi běžným otestováním v Battlefield 3 a otestováním v téže hře po zahřátí karty dosáhl výkonnostního rozdílu 19 %. I když jde o největší rozdíl, jaký tento web v různých hrách zaznamenal, vysvětluje to do značné míry výkonnostní rozdíly mezi jednotlivými recenzemi. Podle toho, zda redaktor pustí pouze krátké timedemo, nebo kartu nejdříve zahřeje během ve 3D, se může lišit naměřený výkon. A nejen výkon:

Závislost spotřeby na teplotě

Spotřeba běžných čipů není závislá jen na konkrétním návrhu, frekvenci a napájecím napětí, ale také na teplotě, resp. chlazení onoho čipu. Že se leakage zvyšuje společně s teplotou, je známo - zhruba do roku 2007 však mezi uživateli panovalo všeobecné přesvědčení, že jde v praxi o nějaké zanedbatelné rozdíly na úrovni chyby měření. Tento mýtus tehdy vyvrátil redaktor Mirek Jahoda na Radeonu HD 2900XT, který s vylepšeným chlazením konzumoval o desítky wattů méně.

GeForce GTX Titan TDP hardwarefr
Přidání dvou ventilátorů přiměje GPU Boost zvýšit takty a napětí, čímž výrazně roste spotřeba
Hardware.fr

Většina uživatelů má od té doby na paměti, že kvalitnější chlazení vede k nižší spotřebě. V souvislosti s upraveným Boostem se ale GeForce GTX Titan chová jinak, než byste čekali. Hardware.fr se na to zaměřil a zjistil, že při chlazení vylepšeném o dva ventilátory, jde spotřeba karty poměrně výrazně nahoru: 20 wattů v Anno 2070, 22 wattů v Battlefield 3. Nečekejte ovšem adekvátní nárůst výkonu, podle téhož webu se zlepšením chlazení poměr výkon/spotřeba zhoršil, energetická efektivita klesla o 6%:

GeForce GTX Titan hardwarefr perf per watt
Energetická efektivita (výkon na watt) v Battlefield 3 podle Hardware.fr - více je lépe
vylepšené chlazení zvýší spotřebu výrazněji než výkon, takže paradoxně energetická efektivita klesá

Přejděme k samotné spotřebě v zátěži:

GeForce GTX Titan TDP Anandtech
Spotřeba GeForce GTX Titan - Anandtech

To vysvětluje i následující rozpory: Zatímco Anandtech naměřil spotřebu Titanu téměř o 49 wattů nad Radeonem, zaznamenal ComputerBase přesně opačnou situaci:

GeForce GTX Titan TDP ComputerBase
Spotřeba GeForce GTX Titan podle ComputerBase

Naopak podle TechReport je úspornější Radeon, zhruba o 30 wattů:

GeForce GTX Titan TDP TechReport
Spotřeba GeForce GTX Titan podle TechReport

HardOCP zaznamenal pouze mírný rozdíl odpovídající 16 wattům:

GeForce GTX Titan TDP hardocp
Spotřeba GeForce GTX Titan podle HardOCP

Stejně jako u výkonu tak i u spotřeby záleží, zda byla měřena při dlouhodobější zátěži, kdy se karta zahřála nebo jednorázově či v nějakém kratším timedemu. Tomu opět odpovídají výsledky recenzí - některá čísla staví spotřebu Titanu na úroveň Radeonu HD 7970 GHz, jiná výše, další níže. K tomu samozřejmě můžeme přičíst i závislost na hře, v níž bylo měřeno a na způsobu měření (zda je uveden průměr v zátěži, nebo špičky).

Hlučnost

Chladič GeForce GTX Titan se jeví jako velmi povedená část karty. Ve 2D i v zátěži je velice tichý. I zde se ovšem projevuje spolupráce s GPU Boost 2.0 - jakmile totiž karta překročí 80 °C, snižují se frekvence a tím pádem i teplota, takže chladič nic nenutí razantněji zvyšovat otáčky. Nelze proto jednoznačně říct, do jaké míry je za nízkou hlučnost zodpovědný samotný chladič a do jaké míry upravený Boost.

GeForce GTX Titan je však rozhodně výrazně tišší než Radeon HD 7970 GHz Edition s „recenzovým“ chladičem. V tomto směru dobrému výsledku Titanu pomohla samotná AMD, která si právě s chlazením Radeonu naběhla, za což od nás schytala kritiku. Připomeňme, že se AMD před vydáním HD 7970 GHz Edition dohodla s výrobci, že na tuto kartu budou montovat vlastní chladiče, zatímco referenční chladič původního Radeonu HD 7970 bude výrobcům dodáván jen na požádání. Na recenze však AMD poslala novinku se starým chladičem (s vysvětlením „aby bylo kartu jak otestovat“), takže vlastní vinou zanesla do databází recenzentů údaje o hlučnosti, které jsou výrazně nad realitou prodávaných karet.

Kapitoly článků
2.  GPU Boost 2.0 a spotřeba
3.  Výkon

Diskuse ke článku Velký rozbor: Nvidia GeForce GTX Titan - karta postavená pro recenze?

Pátek, 1 Březen 2013 - 20:52 | Heron | Tohle vysvětlení dává smysl, ovšem chybu bych...
Čtvrtek, 28 Únor 2013 - 16:47 | spc | ach jaj - realita ma vzdy len jednu vetvu, t.j....
Středa, 27 Únor 2013 - 04:11 | Richmond | Aha, takže vlastně celé tohle bylo z tvé strany...
Úterý, 26 Únor 2013 - 20:28 | spc | clovece navstiv prosim ta doktora - teda ak si...
Úterý, 26 Únor 2013 - 12:40 | zva | Už jsem se chystal, že něco podopného napíšu, ale...
Úterý, 26 Únor 2013 - 08:23 | Richmond | Podle mě nejen v grafice. Dovedu si představit...
Úterý, 26 Únor 2013 - 08:18 | Richmond | Jak jsi na tohle přišel???????????????????????...
Úterý, 26 Únor 2013 - 03:39 | Richmond | Pamatuju se když jsem za podobné peníze kupoval...
Pondělí, 25 Únor 2013 - 19:38 | spc | seeefko - treba sa najprv naucit PORIADNE CITAT...
Pondělí, 25 Únor 2013 - 19:22 | Richmond | Vidíš, já jí kupoval pro zákoše za 23k (přišla ze...

Zobrazit diskusi