Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia kupuje ARM za $40 miliard

Co ten minulý čas? Ráno jsem četl zprávu jinde, také v minulém čase, avšak doplněnou o zmínce, že to ještě musí schválit antimonopolní úřad.
Představoval bych si tedy spíše něco ve smyslu "kupuje | chce kopuit..." se zmínkou o antimonoklu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Protimonopolné úrady to musia preskúmať vždy.

Zmluva je podpísaná, ale úrady ju môžu zrušiť, alebo stanoviť podmienky, za akých bude platiť, či zmeniť text zmluvy...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Teď nastává ta náročnější část. Do konce věků kontrolovat a sledovat, jestli NV do neutrality ARMu přece jenom nedrbe.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Do konce věků tady nebude žádná firma ani značka... historické příklady táhnou. Často pak po zániku něčeho velkolepého a pro všechny samořejmého dalo vzniknout něčemu lepšímu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A nebo taky ne ... .

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

...pokud to nezablokují úřady, je to jedna z nejhorších zpráv v IT desetiletí !!

PS: Všichni ostatní výrobci by měli vytvořit konsorcium a s přispěním svých patentů vyvinout novou architekturu (případně jako základ využít třeba RISC-V), jinak na to doplatíme všichni.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Pro skvělou ARM architekturu a inovační potenciál je to myslím opravdu špatná zpráva. Ze dvou důvodů je to úplný "černý den":
1. Majitel ARM (NVidia) se dostává do přímé konkurence s dalšími uživateli ARM designů. Nepochybně jim - už jen díky tlaku akcionářů - bude "muset" škodit a "schovávat si to nejlepší pro sebe", ostatním pouštět jen drobky, dle momentální situace. I kdyby to NVidia zpočátku nedělala, nebo dokonce nedělala vůbec, už jenom tahle možnost vyvolá u konkurence přirozenou opatrnost a ústup od ARM technologií. Akceleruje to vznik nového ARM-like designu - tedy standardu, spravovaného volně nějakou nezávislou skupinou, pro kterou nebude nikdo preferenční. A která optimálně bude schopná čelit politickým a velmocenských tlakům (viz. bod 2). Ať už to bude na bázi MIPSu, RISC-V (který je taky na bázi MIPSu), SPARCu nebo něčeho úplně jiného...
2. Dnešní chování amerických technologických korporátů, které jsou v podstatě přímým účastníkem vládních struktur (dříve se tomu říkalo fašismus) vede k rozdělení světa novou "technologickou" železnou oponou a docela jistě časem dojde z velmocenských důvodů, za kterými jsou schované konkurenční důvody, k potlačování ARM "na opačné straně opony". Bude si moci koupit čínská SMIC nebo Huawei nebo HiSilicon nový ARM design Cortex A8x? Jistěže ne, když dnes nesmí dávat Snapdragon ani do blbé placky a nesmí si nechat vyrábět "vlastní" Kirin v TSMC.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Byl bys radši, kdyby jej koupili komouši z Číny? Já ne. A dobře jim tak. Někdo už jim musel dát konečně přes prsty. Krást se nemá. A nikdo jiný než Amerika na to nemá koule. Tak jako vždycky. ☺

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

eeee?
a dobre jim tak, tak komupak?
wow, jdu si hladit koule...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Fajn Jasánku, tak jsi to vysvětlil, a můžeš jít provádět politický školení mužstva zase někam jinam. Jo, a že krást se nemá, bys měl vysvětlit taky ve Fašingtonu, že by třeba neměli krást ropu v Sýrii - ale to by asi museli napřed zrušit CIA, když její šéf pompézní Pompeus Pompeo sám na férovku řekl, že "lžou, kradou a podvádějí". Sami Američané všude vždycky ukradli, co nebylo pevně přibité, a s nějakými patenty si věru hlavy nelámou, tedy pokud je kradou v Evropě.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Povídejte, přehánějte, jak Fašington kráde ropu v Sýrii?
Pro rozšíření vašich informačních obzorů vám nabídnu článek ze serveru, který nemůžete obvinit z Fašingtonské servility:
https://cz.sputniknews.com/svet/201807137711987-Kurdove-ropa-Syrie-vlada/

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Prodej ARMu přeci nebyl o tom, zda ho prodají kapitalistickým komunistům v Číně a nebo někomu ze západu. ARM dlouhodobě byl západní. Problém je ve "střetu zájmů", resp. konkurenčních vazbách nVidie a dalších odběratelů ARM designu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

naopak skvělá zpráva, konečně NV bude moci rozvinout potenciál když z x86 AMD sešlo díky nadutosti tehdejší funkcionářů - s Jensenem by určitě nebyla ztracená dekáda. Ať už má různé věci na vytýkání tak čich na peníze a obchodní úspěch má, to tehdejší Ruiz je proti němu nýmand. Tak to dopadne s firmou která dá víc na přítelíčkování než na skutečné výsledky...
Z ARM se takto může stát velký soupeř architektury x86 - NV ví jak udělat hw tak aby se prodával, nezáleží na tom že je něco technologicky nejlepší a má nejlepší možnou výrobu, ale vyvážit to tak aby byl přínos pro všechny a nebylo to prodělečné. Proto třeba tehdejší architektura ATi s myriádou 5D shaderů prohrávala s méně pokročilou NV G80/90. Již díky zkušenosti stabilního vedení NV věřím že toto bude veledůležitý obrat pro Nvidii kdy se stane opravdovou konkurencí pro AMD i Intel.
Je to i smutné - AMD pod vedením Jensena mohlo dávno těžce zatápět Intelu a určitě by to byl epický boj....

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Aktualni i drivejsi produkty nvidie s arm jadrama rikaji... ze ses chlapce naprosto a uplne mimo :o) Nvidie mela za pakatel licence a mohla "zazracne" produkty s armem tvorit bez toho aby vyhodili 40 miliard. Zadne takove produkty vytvorit nedokazali a ani koupe armu to nezmeni.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš to podobně, jako když koupili třeba PhysiX a pořádně ji "rozvinuli"?
Ty jsi fakt mimo, Nvidia ARM nekoupila, aby z toho nic neměla, prostě chtějí těžit na poplatcích, ano, nejspíš ARM vylepší, ale pak si to nechají pořádně zaplatit. Stejně jako to PhysiX

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

nechápeš, i ten DD je chápavější a ví že NV je o vytvoření platformy jako má AMD a Intel, grafiky je nezachrání. ARM má velkou budoucnost "pan ALU" sice měl tendenci přehánět ale spousta věcí je pravdivá, proto NV nehledí na finance, dobře ví co se vyplatí, na to mají čich.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty nechapes. Nvidia ma mnoho let tegru. Licence je stali pakatel a nic jim nebranilo to patricne rozvinout do platformy konkurujici amd ci intelu. To se jim nepovedlo a je to produkt na okraji zajmu. Koupe armu to nema sanci nijak zasadne zmenit. Pripomina to ten vtip z doby kdy intel koupil mcafee: "Sef Intelu: Potrebuju antivir, mohl by mi nekdo koupit mcafee". A misto licence byla koupena cela firma :o)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

zas tak cerne bych to nevidel pro zakazníka, ale firmy co pouzivaji arm, tak bych se docela bal s cim prijde nvidia :)
kdyz je schopna diktovat vyrobcum karet jaky nazev smeji pouzivat pro svoje karty resp. nesmeji pouzivat pro konkurenci
treba licencni politika bude stejna, jenom treba si dovedu predstavit, že kormidlo vývoje přesměrují třeba do výkonějšího segnemtu, kde nebude takový důraz na spotřebuje jako v mobilech, či něco podobného

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Svět potřebuje jakoukoliv konkurenci USA jako prase drbání. EU je řízena retardy, tak zbývá jedině Asie. Smutný den pro IT, ale naděje umírá poslední a třeba antimonopolní úřady aspoň protentokrát dostojí svému jménu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

podle mě to dokáží obhájit, poslední jejich arm procesor je z roku 2015 ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale NVIDIA je americká společnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja puvodni komentar chapu tak, ze prodej ARM Nvidii je spatna zprava kvuli tomu, ze nvidia je americka spolecnost. Na druhou stranu je to tak vysoka investice, ze by nvidia musela byt banda tupcu, aby si ji znehodnotili.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

O tom, že mají nějaký záměr jak na tom vydělat nepochybuji. Otázka je jestli na to nedoplatí všichni ostatní.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

EÚ vyvíja CPU
5 Jun 2019
HPC processor project tosses architectural designs on desk of the European Commission
Promises to give EU the goods by 2021

https://www.theregister.com/2019/06/05/cpus_for_eu_european_processor_pr...

EU plans for domestic exascale supercomputer chips: A RISC-y business
Consortium possibly looking to flex Arm muscle, too
Tue 17 Jul 2018
https://www.theregister.com/2018/07/17/europes_exascale_supercomputer_ch...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Plánované hospodářství tu už bylo a moc se to neujalo.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A je to v prdeli. Jdu si dát štamprlu na ten pohřební den.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

R.I.P. ARM, bim bam.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Neviděl bych to tak černě. NVidia se pokusí udělat z ARM jader grafiku ála Larabee a když se jim to nepovede, tak ARM prodají Intelu. Nachystejte si popcorn, jedeme z kopce! :D

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

12 miliard v hotovosti? To by mohla byt celkom zaujimava kopka papiera...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

'Hotovost' je míněna jako číslo ($12,000,000,000) na bankovním účtu. Ne v podobě papírových peněz. Ve stodolarovkách by to bylo cca 120 tun bankovek. To by bylo na několik vagonů. Velmi nepraktické, drahé a námět na příští díl filmu "Velká vlaková loupež"... :)

Zbytek ceny platí ve formě akcií, které mají pochopitelně proměnlivou hodnotu, a tipuji, že i ty nejsou v listinné podobě, ale po schválení akvizice dojde pouze k převodu na akciovém účtu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Mohli to dať na Samsung- hoax

Kachna? Samsung prý zaplatil Applu jednu miliardu dolarů v pěticentových mincích na 30 nákladních autech
30. 8. 2012
https://cdr.cz/clanek/samsung-poslal-applu-nakladni-auta-plna-minci-hoax
https://pc.zoznam.sk/novinka/samsung-vyplatil-miliardovu-pokutu-apple-v-...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Také se obávám, že to není zrovna ideální sňatek. Ale uvidíme, třeba nás nV překvapí.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

prekvapi, to je jiste...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Já bych řekl - uvidíme. nVidia není aktuálně konkurencí výrobců malých SoC ARM - žádné řekněme mobilní SoCy nevyrábí a tak aspoň v začátku nemá proč zákazníky dusit. Že je bude chtít vyrábět je taky asi jasné. Jak budou vypadat? Bude nVidia chtít vyrábět spíš nějaké stovky milionů normálních "mobilních" SoCů, jako třeba Qualcomm nebo Mediatek? Nebo se spíš vrhne na konzole a konkurenci x86? Nebo nějaké custom designy pro Apple? Nechá si Apple vyrobit SoC nVidií?

Těžko říct. Ale z toho eufemicky řečeno průšvihu se možná může vyvinout i pár ne úplně nezajímavých směrů, asi jako když AMD koupilo ATi.

Každopádně jedna věc je aspoň trochu pozitivní - ARM není Wintel. Tam, kde se používají ARMy, jde klidně dnes použít MIPSy, RISC-V, nebo x86, takže pokud budou výrobci nějak šikanovaní, začnou dřív nebo později odlévat i do jiných vod a nVidii postupně vznikne další konkurence. Jediné, čeho se lze obávat, je jejich "buď berete jenom od nás, nebo si hledejte jinde" - to oni umí.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia vyrábí hodně ARM řešení pro automotive segment, malé SoC alá Jetson a podobné, většinou s podporou GPU/AI/ML... A jelikož v poslední generaci mobilních SoC je kladen čím dál větší důraz na AI/ML, tak se možná brzy dočkáme i nějakého mobilního SoC. Je to korporát, takže nevěřím tomu, že by zůstali jako majitel patentů ARM nestranní.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Vidím to tak, že Intel i AMD už začínají uvažovat nad novými malými a úspornými jádry pro mobilní přístroje.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Intel o nich nejen uvažoval, dokonce se snažil je nasadit ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Najdeme dost prikladu kdy Intel a Nvidia koupili jiz zabehle alebo jiz dobre zacinajici spolecnosti, pak nasledoval utlm jejich vyvoje, pote podani zalob na konkurenty co se tyka patentu, dale ze spolecnosti zacali odchazet zkuseny lide a zalozili novou protoze byly nasilne tlmeny jejich plany, vize a rozvoje, no a pote bud spolecnost zmizela v kanalu kupujiciho alebo ji Intel/Nvidia rozebranou na sroub prodaly, kdyz to slo jeste se zachranila ale byla mala sance nakolik patenty sezral velky vlk, ARM nepeferuji ale jiste mu bylo lepe pod nezavislou organizaci jak mu bude pod debilni NVIDII, zname to kroky tehle odporne spolecnosti:

https://diit.cz/clanek/nvidia-zaluje-samsung-qualcomm-za-poruseni-patent...

https://diit.cz/clanek/nvidia-geforce-partner-program

https://diit.cz/clanek/nda-formular-nvidie

Chci aby tuhle koupi antimonopolni urad zamitnul!

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

A sakra

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Očekávám spoustu soudních tahanic za porušování (nově získaných) patentů, které Nvidia odstartuje

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Skvela zprava. Drzim nvidii palce.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Masochista se ozval, asi rád platí víc než je třeba...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Príšerná správa. Usekol by som nVidii palce.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Proč?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

no rekneme ze pro uzivatele ARM vcetne Apple je toto ultra spatna zprava ( nedivil bych ze kdyby prechod na Apple Silicon byl pozastaven/ ukoncen).

Pro RISC-V uzasne krasna :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nějak jsem v příspěvku nenašel odpověď na předchozí dotaz, proč? Proč je to špatná zpráva pro uživatele ARM včetně Apple.

Já ARM normálně používám asi jako miliony či stamiliony dalších v telefonech, tabletech a dalších zařízeních. nikde nevidím davovou paniku že nějaká firma koupila jinou firmu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Protože ARM byr firma vyvyjejici IP a to dale licensujici komukoliv kdo chtel za celkem prijemne ceny a za dobrych podminek + sypal neskutecne prachy do OpenSource.

Tim ze pouze vyvyjel ISA a referencni Jadra + GPU ktere dale licensoval ( slo si licensovat napr jen instrukcni sadu, viz Apple, nebo cela jadra Samsung a vetsina dalsich a GPU Mali .. spousta dalsich), tak nijak nekonkuroval svym klientum.

V pripade nVidie pada tato podminka okamzite -> bude konkurovat svym klientum.
Dale, vsichni maji roky zkusenosti jak se nvidia chova ke svym partnerum, natoz ke konkurenci( A rozhodne tam nenajdes moc peknych polozek)
A bonusove vztah nvidie k openSource krasne shrnul Linus Torvalds svym prostrednickem ... ( znam jedinou dobrou opensource knihovnu ,libvnd, od nvidie ...)
Jedina vec co ma oss drivery primo od nvidie je Tegra a to jen proto ze to byl prakticky totalni pruser nv ( ze ktereho ji vytahlo Nintendo se switchem)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"V pripade nVidie pada tato podminka okamzite"

Zdroj?

"vsichni maji roky zkusenosti jak se nvidia chova ke svym partnerum...."

Všichni? Co to znamená, prosím o odkazy na relevantní zdroje.

Takže opět proč? Proč bych měl jako uživatel ARMu tuhle zprávu vůbec řešit? Telefon mi fungovat nepřestal, nepřestal ani ostatním. A i kdyby výše napsané bylo pravda, jak to ovlivní zákazníka který chce produkt a je mu irelevantní co je uvnitř toho produktu pokud to splňuje jeho požadavky.

Ta zpráva může být zajímavá pro výrobce, může být zajímavá pro pár nadšenců. Nikoli pro masy.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

V této chvíli to nemá na masy vůbec žádný vliv. Ale při nákupu nového telefonu za 5 let už se to nějakým způsobem projeví (momentálně nikdo neví jak, ale nějaký vliv to mít bude)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Bože, jak může být někdo tak blbej a pokládat takový otázky a ještě k tomu chce "zdroj"...
K čemu je ti zdroj? Myslíš, že neumíme používat mozek a že si nepamatujeme jak se Nvidia chová?
Nebo když ti tady někdo dá zdroj z ciziny, tak je lepší než ten místní?
Vzpamatuj se konečně a zační používat to co máš na krku.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Zdrojů je tady na diit habaděj, dokonce některé z nich jsou uvedeny diskusi pod tímto článkem v jiném vláknu. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tvoje vysněná Nvidia je močka, pochop to.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je blbost, AMD by se v jejich postavení chovala podobně. Když je moloch lídrem vede to k málo prozákaznickým i protrhovým krokům. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

On předpokládám myslel „uživatele ARMu“ ve smyslu firmy, které ty procesory dávají do svých zařízení, ne ve smyslu konečných spotřebitelů.

Spotřebitelů ani existujících produktů se to samozřejmě nijak nedotkne, ale může to mít dopad na budoucí zařízení s ARM procesory.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dopadne to naprosto stejně jako jejich předchozí akvizice. Viz. 3Dfx a Ageia. Lidé z Armu odejdou, zůstane skořápka s patenty. Ty postupně přestane většina využívat, protože pomalu budou přecházet na RISC-V. Architektura Armu se bude držet tak dlouho, dokud na tom pojede Apple a ti navýšení cen za patenty určitě neponesou v pohodě. Suma sumárum, pokud antimonopolní úřady nezakročej, dávám Armu max. 10 let. Imho docela vyhozenejch 40mld$ teda, páč v návratnost tohohle kšeftu nevěřím.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim, ze jsi jeden z moznych scenaru klepl docela presne hrebicek na hlavicku. Zachranit to muze, poku NV necha stavajici "ARM" delat svoji praci, ale moc na to taky neverim.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ano, také si to myslím. Ono se obecně ví, že 32mld.$ za který Softbank Arm koupili byla naprosto haluz cena, která by dávala smysl pouze v případě, že by Arm změnil obchodní strategii a začal výrobce víc ždímat a dusit. Důvod proč se Arm tolik rozšířil je ale ten, že se tohle nedělo. Investice 40mld$ pak v tomto kontextu nedává smysl už vůbec, když ta firma nemá tržby ani 2mld$/rok. Je jasné, že jde opět o namyšlenost nvidie s vidinou toho, že si namastěj kapsy a budou přitom vládnout trhu. Zachování stávajícího modelu fungování a ceníku Armu se tedy jeví jako velmi nepravděpodobné.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

"Architektura ARMu se bude držet tak dlouho, dokud na tom pojede Apple" <= Obávám se, že vliv Apple na trh se zařízeními využívající architekturu ARM přeceňuješ. Cucám si z prstu (odhaduju), že mají méně než 1/5 trhu s ARM zařízeními.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CHCE KOUPIT.

Ak existuje naka spravodilvost, tak im to vsetky organy zatrhnu.

Donebavolajuca zhovadilost.

Nvidia, najvacsia mrdka na trhu ide obsadit jednu z najdolezitejsich firiem na svete.

ArmWorks(TM) only with RTX ON.

Ať dou doprdele.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak jí kup ty :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

:) A že jsou právě výplatní termíny, tak by mohl něco mít :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Myslim si ,ze se na to koukate ze spatneho uhlu. Ono uz jen ,kdyz by hrozilo neco takoveho,tak by Apple sahnul pod polstar a tech par drobnych by za AMR dali mrknutim oka.A co? zustali v klidu..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jabčáci zůstali v klidu, protože jim to pomůže. Konkurence bude skřípnutá, NVidia ARM korporátně rozkulačí jako všechny své akvizice před tím, schopní lidé z bývalého ARMu odejdou a kam asi půjdou? Snadno a levněji je odchytí Apple pro vývoj svých ARM řešení. Apple totiž na rozdíl od většiny ostatních uživatelů od ARM nekupoval licence na hotové designy Cortex, ale jenom licence na instrukční sadu a procesory si patlal sám "from the scratch". Zničení ARMu je pro Apple výhodné po všech směrech.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Bomba.

Intel ma CPU a pracuje na GPU.

AMD ma CPU i GPU.

A NVidia ma GPU a bude mit CPU, ted jen dotlacit Microsoft, aby mu slapaly dobre Windows 10 i na ARM. :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Také mě to napadlo, ale kdo ví, jak to dopadne. Pro ARM se předvídala budoucnost, že předběhne ve výkonu intel i AMD (čemuž moc nevěřím), otázka, co s tím udělá nvidia. Jestli pojede v zaběhnutých kolejích nebo si to nechá jen pro sebe. Jinak mimochodem, nvidia už CPU má, Tegra, CPU je na bázi ARM.
EDIT: Jo a intel už asi po desáté pracuje na grafice a opět, jako obvykle, mu to nevyjde :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

a proto ve svete x86_64 prodava nejvice grafik na svete ...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

nojo, ale jakých :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

myslel si zobrazovadel, ne grafik, že?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Grafika je zobrazování videovýstupu, ne k výpočtům. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak já myslím, že o Windows jim zas až tak moc nejde, spíš o kompletní řešení pro AI/HPC datacentra, tj. nejspíše něco založeného na ARM Neoverse.

https://www.anandtech.com/show/13959/arm-announces-neoverse-n1-platform
https://nvidianews.nvidia.com/news/nvidia-brings-cuda-to-arm-enabling-ne...

Z tohohle pohledu dává smysl i akvizice Mellanoxu.

Pokud by Intel i AMD měli k dispozici kompletní řešení a NVIDIA ne, mohlo by to pro ni být dost nepříjemné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Datacentra to je temer tutovka, pro NV ARM koupila. Komepletni reseni je presne to, co NV doted chybelo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty datacentra mě nenapadly. Ale to si přece nvidia mohla licencovat, ne? Nepotřebuje to vlastnit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je taky pravda, ale ted budou mit nad vyvojem vsech tech jader kontrolu. V principu jsou schopni mit technologickou vyhodu tim, ze nejdrive je budou mit oni, pak daji design k dispozici a nebo jej nedaji vubec. Ja to bude s nekym kdo si dela vlastni jadra nevim..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chlapi, nadsazka! :-)

Kazdopadne me bavi, jak odpurci NVidie malem pachaji harakiri. :-D Vzdyt se vubec nic nedeje, maximalne ma NVidia vetsi sance do budoucna.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Harakiri"? ... Seppuku,ne?
Jinak se podívej ke "GarážMajstrovi", kam běžně (říkáš že) nechodíš, tam je poslední dny veselo :))))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, jsem ty japonsky vyrazy popletl. :-)

Ja tam byl po hodne dlouhy dobe vcera, na cnews psali v diskuzi, ze je tam hrozna sranda. A vazne, jeho "Radeon GPU poprve v historii vyvijel procesorovy tym AMD" se mozna stane i nesmrtelnym. :-D

Co uz potesilo mene, ze presto ze jsem tam minimalne rok nebyl, tak mi mesicni ban zmenil na trvaly. Ten clovek fakt obchazi diskuze na ostatnich webech a kdo nefandi AMD a nemodli se k nim 24 hodin denne, tak si u nej neskrtne a basta. Je to blazen, nic vic.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ten člověk je typická ukázka toho, jak se to dá "taky dělat"...
On *neumí* gramatiku, on *neumí* sloh (za celý léta se to nenaučil, což je známka toho, že na to prostě nemá), nikdy reálně v IT nic nedělal, vykrádá bez doložení zdrojů cizí weby, jeho "angličtina" je Google translate - ale za to je milovník rudé a rád se nechá oblbovat marketingovými kecy a svými pocity, které vydává za "objektivní fakta v souvislostech" :))))))))
Mě nikdy ani nenapadlo se tam registrovat do diskuze. Bylo by to tak na 2dny, jelikož s ním to prostě nejde. Osobně se tam občas zajdu zasmát/podivit, jak to jde taky napsat (a ještě mít kolem toho zaryté, obdivující kultisty), ale zásadně vždy - AdBlock ON! :))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak, na DD nemá smysl chodit pro informace, stejně tak jsem odebral i PC tuning kvůli Obrovi, dva tragédi českých IT webů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Oba dva jsou od toho "zlatýho středu" polarizovaní, každý na jinou stranu. To nutně nemusí být špatně.

Ale mě prostě přijde, že OBR si z toho (občas i sám ze sebe) umí udělat legraci a nebere to/se extra vážně (baví ho prudit - to jo), zatímco mistr aDDmin se bere smrtelně vážně a hlavně rád poslouchá sám sebe. To je vždycky špatně.
Rybka je tuším mmj. psycholog. Docela by mě zajímalo, co by o Janu "DD" Stachovi řekl, kdyby si s ním sedl hoďku na pivko...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můžete někdo, kdo tomu rozumí, nastínit problematiku ARM procesorů a co vlastně ta akvizice ARM nvidií znamená? Skusím sám trochu zapátrat:

Z wiki: Schéma procesorů ARM je tedy "intelektuálním vlastnictvím" firmy ARM, která od výrobců hardware vybírá licence za jeho použití. Patří to tedy firmě "ARM Holdings".

Takže ARM může vyrábět každý, kdo této firmě zaplatí licenci? Co tedy nvidia kupuje? Co konkrétně Softbank vlastní?

Odpověď: SoftBank má plné vlastnictví společností Softbank Corp., ARM Holdings ... (a další).

nvidia tedy koupila duševní vlastnictví na ARM a každý, kdo by chtěl vyrábět ARM procesor si jej musí u nvidie patentovat.

Toto opravdu vidím jako problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pochopils to spravne, ARM prodava licence svych procesorovych navrhu. Problem je, ze ty licence prodava tak levne, ze pri krasnem obratu firmy vytvari jen minimalni zisky. A to je problem.

Akorat jsem to dopsal a naskocil u tveho komentare minus. Ode me neni. Nechapu cloveka, ktery da minus nekomu, kdo se chce v diskuzi pod clankem na neco k clanku relevantniho zeptat!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já to mínus chápu k poslední větě, ten člověk co dal mínus nesouhlasí s tvrzením, že to, že ARM bude vlastnit nvidia, je problém.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

tak ono nic jineho armu v poslednich letech nezbyva, kdyz zacal ztracet klientelu diky RISC-V :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jestli si nvidia nechá ARM pro sebe a původní skupina zákazníků přejde na RISC-V, tak se asi zas až tak moc dít nebude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Patentovat u nvidie je co za termin prosim vas?

Pokud tomu nerozumite, tak o tom nesirte bludy. ARM sve IP licencuje, a to IP je dvoji - jsou to jednak instrukcni sady a pak navrhy (konkretni reseni) procesorovych jader a grafik.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co si budeme povídat - jakkoli to vypadá blbě, protože „známe Nvidii“, tak ve finále nás bude zajímat, kolik peněz to vytáhne z našich prkenic. A teď ale nemyslím jen za produkty s ARMem, ale i za ostatní produkty. Pokud to bude schopné nabořit kartel Wintel, tak na tom nevidím úplně nic špatného. Potenciál tu je, „známe Nvidii“ ;-).
Pokud to bude zdražovat mobily, protože „známe Nvidii“, tak suxx, ale co už.
No, a pokud to rozhýbe relativně stojaté vody konkurenčních CPU platforem, protože „známe Nvidii“ (klasický spotřebitel, pakliže má vůbec tucha, o nic jiného než x86 a ARM fakticky nezavadí), tak to vlastně bude taky dobře.

Jakkoli z tohoto výsledku nejsem úplně nadšený, tak bych si dovolil shrnout jednu scénku z pátého elementu: život je v podstatě produktem destrukce.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jen počkejte, teď už to nebude 4x, 6x nebo 8x, teď to bude 16x, 24x, 32x a víc ALU! ;)
Obavy samozřejmě můžou být, ale když se očekávala taková tragédie, tak nechápu, proč se ostatní zainteresovaní nedohodli na společné protiakci/nabídce.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Řekněme hromada peněz 40GUSD. Řekněme výdělek ARMu je 0,6GUSD (zisk minus výdaje na vývoj). Řekněme platby nVidie ARMU za licence <0,1G (můj odhad - max). 40/0,7 = 50. Nic nekupuji s návratností 50 let (pokud nejsem stát :-)).
Tzn. že z toho budou chtít vytřískat zisk výrazně rychleji. Odhaduji tak 5x. Jak udělat z 0,7 3,5? Já vidím několik možností
- omezení vývoje
- uzurpování části vývoje pro vlastní potřeby
- zdražení licence
- využití prodejního kanálu pro prodej neARM IP
- nasměrování vývoje do jiného (výdělečnějšího) segmentu => omezení stávajícího vývoje

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Prostě "ARMed robbery" :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tradixne se zacne tim, co delaji vsechny korporce..cost cutting ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.