Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nvidia: Od Kepleru čekejte až 3× lepší poměr výkon na watt

Nvidia Kepler logo
V pátek pořádala Nvidia v Japonsku v rámci GTC 2011 workshop, na kterém rozebírala mimo jiné i plány v HPC segmentu a prezentovala, co vše je možné díky současným grafickým čipům rychle a efektivně simulovat. V prezentaci se objevilo i několik zcela nových snímků, z nichž jeden prozrazuje další informaci o architektuře Kepler...
Nvidia GTC 2011 slide 1

Primární problém v rámci HPC sféry vidí Nvidia ve spotřebě. Zatímco výkon celé výpočetní stanice není striktně omezen výkonem jednoho GPU a může být navyšován počtem čipů, spotřeba (a s ní související požadavky na chlazení) znamenají zásadní limit, který se tak snadno řešit nedá. Nvidia má v tuto chvíli už poměrně jasnou (nebo alespoň jasně znázorněnou) představu, jakým způsobem se poměr výkon na watt u stávajících čipů bude vyvíjet a kdy se dostane na cílenou úroveň.

Nvidia GTC 2011 slide 4

Výhledy, které jsou téměř 10 let vzdálené, nás zatím nechávají poměrně chladnými - zajímavější je pozice čipu Kepler, jehož návrh je již hotový a zřejmě čeká jen na spuštění výroby u TSMC. Jeho pozice je oproti stávající Fermi 3× lepší, což jinými slovy znamená, že pro dosažení stejného výkonu potřebuje jen třetinu energie (případně že při využití stejného množství energie dosáhne 3× vyššího výkonu).

Samotný 28nm výrobní proces umožňuje (oproti 40nm) přibližně zdvojnásobit počet tranzistorů (a tím i výpočetní výkon) na mm² čipu a pokud budeme předpokládat, že u stejně velkého čipu na stejných frekvencích bude u obou procesů spotřeba podobná, pak by to mohlo vysvětlovat zhruba 2× lepší poměr výkon / watt u Kepleru, tedy 2/3 z uváděného zlepšení. Poslední třetina ale na objasnění stále čeká.

Samozřejmě záleží, se kterou Fermi zde Nvidia srovnává. Současný čip GF110 (GeForce GTX 580) totiž nabízí zhruba o 20% lepší poměr výkon na watt než původní GF100 (GeForce GTX 480). I kdyby Nvidia pro srovnání zvolila starou Fermi, stále by však změna výrobního procesu nestačila na vysvětlení celého rozdílu, takže si na další detaily budeme muset zase nějakou dobu počkat.

Tagy: 
Zdroje: 

Galerie ke článku

Diskuse ke článku Nvidia: Od Kepleru čekejte až 3× lepší poměr výkon na watt

Čtvrtek, 28 Červenec 2011 - 10:17 | John Doe | Doprčic. Já se těšil na "Kaplana"

Zobrazit diskusi