Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nvidia ohlašuje Project Denver, bude tvořit na ARM bázi i superpočítače

NVIDIA logo
Nejprve tři věci úvodem, aby vše zapadlo do sebe: připomeňme neustálé drby na téma "Nvidia vyvíjí x86 procesor", které firma vždy vehementně dementovala. Dále si dejme do kontextu posilování pozice ARM architektury a také nejnovější oznámení Microsoftu, že příští Windows pojedou i na ARMech. Čtvrtý díl skládačky dnes přidává i Nvidia, licencovala si nejnovější ARM technologie a bude na kombinaci těchto CPU jader a svých GPU vyvíjet zařízení od ultramobilních až po superpočítače…

"Project Denver" je kódovým označením něčeho, od čeho si Nvidia slibuje pro nadcházející léta mnohé. Je jí jasné, že bitvu o čipsety nemá šanci proti APU-velmocím Intel a AMD vyhrát a ač stále uvádí a bude uvádět desktopové i mobilní grafiky, již první Tegra zaměřila její pozornost jinam. Druhá generace, která si čerstvě razí místo na trh, opět hranice posunula, nicméně Nvidia nepolevuje.

Firma si totiž nelicencovala jen tak nějakou ARM technologii, Na bázi ARM Cortex-A15 jádra vyvine vlastní CPU s ARM architekturou (zaslechli jsme i přirovnání "Alpha Resurrection", ale to berme trochu s rezervou). Výsledný produkt bude srdcem přístí generace Tegry a Jen-Hsun Huang si je jist v kramflecích. Proč také ne, když i dle jeho vlastních slov je ARM nejrychleji rostoucí procesorovou architekturou historie. Zaměření Denveru je na servery a superpočítače, kde byl možná ještě před pár lety ARM vnímán spíše jako sprosté slovo.

Pokud bychom si ale měli tipnout, Nvidia se i zde pokusí zúročit své rozsáhlé zkušenosti z vysoce paralelizovaných architektur. To a další drobné inovace doprovázené propojením na firemní GPU jádra bude základem nových procesorů na bázi ARM/Tegra.

Nvidia tímto elegantně obchází problém s x86 licencí. Avšak i kdyby měla licenci na x86 (na níž již patentová práva vypršela - však je to 33 let od jejího představení a tak i takovou 486 dnes může vyrábět víceméne kdokoli, což také mnozí dělají, často formou SoC), nebyla by jí zas tak moc platná, protože samotné x86 není dnes k ničemu bez doplňkových balíčků jako x86-64, MMX, SSE 1-4, AVX a dalších, na které zase drží patenty Intel a AMD. Toto je řešení a Nvidia vkládá svoji procesorovou budoucnost do architektury, která rychle navyšuje výkony, infiltruje stále nové a nové typy zařízení a má stále širší softwarovou podporu.

Faktem je, že ARM začíná silně zatápět dříve dominantním výrobcům, jeho pozice na ultramobilním a dalších segmentech je stále silnější a i proto přišel se svojí aktivitou Microsoft, neboť tato zařízení typicky pohání Linux a zejména jeho varianta Google Android by se pro redmondského giganta mohla velice rychle stát hodně nebezpečnou. To je hlavní důvod, proč Microsoft s Windows pro ARM přijde - nemůže si dovolit ignorovat onu stále rostoucí bázi desítek miliónů zařízení s ARM CPU uvnitř.

Ale však si vyslechněte povídání šéfa Nvidie sami.

Tak co vy na to? Toto vypadá na skutečnou bombu, alespoň papírově. Dejme Nvidii trochu času, přeci jen vyvíjet CPU, byť z licencovaných technologií, je něco jiného než GPU. Navíc i při uvedení první Tegry jsme slýchali bombastické předpovědi a realita je trochu umírněnější. Nvidia má v kapse silná partnerství v oblasti superpočítačů - to je bod pro ni.

Jen tak pro zajímavost, podívejte se co udělaly akcie Nvidie za poslední dva dny...

Akcie Nvidie během CES 2011

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nvidia ohlašuje Project Denver, bude tvořit na ARM bázi i superpočítače

Neděle, 9 Leden 2011 - 13:48 | r23 | Dnes jediná výhoda ARMu je spotřeba. Dříve byla...
Sobota, 8 Leden 2011 - 05:50 | Alexandra Stanovska | Aha, tak sa nam to zacina vyfarbovat. Ak aj bolo...

Zobrazit diskusi