Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nvidia odrazila protiútok Samsungu

Jistě pamatujete na nevydařený patentový spor, kterým chtěla Nvidia přimět Samsung, aby si licencoval její grafické čipy. Protiútok, kterým Samsung tehdy zareagoval, ale taktéž nebyl úspěšný…

Koncem léta 2014 zažalovala Nvidia Samsung a Qualcomm za to, že GPU integrovaná v jejich mobilních  procesorech (ARM SoC) využívají technologií, které má kalifornská zelená patentované. Protože se ale žaloba týkala především produktů, jejichž technologie měl Samsung i Qualcomm licencované od ARM a Imagination (které Nvidia do žaloby nezahrnula), vnímala tento krok odborná veřejnost jako snahu přinutit Samsung k licencování GPU architektury od Nvidie. Samsung totiž v té době začal vyvíjet vlastní grafické jádro, aby nemusel nikomu odvádět licenční poplatky a šlo de facto o poslední možnost, jak situaci využít.

Tegra X 1 Die

Samsung ale nepodlehl, začal se bránit a jednou z částí obranné strategie byla žaloba na Nvidii, kterou v listopadu 2014 obvinil z nelegálního používání několika technologií souvisejících s paměťovou architekturou. Konkrétně šlo o čtyři patenty.

Jak už víme, původní útok Nvidie se nevydařil, ITC v rámci soudního sporu loni v říjnu konstatovala, že Samsung patenty neporušil a jeden je dokonce neplatný. Nyní došlo i na rozuzlení protiútoku Samsungu. Ten se ještě v prosinci, kdy ITC potvrdila porušení tří patentů Samsungu ze strany Nvidie (6,147,385, 6,173,349 a 7,804,734), jevil jako úspěšný. Nyní se ale štěstí obrátilo k Nvidii. Její právníci to neměli příliš těžké, protože spor vyvolaný původně kolem čtyř patentů se zredukoval na spor o jediný patent. Ze zbývajících tří v jednom případě Samsung od obvinění upustil a spory o další dva prohlásil soudce za zmatečné. Zůstal pouze jediný předmět sporu, který se Nvidii podle soudu v Richmondu (Virginia) podařilo obhájit.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Nvidia odrazila protiútok Samsungu

Středa, 10 Únor 2016 - 00:00 | JoHnY3 | Chudak jakakoliv firma s rocnim ziskem pod aspon...
Úterý, 9 Únor 2016 - 14:16 | dajan | Takze vsetko ostava po starom a pravnici budu mat...

Zobrazit diskusi