Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k O čem je vlastně dohoda AMD s Intelem?

Drísty, kecy, bludy ... Kritický moment pre AMD bol keď mali 65nm Phenomy a boli maximálne nekonkurencieschopné proti Intelu. Od nástupu Phenom 2 a grafík ATI 4xxx už na tom ani zďaleka nie sú tak zle. Fuad by mal menej húliť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"..zda by z peněz, které po Intelu chce Evropská komise a které po Intelu mohou chtít i další úřady, vůbec něco v AMD viděli, takže je $1,25 mld. ještě celkem slušně vypasený holub na střeše."
Není to spíš vrabec v hrsti?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ani bych netvrdil že Phenom I nebyl konkurence schopný.Výkon takt na takt o mnoho horší než cokoliv pro S775,a X3 byl více jak vyrovnaný soupeř C2D.Jediný rozdíl byl že nešel moc taktovat,což drtivou většinu nepálí a po vydání opravených XX50 to nebyl špatný produkt.Navíc v té době AMD uvádělo HD48XX řadu.Tedy od té doby se situace jenom lepší.Krize byla v době končící K8.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ono nejde o to co je výkonější a kdo jezdí lepším autem. Ale marketing má Intel prostě zvládnutý dokonale oproti AMD. Každý zná Intel a jejich znělku, AMD má prostě takový slabošský Image.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD nemá slabošský image ale intel za pomoci svojich nemalých finančných prostriedkov uplácal výrobcov PC aby predávali väčšinu svojich PC s procesormi Intel plus hromada ďalších nekalých praktík - tomu ja hovorím podvodnícky image a aj keď intel poznám, do zostavy by som si ho nedal ani keby bol 10x výkonnejší než AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hehe, já sice taky fandím AMD, ale kvůli tomu si ho přece nekoupím, když bude výrazně horší než Intel...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

do levnych sestav je AMD ale daleko vhodnejsi viz treba ted jejich levne 4 jadra za 2200,- s DPH. My v praci stavime pro firmy do kanclů v 90% AMD a to prave diky levne cene a hlavne kvalitnich desek typu 780G ktere stoji v nakupu uz pod 1000,- s DPH a maji pritom belice kvalitni grafiku a malou spotrebu. Doma mam Q9400@3.4Ghz ale jenom diky tomu ze sem ho koupil levne pres inzerat. Novej bych si ho za ty rpachy nikdy nekoupil protoze INTEL ma sve 4 jadrove prociky dost silne predrazene :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z toho se nedá nic usuzovat a) intel má kapitaliaci přes 100mid USD, má P/E 48, v budoucnu přes 20 (tzn je skoro rozumne jeho kapitalizaci nasobit necim urcite vecim nez 10) a zvednuti o 0,1% nebo kolik - je prece noramlni vyvoj na burze... tezko se z toho da usuzovat ze by akcionari to hodnotili kladne spise neutralne, pokud sel zrovna (a nevim co to bylo za den) aciovy trh +1% a vice, pak slo spise o negativni .. o pozitivnim bych hovoril spise pri pohybu o -2% burzy a +0,1% intel - ovsem takovej vykles jsme za poslednich par dni na burze nemeli. Tak ci tak, akcie intelu jsou drahe, stejne jako amd.

o tom, ze je to pro AMD, které je ztrátové jak svin, pozitivní o tom zadna. Dalsi davka penez na preziti před posledni ranou, kterou AMD zasadi... zasadi ... netusim kdo, ale urcite to bude nejaka x86 firma z Ciny - protoze patent jim bude koncit a cinani uz nejake cpu maji .. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oprava....,,Výkon takt na takt NENÍ o mnoho horší než cokoliv pro S775"
Image AMD je slabošský? Spíše bych řekl marketing AMD byl vždy méně slyšet,logicky jak velké je AMD a jak velký Intel.Kolik financí na marketing( a úplatky) si mohou dovolit vydat.Že Intel nezákonně omezoval AMD je dnes jasné skoro každému.Tak kde se o tom jednalo dostal Intel přes prsty...Mimochodem,odhaduje se že AMD přišlo díky tomuto o 30-50 miliard:(.Tedy vyrovnání je pro Intel více jak symbolické.
AMD vždy byla a bude ta malá firmička vedle gigantu.Už proto je obdivuhodné že dokáže nabídnout obdobné produkty které nejsou o mnoho horší,případně nabízejí lepší poměr cena výkon a ucelenou platformu.Těm Intel zobrazovačům 2D plochy se opravdu nedá říkat grafická karta:)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já teda doufám, že AMD přežije. Nevím, zda se dnes vyplatí pitvat se ve výkonech CPU pro stolní PC. Zvlášť dnešní době, kdy dochází k masovému rozšíření notebooků. V době, kdy se domácnostem předhazuje CPU Atom (světe div se, ale na internet, word a běžnou denní činost to stačí)
Mě osobně při stoupajících cenách energií zajímá víc spotřeba, než o kolik sekund je CPU 1 pomalejší než CPU 2. například u nás doma jedou současně 3 - 4 PC. Z toho jedno herní ( a zde stejně záleží víc na výkonu GK, než CPU ) 2 x pracovní notebook a jedno cca 5 let staré PC, které bylo ve své době zkoupeno do kanceláře. Na notebocích se dělá v MS Office, Open Office a speciálních programech. tak k čemu jsou ty nabušené 4 jádra? Pochybuji o tom, že moje účetní bude 4 rychlejší, než když pracovala na jednojádru. To mi dřív zdrahne, protože ji možná stoupla spotřeba elektřiny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem vždy fandil AMD, i když teď mám pc s intelem. Ale to jen díky tomu, že jsem svoji Q8200S koupil na aukru za sotva 2000 a desku s "roslaplou" krabici za 450 (je to P35 Neo), grafiku samozrejme 4670. Doufam ze AMD vydrzi, pristi pocitac koupim s AMD i kdybych nechtel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stratos_: Nepopírám, že AMD má výhodnější CPU pro jisté segmenty, řeším ale něco trochu jiného -> AMD nemělo vhodného konkurenta vůči Q6600, proto jsem si koupil Intel. 4jádro celkem využiju, v poslední době už dokonce i hrami :)

Eser: Když to trochu přitáhnu za vlasy, tak netbook má 2x vyšší výdrž než notebook, ale na všechno se musí 2x dýl čekat... Co třeba takový notebook (95% lidí co znám a mají notebook, na něm hraje hry, proto se tam dávají 4jádra a oddělené grafické karty), který by měl na deklu solární panely a pořád se trošku dobíjel?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Procesor AMD byla výborna volba v době jader k7 (Thoroughbready a Bartony) a pak ještě Opterony. AMD hlavně vděčíme za nynější dostupnost 64 bitů, ikdyž si osobně myslím, že nejvíce současných 64 bitových OS běží (alespoň na desktopu) na Core 2 Duo. Buďme rádi, že tu byla a je AMD. Sám jsem upgradeoval z Bartona 2800+ na E6300, na notebooku mam T5500 a taky mam Atomovy EEE PC. Používám hlavně linux a na intelovských komponentách (procesor, deska, wifi, grafika) prostě všechno funguje out-of-box. Dneska bych si už procesor od AMD nekoupil, ale je nutné, aby AMD už konečně s něčím novým přišlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Black_Fox
Budiž, taky mohu, říct, že několik let zpět mělo 98% lidí co jsem znal PC na hry. Ale přesto si dovolím tvrdit, že v dnešní době PC/notebook nahrazuje psací stroj a slouží k vedení nějaké agendy. A jen opravdové mimimum PC a mizivé minimum notebooků slouží primárně k hrám. Nejen mé ženě, ale každému dalšímu BFU je s prominutím u pr..le od jakého výrobce má CPU ve svém compu a počet jader je pro něj španělská vesnice. Jako řadový zaměstnanec XY společnosti děláš na tom, co ti společnost koupí, či dovolí koupit. Jako OSVČ děláš na tom, co ti doporučí prodejce AB, kolega, nebo co zrovna měli v nabídce v Makru a zaujalo tě vzhledem. Prostě dnes je PC/notebbok spotřebák a tak při koupi k tomu drtivá většina lidí tak přistupuje a opravdu neřeší zda koupit AMD, nebo Intel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kilinux =>

Nejsem si jist, jestli nebyl vynález AMD64 (x86-64) spíše střelením se do vlastní nohy. Při přechodu na 64bitů byla skvělá možnost zlomi zpětnou kompatibilitu a začít tak trochu s čistým stolem. Místo toho tady máme pohodlnější (a asi zdaleka né nejlepší) 64bit řešení. Pravdou je, že teď už je to jedno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xfvz : bez zpětné kompatibility by dabit nikdo nešel. Technicky není současné x řešení dokonalé, ale z hlediska trhu je jediné možné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pivec =>

To jsou kecy. Kdybybit rozšíření stavajícího řešení nebylo možné, prostě by se přešlo na něco jiného a nikdo byse nad tím ani nepozastavil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedine eso ktere ted AMD ma je Ati. Nvidia se placa na miste a nema konkurenci pro jejich radeony 5800. Bohuzel ke smule Amd, TSMC nema dobrou vyteznost. Smlouva s intelem AMD vytrhne trn z paty a kdyby byl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xfvz: obavam se ze kecy jsou akorat to co pises ty..
Pokud by se nekdo pokusil rozjet prodej procesou bez zpetne kompatibility s temi stavajicimi, z principu trhu nekdo jiny nabidne procesory zpetne kompatibilni. Pravdepodobnost, ze lidi dobrovolne prejdou na nekompatibilni platformu, kde jim nepobezi 95% aplikaci za ktere v tom lepsim púripade vyhodili hafo penez je naprosto miziva..
A co se tyka domaciho sektoru, tak je to lautr to samy kvuli hram. Tech par procent nadsencu to nevytrhne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

drk22=>

Napsal jsem v případě, že by to technicky nešlo.... Tedy nikdo by s kompatibilním řešením přijít nemohl. To že si trh nevybere lepší, ale pohodlnější řešení je dlouhodobě evidentní fakt ve všech oblastech lidského konání.

A k té zpětné kompatibilitě. Ona tady není ani u dnešních řešení. Viz jakýsi XP emulation mod u Windows 7.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na svem 64 bitovem desktopu mam minimalne jednu 32 bitovou aplikaci, bez ktere by to absolutne NESLO - a to Flash-player od Adobe. Bez symbiozy 64 a 32 bit aplikaci se nejaky sedesatctyri bity muzou na desktopu jit zahrabat ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xfvz : pokud by nešlo udělat kompatibilní 64bit, tak si piš, že bychom se dočkali PAE na desktopu a zvesela dál jeli 32bit :-) Jinak s tím XP mode - ten tam je právě proto, aby ta kompatibilita byla, jinak bychom se zabetonovali na věčné časy u XP :-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tom123: AMD propáslo svou několikaletou šanci v době Athlonů XP.Zde zaspal jak marketing, tak i vedení firmy. Z průšvihu Intelu jménem P4 nedokázali vytěžit absolutně nic. A stačilo tehdy zvýšit kapacitu výroby (jakkoliv = externí dodavatelé+vlastní zvýšení atd.). A netvrďte mi tady, že to nešlo. Vždy to nějak jde...! Plus marketing měl zapracovat tak, aby ae AMD atalo pojmem - produkt na to měli. A není to vždy o penězích. Marketing je i o nápadu a invenci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

heleme, ty si magor.
A tych milion Athlonov ktore AMD dodalo zadarmo do Compaqu bolo ako marketing malo? Compaq im ale skoro asi tristotisic nepouzitych procesorov vratil, lebo dostal upozornenie od intelu ze nedostanu serverove CPU ked neskoncia s AMD. Podobne telefonaty dostavali vsetci vyrobci PC. Hlavny odber AMD CPU bol retail.
V japonsku sa podiel pocitacov s procesormi AMD zmensil z ~23% na 0% behom jedneho stvrtroku v prospech Intel Pentium IV. Athlony zacali naberat podiel na trhu a u kupujucich boli velmi oblubene.
Kedze Honda bezi na AMD serveroch, NEC navrhlo a vyrobilo radu AMD serverov len pre Hondu a to bol cely vyrobny program, s povolenim intelu.
Jedna serverova firma (tusim Supermicro?) v najvyssej tajnosti vyrobila AMD server, aj farebny prospekt, bez uvedenia nazvu firmy, adresy, nicoho, a aj ten videlo len velmi malo dobre vybranych zakaznikov s upozornenim aby o tom nikomu nerozpravali - coho sa ti ludia bali?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

heleme : v dobe AthlonXP melo AMD asi dobre CPU, ale meli i jeden sakra zavazny problem, ktery ten slusny procesor v podstate zazdil - nemeli k tomu CPU kvalitni a stabilni chipset, coz je v podstate diskvalifikovalo z firemniho pouziti (u AMD to vedeli a mimo jine i proto koupili ATI, ale to uz bylo pro toto CPU pozde) + zrovna v te dobe jely naplno obstrukce Intelu, o jejichz urovnani se pise v tomhle clanku. AthlonXP nemel nikdy sanci na vetsi rozsireni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemienim hodnotiť ako na tom sú jednotlivé firmy. Každá má svojich priaznivcov. A každá modelová rada procesorov mala nejaké vlastnosti, ktoré sa dali prezentovať ako výhoda oproti konkurencii. Myslím, že v prevažnej väčšine AMD dominovalo práve v výhodnejším pomerom cena/výkon (hlavne celej zostavy, lebo aj dosky boli lacnejšie a integrované grafiky výkonnejšie), aj keď to nemuselo platiť všeobecne. Čo je ale v súčasnosti nesporný fakt je to, že napriek tomu, že AMD má už hodne dlho vo všetkých procesorov podporu pre virtualizáciu, tak Intel túto podporu dokonca nedáva ani u všetkých modelov najvyššej rad i7/i5, napriek tomu, že je oproti napríklad takému Phenomu II neskutočne predražená (aj dosky pre ne sú dosť drahé). V spotrebiteľskej sfére, kto chce výkon, tak sa mu oplatí za menej peňazí AMD. Ale pokiaľ sa i7/i5 profiluje do biznis sféry, tak absencia podpory virtualizácie je na pováženie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechapu co vsichni mate s tim P4 prusvihem v dobe Athlonu XP. P4 byli vicemene stejne vykonne. A fakt ze celkove bezely na vyssich frekvencich ohromne nahraval marketingu. Lidi dodnes porovnavaji frekvence. Jediny co me napada jako prusvih byli asi notebooky, ale ani tam nestihlo AMD poradne prorazit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

drk22: Pokud by se nekdo - treba Intel - pokusil rozjet prodej procesou bez zpetne kompatibility s temi stavajicimi - treba Merced alias Itanium alias IA64 - z principu trhu nekdo jiny - treba AMD - nabidne procesory zpetne kompatibilni.

PS: Kde je dneska IA64?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Simik: P4 mali dva az 3x vacsiu plochu cipu a na rovnaky vykon potrebovali omnoho vyssiu frekvenciu a mali nasobne vacsiu spotrebu. Pentium III bolo lepsou volbou aj pre vacsinu aplikacii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.