Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k O dva týdny později, ale přece: AMD opravila zpomalení při použití fTPM na AM4

já tomu fTPM moc nevěřím, zvlášť po odhalení chyb v CPU kdy se dají odposlechnout, proto jsem radši za 250,- pořídil modul do patřičného pinoviště v deskách a je klid. Jak u AMD sestavy tak u Intel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moc bych nevěřil tomu, že ty "moduly do pinoviště" jsou víc bezpečné... Ale proč ne :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

I ty externi TMP nekdo vyrabi, jakou mas zaruku ze te smirovat nebude?

Co se tyka AMD, ma prece o dost min bezpecnostnich chyb nez intel, navic je rychle opravuje...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

určitě bezpečnější než firmware v cpu které jsou náchylné na melta spectre a další "žížalky". Navíc je to v jednom a když jej kompromitují tak mají plný přístup. Další důvod je že upřednostňuji hw řešení před sw - není tak náchylné k padání a "nečekaným vedlejším efektům".

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A sakra, já někde četl, že za sníženými takty Ryzen 7 5800X3D stojí omezení napětí na CPU. Údajně vrstvené spoje L3 u Ryzen 7 5800X3D se moc nekamarádi s původním napětím co používá klasický 5 800X který jede i na vyšších frekvencích. A ejhle najednou jde taktovat přes BCLK FSB.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Na to se skvěle hodí jedno staré kočičí přísloví:

„Co to sakra meleš ty vořechu?!"

Nejen že comment je úplně mimo téma, ale ještě spojuje maximální povolené napětí chipu a frekvenci zběrnice, bez změny napětí (tím se zvětší maximálně proud, což není problém pro v-cache, tak to prostě jen víc žere a topí, protože to vykoná víc práce, ale napětí je stále stejné, teplota také evidentně není problém, maximální je stále stejná). Důvod proč zakázala AMD přetaktování na Ryzenech 3D jsou přesně nýmandi jako jsi ty, co jsi pletou veličiny, a pak by musela řešit samé reklamace z odpálených, né zrovna levných kousků promo křemíku, na kterém chce předvést novou technologii a udělat jméno (všeobecně všechno nové se přijímá se skepsí, obzvlášť ve velkých firmách a státní infrastruktuře), proto aby zabránila pošramocení pověsti, že prodává odpalující se šmejdy, jen proto že sou lidi blbý, jim je prostě nedovolí zničit. To by mohlo mít katastrofální následky pro firmu(viz Intel reklama, že AMD Athlon vám zapalí barák a zabije děti), tak i pro technologii na kterou sází minimálně pro dalších 10 let vývoje nejen CPU. Nevidíš dál než za svojí malou bublinku, a přesně proto vznikají restrikce jako ochrana. Bohužel na blbcích jsou ti odlišní vždycky biti, celý svět je postaven jen na tom vám neumožnil napáchat ještě víc škody, a tím omezuje na svobodě ty co by to ani nepotřebovali. Děkujeme.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Máš problém přečíst pár řádků ty hroudo. Já píši že jsem to četl a ne že to tak je.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zde vychválena deska X570M, má TPM nebo fTPM?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Má fTPM a SPI konektor pro TPM modul. Takže obojí, ale TPM stojí pár kaček navíc, jak je to ostatně běžné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Windows 11 Must Be Stopped - A Veteran PC Repair Shop Owner's Dire Warning"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1) Prvopočátek problémů, že cpou do procesorů zvěrstva typu fTPM. Navíc jim to je málo, takže přístě už jen přímo špionážní čip, aneb vlhký sen Velkého bratra a všech jeho přicmrndávačů - Microsoft Pluton. Tyto problémy s fTPM jsou jen předzvěst problémů budoucích, které asi budou mít slušné rozměry. Kupodivu Pluton do procesorů zatím netlačí Intel, na rozdíl od AMD.

2) AGESA je problémová věc sama o sobě, navíc k tomu nevydávají kloudný changelog. Uživatel tedy nemá ponětí co nově zabugovali a změnili. Takže je nutné například u PBO a taktování znovu a znovu laborovat s hodnotami u každé nové verze. To i Intel do těch changelogů něco píše.

3) Mám desku od Asusu, už to radši ani neflashuju. Do nové verze BIOSu totiž nejde nahrát exportované nastavení z flashky, které místo toho, aby bylo v nějakém texťáku, je v nekompatibilním binárním souboru. Velmi chytré.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No hele, tebe asi potěší že v meteor lake a zen4 mají být speciální jednotky pro akceleraci umělé inteligence.
Microsoft je využije na vylepšení sběru tvých dat a ovládnutí tvé mysli, bude z tebe pak Gatesův dron i bez toho aby ses očkoval šmakuládou "proti covidu" která dělá to samé.
:D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ono se totiž vůbec neděje, že ti zruší přístup, služby, odříznou web, bankovní konto, karty. S tímhle to bude mnohem jednodušší, stačí udělat registr a nedostaneš se vůbec nikam. Ovšem vždycky se najdou soudruzi, kteří těmhle věcem tleskají aneb zpátky do roku 1946 :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A kolik uživatel ještě v dnešní době ještě taktuje a myslím tím manuálně. AMD musí v prvé řadě myslet na velké zákazníky a běžné uživatele. Doby Celeronů, kdy taktování fakt mělo smysl, jsou dávno pryč.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

... já jsem zkusil editovany distro w11 kde se odignoruje cpu i (f)TPM a ono se to vrtí i na Core 2 Duo ....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ztráta času. Přijdou aktualizace a z problémového OS se stane nepoužitelný OS.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aktualizace pro Windows sou naprosto zbytecne, jak pises system jenom dokurvi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám hodně jiné zkušenosti. Většinou se ozvou jen ti, co mají nějaký problém, ale ta většina, které to problémy nedělá, mlčí. Nemají důvod se ozývat. Pokud si do toho nastavení moc rýpete, máte hodně cracktuných her a aplikací, nemůžete se pak divit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je klidně možný, MS samozřejmě nic nezaručuje. Taky to mám jen k "poznání nepřítele" :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... joo to uz jsem slysel nekolikrat ... ale uz to takhle frci skoro rok .. aktivace taky probehla uplne v pohode .....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když si něžně pohraju s hosts tak mě aktualizace netrápí, aneb když něco funguje, neseru se do toho.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Není potřeba nijak editovaná distribuce, stačí zadat tyhle dvě věci po bootu instaleru přímo do registru a jedeš dál. Jo, jede to na C2D i na AMD A8.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

.. jo je to to sami s tim rozdilem ze tam to co jsem pouzil rovnou zkompilovalo do ISO

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaké zpoždění?
AGESU V2 1207 mám na desce od 11.5.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To ale bola beta verzia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale kdepak žádná beta

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm zajimavé, chipset driver update + bios update z března 2021 na aktuální verzi mi pro Gigabyte X570 aorus pro + 5950x také subjektivně dost zrychlil Win11.

Chovalo se to jakoby "něco neustále vyžíralo cache CPU", aka když jsem přepínal záložky prohlížeče, bylo to na mrknutí oka ale po pár vteřinách neaktivity už to zabralo třeba 0.5s nebo dokonce 1s (na paměť nenažrané stránky jako whatsapp web). Přitom na pozadí nic neběželo.

Všiml jsem si toho také až po pár měsících, celé to začalo být nějaké líné, search ve startu najednou neměl prakticky okamžitou odezvu ale hledal i sekundy atd. Paměti mám 128g takže w10 měly tendendci v prefetchingu dotáhnout často používané věci a celé to bývávalo velice svižné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je hodně smutné čtení. Díky příšernému softwaru je na perfektní prohlížení webu nedostatečné i PC se 128 GB RAM a highend desktopovým CPU. Opravdu k zamyšlení, jak moc jsme si ochotni nechat kálet na hlavu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Co je to za nesmysly když já mám k desce BIOS AMD AGESA V2 1.2.0.7 vydaný výrobcem již od 28.4.2022 takže ještě před zmiňovaným květnem. Možná by si autor mohl zjistit kdy byly takové BIOSy vydány než napíše takový pomlouvačný článek na AMD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to nebude tím, že v té době to byla beta verze.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Žádná beta to není od té doby není žádný nový BIOS a ani nikde v popisu není uvedeno, že je to Beta, ty se tam objevují ještě předtím u předchozích BIOSů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim se Stanem, 1207 mely nektere non-beta BIOSy uz na konci dubna; pro mne relevantni deska byla https://www.asus.com/Motherboards-Components/Motherboards/All-series/Pro... .

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli myslis ASUS, tak to opravdu byla beta, treba moje deska ji mela 29.4 ... vzhledem k tomu, ze tam nebyla chyba tak to jen prepsali na nebetu a datum nechali, poznas to podle toho, ze bety jsou lichy a plny verze pokud ji vydaji a neni to prejmenovana beta je suda. V mem pripade je to Verze 4201 ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

AGESA 1.2.0.7 jsem měl už v květnové aktualizaci BIOSu (základní desky s chipsetem X570 od Gigabyte a ASUS).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

... no ono je beta a beta ... u Gigabytu vychazi neco jako pre-release biosy .... coz jsou vesmes lepsi beta verze biosu ... v oznaceni biosu maji napriklad privlastek s malym pismenem na konci ( bez privlatku maleho pismene je finalni verze) .... tak chronologicky vychazeji treba takto F15a -> F15c -> F15f ->F15-> F18a -> F18d->F18-> F20e-> F20 atd atd .. takze finalni biosy s AGESA 1.2.0.7 az opravdu nyni .....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to je sice zajímavé a kde pak mám ty final BIOSy když je mám vydané takto: F41 - F50d - F51d - F51f kde tam mám tu final verzi F50? a to někdy používají i místo F písmeno T

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K desce Gigabyte X570 AORUS MASTER (rev. 1.2) je poslední verze BIOSu F36e z 12.5.2022, která má v popisu "Update AMD AGESA V2 1.2.0.7". Takže je v tom už zahrnuta oprava, o které se zde píše.

Brácha má ASUS X570 PRIME-PRO, kde jsem mu začátkem června prováděl aktualizaci BIOS-u (jak už mě naučila technická podpora od Dellu, že pokud není aktuální BIOS, tak se s Vámi dál bavit nebudou a musíte prvně aktualizovat BIOS = aktualizuji BIOS i na jiných PC, aby tam byl vždy aktuální) 4403 z 31.5.2022, který má také v popisu " Update AMD AM4 AGESA V2 PI 1.2.0.7."

Takže mi šlo o to, že článek vyšel, až po cca dvou týdnech, jako žhavá novinka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spíš flash SPI než SP1.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.