Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k O možném zrušení Zen 3+ / Warhol

Ciste technicky (smluvne) by nemusel Warhol na 6nm znamenat celkove navyseni kapacit AMD, byt se to nabizi. Zalezi na smouvach a v nich objednanych objemech. V principu muze existovat i moznost, ze by se prichodem Warhol "vzdali" cast 7nm kapacit pro jine firmy a nebo by snizili objemy 7nm a celkova kapacita se ani nemusela navysit, atd.
Zalezi to ciste na smlouvach

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Smlouvy se uzavírají více než na rok předem a pokud měl být Warhol vydaný ve čtvrtém kvartálu, musela by se v nejbližších měsících zahájit výroba. Takže smlouva na ní musela být uzavřená loni. Pokud by se AMD cca ve 2. kvartálu měla vzdát části 7nm kapacit ve prospěch jiného výrobce, musel mít tento výrobce tyto kapacity přes rok objednané a nebylo by možné, aby si AMD jen tak řekla: „Ne, my si je necháme a bude“.

Nelze tudíž předpokládat, že by spuštění 6nm výroby bylo podmíněno převodem části 7nm kapacit na jinou firmu. Zvlášť když se 7nm kapacity dostupné AMD mají během letošního roku zvyšovat, nikoli snižovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Věříl bych, že AMD prioritizovala APU Rembrandt před Warholem. Na druhou stranu, ta barevná roadmapa nepocházela od AMD, ale byla kompliací drbů od leakerů, kteří se v delším horizontu také nemusí vždy trefit, protože mohlo dojít ke změnám plánů*. Také je možné, že ZEN4 vyjde již v Q2 2022 (květen-červen), TSMC má spouštět hromadnou produkci N5P tento kvartál.

*Na druhou stranu pochybuju, že by AMD odstřelila CPU, jehož návrh stojí přes 100M dolarů. Vše stojí a padá na tom, zda opravdu existuje vzorek Warholu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobře ty. S tím se nedá nesouhlasit.

Vzorky Warholu by muselo mít AMD rok předem, takhle naposlední chvíli těsně před masovou výrobou rušit CPU a výhodit z okna miliony za masky a jejich odladění je šílené.

Zen 1 trpěl hromadou bugů, tam plusko dávalo smysl. Zen 3 šlape skvěle nad 5 Ghz a nechápu co by tam chtěli ještě ladit. Já jsem Zen 3+ vždycky pokládal za plýtvání časem.

AMD by udělalo nejlíp kdyby přeslo na roční vydávání architektur. Tak jako to dělá Apple (ten dokonce každý rok má nové 2 architektury - velká i malá jádra), dělá to i Arm s Cortex jádry (ten kašle na malá jádra ale zase loni uvedl 3 verze velkých jader - A78, X1 a serverovou V1, přičemž poslední dvě s větším IPC než Zen 3). Ostatně i Intel každý rok uvádí novou verzi Skylaku (ikdyž s pořád stejným IPC) :D

Zen 3+ může být něco jako XT verze Zen 2, akorát to vydají jako Ryzen 6000 a napálí tomu takty a ceny. Jak to dělal Intel.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono je dobre brat v potaz aktualni situaci, ktera ty zavedene "normy" muze nabouravat. Treba nevydani nizsi deaktopove 5xxx rady. Za normalnich okolnosti by tady mela davno byt. AMD nema aktualni konkurenci proti levnejsim RL chipum. Coz nedava smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Na druhou stranu, ta barevná roadmapa nepocházela od AMD“

Od AMD nepochází jen ta překreslená verze. Toto je od AMD: https://diit.cz/sites/default/files/amd_roadmap_warhol_raphael_dragon_cr...

„Také je možné, že ZEN4 vyjde již v Q2 2022 (květen-červen)“

Zen 4 je podle aktuálních informací produkt H2 2022. Stejně jako RDNA 3.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevěřím. Leda by to byla roadmapa Marka Papermastera :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja ti nechci brat tve nadseni, ale ja bych si v tech predpokladech tak jisty nebyl. Ve smlouvach mohou byt klauzule, pripadne se smlouvy daji po dohode obou stran revidovat. V momente, kdyby TSMC mela problem s nedostatkem zakazniku, tak bych se klidne k tve verzi klonil. V momente, kdy ale maji frontu na kapacity, tak je situace opravdi jina a zalezi ciste na dohodach, ktere jsou schopni uzavrit. V celku neni duvod si delat naschvaly, pokud jsou pro ibe strany win win situace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co kdyz se 6nm vyhradi APU, aby AMD dale tlacilo/zvetsilo kolac v prioritnim mobile segmentu? ;-) a pripadne drobky nechalo spadnout i do desktopu, aby se nereklo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

22% IPC by bylo slušný nárůst pro Zen 4. Ovšem je otázka kolik z toho bude díky AVX512 aby pak z toho nebylo 12% v průměru pro non-AVX512 kód. Zen 2 přinesl 15% IPC a samotná AMD to komentovala že přinesl víc než je na facelift obvyklé.

Zen 3 taky měl přinést o 50% větší IPC ve FPU výpočtech a nakonec z toho nebyl výkon, ale o 50% víc FPU portů kdy ke stávajícím 4x FPU portům přidali další dva porty pro Store instrukce. Tedy reálný FPU výkon ani náhodou nebyl 50%.

Každopádně Zen 3+ IMHO zrušili kvůli prioritním dodávkám do serverů. Je pravěpodobné že 6nm EUV by snížila počet waferů z 5nm pro Zen 4, takže AMD asi dala přednost uspíšení a navýšení kapacit pro Zen 4.

Poslední leak o Alder Lake mluví až o téměř 25% IPC navíc, takže je celkem jasné že Zen 3 nemá absolutně žádnou šanci. Navíc Alder Lake v serverech bude umět násobit matice pomocí AMX což je 65 kbit široký registr (dle Intelu 10x větší výkon proti AVX). AMD nutně potřebuje Zen 4 jinak bude ve velkých problémech. Dost možná že i Zen 4 bude mít horší IPC než Alder, ale bude mít výrazně leší provozní vlastnosti díky špičkové 5nm TSMC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Zen 3 taky měl přinést o 50% větší IPC ve FPU výpočtech..."
Neměl. Šlo o bajky a fantasmagorie některých fanoušků AMD.

"Navíc Alder Lake v serverech bude umět násobit matice pomocí AMX což je 65 kbit široký registr (dle Intelu 10x větší výkon proti AVX). AMD nutně potřebuje Zen 4 jinak bude ve velkých problémech."
Intel uvede novou sadu a hned ji všichni nutně potřebují a nemůžou bez ní žít, že? Z jakého jsi vesmíru?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Prober se. Jestli sis nevšimnul, tak NPU mají mobily roky. Google si vyvinul dokonce svoje CPU zaměřené na AI - násobení matic. Automobilový průmysl teď potřebuje AI akcelerátory na autonomní řízení a kvůli tomu bere Nvidia GPU a ARM procesory, protože x86 nemá dlouhé roky vůbec NIC.

Celý svět IT je teď o AI, vznikají nové start upy, lejou se do toho miliardy USD atd. Nejrychlejší superpočítač od 2019 jede na posraném Armu protože má 2048 bit SVE vektory o kterých is AMD s Intelem může nechat leda zdát.

Intel se teď po letech probral s AMX, ale otázka bude jestli nebude už pozdě. AMD je v tomto ohledu úplně v háji, ti míří na obyč servery kde budou cenově válčit s levnými Army jako je 80-jádrová Altra, která místy drtí i 64c/128t EPYC Zen 3. Loni uvedený Neoverse V1 má mít slíbených 50% IPC nad Altru a 96 jader s HBM. Letos bude uveden úsporný Arm N2 s pouhými 40% IPC nad Altru, ale zase se 192 jádry. Proti levným Armům AMD nemá šanci na vysoké marže. Navíc 96c/192t Zen 4 bude pomajelší než 192 jader N2, takže AMD bude zase úplně cheap low-cost na trhu. To zase bude smrdět bankrotem a ztrátou podílu na trhu.

Amazon, Google a MS ti všichni údajně rozjíždí výrobu vlastních licenčních Armů pro servery a dokonce i notebooky. Všechno to jsou obří společnosti násobně větší než AMD, a tedy si dokáži u TSMC zaplatit větší počet waferů na úkor AMD. Zvlášť když ty pitomé Army mají vyšší výkon a tedy vyšší marže. Jestli tohle AMD ustojí bez ztráty kytičky, tak jsem čínský papež.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Hrozný fantasmagorie, ještě nedávno odborníci tvého typu tvrdili, že PC trh zabijou tablety a další podobný chujoviny a ono se to samozřejmě nestalo. Nastal tedy čas šířit podobné hovadiny o AI :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Takže podle tebe je nová instrukční sada Arm v9 s jeho 2048 bit vektory hovadina jo?
Takže nejrychlejší superpočítač na světě na pitomém Armu je taky hovadina jo?
Takže AMX pro násobení matic urychlující výpočty 10x oproti vektorům je taky hovadina?
A DDR5 v mobilech a tedy zaostávání PC s jejich DDR4 ti taky nevadí?
Předpokládám že Bfloat16 v AVX512 pro urychlení AI výpočtů je taky hovadina.

Panebože zaco?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je všechno srovnání nesrovnatelného.

„DDR5 v mobilech“

V mobilech DDR5 nejsou. V mobilech jsou úsporné LPDDR5. Stejně tak byly úsporné LPDDR4 v mobilech dříve než DDR4 v desktopu. Taky to neznamenalo konec desktopu. Nešlo tam o nic jiného než úsporu pár wattů (dnes spíš pár deseti wattu), protože šířka sběrnice i kapacita byla nižší než u starší generace pamětí.

„Takže AMX pro násobení matic urychlující výpočty 10x oproti vektorům je taky hovadina?“

Toto není o tom, jestli to je hovadina nebo to není hovadina. Svět není černobílý. Násobení matic se využívá v AI operacích a to pouze v některých. Kolik hodin denně Ti běží na PC AI výpočty? Nepřímo úměrně tomu je pro uživatele PC „AMX hovadina“. Mimochodem, situace je zatím spíš taková, že existuje hardware, který něco umí, a hledá se, k čemu by se to v BFU segmentu dalo využít. Jaký masově využívaný PC software dokáže využívat hardwaru akcelerujícího násobení matic? Akcelerátory AMD (MI100) a Nvidie (GA100) jsou v násobení matic řádově rychlejší než procesory, takže mi není jasné, proč by řádově pomalejší podpora na straně procesoru měla být nějaké terno.

„Předpokládám že Bfloat16 v AVX512 pro urychlení AI výpočtů je taky hovadina“

Těžko říct, zda je to hovadina, ale pro většinu modelových situací jsou výhodnější specializované akcelerátory, které mají většinou lepší poměr cena / výkon i spotřeba / výkon. Intel už pár let na serverových procesorech podporuje Bfloat16, AMD ne a podíl na trhu klesá Intelu. Takže to zjevně není „must have feature“, která by rozhodovala o prodejích.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

O té zaostalosti v DDR právě píšu. LPDDR4 byly dřív než DDR4, pak přišly LPDDR4X s taktem 4200 MHz zatímco PC byly rády za 3600 MHz DDR4. Dnes už mají telefony LPDDR5 a desktopy furt nic. Navíc LPDDR mají nižší latence protože jsou fyzicky blíž CPU. PC vždycky mělo top techniku jako první protože to byl technologický tahoun, viz ty Intelácké 3-kanál desky. Teď hrají druhé housle za pitomýma mobilama.

Který CPU měl jako první HBM paměti? Zase pitomej Arm Fujitsu v 2020 z toho superpočítače. Proč PC nemají v CPU taky HBM paměti? Třeba základních rychlých 16GB HBM a zbytek si může každý dokoupit v pomalých DDR4 dle potřeby. Proč v CPU není integrovaná místo HBM třeba jen LPDDR5 jako to má zase pitomej Arm Apple M1?

S maticemi přece nejde o BFU. Google a MS potřebují AI akceleraci a začínají si na to vyvíjet vlastní čipy. To je průser pro AMD v serverech, protože jak se to jednou tito obři naučí, tak malou AMD nikdo potřebovat nebude. Když SW firmy kvůli neschopnosti Intelu a AMD jsou nuceni si vyvinout vlastní HW čipy, tak to zavání neschopností obou výrobců x86. Google takto zjistil že si může klidně vyrábět vlastní CPU a údajně už připravují vlastní ARM CPU pro servery, a že jich mají asi nejvíc na světě. Není nic horšího pro AMD než když Google místo AMD CPu si začne vyrábět vlastní CPU.

Navíc kolují zvěsti že i MS chystá VLASTNÍ serverový CPU a dokonce CPU do notebooku. A MS má monopol v desktopu a teď bude prodávat i vlastní CPU, zase pitomej Arm. Pak jednoho dne přestane podporovat DirectX pro x86 a bude tlačit jen DirectX a Vulcan pro Arm - a AMD s Intelem budou víš kde.

Což mimochodem znamená že příští Xbox bude mít určitě ARM CPU a AMD ostrouhá. Ještě by mohly prodat MS licenci na GPU, ale půl byznysu bude fuč kvůli CPU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zase se jen odkopavas, jak si omezeny.

> "To je průser pro AMD v serverech, protože jak se to jednou tito obři naučí, tak malou > AMD nikdo potřebovat nebude."
AMD samozrejme stale bude mit zakazniky i v Googlu, tak i MS. Nebojse. Totiz vse neni jen o AI. I kdyz to tedka tlaci, tak jak rikas, delaji si to sami, ani Intel nepozvou. A navic AMD s Radeon Instinct uz akceleraci pro AI poskytuje.

> "Xbox bude mít určitě ARM CPU a AMD ostrouhá."
Ani omylem. Zaprve Xbox se tedka presouva do cloudu, takze reseni podobne jako ma nVidia, nebo Stadia, kde jsou klasicke x86 CPU a vykonne grafiky. Zadruhe konzole XBox stale budou delat s APU od AMD. Je to overena kvalita a spoluprace. Nenuti je nic investovat do vlastniho vyvoje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMX od Intelu nebude zadne terno.

1) jsou to nove instrukce a i kdyz nasobeni matic neni novy typ algoritmu, bude trvat dlouho, nez to zacnou reflektovat OS, aplikace a nez se to projevi na objednavkach(pozadavcich) serveru.

2) kdo chce skutecne resit v serveru nasobeni matic, nebude na to brat intel, ale grafiku a to nejspis nVidii, pripadne i AMD.

3) AMD v serverech roste kvartal za kvartalem, skutecne AlderLake do serveru (az prijde) pro ne velky problem predstavovat nebude. Rozjezd prakticky z nuly byl pro AMD pomaly kvuli konzervam v serverovem segmentu, ale jakmile se rozjeli, trend bude pekne pokracovat. AL neni zadna velka bomba ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMX přináší 10x větší výkon oproti vektorům. To je sakra hodně.

V porovnání třeba AVX512 výkon moc nezvedlo, ale brutálně zkomplikovalo FPU. Jenže můžeš to samé říct o 10x větším výkonu u AMX? To není 2x jako u AVX512. To je 10x a to je zásadní zrychlení. Takový skok nepředvedlo ani Pentium MMX, tam došlo u 80 bit FPU, která přes MMX dokázala zpracovat 5x 16 bit instrukcí (=80 bit) tedy ke zrychlení 5x. Protože 80 bit není zrovna dělitelné 32 tak Intel potom udělal 128 bit SSE, které mohly valit i 64 bit typy. Sranda je že dnešní CPU pořád musí mít staré FPU registry ikdyž je dnes nikdo nepoužívá, protože SIMD registry Intel zavedl jako úplně novou separátní věc. SIMD registry se taky rozšiřily na 32, ale FPU zůstaly na 8.

10x je 10x. Tady uchcáváme nad 19% nárůstem IPC Zenu 3, ale to je jen 1,19 x. To je úplné prd oproti tomu 10-ti násobku u AMX.

A GPU není univerzální řešení ale nouzovka od Nvidie díky neschopnosti Intelu s jeho CPU, protože nejrychlejší superpočítač na bázi Intel + GPU Volta byl sesazen pitomým CPU only Armem. A ještě navíc nějakým noname Fujitsu o kterém nikdo nikdy ve světě CPU neslyšel. Stejné zjevení jako Apple M1 drtící PC procáky na poloviční frekvenci. To je naprosto šílené co se teď děje ve světě HW.

Jako kdyby ten CPu only ARM superpočítač byl třeba třetí nebo pátý nejrychlejší, tak tu můžeme debatovat jestli je budoucnost v GPU nebo CPU. Jenže on je suveréně nejrychlejší na světě, takže není o čem. Pořádně navržené CPU s vymakanou instrukční sadou je prostě top.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> "AMX přináší 10x větší výkon oproti vektorům. To je sakra hodně."

Je jedno co je jak vykonne na papire, kdyz pro to neni podpora poradne v softu. A soft to nebude podporovat dokud pro to nebude byznys objednavka a byznys objednavka v server segmentu nebude tak rychle protoze:

1) je to konzervativni trh, veci se planuji i nekolik let predem
2) nikdo nevi, jak to bude realne vykonne a kolik to bude zrat (topit), coz je pri planovani serveru dost velky problem
3) GPU a specificke akceleratory dokazou porad s Intelem vytrit podlahu i kdyby ty AMX byly uplne nejuzasnejsi.

> "10x je 10x. Tady uchcáváme nad 19% nárůstem IPC Zenu 3, ale to je jen 1,19 x."

Ukazujes akorat svou omezenost. 19% bylo pres velke spektrum aplikaci a nekde, kde byly drive uzka hrdla prinesl Zen3 i 50% narust. Kazdopadne je rozdil mezi 19% vsude, nebo 10x jen ve velmi specifickem pripadu. A to me zase privadi k tomu, ze ani s timhle Intel nedokaze konkurovat specializovanym cipum, nebo ani GPU. Tak proc by nekdo kupoval Intel kvuli tomuhle? Bude dobu trvat, nez si Intel s touhle srandou vydobude nejakou relevantni pozici.

> "GPU není univerzální řešení"
To ale Intel take ne. GPU je pro takovehle maticove algoritmy lepsi nez Intel s AMX a tam kde nic z GPU pouzit nejde tak nebude mit Intel zadny specialni trumf nad AMD. Takze znovu... pro AMD tohle predstavovat problem nebude ;-)

> "Stejné zjevení jako Apple M1 drtící PC procáky"
Tohle take neplati a akorat se ztrapnujes, znovu. Vysledky nema M1 vubec spatne, ale tenhle specializovany cip je daleko od toho "drceni". Kdyby tam byl, tak ho Apple nestavi jen do ultra thin booku. Az s dalsimi iteracemi pujde teprve do DTRek. Navic M1 je vyrazne komplexnejsi cip, takze se neda ani rict, ze by Apple objevil ameriku. Proste s vice tranzistory udelal specializovanejsi cip, ktery ma nekde navrch.

Chce to nepodlehat tak moc marketakum ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty žiješ někde na Marsu ne? M1 není špatný? Hergot vždyť ten pitomej Arm má jen 3,2 GHz a překonává Zen 3 boostující na 5 GHz!!! Vždyť M1 má skoro DVOJNÁSOBNÉ IPC. I v Cinebench23 má o 50% vyšší IPC než Zen 3 a to je benchmark který sedí AMD jak prdel na hrnec.

Víš jak dlouho bude AMD trvat než se dostane na IPC té M1? Při mezigeneračním skoku IPC těch 20% bude trvat AMD minimálně 3 generace než překonají loňskou M1. Teprve Zen 6 v roce 2025 překoná M1 a když pánbůh dá bude to mít dokonce i AVX512.

Mezitím v 2025 bude mít Apple M5 - o 4 generace novější architekturu než M1. Bude to mít integrované HMB RAM a LPDDR6, ARM v9 ISA, 2048 bit vektory, matice a bůh ví jestli už nebude nějaký nový ARM v10. Vyráběná na 2nm, frekvence přes 4 GHz a k napájení budou stačit prdy v místnosti. To jsem tady jediný kdo nevidí tu zaostalost PC?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Normalniho cloveka zajima celkovy vykon procesoru. Super duper moderni M1 s uzasnym IPC ma v Cinebench R23 (Multi-Core) 7508. Muj historicky neskutecne zastaraly 4 roky stary ryzen 7 1700x ma 8805. Apple s o nekolik generaci modernejsi vyrobni technologii a vice nez 10 miliardama tranzistoru navic nedohnal ani letity nekolik generaci stary pc cpu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

M1 nema rozhodne dvojnasobne IPC nez Zen3, kde si to prosimte vycetl?

>"Víš jak dlouho bude AMD..."
AMD nepotrebuje dotahovat specificke IPC M1, protoze M1 je velice specializovany cip. Je vyvinut pro potreby Apple OS, nema zadne ambice (a ani moc moznosti) se prosadit jako nahrada x86. Vzhledem k tomu, ze ty ekosystemy, tedy Appli a ten obecny x86 jsou velmi rozdilne, AMD se zameruje na zvysovani IPC postupne (stejne jako Intel) v co nejsirsim spektru aplikaci.

>"Mezitím v 2025..."
No podle oznaceni ti to sedi, ale rozhodne to nebude jako 5x lepsi. Budou pomalu dotahovat ty veci, ktere jim nefunguji dobre a za par let to muze byt rozumna varianta plnohodnotneho x86 procesoru ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ad to AMX:

Já fakt moc nevím, kde to bude mít rozumně využití. Kde jsou matice víc než pár procent celkové logiky, tam jsou už dávno GPU nebo rovnou ASICy.

Dovedu si to do jisté míry představit ve hrách. Ale i tam se matice, když je jen trochu jde ve velkém zparalelizovat, nebo mají přímý efekt na grafiku, posílají spočítat na GPU. Na CPU se matice tu a tam počítají v AI, u audio okluzí a efektů na zjednodušeném modelu scény, apod. ale i tak to jsou max. jednotky procent všech instrukcí.

A pokud je budou doprovázet stejné problémy jako AVX-512, tzn. prvních pár generací masivní frekvenční throttling, teplotní špičky, a pak dalších pět let než se dostanou do desktopu, tak je to DOA fičura, a úplně bezpředmětné se o ní vlastně bavit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Technická poznámka:

> Takový skok nepředvedlo ani Pentium MMX, tam došlo u 80 bit FPU, která přes MMX dokázala zpracovat 5x 16 bit instrukcí (=80 bit) tedy ke zrychlení 5x. Protože 80 bit není zrovna dělitelné 32 tak Intel potom udělal 128 bit SSE, které mohly valit i 64 bit typy.

MMX pracoval s 64-bitovými registry (mm0-mm7), které podporovaly 8, 16, 32 a 64-bitové integery. Registry se mapovaly 'přes' 80-bitové FPU registry pro zachování kompatibility se stávajícími operačními systémy, ale zbylých 16 bitů se pro MMX nijak nevyužívalo. Pochopitelně nešlo současně používat FPU na výpočty v single/double precision a MMX pro výpočty s integery. Přepnutí mezi režimy (v podstatě reinicializace všech FP registrů) byla velmi drahá operace a omezovala výpočetní algoritmy, které potřebovaly obojí.

Více viz https://en.wikipedia.org/wiki/MMX_%28instruction_set%29

Byl to první pokus, ale těch omezení bylo příliš, takže později Intel přišel se SSE a AVX, které jsou, jak je zmíněno, plně nezávislé na 'legacy' 8087 FPU registrech. Bez podpory OS je nelze bezpečně používat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když se podivas na detailni porovnani instukci (jak pro Integer, tak float mezi ZEN2 a ZEN3) tak některé zrychlení hodně instrukcí je brutální, klidně i 2x rychlejší a to jsou často zásadní instrukce:
https://www.anandtech.com/show/16214/amd-zen-3-ryzen-deep-dive-review-59...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PDEP/PEXT bylo docela fiasko. Kodéři se sítích předháněli, kdo implementuje C kód rychlejší než ta jedna instrukce. Ale bylo to pochopitelné. Do té chvíle jediná známá rychlá implementace (hardwarová) byla zatížena patentem, na což AMD nemělo licenci, ergo museli instrukci implementovat jako smyčku v mikrokódu.

Škoda že to zpozdilo adopci tak užitečné instrukce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To "ASCII":
"Alder Lake" je iba pre notebooky a desktop...pre servery bude "Sapphire Rapids" , ktorý nebude mať hybridnú architektúru, ale iba tie výkonné jadrá "golden cove"....treba sa vyjadrovať presne a nielen orientačne, či odbrucha.

Nezabúdaj, že AMD bude môcť do jedného socketu SP5 (Zen4) osadiť CPU s až 96 "Genoa" jadrami a do druhého socketu akcelerátor výpočtov, či už na základe CDNA alebo niečo na báze Xilinxu... nepotrebujú výhradne všetko trieskať do CPU, lebo nie každému je také výpočty treba a žerie to kremík. Socket SP5 bude mať o cca 2000 pinov viac (4094 vs 6096), čo značí, že aj maximálne TDP bude môcť ísť vyššie (zrejme až k 400W), tak aby tam mohlo byť niečo ako "Instinct MI 200" a podobné akcelerátory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>Byť si na definitivní potvrzení (či nepotvrzení) zrušeného Zen 3+ budeme muset
>počkat, situace se Zen 4 se zdá být jasná: Vydání se chystá na druhé pololetí
>2022

Ak by sa Zen-3+ rušil musí byť Zen4 v Q1 najneskôr začiatkom Q2 2022

Zen4 v H2 2022 je "vtákovina"

Zen 5 by potom bol najskôr na prelome 2023 a 2024
a to je prinajmenšom podozrivé

Architekt Zenu zmínil vývoj Zen 5
11. 4. 2018
https://diit.cz/clanek/architekt-zenu-zminil-vyvoj-zen-5

od oznámenia vývoja Zen5 po jedho vydanie by bolo viac ako 5,5 roka

a bez 5 dní 5,5 ropka bol rozdiel med

AMD Ships First "Bulldozer" Processors

September 07, 2011
https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/32/amd-ships-first-...

March 02, 2017 9:00am EST
New Ryzen 7 Processors Set to Reinvigorate the Desktop Computing Market; Unprecedented Pre-Order Sales Show Ryzen Leads Best Seller Lists

SUNNYVALE, CA -- (Marketwired) -- 03/02/17 -- After four years and thousands of hours of development, AMD (NASDAQ: AMD) today released the first three models of its highly anticipated, high-performance AMD Ryzen™ desktop processor
https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/753/amd-ryzentm-7-d...

Edit: Teda ešte ma napadla možnosť , že Zen4 bude mať 6nm IO die namiesto 7nm... Keďže s tým Zen 5 to vyzerá nereálne, aj keď jeden leaker tvrdí, že Zen5 má plánovaný nárast IPC o 40% oproti Zen4 a to korešponduje s rozdielom IPC ZEn5 vs Zen4 ako Zen vs Bulldozer a to je príliš optimistické aj pre fanúšikov AMD

22. 2. 2017
AMD připravila velké překvapení: IPC procesorových jader Zen není zvýšené o „až 40 %“, ale o „více než 52 %“. Krom toho s zveřejnila další údaje včetně specifikací a cen - i pro Českou republiku.
https://diit.cz/clanek/oficialni-specifikace-ceny-ryzen

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

40% IPC mít Zen 5 nebude ani náhodou. To jsou vlhké sny AMD fanatiků frustrovaných z obřího IPC té Applí M1.

Vývoj CPU trvá 5 let, takže Zen 5 pro rok 2023 je už ve 3/4 dokončení. Zen 4 už mají první samply, tam už se řeší jen výrobní bugy.

Z toho vyplývá že ve stádiu rozpracování musí být minimálně Zen 6 pro 2025 a pravděpodobně se již rozjel vývoj Zen 7 pro 2026. Ale to Intel je na tom podobně, jenom se to nikde neventiluje. Nechápu ty užasy nad tím že pracují na Zen5, když je jasné že makají na Zenu 7.To mimochodem znamená že AMX bude mít nejdříve Zen 6 a to jen za předpokladu, že AMD se rozhodlo ihned. A ne jak s AVX512 která byla oznámena 2013 a nemají ji dodnes (mohla už být v Zen 2).

Pokud AMD bude reagovat na M1 nebo Alder Lake Big.Little tak to bude nejdřív v Zen 7.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud AMD bude reagovat na M1 nebo Alder Lake Big.Little tak to bude nejdřív v Zen 7."
.. CPU cast AMD se Cezanne ma uz dnes srovnatelny az vyssi vykon nez M1 v oblasti 15-25W chipu. Takze co by mel prinest "Zen7" tady, mi neni opravdu jasne :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já si teda počkám na ten Zen 700 a Apple M100 :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych Zen3+ úplně nezatracoval. I kdyby se nakonec vyráběl jen v menším množství, jen aby se zaplatil vývoj, na linkách které by se jinak stejně demontovaly, a klidně i paralelně se Zen4, alespoň by existoval produkt, na který by mohli upgradovat vlastníci desek s AM4, kteří nechtějí kupovat novou, plus paměti. Ještě více by to upevnilo důvěru zákazníků nejen v commitment AMD v trvanlivost socketu a platformy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, do me B550 jsem s W. pocital jako upgrade ze Zen2, Zen4 už je jiná patice. :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.