Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

O možném zrušení Zen 3+ / Warhol

O Zen 3+ alias 6nm Zen 3 alias Warhol začínají některé zdroje hovořit v minulém čase. Přestože tyto zprávy zatím nelze s definitivní jistotou potvrdit ani vyvrátit, lze jim přikládat určitou váhu…

Generace Zen 3+ / Warhol je veřejně známá díky uniklé interní roadmapě. Ve veřejných materiálech ji AMD nikdy neuváděla, což ostatně platilo i pro Zen+, který se taktéž ve veřejných roadmapách neobjevoval, až prakticky do vydání. Cíl těchto půlgenerací je prakticky stejný - v případě potřeby mohou reagovat na aktuální situaci na trhu.

Zen 3+ neboli Warhol měl být čímsi podobným jako Zen+, tedy mírným zlepšením oproti svému bezplusovému předchůdci. Odlišnosti by tu ale byly. Celkový výkon se měl posunout o něco více, přičemž větší část tohoto posunu měla pocházet z nárůstu IPC (u Zen+ to byla v průměru 3 %, v případě Warhol by toto číslo bylo vyšší) a poměrově menší část měla pocházet z posunu v taktovacích frekvencí, které by se asi neposunuly o mnoho více než o 100 MHz. Celkový posun výkonu by v průměru dosahoval necelých 10 % (v nepříznivých situacích kolem 5 %, v příznivých maximálně kolem 12 %).

Tím, na co měl Zen 3+ reagovat, mohl být podle původních plánů Rocket Lake od Intelu, který ale nakonec reakci v podobě nového produktu nevyžadoval. Zen 3+ tak měl „zbýt“ na generaci Alder Lake chystanou na konec letošního roku. I Zen 3+ se měl v roadmapách AMD (přinejmenším v těch, které byly donedávna aktuální) objevovat v chlívečku označujícím čtvrtý kvartál 2021. To by mohlo vysvětlovat, proč se v prvním kvartálu letošního roku objevovalo o této generaci objevovalo tak málo informací. Posun vydání z (řekněme) přelomu jara / léta na podzim dobře vysvětluje, proč se o produktu objevovalo méně informací, než by pro produkt chystaný na přelom jara / léta bylo obvyklé (prostě přestal být produktem jara / léta).

Od minulého týdne se však začalo proslýchat, že došlo k úplnému zrušení Zen 3+. Nebylo však jasné, kde se informace vzala a důvěryhodná je. Původ dopátrala redakce webu RedGamingTech, podle níž některé zdroje disponující roadmapou AMD tvrdí, že v poslední verzi roadmapy, kterou AMD vydala, Zen 3+ chybí. Další zdroje nicméně tvrdí, že o tomto nemají informaci (což na druhou stranu může znamenat, že tuto roadmapu ještě neobdržely). RedGamingTech nicméně zůstává velmi opatrný, co se hodnocení této informace týká a nechce dělat závěry, dokud se mu nepodaří informaci ověřit i z jiných zdrojů.

Není například jasné, zda ona roadmapa, ze které měl Zen 3+ zmizet, je roadmapa víceletá (a po Zen 3 je nyní namalován Zen 4 bez další mezigenerace), nebo jde o roadmapu na letošní rok a prosté zmizení Zen 3+ ze čtvrtého kvartálu 2021 nemusí znamenat zrušení produktu, ale jeho odklad na první kvartál 2022.

Pokud bychom přijali zprávu o zrušení Zen 3+ jako fakt, následovala by otázka, proč k němu došlo. RedGamingTech nabízí vysvětlení související s nedostatkem výrobních kapacit na pokrytí poptávky už po současném Zen 3; to ovšem má určité mezery. Zen 3+ měl být podle dostupných informací vyráběn na 6nm procesu, který využívá EUV litografii a tudíž vzniká na jiných linkách než stávající 7nm produkty. Zařazení EUV linek do výrobních kapacit AMD by naopak mělo výrobní kapacity dostupné procesorům Ryzen zvýšit. Domnívám se proto, že důvody je potřeba hledat jinde. Jednu z hypotetických možností lze spatřovat ve skutečnosti, že dodávky procesorů nejsou závislé pouze na výrobní kapacitě 7nm nebo 6nm waferů, ale také na kapacitách pouzdřících továren. Právě pouzdření je již od přelomu roku zmiňováno jako jeden ze zásadních limitů, neboť nejsou k dispozici vyšší pouzdřící kapacity a i kdyby byly, zůstanou limitujícím prvkem dodávky substrátů, ve kterých ještě navíc došlo k několika výpadkům.

Jistým signálem, že se na plánech ze Zen 3+ něco změnilo, mohou být i zprávy o novém čipsetu X570S se sníženou spotřebou. Protože současný čipset X570 zakládá na stejném křemíku jako centrální čiplet procesorů Ryzen 3000 / 5000, lze se domnívat, že s X570S to nemělo být jinak opět měl být k dispozici jak v podobě čipsetu (X570S), tak být použitý jako centrální čiplet procesorů Zen 3+. Pokud se však v dohledné době chystá vydání základních desek s čipsetem X570S, ale o procesorovém protějšku není slyšet, může to také leccos naznačovat.

Neoficiální roadmapa procesorů AMD poskládaná z úniků a spekulací

Byť si na definitivní potvrzení (či nepotvrzení) zrušeného Zen 3+ budeme muset počkat, situace se Zen 4 se zdá být jasná: Vydání se chystá na druhé pololetí 2022, o výrobu se postarají 5nm linky TSMC a architektura přinese zhruba 20% nárůst IPC. U posledních zpráv o 45% nárůstu IPC architektury Zen 4 nesmíme opomíjet kontext a to, že jde o nárůst oproti Zen 2, nikoli Zen 3. Po oddělení 19% nárůstu IPC mezi Zen 2 a Zen 3 zbývá pro Zen 4 mezigeneračně méně než 22 %, což plně koresponduje s ~20% očekáváním. Podobný mezigenerační nárůst se očekává i od Intel Alder Lake (Golden Cove oproti Willow Cove v Tiger Lake). IPC velkých  jader Alder Lake a IPC jader Zen 4 tak bude podobné (jako IPC Willow Cove / Tiger Lake a IPC Zen 3).

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku O možném zrušení Zen 3+ / Warhol

Středa, 28 Duben 2021 - 12:55 | Mali | M1 nema rozhodne dvojnasobne IPC nez Zen3, kde si...
Středa, 28 Duben 2021 - 12:35 | PPK | Normalniho cloveka zajima celkovy vykon procesoru...
Středa, 28 Duben 2021 - 11:46 | Mali | Zase se jen odkopavas, jak si omezeny. >...
Středa, 28 Duben 2021 - 01:07 | Wladows | Technická poznámka: > Takový skok nepředvedlo...
Úterý, 27 Duben 2021 - 23:48 | XY | Já si teda počkám na ten Zen 700 a Apple M100 :)
Úterý, 27 Duben 2021 - 23:07 | tombomino | "Pokud AMD bude reagovat na M1 nebo Alder...
Úterý, 27 Duben 2021 - 22:52 | Jan Ringoš | Já bych Zen3+ úplně nezatracoval. I kdyby se...
Úterý, 27 Duben 2021 - 21:07 | Jan Ringoš | PDEP/PEXT bylo docela fiasko. Kodéři se sítích...
Úterý, 27 Duben 2021 - 20:48 | Jan Ringoš | Ad to AMX: Já fakt moc nevím, kde to bude mít...
Úterý, 27 Duben 2021 - 19:21 | DEC-Alpha-EV8 | 40% IPC mít Zen 5 nebude ani náhodou. To jsou...

Zobrazit diskusi