Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k OCZ ukázala prototyp PCI Express 3.0 NVMe SSD s rychlostí 4000 MB/s

Toto sú už rýchlosti ktoré dosahuje DDR3 1333MHz CL9. Toto by už prípadne šlo použiť ako hybridné RAM s kapacitou SSD za cenu mierne vyššiu ako SSD. Vedel by som si to živo predstaviť v domácom PC používanom na virtualizáciu, dosť by to znížilo náklady a udržalo rýchlosť.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

asi úplně nešlo z následujících důvodů:

1) latence a doby přístupu - SSD by bylo k procesoru připojené přes kaskádu CPU->CPU PCIe řadič->PCIe řadič v SSD->SSD což vnáší do celé komunikace dost mezičlánků, každý se svými latencemi zpracování a řízením požadavků, u RAM je to CPU->CPU MCU->RAM kdy všechny články jsou vzájemně sladěné pro odstranění latencí.. řekl bych, že pokud byste připojil SSD jako RAM, tak by se vám počítač dost zpomalil, prostá rychlost přenosu toho v těchto případech moc neříká..

2) životnost - takovéto SSD byste pravděpodobně dost často vyměnoval - každý mrňavý datový požadavek na změnu dat v paměti (nejčastější věci) by znamenal přepis page v SSD, i SLC SSD by podle mě dost rychle odešlo..

prostě DDR jsou v tomhle daleko lepší a SSDčkem namísto RAM byste si významně značně pohoršil, nehledě na cenu za to neustálé vyměnování..

zase nadruhou stranu výhody rychlého perzistentního uložiště.. no už se těším na nějaké ty RRAM apod. to teprve bude použitelné řešení pro RAM

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Nie som si istý či toto bola reakcia na môj príspevok, ale ak áno tak by som to chcel trochu upresniť.
Osobne som nemyslel že celá RAM by bola len formou SSD cez nejaký PCI-E, ale klasické DIMM moduly kde by RAM čipy boli ako akási medzipamäť na krátkodobé dáta (dáta programov, načítané dokumenty) a SSD na tie dlhodobejšie (systémové časti, samotný kód programov, ktoré je portebné v čase behu len čítať). Aj keby to bolo v pomere 1:1 bola by to podstatná úspora z hľadiska ceny (16GB za cenu 10GB),
Napr. pri virtuáloch by sa to pekne využilo, keď by systém virtuálov nevyužíval zbytočne tak rýchlu pamäť keď ju nepotrebuje a ostala by pre programy samotné.
Ale zaujímavé využitie to má tiež v in-memory databázach, kde by dokonca aj tie databázy mohli byť uložené v SSD časti operačnej pamäte a tak by boli rýchlejšie prístupné pre procesor ako v prípade že na úložisku pripojenom cez PCI-E prípadne nejaký SAS alebo v najhoršom prípade S-ATA.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

ano, byla to reakce na váš příspěvek..

to co tedy de facto popisujete je podle mě současný stav, RAM je mezipamět na krátkodobá data a SSD na ty persistentní a dlouhodobá, akorát je to architektonicky trochu jinak, než byste si možná představoval, ale od toho vás odstíní OS..
zkuste se podívat na Samsung XP941, Samsung SM951 nebo plextor M7e

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tahleta nová rozhraní každého jenom otravují. ;-)

Mě by kupříkladu zajímalo zda eMMC, M.2 a NVMe implementují S.M.A.R.T. a pokud ne, tak alespoň nějaký jiný jednotný systém pro přístup k diagnostickým a provozním atributům. Aby to zase nedopadlo, že si každý výrobce vyvine nějaký nezdokumentovaný unikát.

Například s eMMC nefungují běžné S.M.A.R.T utility, takže nelze dohledat statistiky zapsaných/přečtených dat a stupeň opotřebení, což jsou pro mne dost zajímavé ukazatele.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

to s tim eMMC zjistim. Toshiba me je vnucuje namisto nativnich NAND flash a zcela nechape moji potrebu se k datum dostat v pripade selhani..

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Brzy snad uz budou dostupne DDR4 moduly NVDIMM...

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.