Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Odpojování USB na čipsetech AMD 500 vyřešeno, BIOS bude připraven v dubnu

měl jsem něco podobného na intelu s coffee lake, po dvou letech jsem to radši prodal

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problem s USB se tahnou roky napric vsema platformama a segmenty. U notasu se to stava taky. Nektere USB jwde, nekde je problem pripojit zravejsi zarizeni..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Z valné části to je většinou způsobené slabými kabely, kdy různí výrobci těchto komponent tak šetří, že nejsou schopni udělat silové vodiče s dostatečnou rezervou mědi tak, aby nekolísalo napětí. A někteří rovnou i vynechají vnější stínění... Problém je v tom, že podle ceny kabelu se to nepozná, protože nějaké značení třídy kabelu atd. neexistuje (jen někteří udávají průřezy v US normě AWG, což není jednoduché propočítat na ampéry při různých délkách) !!!

Pro USB se bohužel striktně v rámci standardu nevyžadují určité parametry kabelů. které by na kabelu byly jasně vyznačené (např. Device max 0.2A nebo 0.5A nebo 1A nebo 3A (nutné např. pro Raspberry Pi)). Za současné situace člověk musí postupovat tak (např. u toho Raspberry, které je na to háklivé), že musí zkoušet, který kabel drží napětí a systém nenahlásí během nějakého času žádný problém a ten si poznačit, že je ok. A setkal jsem se s tím, že slabší kabel je lepší než tlustší :/ Je to opruz a chaos za který jednoznačně, jako vždy, může Intel, který USB vymyslel a standardizoval :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hurá.... ty problemy s front usb jsou děs... Zadní USB je překvapivě OK. Snad to ten bios opraví....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chce to kvalitnější skříň, přední USB mi zlobí u levnějších skříní i na Intel sestavách.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

hlavně USB 3.x ..tam už bývá útlum větší + žravější zařízení a problém je na světě

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

...ještě doplním, že je také třeba počítat s délkou této propojky (kabel mezi deskou a předním panelem) do celkové povolené délky kabelu, na což se také někdy zapomíná.

PS: samozřejmě značně také záleží na kvalitě kabelu této propojky (např. slabé napájecí vodiče pro USB 3.x, nedodržení parametrů pro datové vodiče, takže jsou tam přeslechy signálů horší než u podstatně delších kabelů, apod.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky mi na jednom PC zlobi predni USB. Svadet to na chybu procesoru by me nenapadlo. :-)
Proste se setrilo na skrini a to USBecko tam stoji za starou backoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mě nenapadlo, good point! Díky.... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak, pokud zlobí jen USB připojená přes kabel a konektory skříně, není pravděpodobné, že by problém byl v softwaru USB řadiče.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Může to být i v software USB řadiče/ovladače - přeslechy, zákmity (díky indukčnostem a kapacitám mizerného kabelu se špatnou vf impedancí a mizerných konektorů) špatný software nezpracuje, ale vyladěný na tahle neštěstí ano.

To je podobné, jako třeba s USB wifinami - některé USB 2.0 wifiny dělají psí kusy s horší USB 2.0 propojkou na Woknech, ale na linuxu, kde je lepší driver, to funguje zcela OK, s naprosto stejným kabelem. Takových "magických" chyb je fůra...

Zrovna včera jsem se s tímhle asi hodinu trápil u známé - přestala ji fungovat Wi-Fi anténa s USB wifinou v okně, ke které vede 3m USB prodlužka k notesu. Když jsem nabootoval z flešky linux, jela wifina jako z praku, ale pod wokenicemi samá chyba a nízká rychlost, padání spojení atd. Ani čistá instalace wokenic ze zálohy nepomohla. Na vině byl pošlapaný a polámaný starý USB kabel... který linuxový ovladač skousl a wokenicový ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...základní zpracování signálů USB je pouze HW (při daných přenosových rychlostech by se to SW ani nezvládalo). Pravdou ale je, že některé řadiče zvládají separaci dat lépe, jiné hůře (i když stále v rámci příslušného standardu USB).

PS: některé pozorované rozdíly funkčnosti souvisejí spíše se způsobem práce s aktuálním příkonem - především skoky v odběru (nejde tedy ani tak o celkový příkon, ale jeho změny v čase), které u WiFi mohou být poměrně značné (především u těch zařízení, majících nedostatečné interní kapacity, či jsou uspávány a znovu probouzeny)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> přeslechy, zákmity špatný software nezpracuje, ale vyladěný na tahle neštěstí ano.

V jistem smyslu ano, ale taky ne :) Jak rika kolemjdouci vyse, na tehle urovni ovladace nepracuji (kdyz uz, tak firmware).

Ovladace muzou byt lepsi a horsi, ale jinymi zpusoby - treba co se tyce WIFI karet, ovladace obsahuji firmware ktery se nahrava do karty - klidne muze byt ze ty linuxove meli jinou verzi firmwaru. Nebo dalsi vec: ovladac dostane od zarizeni chyby pri prenosu, a downgraduje spojeni. Tohle se mi stalo se spatnym kabelem a SATA 3 - chvili to blblo, pak si ovladac rekl "hele v SATA 3 rezimu to blbne, co kdybychom zkusili SATA 1", resetlo to radic a pak to bezelo bez problemu. Presne tohle bych tipoval ze se stalo tobe: polamany stary kabel -> linux to nejspis downgradnul na nizsi USB rychlost, s kterou jeste byl schopny fungovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jistě, samozřejmě vím, že za samotný přenos po USB je odpovědný hw a jeho firmware (s USB protokoly a hw implementacemi jsem si jeden čas dost vyhrál, naposledy jsem psal vlastní implementaci v assembleru do PICů a dalších jednočipů), ale nechtěl jsem to pitvat až tak do hloubky, stejně by to něco řeklo jen málo lidem. Faktem je, že to samé pod linuxem chodilo a pod wokenicemi nechodilo... verzi firmware jsem neporovnával, ani nezkoumal duševní život těch bazmeků, prostě jsem nechal koupit a přivézt novou USB prodlužku a bylo po ptákách.

Ale s tím souvisí další zajímavá otázka, a to je tzv. "robustnost software" obecně, nejenom ovladačů. Čímž se myslí odolnost proti chybám, především hardware a vzpamatování se z nich. V tom má linux, vyvíjený často v amatérských podmínkách na tak mizerném odpadovém hardware, že by se ho korporátníci nedotkli ani třímetrovou tyčí, nespornou výhodu. Windows jsou korporátně vyjíjené na mnohem kvalitnějším železe, a také jsou na tomto železe testované... V mnohých nasazeních na určitém železe Wokenice nejdou provozovat, chcípou tam drivery, procesy atd. zatímco linux mizerný hardware přežívá a funguje.

Ale k meritu věci - že upgradem obsluhy USB v rámci té nové Agesy by mohly začít fungovat i ty USB sloty, které předtím dělaly potíže (protože měly třeba mizerný kabel a konektory s kapacitami/indukčnostmi/vf vlastnostmi mimo tolerance). Protože někdo poladil firmare a ovladače, co se týče té "robustnosti"...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

...dost záleží na výrobci daného čipu, jak kvalitě, resp. odolně, to HW navrhl (samozřejmě máme dva konce, takže je to vždy o parametrech na obou, tedy v oblasti hraničních parametrů jistá kombinace může fungovat lépe než jiná).
Výraznou roli ale hraje kvalita (útlum, přeslechy) použitého propojovacího kabelu (především při vyšších rychlostech přenosu anebo na větší vzdálenost anebo s vyšším přenášeným výkonem).

PS: implementace obsluhy řadiče USB je na úrovni vnitřních registrů (a přerušení), takže vylepšení může být jen opravou náhodných chyb (max. 2 bity v rámci jednoho paketu zabezpečeného CRC), či vynuceným opakováním přenosu (max. 3x)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jj. Další problém je, že USB sběrnice je dost komplikovaná a složitá potvora a mnozí výrobci si nějak moc nedělají hlavu s kompletní implementací - programátorům to ukradnou z rukou v momentě, kdy to "funguje"... ono to pak nějak chodí, při optimálních parametrech (kvalitní kabel, konektory, nezku*vená druhá strana spoje), ale při jiných parametrech ne...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, jak píšou ostatní. Musíš si uvědomit, že to máš půl metru kabelu navíc plus dva studené spoje navíc.
Ty zezadu jsou připájené, takže žádný studený spoj navíc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...od které doby se konektoru říká "studený spoj" ?!?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Od té doby, co žluťácký výrobce falšuje materiál a místo elektrotechnického fosforbronzu na kontakty používá odpad z plechovek od sardinek. A místo zlacení to stříká žlutou barvou, hehehehe (vtip).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

...no, někdy to opravdu nemusí být jen vtipem, ale u značkových výrobců jsem se s tím zatím moc nesetkal

PS: některé konektory mohou být (včetně aktivních ploch) jen cínované, a pak může být časem nebo v agresivnějším prostředí opravdu problém (většinou ale spíše u výkonových obvodů, neboť se zvýší přechodový odpor)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš používá bronz ve složení připomínající barevně zlato namísto skutečného zlata. Typické u polských výrobců...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepochopil jsi poentu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

...a ta je, prosím, kde, resp. v čem ??

PS: pokud to bylo míněno jako nadsázka za špatně připájené vodiče ke konektorům, tak to již léta u značkové elektroniky moc neplatí (dávají si více pozor na subdodavatele) ...superlevné "srágory" nakoupené na Ali a dalších obdobných je trochu jiná kategorie

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A navíc, vodiče se ke konektorům už léta nepájí - používají se zařezávané spoje nebo zalisování, což je o hodně řádů spolehlivější než pájení...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

...takto nelze paušalizovat, některé konektory se stále pájí (včetně těch USB na kabel)

PS: někdy se používá přechodka miniaturní konektor (SMD) -> PCB -> kabel

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vysokoteplotní pájedlo je z dlouhodobého hlediska naopak spolehlivější než lisované spoje, kam se za čas dostane vlhkost a spoj se začne zhoršovat. Hlavně tam kde to člověk používá v terénu, mimo kancelář nebo v autě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V levnějších bednách (80% prodaných) je půlmetrový kabel z jedné strany zasunutý do MB a z druhé strany zasunutý do USB v bedně na čelní straně do malého plošného spoje. Máš to dva konektory navíc, to jsou ty "studené spoje".
USB je náchylné na délku kabelu i na konektory navíc. Proto nedoporučuji ani prodlužovací kabely USB například na multifunkční tiskárny. 10% tiskáren potom tiskne, ale občas neskenuje.
Co se týče náročnějších zařízení na napájení (HDD bez externího napájení) při připojení do předních USB z výše popsaných důvodů to právě často dělá problémy.
Co na tom není k pochopení? Slovíčkařit, že konektor není studený spoj? Snažíme se vysvětlit přeci, proč mu to v čelních nejde a "paradoxně" v zadních jde. Ano, zadní JSOU VŽDY lepší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...zjednodušování by nikdy nemělo vézt cestou zavádějícího označování
USB je především náchylné na kvalitu použitého kabelu (na specializované konektory řádově méně) - VF útlum a přeslech primárních datových vodičů, odpor (a sériová indukčnost) napájecích vodičů, takže některý kabel i s limitní délkou vyhoví, jiný ne.

"Ano, zadní JSOU VŽDY lepší." ...opravdu? a co když mám miniPC s předními konektory v desce? ...zase to nesmyslné zjednodušování

PS: specialitou u tiskáren jsou nekvalitní kabely s limitní délkou a kabely mechanicky poškozené (zalomené do pravých úhlů, pošlapané, přivřené mezi dveře, apod.); často pomůže aktivní kabel s integrovaným opakovačem

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pravda je, že USB kabely k tiskárnám jsou děsnej vopruz, hlavně ve spojení s wokenicema, protože když to přestane chodit, BFU nebo "znalý uživatel" často jako první totálně rozjebe wokenice, až jako poslední věc se vymění podupaný kabel, ožraný čoklem nebo domácí krysou nebo tak něco.

Z těchto důvodů je lepší ty moderní multifunkce věšet na něco jiného, ideálně na kabelový ethernet nebo i wifinu. Naštěstí dnes to umí i ty lacinější kousky.

To je BTW dost velká bolest USB standardů - neznám tedy ty poslední, skončil jsem inženýrsky u 2.0, kde jsem znal komplet všechno včetně protokolů do posledního bitíku - že nemají skoro žádnou vestavěnou diagnostiku. Není tam nic jako "ping" etc, nejde nějak jednoduše proskenovat frekvenční pásmo a vypsat počet průserů, poměr opakování rámců atd. Nejsou na to skoro žádné standardizované příkazy napříč výrobci...
Něco v normě definované je, ale je dost pravidlem, že to výrobci USB bazmeků neimplementují...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že máš velký problém, ale USB to není. Navíc to byla původně odpověď pro "michal michal"
Přečti si, co psal. V takovéhle debatě končím, je to ztráta času.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Od té doby , kdy začne připojené USB zařízení zlobit :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mi připomíná ono záhadné vyhnívání USB portů na starších mašinách s intelem (zatím se mi to dělo na nehalemu až po ivy bridge, haswell už ne). Kombinace s W7 tomu asi nedělá dobře, drivery od intelu. Zhoršuje se to s časem od instalace systému (zpravidla první citelné projevy tak měsíc až dva po instalaci OS). Děje se to, že máme nabootované widle a s rostoucím uptime se zvyšuje prodleva reakce systému na připojené USB zařízení. Stejně i roste prodleva systému na některé operace a lze si i všimnou, že v idle systém neidlí, protože režije kernelu se zvýšila z "nula" na "něco". V takovém stavu se s počítačem pracovat dá, ale při vypínání OS si sakra počkáme, stejně jako připojení/odpojení USB zařízení zaregistruje v řádech desítek až stovek minut. Chovalo se mi takto několik mašin, většinou to začne tak po 5 dnech uptime.

Řešením je stroj prostě resetovat, přičemž jak jsem zmínil, je dobré to podchytit v brzkém stádiu, jinak hrozí nebezpeční neskutečně dlouhého "vypínání" systému, opět v desítkách minut a tedy i náhodného vytažení napájecího kabelu. Po resetu je zase vše, jak má být a započne nové odpočítávání :D

Nesetkal se s tím už někdo? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už v dobách Athlonů XP mělo AMD s USB 2.0 velké problémy a rychlost na vlastních čipech byla o poznání horší než na platformě Intelu .Tohle trvalo až do Phenom 2 éry ....s příchodem USB 3.0 jsem přešel na Intel a tam jsem problém s USB neznal .....takže mne zmínka o odpojování na nových chipsetech nepřekvapuje :/ Jen se ptám proč AMD ....Proč !

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.