Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Odvrácená strana čínského úspěchu: mladí pracovníci Foxconnu umírají na leukémii

S tou rakovinou to nie je v tovarnach v Cine horsie ako v USA...
Celkom by ma zaujimali percenta chorych zamesttnanov Foxconu na rakovinu

IBM s ich 80% by bolo urcite ¨konkurencieschopne¨. Aj ked viem, ze ide o jednu havariu
s vybuchom a s tym, ze kazdy zamestnanec mal na skafandri aspon jednu kvapku aspon jednej,
z viac ako 200, chemikalii pouzivanych pri vyrobe chipov... Ale ja tak.

In the 1970s and 1980s, many of those employees worked in the so-called "clean rooms," where they built microchips and hard drives. These were boom times for IBM. Clean rooms ran around the clock, feeding the demands of the computer revolution.

But, a few years ago, some clean room veterans noticed that colleagues were coming down with cancers -- rare cancers -- at surprisingly early ages. One IBM team had a cancer rate of 80 percent. At about the same time, some children born to IBM families were delivered with terrible birth defects.

Copyright 9.12.2003 CBS. All rights reserved.
http://www.cbsnews.com/news/did-ibm-know-of-a-cancer-link/

IBM cleanroom cancer, birth defect challenges are far from over
BY MARK A. DeSORBO

ARMONK, N.Y.—The score is tied up; IBM Corp. has two and so do the plaintiffs, but the ongoing cleanroom cancer and birth-defect blame game is far from over, with more than 200 cases around country that have yet to be heard by a judge and jury.

In early March, a $100 million lawsuit blaming Candace Curtis' birth defects on her mother's working conditions at an IBM plant in E. Fishkill, N.Y. was settled just as jury selection was about to begin
http://electroiq.com/blog/2004/04/ibm-cleanroom-cancer-birth-defect-chal...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Srovnávat sedmdesátá až osmdesátá léta s s dobou minimálně o 20 let později, tomu říkám skutečná demagogie. :-) I v těch vašich příspěvcích je vcelku jasně napsáno, že tehdy v USA nikdo netušil možná zdravotní rizika a jednalo se o překvapení. V Číně se ale přece jedná o dobu 20-30 let pozdější, kdy už zdravotní rizika při styku s různými rakovinotvornými chemikáliemi byla známá.
Takže pokud nechcete být minimálně v mých očích za bohapustého demagoga, tak prosím příště srovnávat stejná období - jinými slovy, srovnávat srovnatelné. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neviděl jsem statistiky pro tuto kauzu, ale když si vzpomenu na to jak se řešily sebevraždy, nemohu se ubránit, že si zase chce někdo rýpnout do foxconu, jako své konkurence.
On si totiž nikdo neuvědomuje, jak obrovský foxconn je. Počtem zaměstnanců odpovídá celé Praze. Takže cokoliv si může člověk představit, že se děje v Praze, o tom můžete napsat i ve Foxconnu(lidé páchají sebevraždy, berou drogy, umírají na leukemii a jiné nemoci, buzerují jiné lidi...cokoliv si vymyslíte). A u těch sebevražd bylo zábavné, že jich bylo méně, než v průměrné populaci.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, v přepočtu na počet obyvatel byla sebevražednost v té strašlivé továrně asi poloviční oproti ČR. Podobný případ byla kdysi medializovaná sebevražednost ve France Telecomu, což je taky stotisícový kolos, kde holt občas taky někoho zlomí deprese a hodí si to.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pracovní podmínky u Foxconnu jsou pekelný. Jak v Číně tak i u nás.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Taky se mi nelíbí, jak se hází špína na Čínu.
Čína udělá jen to, co západní zadavatel (pro Čínu je USA spíš na východ) požaduje. Pokud Apple zadá výrobu ajfounu, který prodávají za 20000 na naše, ale Foxconnu dají nůž na krk, že ho dráž, jak za 3500,- na naše od nich nekoupí, nelze to vyřešit jinak. A to, že si Apple účtuje marži kolem 80% je realita. Samozřejmě to byl jen vzorový příklad, ostatní zadavatelé zakázek jsou na tom stejně.
Ty kecy, že se firma vydává eco cestou, jsou jen PR kecy, které je potřeba západnímu zákazníkovi říct, aby náhodou neměl pocit, že ten jejich výrobek si nemůže koupit.

PS - neplést si marži Apple s marží obchodníka. Tu dá Apple obchodníkovi jen na hranici 8%.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Ceny iPhonu jsou 199 USD, tedy nějaké 4 tisíce. To že se z nás naši telefonní operátoři snaží stáhnout kalhoty je druhá věc. Dokud to budete kupovat za 20000kč, tak proč by to neprodávali. Vámi popsaný popis je nesprávný. Firmy nenutí čínské výrobce vyrábět pod cenou. Číně nezáleží na lidech ani na životním prostředí. Nerespektuje patenty. Jen díky jaderným zbraním se s Čínou zbytek světa nesoudí.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

To abysme si nějaké taky pořídili. Vyřídilo by se tak dost arbitráží.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

S ajfounem to byl modelový příklad, máš totam napsaný

Čína se umí k životnímu prostředí chovat šetrně. Zadej si na netu železnice Pekink Tibet a pořádně se podívej, jak vyřešili železnici přes chráněná území.

Pozor, Čínu nevychvaluji. Pouze říkám, že podíl viny má zadavatel minimálně stejný.

A to, že Čína má dnes technologie, je (jako stát, ne populace) bohatá a může si dovolit investovat je jisté.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Čína udělá jen to, co západní zadavatel (pro Čínu je USA spíš na východ) požaduje???
A kde je nějaká úloha čínského státu? Čínský státní aparát snad neexistuje? V EU a Česku přece je sociální a zdravotní ochrana pracovníků také definována různými státními a přijatými mezinárodními normami a netvoří si tyto normy každá firma sama, příp. dokonce každý zadavatel samostatně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Firma by teoreticky měla být pod státem. Prakticky si dělá co chce a vydává to za "firemní kulturu" atd. Prostě zákoník práce je opomíjen a zkuste si něco namítat.

Teď byla prezentace Toyoty a firma nabírající účastníky se zaklínala zákoníkem práce. Že vše je dle něj. A pak padla otázka, jak se dělá výplata, tak JEN na účet. Bez účtu nic...!

§142/3 "Mzda nebo plat se vyplácí v pracovní době a na pracovišti, nebyla-li dohodnuta jiná doba a jiné místo výplaty..."

Jinak řečeno, je protiprávní, aby někdo někoho nutil k výplatě jen na účet, což v praxi znamená:

- poplatky za vedení účtu
- běhání do banky pro výběry / poplatky za výběry kartou
- nebezpečí, že stát (Kypr) či exekutor (nic nedlužíte a spletli se, nic Vám nedoručili a najednou exekuce na 120 000,-?! Vítejte v ČR!) Vám sebere všechny peníze "jen tak", administrativní chybou či zlovůlí
- ztráta času

Mzda se vyplácí v pracovní době a na pracovišti a jinou dohodu principielně odmítám a pokud někdo bude tvrdit, že "musím", tak je to protizákonné. Jen pokud souhlasím s dohodou, lze výplatu dělat na účet. Po jedné zkušenosti s spořkou a výplatou na účet = stáním v bance, atd. NIKDY VÍCE.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

A zkusil jsi nejakou normalni banku? Ucty bez poplatku dneska nabizi kde kdo, nekteri maji i vybery z bankomatu zdarma. A stejne je uz protipravni kupovat za hotovost lepsi auto, o bytu nemluve.

Druha vec je, ze firma by se mela ridit zakonem i kdyby ty penize mel sef tesne pred vyplatou vyzvednout z bankomatu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nechcem tvrdit ze je to dobre len mi to pride zasa trochu tendencne. Jednak pretoze ako keby bol Apple jediny co vyraba vo Foxconne, aj ked mam pocit ze sa tam vyraba tak 80% pocitacovej a it techniky z celeho sveta, a tak isto lebo teraz je strasne modne navonok vyzerat eko/bio. Staci si pozriet jeden starsi dokument, neviem ako sa to presne volalo ale na google/trubke to urcite bude, typek isiel do nokie a chcel hovorit s CEO, ehm, o tom ako a kde nakupuju vzacne kovy na vyrobu suciastok a komponentov pre mobily. Samozrejme ho vyhodili a potom natocil komplet cestu do afriky a jednotilivych bani kde sa tie kovy tazia. Nie moc vesely pohlad, foxconn je este oproti tomu luxus. A bohuzial tak je to s vecsou castou produkcie. Zakladne suroviny pochadzaju vela krat z dost divokych miest. Tak isto si staci pozriet napriklad dva najvecsie "recyklacne" pristavy pre stare lode. Jeden je v Turecku a druhy v Bangladesi tusim. Tak isto nie moc pekny pohlad.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tieto dokumenty... Je pravda, ze podmienky su tam udesne. No prave preto, ze nasadzuju svoju zivotnu uroven, zdravie a zivot, mozme si tu my zit ako tak dobre. Ja by som nebol rad, keby mi klesla zivotna uroven pretoze v cine sa zacnu vyplacat dvojnasobne platy. Netusim, preco sa vtom stale niekto vrta - ale to je asi len moj jemne cinicky pohlad na vec.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je naprosto chybná úvaha. Pokud si v Číně začnou vyplácet vyšší platy, nevyplatí se to tam vyrábět a rozjede se výroba jinde - třeba i u nás. Takže naše ekonomika si polepší, jejich se zhorší. Nic, co by nám mělo vadit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V tomto smere je to skutocne chybna uvaha, no prakticky by som to az tak pozitivne nevidel. Narazal som hlavne na nerastne suroviny alebo polotovary, ktore maju priamy dopad na cenu produktu. Tieto ceny by narastli okamzite, pricom presun vyroby do nasich koncin by uz trval dlhsie - a samozrejme dopad na obyvatelov unas by bol nepatrny este mnoho rokov. A nakoniec je tu vzdy sanca, ze ceny by boli vo finale stale este % vyssie ako narast zivotnej urovne. Ale nemam vzdelanie vtomto smere aby som dokazal odhadnut vysledok.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nerostné suroviny Čína spíš dováží, takže tam by to vliv nemělo. A pokud by se nejednalo o nějakou další čínskou kulturní revoluci, ale normální ekonomický vývoj, nestalo by se tak skokem, ale postupně, takže by trh měl dost času to vstřebat. Ostatně něco podobného se před lety stalo s Japonskem, později Koreou.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

v závěru autor trochu uletěl, ono by si možná měl zjistit, proti čemu že se demonstrovalo na Náměstí Nebeského klidu... Protože je zde souvislost mezi vyhlášením nového programu KSČíny a předchozí návštěvou, já tomu říkám ekonomický fašismus, Miltona Friedmana.Ten spolu s činovníky strany narodinoval změnu ekonomiky Číny a její přerod v obří robotárnu s vývodem financí ven a vzhůru. To ven si nakonec Číňani upravili, to vzhůru nikoliv. Není s podivem, že statistiky 100% čínských nových stovkových milionářů jsou děti vysokých činitelů strany.

Masakr poblíž náměstí byl potlačením hnutí, hnutí proti kapitalizaci Číny po vzoru anfant terible novodobého finančního byznisu... Nikoliv za pofidérní výraz demokracii, jak naše media tvrdí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mno ten predposledni odstavec.. to je vrchol zapadniho pokrytectvi - "my za to nemuzeme, to ta cina" - aha takze to samy je s tezbou zlata a jinych kovu v arfice, kde v naprsoto nezabezpecenejch dolech chcipaj deti kvuli almuzne - " to ne my, to ty divossky vlady - my to jenom nakupujeme" - no IBM pro Hitlera taky jenom vyrabelo, ze - z toho je mi fakt na bliti

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Těžké soudit kdo má větší vinu. Jestli ten kdo "podněcuje" nebo ten kdo "koná" .. A jinak Čína v Africe to je taky docela nářez a tam jednají na vlastní pěst (těžba surovin) bez toho, že by je nějak zaúkoloval západ.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ja jsem nijak nesoudil, kdo ma vetsi, mensi, rudou, cernou, zelenou.. vinu
(BTW: podle me je blbost, aby se jak vina tak i zodpovednost vubec "delila" - ta muze s celkovym poctem jedincu narustat - v zadnem vsak pripade vyssi pocet lidi nesnizuje osobni vinu /zodpovednost jednotlivce - jinymi slovy - predstava, ze kdyz nerozhoduju o necem sam, ale je nas vic, tak mam mensi zodpovednost, protoze jsou tu i jini, je nesmysl)
- jen me vytocilo to pokrytectvi, ze my (zapad, kde preci jen mame nejake normy a prava, ze) jsme z obliga, my za nic nemuzeme - muzeme, podilime se na tom.
... Ale to je samozrejme obecna debata o svetonazorech patrici jinam - jenze, kdyz autor v preposlednim odstavci napsal, ze uzivatele vyrobku z tovaren, kde lide prichazeji o zivot za nic nemuzou a za vsechno muzou jen zeme, kde k tomu nekontrolovane dochazi, tak mi to hnulo zluci. Principialne je to to same jako lidi, co chodej do bordelu se uspokojovat na sexualnich otrokynich - oni za nic nemuzou- oni si jen uzivaj - oni nikoho nezotrocili a nikoho nebijou atd....

Ad afrika ...no, co je to zapad - vlady zapadu primo ne (ikdyz... vzpomene si dneska nekdo, ze vlady italie a francie meli dohodu se saddamem, ze mu budou uprchliky vracet? - a delali to - jasne, nez aby ten problem resili, odevzdali je primo saddamove armade a bylo po problemu - taky je od ty doby co to takhle delat nemuzou slyset jejich rev, jak jsou zaplavovany uprchlikama).. za to vyrobci a a producenti materialu prave do mobilu ze zapadu, ti to tam maj pekne zuradovany - oni samozrejme nikoho nenuti, ez -jen jim reknou cenu, za kterou to koupej a kdyz to nedostanou pujdou jinam -a to, co se pri tom deje, to je nezajima - proste kriminalnost bilych limecku prave ze zapadu (nejen).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

problém s Čínou je ten, že je jich strašně moc....

pokud si myslíte, že si u nás je to hrozné s nezaměstaností, že na každé volné místo čeká několik desítek lidí, tak si představte jaké to je v Číně... na každé volné místo tisíce lidí!!
Proto firmy v Číně kašlou na zaměstnance, protože se vždycky někdo nakonec najde, kdo jim to bude dělat za minimální výdělek a v hrozných podmínkách.

Čínská vláda by se měla snažit něco udělat s jejich velkým přírustkem obyvatelstva (natalita je větší než mortalita a proto je jich stále více a více)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já bych jen rád upozornil, že třeba u nás je průměrná hustota osídlení podobná té v Číně. (337 vs 365 osob na čtvereční míli). Je to holt obrovská země do které by se vešlo hned několik Evrop. A pokrývá oblasti od chudého a hornatého severozápadu přes pouště po bohatý východ. Takže generalizovat Čínu je víceméně nemožné. I u nás i v Německu jsou chudé oblasti, kde je problém sehnat práci. V té Číně je to jen všechno násobeno velikostním koeficientem.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Všichni víme o Číně velký kulový. Já pracuji v jihokorejské firmě. Jsme malá firma, na směně může být cca 200 lidí v provozu - odhaduji. Korejské vedení + manažeři chodí do práce na 8:00, v práci sedí do 22:00 a i déle. Soboty a neděle neřeší, když je třeba pracovat, pracují i o víkendu. Pokud zaviníme ve výrobě neshodu u dodavatele, klidně jeho lidi dorazí k nám do firmy ve 21:40 a problém se odstraňuje až do rána, i když je možné to odstranit v klidu druhý den.( noční směny nemáme plánovány). Po celou dobu pracovní doby máme za zadkem plant managera, CEO jde na provoz také minimálně dvakrát za den. Jak je problém, máte je za zadkem permanentně oba dva + svého korejského managera. Korejci neřeší, že s nimi nesouhlasíš, tvůj nesouhlas odmítají a velmi těžko je donutíte změnit názor. Pokud nechtějí řešit problém, nic je nedonutí. Tvoje návrhy se od nich odráží zpět jak světlo od zrcadla. Mezi sebou ctí hierarchii, podřízení neodporují - prostě vykonají rozkazy nadřízených, styl vedení lidí je rozkazovací.Jsou jinak vychovaní, pracovití, oddaní firmě, neodporují, jinak se dívají na život než kdokoliv z nás.
Myslím, že pokud nikdo z nás nebude žít v Číně a pracovat na dělnické profesi, tak nemůže pochopit jak to tam chodí a proč tomu tak je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za informace a ten vhled. Přesně, jak zkušenost není vlastní nebo zdroj informací přímý, tak je problmé si udělat vhled do toho, jak kdo/to, kde funguje.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.