Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Online šachy i poker zažívají rekordní zájem

PR článek
Pandemie koronaviru ochromila v posledním roce po celém světě celou řadu odvětví a ušetřeny nezůstaly ani veškeré sporty a hry, u kterých se lidé musejí setkávat osobně. Člověk je však tvor hravý a soutěživý a vždy bude hledat cesty, jak se s ostatními lidmi utkávat alespoň na dálku.

Třeba prostřednictvím internetu. Klasické sporty se sice po internetu provozovat nedají, pro hry, které jsou někdy označovány jako takzvané „duševní sporty“ to ale většinou není problém a právě tyhle disciplíny zažívají v posledních měsících rekordní zájem.

Online šachy – kromě koronaviru pomohl i seriál na Netflixu

Například takové online šachy se během posledního roku zařadily mezi nejhranější i nejsledovanější hry na internetu. Šachisté se vedle hráčů videoher stávají členy e-sportových týmů a norský šachový velmistr Sven Magnus Carlsen se stal s celkovými výhrami přes 11 milionů korun nejúspěšnějším e-sportovcem loňského roku. Tisíce diváků sledují denně šachisty na streamovací platformě Twitch. Velkým diváckým fenoménem jsou kanadské sestry Botezovy nebo sympatická maďarská velmistryně Anna Rudolf.

Když už jsme u ženských hráček a streamerek, je třeba dodat, že zvýšený zájem o šachy nevyvolala jen pandemie, ale také seriál Dámský gambit vyprávějící příběh mladé talentované šachistky, který se stal v roce 2021 jedním z nejsledovanějších seriálů na Netflixu.

Mnoho lidí objevilo online poker

Velký přesun směrem k virtuálním stolům zaznamenala i další oblíbená „obojživelná“ hra, poker. Na internetu našly v poslední době útočiště ty největší pokerové akce, jako jsou World Series of Poker, World Poker Tour a v dubnu se poprvé odehraje online také slavná Česká Pokerová Tour.

Pro hraní na internetu neplatí žádná cestovní omezení ani žádné zákazy hromadných akcí. Klidně se tu mohou konat pokerové akce s tisíci účastníky a díky výrazně menším nákladům si pořadatelé mohou dovolit i kvalifikační turnaje, ze kterých je možné se probojovat do hry o prestižní tituly a astronomické částky jen za pár korun nebo haléřů.

Pokud jste poker nikdy nehráli a chtěli byste ho vyzkoušet, tak vězte, že tato hra zdaleka není pouze o náhodě, jak se mnoho lidí milně domnívá. Pravidla jsou sice jednoduchá, ale existuje mnoho různých strategií, které dávají hře mnohem zábavnější rozměr. Je třeba i trocha matematiky. Například pokud jde o odhad šancí na výhru, tak je dobré umět správně spočítat procenta.

S prvními kroky ve světě pokeru začínajícím hráčům pomohou pokerová videa a knihy v češtině. Oboje najdete na portálu PokerArena.cz, a když k tomu využijete speciální dubnovou akci, rozšíříte svou knihovnu o tři pokerové knížky podle vlastního výběru úplně zadarmo.

18+ | Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!