Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

OSA má snímací fólii, která využívá principů fluorescence a CT skeneru

OSA transparentní snímač 01
Představte si průsvitnou fólii, která po uchycení na LCD panel nahradí dotykové rozhraní a to takovým způsobem, že namísto matlání po povrchu budou stačit jen bezdotyková gesta. I tam OSA míří…

OSA, tedy The Optical Society (aby nedošlo k záměně s tou naší slavnou tuzemskou :-) představila první obrazový snímač svého druhu - tenkou ohebnou fólii, která „vidí“.

Přeskočíme marketingovou omáčku a rovnou se podíváme, jak to funguje. Fólie obsahuje fluorescenční složku, takže v místě dopadu světla (například tečka laserového ukazovátka) díky fluorescenci emituje vlastní záření, jehož část putuje skrze samotnou fólii až k jejím okrajům. Tam jsou umístěné bodové světelné snímače, které fluorescenční záření zachytí. Následuje vytvoření obrazu ze zachycených dat. Jeden z hlavních principů spočívá v předpokladu, že intenzita fluorescenčního záření které prochází fólií, klesá se vzdáleností. Čím je nižší, tím dál od okraje paprsek na fólii dopadl. Princip je tedy podobný jako u CT skeneru používaného v lékařství.

Fólie v tuto chvíli existuje i ve stádiu funkčního prototypu (nejde jen o patent na papíře) - je to však vůbec první prototyp, čemuž odpovídají možnosti, samozřejmě omezené. Prvním (logickým) limitem je rozlišení. V tuto chvíli dosahuje 32×32 pixelů, což je pro představu tolik, kolik mají klasické (původní) Windowsové ikony. Druhý limit spočívá v černobílém vidění - to je logické, systém je postaven k zachycení světla, nikoli k určení jeho vlnové délky.

OSA transparentní snímač 02
Ukázka černobílého snímku zachyceného prvním prototypem

OSA počítá do budoucna s několika typy vylepšení, aby mohla rozšířit využitelnost fólie v praxi. Jmenovala například chlazení fotodiod (současné rozlišení je zvoleno kvůli omezenému odstupu signál-šum levných fotodiod), což by rozšířilo odstup signálu od šumu a následně umožnilo zvýšit rozlišení (není nám zcela jasné, jak by ono chlazení vypadalo, protože jakékoli zařízení navíc by limitovalo primární výhodu fólie - mobilitu, ohebnost, nízkou hmotnost).

Další možnost by spočívala ve vrstvení fólií. Různé vrstvy by pak mohly snímat různé vlnové délky a tím zachytit barevný obraz. OSA dále zmínila možnost nanesení fólie na povrch klasického CMOS snímače. Snímání na dvou různých úrovních citlivosti by umožnilo zvýšit dynamický rozsah výsledného obrazu.

Závěrem je třeba připomenout, že i když samotná fólie „vidí“, její použití např. na LCD displeji nikdy nenahradí webkameru. Jelikož před samotným snímacím prvkem chybí optika, zachytí zřetelně jen blízké objekty - čím dále bude snímaný objekt od fólie, tím více rozostřený snímek vznikne.

Zdroje: 

Diskuse ke článku OSA má snímací fólii, která využívá principů fluorescence a CT skeneru

Úterý, 26 Únor 2013 - 10:03 | randomofamber | Pravda, taky mám na tuto zkratku vypěstovanou...
Úterý, 26 Únor 2013 - 09:26 | Kecal | Ufff, to mi po ránu nedělejte... jsem četl OSA a...
Úterý, 26 Únor 2013 - 08:50 | TyNyT | No jo, Startrekovské komunikační konzole se blíží...

Zobrazit diskusi