Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Otevíráme měsíc bezpečnosti. Probrali jsme největší trhliny se specialisty

Computer User Depressed
Do jaké míry znáte největší nebezpečí a úskalí internetové bezpečnosti? Připravili jsme pro vás seriál s experty, pro které je boj s nebezpečím na síti denní chleba. Podíváme se blíže na hrozby, které nám neustále dýchají na záda.

Březen se ponese v rámci našeho magazínu v duchu internetové bezpečnosti. Blíže si představíme největší hrozby, od zdánlivě neškodných e-mailů po sofistikovaný ransomware. S jejich názvy se sice setkáváme denně, ale pouze z uživatelské strany. Jak vypadá takový konflikt ze strany bezpečnostních specialistů, kteří proti těmto škůdcům aktivně zasahují? 

Vytrhli jsme experty z jejich pracovní rutiny, aby nám na pár okamžiků věnovali své poznatky ve formě rozhovorů, blogů, tematických článků a zajímavých zkušeností, kterých se jim dostalo během práce v Avastu.

Ačkoliv jsme si vymezili okruh témat, která jsme označili jako nejvíce přínosná pro vás, čtenáře, máte možnost se do nich zapojit i vlastními silami. Dotazy v diskusi pod článkem zahrneme do připravovaných rozhovorů i blogů oslovených specialistů – ptejte se tedy na cokoliv, co vás zajímá.

Komentáře budou otevřeny také pro všechny nadcházející okruhy. Dotazy předáme osloveným expertům, kteří projevili velký zájem se do diskusí pod články osobně zapojit, aby osvětlili i obvykle nezmiňované informace. Těšit se můžete na sérii článku zabývající se následujícími tématy:

E-mail? To je černá datová díra!

Víte, že s jeho pomocí vám může kdokoliv zničit život do deseti minut? Přesně to jsme zkusili s jedním ze specialistů Avastu. Obětovali jsme jim jednoho svého kolegu – do jaké kaše jsme ho dostali?

Přestože se e-mailové schránky považují za celkem neškodnou formu komunikace, je třeba si uvědomit, co všechno s nimi máme spojeného. Kam si necháváme zaslat údaje o většině uživatelských účtů na celém internetu?

Věděli jste například, jak fungují černé trhy s osobními údaji? V pozadí veškerého dění jsou vaše schránky prodejnou komoditou. Jak se na problém koukají bezpečnostní znalci?

Ransomware je vážná psychologická hra kdo s koho.

Stačí chvíle nepozornosti a koukáte na likvidační požadavek s tučnou částkou ve prospěch zmetka. A nebudete-li připraveni, nečekejte smilování. 

Jak se liší v ohrožení jedinci oproti firmám či naopak? Je nějaká efektivní metoda, jak se s problémy vypořádat? Jak ze strany uživatele, tak poskytovatele antivirových softwarů?

Avast Threat Labs

Probrali jsme také více do detailů typy, kterými jsou Locky, Cryptowall, Shade a další. Dále odkud pochází, proč k nim dochází a jak s nimi kybernetičtí teroristé pracují. Náš rozhovor naleznete k přečtení na odkazu níže: 

Phishing, přehlédni písmenko a rozluč se

Pamatujete na náš neškodný projekt z roku 2012, kdy jsme nachytali české studenty a zneužili jejich naivity? Nestačili jsme se v redakci divit, jak jsou Češi nepřipravení!

Phishing je jeden z nejběžnějších a nejtroufalejších způsobů, jak zneužít neznalosti uživatele. Nevěřte všemu, na co klikáte. Žádný iPhone jste nevyhráli a nikdo vám nehrozí banem, pokud se okamžitě nepřihlásíte. Většinou – jak poznat, kdy se jedná o podvrh?

Phishing Card

Kde se lidé mohou dostat k vašim údajům, ke kreditním kartám, bankovním účtům a k osobním informacím? Na co si dávat pozor, jaké jsou největší fígle a které případy phishingu se zapsali do historie?

Mobilní bezpečnosti musíte jít naproti

Zítra se můžete probudit s nulou na účtu. Čím více důvěřujeme svým mobilním telefonům, tím snadněji nás mohou stáhnout na dno.

Jak nás ohrožuje vlastní důvěra v mobilní telefony? Co s nimi máme spjatého, aniž bychom si to uvědomovali? Víte, proč a jak může jeho ztráta být v šikovných rukou likvidační? 

Probereme problémy současných ochran, kterým uživatelé naivně věří, včetně dalších chyb, kterých se nejčastěji dopouštějí. Jak si dávat pozor na aplikace ve svém mobilním telefonu? Proč záleží na tom, kde se připojujeme na internet? Jak ochránit svůj bankovní účet? 

Na jednotlivé články se těšte každý týden. Ptejte se v diskusi, dotazy předáme osloveným specialistům.

Tagy: 

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Otevíráme měsíc bezpečnosti. Probrali jsme největší trhliny se specialisty

Pondělí, 13 Březen 2017 - 12:44 | jsem Zpet | "No toto samozrejme neni mozne ani pro ten...
Pondělí, 13 Březen 2017 - 10:36 | Itchy | >>Ale o takové ochraně integrity jsem se...
Sobota, 11 Březen 2017 - 19:17 | jsem Zpet | Ale o takové ochraně integrity jsem se nebavil....
Sobota, 11 Březen 2017 - 13:14 | Itchy | >>No tak teď jsi samozřejmě blbost. Přitom...
Sobota, 11 Březen 2017 - 00:05 | jsem Zpet | @Petr Ježek Služby jako Protonmail a unseen.is...
Pátek, 10 Březen 2017 - 23:57 | jsem Zpet | @Itchy No tak teď jsi samozřejmě blbost. Přitom...
Čtvrtek, 9 Březen 2017 - 13:05 | Itchy | >>A nechrání snad? Presne tak, nechrani....
Středa, 8 Březen 2017 - 16:03 | Petr Ježek | V této souvislosti mi přijde takto plytký článek...
Pondělí, 6 Březen 2017 - 18:14 | HKMaly | Zakladni problem tvorby hesel jsou tyto tri...
Pondělí, 6 Březen 2017 - 16:20 | Noxik | Tak ja si ho treba jako amater koupil proto, ze...

Zobrazit diskusi