Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Panasonic DMR-EH50 (stolní DVD R/RW/RAM rekordér s HDD)

Panasonic DMR-EH50
Podařilo se nám pro vás získat k recenzi předvýrobní vzorek zbrusu nového DVD rekordéru s harddiskem - Panasonic DMR-EH50. Do prodeje přijde během dubna tohoto roku. Oproti předchozím modelům je změn opravdu mnoho, od zcela nového vzhledu přístroje, přes šíři podporovaných formátů, inovovaný dálkový ovladač až po přepracované menu přístroje. EH50ka by měla podle své výbavy nahrazovat dosavadní základní harddiskový model, DMR-E85H. Stejně jako předchozí model není vybavena firewire/iLink vstupem, ale poskytuje navíc možnost využití SD karet s obrázky ve formátu TIFF a JPEG. DMR-EH50 je první Panasonic, který dokáže zapisovat nejen na RAMky a jednorázová mínuska, ale i na média DVD-RW a DVD+R. Uživateli tohoto rekordéru tedy bude jedno, zda si v obchodě zakoupí DVD-R nebo DVD+R média. Je nutno uvést, že se jedná o test předvýrobního vzorku, který nám byl laskavě zapůjčen lokálním zastoupením společnosti Panasonic. Uvedené parametry a vlastnosti přístroje se tedy mohou ve finální verzi výrobku ještě změnit.

Rekordér je dodáván v recyklovatelném kartonovém obalu, uvnitř je zabalen do ochranného PE pytle a vložen do výlisků polystyrénových bočnic. K přístroji je přiložen dálkový ovladač, který si podrobněji popíšeme dále, anténní kabel, síťový napájecí kabel a klasická dvoumetrová obyčejná trojcinčovka.

K předvýrobnímu vzorku jsem obdržel pouze anglický návod, úroveň manuálů Panasonic však bývá velmi dobrá a české verze většinou neobsahují problematické překlady. Nechme se tedy překvapit, jak to bude u verze modelu určené k prodeji. České návody k aktuálním přístrojům ve formátu Acrobat Reader lze na internetu sehnat přímo na stránkách www.panasonic.cz, návody ke starším přístrojům Panasonic ochotně zasílá, také ve formátu pdf, na emailovou adresu.

Přední panel

Černý přední panel přístroje, zasazený do šikmého čela stříbrné skříně, to je velmi odvážný designérský kousek. Uprostřed panelu je zasazeno stříbrné víčko, pod nímž je ukryta čtečka SD karet.

Ve střední světlé části panelu je další víčko, tentokrát kryjící přední vstupní konektory. Při vysouvání traye se celá levá část černého panelu odklápí. Na předním panelu se dále nacházejí základní ovládací tlačítka, u rozšířených funkcí se však bez dálkového ovladače neobejdeme.

Panasonic DMR-EH50 - přední panel

Přední analogový kompozitní a S-video vstup je určen především pro signál z kamery a je doplněn vstupem pro stereofonní analogový zvuk. Na iLink/Firewire se bohužel nedostalo, ale EH50ka je zasazena zhruba doprostřed modelové řady, vyšší model bude jistě digitálním vstupem opatřen.

Panasonic DMR-EH50 - přední panel (Při vysunuté plotně se otvírá

Displej

Displej je velmi dobře čitelný, kontrastní za různého osvětlení a vybavený neobvykle velkými číslicemi, myslím, že ještě většími než u předchozích modelů. Přibyla identifikace vloženého média o ikonky „RW“ a „+R“.

Panasonic DMR-EH50 - přední panel - displej

Zadní panel

Na zadním panelu se nachází dva konektory SCART podporující kompozitní, S-video i RGB signály, dvě trojice vstupních a výstupních cinchů, doplněných S-video konektory a další tři cinche s komponentním YPbPr videosignálem v prokládaném i progresivním rozkladu. Digitální výstup zvuku v normách PCM, MPEG2Audio, Dolby Digital a DTS pro připojení A/V procesoru, zesilovače nebo receiveru, jak je již u Panasonicu zvykem, je pouze optický, koaxiální SPDIF na přístroji nenajdeme.

Panasonic DMR-EH50 - zadní panel

Panasonic DMR-EH50 - zadní panel konektory

Dálkový ovladač

Dálkový ovladač prošel od předchozích modelů další výraznou změnou, dalo by se říci, že ještě podstatnější, než např. mezi ovladači modelů DMR-HS2 a DMR-E95H. Finální verze ovladače se však bude od testovaného pilotu ještě drobně lišit. Přibudou mu čtyři tlačítka ve spodní části, ve skupině méně významných funkcí. Shodný ovladač je přikládán k již prodávané německé variantě, označené DMR-EH52

Panasonic DMR-EH50 - dálkový ovladač

Pyšní se nyní otočným prvkem, který sice není plnokrevným jog/shuttlem s krokováním po snímcích, ale podstatně usnadňuje orientaci v zaznamenaném materiálu. Řešení, které Panasonic nazývá SmartWheel, navíc slouží k výběru položek v menu. Otáčením chytrého kolečka se přesouváte z položky na položku velmi rychle, přitom ale dostatečně přesně. Pokud vám na ovladači schází klasické směrové šipky, pak vězte, že otočný prstenec má pod sebou kromě kruhového snímání ještě další čtyři mikrospínače, takže ho lze mačkat v levé, pravé, horní a dolní části a pracuje tedy stejně jako křížový ovladač.

V horní části se kromě sekce pro ovládání televizorů různých značek nalézají tři tlačítka volby zdroje signálu (HDD, DVD, SD), kalendářík pro přímou volbu čísel a volba vstupu. Uprostřed jsou vyztužené modré klávesy Play, Stop, Pause, vyhledávání a přeskočení stopy nebo záznamu a také již výše zmíněný otočný ovladač. Po jeho obvodu jsou klávesy direct navigátoru, funkčního menu, funkce time-slip a volič módu zobrazení displeje. Ve spodní části jsou funkce spojené s editací, záznamem a přepínáním zvuku. Na přímou volbu titulků se bohužel opět nedostalo.

Specifikace

Obecné Pevný disk Samsung SV0802N, kapacita 80GB
DVD mechanika 8× DVD±R, 4× DVD-RW 5× DVD-RAM (asi Panasonic/Matshita SW-9573, resp. LF-M721)

64× přepis na DVD±R, (8× zápis × 8h realtime EP)
Podporované formáty Čtení:
CD: Audio CD, VCD, SVCD, MP3, JPEG
SD: JPEG, TIFF
DVD: DVD-VR (DVD-RAM), DVD-Video (-R/-RW/+R), DVD-Audio
Zápis:
video: MPEG2 Video enkodér, SuperVBR, 50/60Hz TV normy
audio: DVD-RAM: MPEG2Audio 2.0; DVD-R: LPCM 2.0 (XP), DD2.0 (XP,SP,LP,EP,FR)
Podporovaná média Čtení: CD, CD-R/RW, DVD-RAM (v cartridgi i bez), DVD-R/RW, DVD+R/RW, SD, i média 8 cm
Zápis: Interní HDD 80GB, DVD-RAM (5×), DVD-R/+R (8×), DVD-RW (4×)
Záznamové časy DVD Režim XP: 1 hodina
Režim SP: 2 hodiny
Režim LP: 4 hodiny (rozlišení více jak 500 řádků)
Režim EP: 6/8 hodin
Režim FR: 1-6/8 hodin
TV tuner VHF/UHF/CATV-PAL/SECAM B/G + D/K
Video PAL 625 řádků, 50Hz / NTSC 525 řádků, 60Hz
Záznamový systém video MPEG2 Video enkodér, SuperVBR, 50/60Hz TV normy
Záznamový systém audio DVD-RAM: MPEG2Audio 2.0
DVD-R: LPCM 2.0 (XP), DD2.0 (XP,SP,LP,EP,FR)
Vstupy/Výstupy zadní:

2× SCART (i RGB)

1× komp. videovstup + 1× stereo audiovstup na konektorech RCA

1× komp. videovýstup + 1× stereo audiovýstup na RCA

1× S-Video vstup +1× S-Video výstup

1× komponentní YPbPr pro prokládaný i progresivní režim

1× optický audio PCM/DTS/MPEG2-Audio/DD výstup
přední:

1× komp. videovstup + 1× stereo audiovstup na konektorech RCA

1× S-Video vstup
Fyzikální vlastnosti Rozměry 430×63×351 mm (šířka × výška × hloubka)
Hmotnost 4,4 kg
Elektrické Napájení AC 220 - 240V, 50Hz
Příkon 31W (resp. 3W v pohotovostním režimu)
Záruka 2 roky
Cena 17 995,- Kč (předběžně, nepotvrzeno, vč. DPH)

Podle štítku na zadní straně je rekordér vyroben na Slovensku.

Diskuse ke článku Panasonic DMR-EH50 (stolní DVD R/RW/RAM rekordér s HDD)

Čtvrtek, 14 Březen 2013 - 17:42 | Jaroslav Peter | Dobrý den - neumím najít "okénko" pro...
Čtvrtek, 2 Březen 2006 - 15:15 | Teoo | Mám problémy se záznamem z tv na hdd vypadává...
Čtvrtek, 5 Leden 2006 - 13:53 | Anonym | Problém kopírování dvd-v vytvořených na tomto...
Pátek, 30 Prosinec 2005 - 08:01 | Anonym | Ahoj, pod stromeček jsem si nadělil dvd recordér...
Pondělí, 19 Prosinec 2005 - 20:55 | Aleš Černý | Ahoj, nevíte jestli je možné nějakým firmarem...
Sobota, 19 Listopad 2005 - 18:25 | Anonym | Ahoj vsem  
Neděle, 23 Říjen 2005 - 22:10 | Anonym | Mám doma starší typ Panasonic E85H, vše...
Pátek, 21 Říjen 2005 - 22:22 | Anonym | Da se pro DMR EH50 sehnat nove firmware?
Úterý, 12 Červenec 2005 - 09:40 | Anonym | Vsimli ste si velkost zaznamu v FR...
Pátek, 8 Červenec 2005 - 14:49 | Jiri Vala | Funguje Diga Engine (500 lines) i v FR mode pro...

Zobrazit diskusi