Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Záznam, editace a export

Panasonic DMR-EH50
Podařilo se nám pro vás získat k recenzi předvýrobní vzorek zbrusu nového DVD rekordéru s harddiskem - Panasonic DMR-EH50. Do prodeje přijde během dubna tohoto roku. Oproti předchozím modelům je změn opravdu mnoho, od zcela nového vzhledu přístroje, přes šíři podporovaných formátů, inovovaný dálkový ovladač až po přepracované menu přístroje. EH50ka by měla podle své výbavy nahrazovat dosavadní základní harddiskový model, DMR-E85H. Stejně jako předchozí model není vybavena firewire/iLink vstupem, ale poskytuje navíc možnost využití SD karet s obrázky ve formátu TIFF a JPEG. DMR-EH50 je první Panasonic, který dokáže zapisovat nejen na RAMky a jednorázová mínuska, ale i na média DVD-RW a DVD+R. Uživateli tohoto rekordéru tedy bude jedno, zda si v obchodě zakoupí DVD-R nebo DVD+R média. Je nutno uvést, že se jedná o test předvýrobního vzorku, který nám byl laskavě zapůjčen lokálním zastoupením společnosti Panasonic. Uvedené parametry a vlastnosti přístroje se tedy mohou ve finální verzi výrobku ještě změnit.

Na pevném disku i na DVD máme na výběr ze čtyř základních datových toků, v délce záznamu od jedné do šesti, resp. osmi hodin (podle nastavené délky záznamu v režimu EP), a jednoho variabilního, při kterém dokáže rekordér optimálně využít zbývajícího místa na médiu. V režimu XP (1 hodina na DVD) lze vybrat formát zvukového doprovodu, a to v lineárním PCM, nebo v kompresovaném dvoukanálovém Dolby Digital.

Do menu pro editaci titulů se vstoupí nejprve tlačítkem Direct Navigator a poté se tlačítkem submenu vyvolá seznam editačních funkcí.

Panasonic DMR-EH50 - seznam titulů s náhledy, editační funkce su

Na DVD-R/RW/+R média zapisuje rekordér pouze ve formátu DVD-Video, což ale vůbec nevadí, protože nahrávku lze předem zeditovat na harddisku a až poté překopírovat na DVD.

Panasonic DMR-EH50 - vytvoření seznamu ke kopírování

Panasonic DMR-EH50 - vysokorychlostní přepis z HDD na DVD

Přepis na DVD může proběhnout i bezeztrátově, vysokorychlostním přepisem. Video Recording formát by tedy byl spíše nadbytečnou funkcí. DVD-RAM média poskytují při editaci stejný komfort jako harddisk, a to včetně již zmíněného TimeSlipu.

Disk je nutné před použitím ve standardním DVD přehrávači zafinalizovat, DVD rekordér při tomto procesu vytvoří na disku menu s výběrem jednotlivým titulů a disk uzavře. U menu je na výběr z několika typů vzhledu.

Panasonic DMR-EH50 - grafické možnosti výsledného menu

Panasonic DMR-EH50 - hotové menu na uzavřeném disku

Rekordér sám dovolí záznamy na harddisku a DVD-RAM médiu rozdělit na více částí, odstranit sekvenci (např. reklamu, nebo přesahy nahrávky) na začátku, na konci i kdekoliv uprostřed záznamu.

Panasonic DMR-EH50 - vymazání části z bodu Start do bodu End

Panasonic DMR-EH50 - Spojení rozděleného titulu již není možné.

Pojmenování záznamů, nebo celého disku je řešeno velmi efektivně. Pro urychlení volby znaků lze využít kalendářík na dálkovém ovladači, nebo také již v minulosti zadané řetězce, které lze podle potřeby modifikovat (funkce „List Names“).

Panasonic DMR-EH50 - nový vzhled zadání jména titulu

Panasonic DMR-EH50 - výběr z již použitých řetězců pro názvy záz

Pokud si chce uživatel záznam na DVD pouze vyzkoušet, nebo mu z nějakých důvodů nevyhoví export do počítače na formátu DVD-RAM v režimu video-recording, zvolí disky DVD-RW. K importu DVD-RAM VR záznamu do počítače lze s výhodou využít programu DVD Movie Album, dodávaného k retailovým DVD-RAM mechanikám Panasonic, nebo jakéhokoliv jiného programu pro VR import, schopného se vypořádat s DVD-RAM médii. DVD MovieAlbum však dovoluje přejmenovat jednotlivé záznamy, dělit je na menší části a narozdíl od stolního rekordéru je i spojovat.

Panasonic DMR-EH50 - Export z DVD-RAM do PC v DVD MovieAlbum

V případě, že uživatel rekordéru potřebuje vytvořit disk bez menu, případně nevlastní DVD-RAM mechaniku a potřebuje co nejjednodušším způsobem postříhat záznam na PC, lze použít již zmíněný, dobře známý program DVD Shrink, primárně určený pro vytváření záložních kopií vlastních DVD.

Panasonic DMR-EH50 - střih v DVD Shrink

Požadovaný záznam se zkopíruje na disk DVD-RW, ten se zafinalizuje na rekordéru a pak načte na počítači v programu DVD Shrink. Funkce „re-author“ v DVD-Shrinku odstraní nechtěné menu disku a dovolí funkcí „Crop“ odstranění začátku a konce zvolených titulů. Pokud je třeba odstranit reklamy nebo jiné části uprostřed záznamu, provede se ořez k poslednímu snímku před reklamou, do kompilace se pak přidá stejný titul znovu a odstraní se jeho začátek včetně reklamy. V políčku seznamu titulů v nové navigaci se pak titul objeví s novým indexem - např. na uvedeném obrázku „Title 1(2)“.

Na DVD se pak výsledná struktura projeví jako více titulů, což ale díky odstranění menu příliš nevadí. Takovýto střih je bez rekomprese v DVD Shrinku možný s přesností na 12 snímků. Podobnou editaci lze samozřejmě provádět i jinými nástroji a daleko lépe, tento způsob je však nejjednodušší, zvládnutelný i uživateli bez znalosti střihových programů, nerekompresuje audio a video stream a využívá pouze freewarové programy.

Záznam na DVD-RAM a harddisk započne velmi rychle, do jedné sekundy, ať
už na základě časového spínače, povelu VPS, nebo ručního spuštění.

Diskuse ke článku Panasonic DMR-EH50 (stolní DVD R/RW/RAM rekordér s HDD)

Čtvrtek, 14 Březen 2013 - 17:42 | Jaroslav Peter | Dobrý den - neumím najít "okénko" pro...
Čtvrtek, 2 Březen 2006 - 15:15 | Teoo | Mám problémy se záznamem z tv na hdd vypadává...
Čtvrtek, 5 Leden 2006 - 13:53 | Anonym | Problém kopírování dvd-v vytvořených na tomto...
Pátek, 30 Prosinec 2005 - 08:01 | Anonym | Ahoj, pod stromeček jsem si nadělil dvd recordér...
Pondělí, 19 Prosinec 2005 - 20:55 | Aleš Černý | Ahoj, nevíte jestli je možné nějakým firmarem...
Sobota, 19 Listopad 2005 - 18:25 | Anonym | Ahoj vsem  
Neděle, 23 Říjen 2005 - 22:10 | Anonym | Mám doma starší typ Panasonic E85H, vše...
Pátek, 21 Říjen 2005 - 22:22 | Anonym | Da se pro DMR EH50 sehnat nove firmware?
Úterý, 12 Červenec 2005 - 09:40 | Anonym | Vsimli ste si velkost zaznamu v FR...
Pátek, 8 Červenec 2005 - 14:49 | Jiri Vala | Funguje Diga Engine (500 lines) i v FR mode pro...

Zobrazit diskusi