Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Panasonic nabídne snímání kompletní hloubky scény. Proč to foťáky neumí už léta?

taky si hraju s makrem a sériové snímání s automatickým přeostřením by fakt bodlo. Speciálně ve volné přírodě kdy hmyzák nepočká.
Jen to naráží na jeden problémek, dokážu si to představit u dotykového displeje - což ale vyšší řady DSLR nemají.
Zadávat přeostření třeba stylem +5mm/5 kroků ... mnom nejsem si jistý jestli obejktiv umí takhle přesný data poskytnout.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Objektiv sám o sobě myslím vůbec neumí poskytnout data o vzdálenosti, protože s nimi nepracuje. Prakticky každé tělo podporující kontrastní ostření ale umožňuje nějakým způsobem zobrazit, na jakou vzdálenost je objektiv zaostřen - ať už na úsečce, kde začátek znamená nejbližší bod na který je možné zaostřit a konec nekonečno, nebo číslem ap. Což znamená, že tělo umí polohu objektivu přepočítat na vzdálenost na níž je zaostřeno. Tzn. v okamžiku, kdy si zvolím dva body a objektiv je proostří, musí být tělo schopno spočítat, v jaké jsou vzdálenosti, dále v jaké jsou vzájemné vzdálenosti a kolik expozic je při aktuálně nastaveném clonovém čísle třeba pořídit, aby byl pokrytý celý rozsah mezi oběma body - a následně tyto expozice pořídit. Teoreticky tam není žádná neznámá, kterou by nešlo dopočítat jednoduchou matematikou.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ono většinou se makro nedělá tak, že by se přeostřovalo objektivem. Takže pak ani není podstatné jak daleko je objektiv zaostřený. Prostě se hejbe celým fotoaparátem i s objektivem. Ještě lepší je asi hejbat jen tělem, ale pak to je nejlepší sestaveny na způsob kardanové kamery.

Osobně se na něco takovyho chystám. S tím, že ovládací SW bude mít víc možností jak scénu "projet". A protože bych to chtěl využít i v živé přírodě (i když to bude asi nemalá zásoba "železa" na nošení - pomalu i s elektrocentrálou), tak by to bylo i o tom, že např. vím jak je hmyzák plus mínus velký (nebo jak velkou jeho část chci proostřit), tak si řeknu od spuštění projeď dejme tomu 5mm. Hrubost posuvu by pak byla podle použité clony a zvětšení (uvažuju pro začátek použití MP-E 65mm), od čeho se odvíjí hloubka ostrosti a s tím i výsledný počet snímků. Pak bych se přibližně nastavil na začátek hmyzáka (nebo kousek před, aby mi ten začátek neutekl) a spustil sekvenci....

Jinak viz.:http://www.dpreview.com/forums/thread/3867396 (moc daleko s tím ale ještě nejsem)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Už na staričkém Canon EOS-5 a také na EOS-3 je funkce tuším DEP, která funguje přesně jak je popsáno - na scéně se vyberou dva referenční body a při expozici jsou parametry expozice spočítány tak, aby ostrost byla mezi temito body. Pravda, nejsesm si zcela jist, zda se tato funkce dochovala do DSLR světa.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

DEP nefunguje tak jak je popsano, ale tak ze nastavi hloubku ostrosti tak, aby ostre bylo vse mezi zvolenymi ostricimi body - pri jedine expozici. Coz je u makroobjektivu s hloubkou ostrosti v milimetrech na nic, protoze by se muselo zaclonit aspon na F/1000.

Tak jak je to popsano by mel fotoaparat automaticky poridit takove mnozstvi snimku, aby bylo mozno slozit ostry obraz, tudiz musi podle zacloneni preostrovat tak, aby se hloubky ostrosti pri ruznych vzdalenostech zaostreni prolinaly.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

DEP funguje, jak je popsáno, ale je limitovaná například použitým objektivem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, DEP funguje tak jak si popsal. Ne, nefunguje tak jak to dělá ten Panasonic.
DEP není limitovaný použitým objektivem, protože každý objektiv umí zaclonit nad difrakční limit. A v tom je taky zásadní rozdíl mezi DEP a tím mnohosnímkovým focením co dělá ten Panasonic.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Magic Lantern & focus stacking?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jmenuje se to Focus Bracketing a můj Canon S90 to umí. Udělá to tři fotky na jeden stisk spouště. První je v nastaveném zaostření, druhá o kousek vedle a třetí o stejný kousek na druhou stranu. Zrovna jsem si to vyzkoušel... výsledek: https://drive.google.com/file/d/0B8h8nMsECw8sYk52UjZrNmhSeE0/view

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Focus bracketing také není to, co popisuji (byť jde o něco podobného). Při makru je pro zachycení celého objektu třeba až 10 nebo i 20 snímků a to ve správných rozestupech.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro nikon (mam pocit, ze funguje i s nejakyma canonama) existuje SW (dokonce open source a dokonce psany ve WPF, takze uz je mozna i ve storu), ale ted nevim nazev (ale nekdo mi to tu kdysi radil), kde jsou vsechny tyhle ficury implementovany. Vsechny ty bracketingy, dokonce se to umi spojit i s tema posuvnyma plosinama pro timelapsy ...... no proste ma to i skriptovani, takze to umi kompletne na lowlevel urovni ovladat fotak. Muj D5200 jsem spojoval pres kabel ale mam pocit, ze fotaky s wifi modulem to umi pripojit i na dalku (ale wifi pro D5200 stala asi 7k, takze.....:). Kazdopadne to musi byt pripojene k PC nebo venku k tabletu (myslim real tablet), coz uz dneska taky neni velke omezeni na to, kolik to umi, navic kdo chce delat nejake timelapsy, tak tabletPC bude asi ta nejmensi vec:) Ale samoze otevreny firmware nebo aspon nejake verejne API s moznosti instalace "pluginu", ktere by tohle umely nasnimat pres menu fotaku, by jiste bylo daleko lepsi reseni:) Proto me treba i jako zatvrzeleho antilagroidistu zaujal ten fotak s androidem .... ktery ale udajne stejne nemel takovy pristup k fotaku a bylo to jen pro frikuliny na facefuck, navic od samsungu, ktery poradne fotaky nedela .....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Oproti Lytru to bude pouze velice chabý odvar, neboť například nepůjde měnit perspektiva, dělat z toho stereoskopické fotky a tak podobně...
Ovšem, co Lytra týče, je to všechno pořád tak nějak k ničemu, neboť nelze snímky pořízené těmito fotoaparáty vložit na vlastní web tak, aby byly na daném serveru fyzicky umístěny. Lze je vkládat pouze do galerie Lytra a na vlastním webu pak zobrazovat z ní, takže je člověk pořád závislý na službách třetích stran. To je důvod, proč Lytro nepoužívám a leží mi v polici.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Použitelnost výsledku z Lytra je tedy jen o standardizaci nějakého formátu který to umí zachytit a protlačení jeho podpory, pokud tomu dobře rozumím?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, žádný jiný problém s výstupem z těchto fotoaparátů není a v případě Lytra ILLUM je bezkonkurenční, nejen co se množství zachycených informací týče.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Na skládané makro to asi moc fungovat nebude, jednak se při makru většinou ostří posunem celého fotoaparátu a ne objektivem a také se často fotí různými objektivy, které nemají AF.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.