Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Paul Otellini bilancuje: to že iPhony nemají Intel CPU byl můj největší omyl

Aha, Intel se s Applem dohadoval na použití procesoru XScale (ARM od Intelu), nedohodli se ohledně ceny a tak Intel celou divizi v červnu 2006 prodal Marvellu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dává to smysl...a třeba si to jednou Intel koupí zpět :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A to i s Applem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako stane se, nikdo neni vsevedouci, aleje to trochu usmevny vzhledem k tomu, ze Intel nema mobilni procesor do dneska, ten Atom zatim nic moc, pravdepodobne na tom bude o hodne lepe druha verze, ktera by mela byt v telefonu od ZTE dostupna nekdy na podzim. Jenze ZTE je podradny vyrobce, s tim Intel diru do sveta neudela a Lenovo se ani v EU neprodava. Vubec ani nezminuju snahu Intelu napasovat to cele na Androida, ktery neni poradne kompatibilni ani s procesory od ARM natoz s x86. Takze jedna vec je, ze Intel proste zaspal, to se stane, neni to zadna veda, ale Intel neni schopen se s nastalou situaci do dneska vyrovnat a to uz je docela tragedie. Za prve ten dvoujadrovy Atom co vyleze na podzim uz tu mel byt loni nebo alespon na zacatku tohoto roku a za druhe Intel mel vrhnout sily do vyvoje softwaru a podilet se na vyvoji FirefoxOS nebo Tizenu (na nem se trosicku snad podili, ale nic co by stalo za rec). V nejblizsi dobe tu teda mel byt Inteluv telefon napriklad s Tizenem, ktery by vyrobil Samsung (Samsung se v Tizenu hodne angazuje, takze by se urcite s Intelem rad domluvil, pokud by Intel netrval napriklad na premrstenych cenach). Teda bud jsou v Intelu uplne co se tyka mobilniho procesoru neschopny a tenhle segment trhu proste jde uplne mimo nich a oni se do nej natlacit proste nedokazou nebo se historie opakuje a chteji moc penez a ARM je proste uhloda lepsi cenou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S tím podílem Intelu na vývoji software, to snad radši ani ne ...
Poslední podíl Intelu na softu bylo zničení Maemo/MeeGo, což byl skvělý linux pro mobily, plus jako side-efect zničení Nokie. To je myslím dost úspěchů.
Nevím jestli to dělají schválně, z blbosti, nebo je za to někdo platí, ale efekt to má destruktivní. Že by v případě Nokie dostali nasypáno od Microsoftu ? Skoro bych tomu věřil.
Doufám, že neodkouří i ten Tizen. Ale žluťáci nejsou snad tak pitomí jako v Nokii (a Ellopa by hnali sviňským krokem).
:-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

...Androida, ktery neni poradne kompatibilni ani s procesory od ARM natoz s x86...

co je tohle zase za blabol!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

IMHO tady intel ztratil podstatně více, než pouze těch 90 mld. Android následoval cestu iOS, takže i on by nejspíš skončil primárně pod x86.
Ale reálně si nemyslím, že by intel byl schopen v roce 2007 dodat x86 CPU do mobilu i kdyby do toho nalili další peníze. Skončilo by to dost možná odkladem, což by klidně mohlo znamenat neúspěch celého iphonu (a v důsledku neexistenci androidu a hegemonii windows mobile).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jen 9 miliard, ne 90 ......

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ty miliardy vam tam nejak litaj, me vychazi 9 miliard a to v pripade ze by vyvoj a vyroba tech cipu nic nestala, realne se bavime tak o zisku 5 miliard :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Haha, to bylo legrační čtení.
My co si pamatujeme skutečnost, jak byla opravdu, víme že:
- smartphones nezačaly s géniem Jobsem, ale mnohem dříve, už v roce 2001 jsem měl výborný smartphone od Palmu - Treo 650. Byl v něm samozřejmě ARM, nic jiného tak malého a rychlého neexistovalo a není dosud. V té době Jobs tvrdil, že to nemá budoucnost, dost podobně, jako kdysi před ním Bill Gates prohlašoval, že internet je mrtvý a IP je zastaralé, aby se o pár let později pasoval na "vynálezce" internetu.
- všechny mobilní strojky, PDAs, ... byly s ARM dávno před Jobsem a iPhonem. Kdyby nebylo iPhone, bylo by něco jiného - třeba zaříznutý Palm. Dodnes je WebOS jeden z nejlepších systému pro mobil, co kdy vznikl (o návrhu mobilních věcí je moc pěkná kniha "Zen of Palm"). Kam se na to hrabe iOS i Android.
- Intel je nehybná příšera pořád, brzdí vývoj a nebýt kopanců do kotníků od AMD, ještě bychom používali i586 nebo něco podobného. Neumí třeba dělat neořezané procesory, na rozdíl od AMD nepodporuje ECC, virtualizaci atd. v malých procíkách - proč ? Aby prodal předražené Xeony
- Intel zařízl Xscale, což byla jeden čas vedoucí implementace ARM.
- ani s Atomem se moc nevytáhli, kde je ekvivalent AMD Temash nebo Jaguáru ?

Prostě samé marketingové pohádky a desinformace.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Kdyby nebylo iPhone, bylo by něco jiného "
A nebo taky nebylo. Jak sám píšeš, tak smartphony tu byly roky před tím a nijak zvlášť se nerozšiřovaly (taky jsem měl dataphone II). Ať se ti iphone líbí nebo ne, byl to on, který smartphony prosadil. Bez něj by WebOS ani Android nebyly. Ostatně to byl jeden z důvodu odprodeje xscale - dlouho smartphony vypadaly jako malý trh pro geeky.
" kde je ekvivalent AMD Temash nebo Jaguáru ?"
Cca 10W+ bude hasswell, pod 5W bude silvermont. Pokud hledáš něco, co by 100% krylo, tak nenajdeš. To by ses ale potom mohl taky ptát "kde je ekvivalent haswellu/silvermontu" a taky bys nenašel - intel to má prostě pokryté jinak.
U zbytku se víceméně rozčiluješ, že se intel chová tržně a že to není dobročinná organizace. Stejně se chovají i v AMD, pouze nemají tak dobré zboží, takže to správně tržně kompenzují cenou (jen si vzpomeň kolik stál FX-51 CPU, když bylo AMD na koni).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S těmi smartphones nemáte pravdu. Když začal umírat Palm, nastoupilo Blackberry a byla doba (několik let) kdy třeba v USA manažeři nic jiného nenosili. Spíš než co jiného zapůsobila synergie několika věcí - konečně rychlejší datové bezdrátové sítě, výkon ARM procesorů s nízkým odběrem, foťáky v mobilech, lepší displeje, lepší baterky, nasycenost trhu "hloupými" mobily, rozšíření internetu mezi "normální" lidi, Facebook, ...
Samozřejmě, Apple udělali hodně svým marketingem, designem, líbivostí a geniální uzamčeností systému, což byla hlavní věc, kterou smartphone zpřístupnili mimo IT komunitu (do té doby měl každý manager svůj Palm nebo Blackberry každou chvíli u "svého ajťáka" - sám jsem Treo instaloval asi 200x, než jsem vyzkoušel programy, co se "měly navzájem rády").
Nicméně kdyby Apple nebyl, smartphones by se rozšířily tak jako tak. To je jako s PC, kdyby nebylo IBM PC, vzniklo by něco jiného - jiný osobní počítač. Možná s lepšími sběrnicemi a Un*x like OS, ke kterému se to po 20-ti letech obratem vrátilo.

Je fajn, že Intel není dobročinná organizace, ale platí jedna věc - cena dělá trh. Kdyby zlevnili, prodali by více, vydělali více. Tím se jim povedlo ztratit mobilní trh. Chovají se podobně, jako před 20-ti lety výrobci RISC procesorů - ultra předražených, zatímco Intely byly za hubičku (relativně). Za pár let začnou žluťáci chrlit serverové ARM64bit procíky s mnoha jádry, Xeony budou zatlačeny do "tier 0, 1" serverů a situace se bude opakovat v blěděmodrém. Pokud tedy Intel nezareaguje.
Už jednou měli namále, na 64bitové Itanium (Titanium podle Titanicu) málem dojeli a stáhli s sebou dolů všechny HP servery, do té doby silně prosperující - HP zahodilo PA-RISC a naběhlo si na vidle Titania, dokonalá katastrofa.

Ohledně AMD, ano, ty Athlony FX, to byla předražená věc, také se jim to nevyplatilo. Ale to je maličká firmička, proti Intelu a i když náhodou měli super výrobek, nikdy toho nedokázali vyrobit dost. Jsou omezení výrobní základnou a kapitálem.

Ale pobavilo mě, jak Intelové pláčou, že v telefonech není x86, to je celé.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S těmi smartphony se neshodneme - i blackberry byl niche produkt (tam to místo geeků byli manažeři a to jen v usa). Krom marketingových schopností Applu, důvodem rozšíření iphonu nebyly ani hw vlastnosti, ale rozhraní, které svou jednoduchostí odpovídalo featurephonům (což před AppStore iphone vlastně i byl). To byl IMHO zlom, který pro rozšíření smartphonů byl nezbytný a který tehdy nikdo nechápal. Po hw stránce jsem se tehdy naopak divil, jak relativně málo se lišily smartphony roku 2007 od těch z roku 2002 - skok 2007-2012 je proti tomu propastný.

"Kdyby zlevnili, prodali by více, vydělali více."
To je hodně naivní představa i pro lidi, kteří mají za sebou pouze jediný semestr základů ekonomie (já). Můžeš si být vcelku jistý, že v intelu i amd pracují celá oddělení, která počítají cenu tak, aby z dlouhodobého hlediska co nejvíce vydělali. Ano, semtam se stává, že nějaká věc úplně změní trh (iphone) a kdyby to předem věděli, tak by bylo výhodné jít na chvilku třeba i pod výrobní náklady. Takové věci jsou ale "jasné", jen když se na ně díváš zpětně.
Btw - itaniu se když tak říkalo "itanic" a i ten svého času (kolem 2008) v serverech vydělával 2x více než všechny serververové procesory AMD dohromady...

Pokud vím, Athlony FX byly pro AMD krásně výdělečné. Mohli vydělat více, pokud by měli větší výrobní kapacity, ale to je jiná otázka.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Uz v sucasnosti ohlasene ARM uarch su spotrebou akosi "mimo ARM svet" a ak zochcu byt v serveroch pouzitelne aj na ine veci ako "milion web stranok na ktore (skoro)nikto nechodi" (vid. dementny test na anandtechu), tak ich spotreba pojde do oblasti x86 CPU - otazne vsak je, ci aj ich vykon tomu bude odpovedat.

AD "osekane intely bez ECC v desktope" - vsimol som si, ze posledne roky sa tym ohana dost ludi na CZ/SK diskusiach (hmm kto bo zdroj? - lebo aj ja som to siril :)) > Pouziva to vsak niekto z tych, co predkladaju tento "ECC argument", alebo aspon vedia obhajit kedy to ma zmysel?

Ja v pracovnom desktope s AMD CPU ECC pamate mam, preto sa pytam, ci to je padny argument alebo ohrata platna, ktoru diskuteri kdesi poculi (citali). Ono totiz na PC, kde ma zmysel prevadzkovat ECC pamate sa vacsinou robi cinnost takej hodnoty, ze cenovy rozdiel medzi Xeonom a desktopovym intel CPU je uplne nepodstatny (ono nakoniec 1P Xeony stoja rovnako ako i7). To iste plati o podpore virtualizacie.
ECC u intelu nie je funkcia vypinana v CPU, pretoze ak "low end" i3 vlozis do serverovej dosky, tak ti unbuffered ECC podporovat bude. To, ze sa u AMD koli minoritnemu podielu v tejto oblasti pouzivaju consumer segment AM3/3+ dosky pre 1P servery akosi automaticky znamena, ze akonahle v CPU support liste desktopovej dosky najdes Opteron 3xxx, tak bez ohladu na to, ci v bios manuali alebo v popise dosky je alebo nie zmienka o ECC nastaveniach, po vlozeni tych pamati sa bios menu zmeni a "odrazu" sa ti tam vycaruju nikde nezdokumentovane nastavenia. T.j. minimalne ista cast AMD desktopovych AM3 dosiek MUSI v biose podporovat ECC. Naopak Intel ma vlastnu liniu cipovych sad pre 1P a teda v desktopovych je to (afaik) dokonca zakazane podporovat.

AD Intel a cena - ak by intel znizil ceny CPU, tak by priamo ohrozil existenciu AMD. Treba pokracovat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To že to Intel prošvihl, je to nejlepší co se mohlo stát. Díky za obchodní model ARM.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.