Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Philips v multimédiích končí, po TV divizi prodal též A/V

Philips Blu-ray 3D
Tlak levných čínských a korejských výrobců je neudržitelný a tak nizozemský Philips po loňském prodeji TV divize nyní prodává i A/V divizi, japonské společnosti Funai. Zaměří své síly úplně jinam...

Definitivně tak po necelých 90 letech končí s tímto typem přístrojů a komponenty jeden z hlavních tahounů vývoje spotřební elektroniky, který stál mimo jiné u standardů audiokazet, CD, DVD i Blu-ray či u vůbec prvního videorekordéru pro maloobchodní trh.

Firma se do budoucna zaměří na osvětlení, produkty pro zdraví/kondici a řídící elektronické systémy. Zkrátka na trhy, kam ještě s takovou razancí nevnikla levná asijská konkurence. Šéf Philipsu mimo jiné zdůvodňuje odchod z trhu DVD/Blu-ray přehrávačů tím, že stejně tu dnes máme online systémy a lidé tyto přístroje již nekupují. No, nějak to „okecat“ musel.

Většina aktivit zamíří ve druhé polovině roku do japonské Funai, TV divizi si Philips podrží do roku 2017 a pak se rozloučí i s ní. Funai zaplatí Philipsu 150 miliónů euro plus každoroční licenční poplatky. Bude moci na produktech i nadále používat logo Philips. O výrobu TV Philips se prozměnu postará hong-kongská TPV Technology, i ta bude moci nadále používat logo Philips.

Na závěr doplňme, že Philips byl jednou z firem, která schytala od Evropské komise pokutu za kartelové dohody z období CRT televizorů. Z období přelomu 80. a 90. let jistě netřeba připomínat našincům spolupráci Philipsu s firmou Tesla, minimálně její CD přehrávače či VHS rekordéry se v domácnostech často zabydlely.

Tesla Avex

V souvislosti s novým zaměřením firmy pak zmiňme například, že Philips předloni koupil části indické společnosti Preethi, zaměřující se na kuchyňská zařízení. V roce 2011 pak Philips vyhrál L-Prize, americkým Ministerstvem energetiky vyhlášenou soutěž na vyvinutí vysokoefektivní náhrady s dlouhou životností za 60W žárovku. Vítězný produkt Philipsu, LED žárovka s tokem lehce přes 900 lumenů a spotřebou jen 10 W se dostala na trh v dubnu 2012.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Philips v multimédiích končí, po TV divizi prodal též A/V

Čtvrtek, 31 Leden 2013 - 18:04 | zoki | v titulku "nizozemský Philips po loňském...
Čtvrtek, 31 Leden 2013 - 13:28 | IT Joker | Tenhle komentář myslím skvěle vystihuje směřování...
Čtvrtek, 31 Leden 2013 - 12:05 | Ondar | Let's make only those things we can do...
Čtvrtek, 31 Leden 2013 - 10:30 | randomofamber | Ááá, že by změna strategie z "Let's...

Zobrazit diskusi