Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Plan 9 vydán pod MIT licencí

Místo, kde se psala historie operačních systémů, nesoucí aktuálně jméno Nokia Bell Labs, se zbavilo jednoho ze svých produktů.

Unixové operační systémy vládnou světu. Z pohodlí windowsového desktopu to tak nemusí vypadat, ale když sečteme svět serverů, desktopu s Linuxem či macOS a svět mobilní, šampion je jasný a nezpochybnitelný. Pro lidi neobeznámené se systémem Plan 9 by proto mohlo být jistým překvapením, že se jedná o vylepšeného nástupce Unixu přímo od jeho původních autorů, který se ovšem náhradou v plném slova smyslu nikdy nestal.

Práce na Plan 9 začaly na počátku 80. let 20. století, kdy se v Bell Labs rozhodli Dave Presotto, Phil Winterbottom ale i Rob Pike, Ken Thompson a Denis Ritchie posunout původní myšlenky Unixu o krok dále. Nově vzniklý systém tak od počátku uměl věci, které v unix-like systémech nejsou běžné ani dnes Plan 9 je například plně distribuovaný, umožňuje tedy běh na více počítačích, které nemusí být ani stejné architektury, pro uživatele se však tváří jako počítač jeden. Zátěž je rozkládána dle potřeby na jednotlivé uzly, úložiště se také může nacházet na geograficky oddělených místech.

Aby nevznikl naprostý chaos, je vše realizováno abstrakcí na úrovni souboru. Zjednodušeně řečeno, v Plan 9 je vše soubor, soubor zařazený na správné místo filesystému. To sice do jisté míry platí i v Unixu (například /dev), tady je to ale bez výjimek - reprezentaci na úrovni souborů má i síť (/net), veškerá komunikace mezi procesy (/proc). Některé koncepty se ukázaly být jako velmi přínosné a do jiných systémů se probojovaly (například právě procfs či protokol 9P), jiné byly asi příliš revoluční a zůstávají do dnešních dnů jen v Plan 9. Věcí, která s koncepty příliš nesouvisí, ale má zde původ a právě ji používáte, je kódování UTF-8, které Ken Thompson vymyslel a poprvé implementoval právě pro Plan 9.

První dvě verze z let 1992 a 1995 byly vydány pod proprietární licencí pro univerzity a nekomerční použití, další dvě verze (2000 a 2002) každá pod jinou, vlastní open-source licencí od Lucentu, tehdejšího vlastníka Bell Labs. Současným vlastníkem Bell Labs je Nokia a ta se rozhodla vyřešit vše poněkud radikálněji.

Všechna práva převedla na nadaci Plan 9 Foundation, založenou v roce 2009 a ta jako první krok vše uvolnila pod standardní MIT licencí. Z tiskového prohlášení Nokie plyne, že je vědoma historického přínosu systému, kterého se právě zbavila, nicméně investice do dalšího vývoje nelze ekonomicky ospravedlnit, proto jej svěřuje komunitě a doufá, že tím zahájí další etapu jeho rozvoje.

Osobně mohu říct, že ze všech systémů, které jsem kdy zkusil, je Plan 9 nejvíce jiný. Vše je tam tak nějak povědomé, nicméně obvykle funguje úplně jinak, než byste očekávali. Bavit se o nějaké tržní penetraci nemá prakticky význam, jako jediný operační systém ho budou používat celosvětově maximálně stovky jedinců - jinak je to zejména systém pro výzkum nových cest a způsobů. To se ovšem značně vylepšeným nástupcům něčeho velmi populárního stává.

Martin "logout" Kukač

Většinu dne trávím tím, že přeměňuju kofein na kód. Když s tím skončím a ještě není čas jít spát, tak zbylý čas nerovnoměrně dělím mezi rodinu, sbírku počítačového harampádí, vysílání na volně přístupných pásmech a geocaching.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Plan 9 vydán pod MIT licencí

Středa, 31 Březen 2021 - 20:52 | BlackRider | Ten film se jmenoval Plan 9 from Outer Space a...
Pátek, 26 Březen 2021 - 08:44 | hor411 | To by mne nenapadlo :-D Ale klidně to prostě mohl...
Pátek, 26 Březen 2021 - 07:03 | kvolaa | Kolikrát mě napadlo, zda za neúspěch Plan 9...

Zobrazit diskusi