Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Plány AMD na poli mobilních procesorů

AMD Turion Ultra logo
Pomalu se blíží doba uvedení nových mobilních procesorů AMD a vlastně celé platformy „Puma“, a tak asi ani nepřekvapí, že se začínají objevovat stále detailnější a věrohodnější zprávy s ní související. Německý server ComputerBase se pak vytasil rovnou se třemi evidentně z prezentací AMD pocházejícími „slajdy“, v nichž se hovoří o blízké a také trochu vzdálené mobilní budoucnosti AMD.

AMD Notebook processor roadmap 2008 - 2009 (draft)

To, co nás čeká v budoucnosti nejbližší, jsou procesory „Griffin“, což je vlastně celá rodina procesorů z platformy „Puma“. Procesory s krycím jménem „Lion“ jsou dvoujádrové a dělí se na modely nejvyšší s názvem Turion Ultra, střední Turion a nižší Athlon. Nejnižší jednojádrový Sempron pak bude prakticky polovičním Athlonem.

Ve druhé polovině příštího roku by měly mobilní segment potěšit svou přítomností procesory „Swift“ z platformy „Fusion“, ty už by měly nést přímo v sobě integrované grafické jádro a v paměťovém řadiči podporu DDR3 pamětí, nyní se ale zaměřme na to, co přijde relativně brzy, tedy procesory „Griffin“.

Procesory AMD Griffin

V tabulce vidíte základní společné parametry každé značky, nyní se ale zaměříme na jednotlivé modely a prozradíme si i frekvence.

Modely procesorů AMD Griffin

Od pohledu můžete vidět nové modelové značení s novými písmenky. Zatím nemáme žádný dešifrovací klíč, podle nějž bude možné na první pohled poznat, co které písmenko ve skutečnosti vyjadřuje, ale už jsou známy frekvence a údaje o spotřebě. Nejrychlejší zástupce mezi prvními „Griffiny“, Turion Ultra ZM-86, poběží na frekvenci 2,4 GHz při TDP 35 W. Stejnou spotřebu by měl mít i model ZM84, který se objeví až ve třetím čtvrtletí, ten poběží na 2,3 GHz. ZM-82, to už uhádnete sami, bude na 2,2 GHz a ZM-80 na rovných 2 GHz, přičemž půjde o jediný model, který mezi Turiony Ultra bude mít stanovenou spotřebu na 32 W. ZM-88, s nímž bychom se měli setkat až ke konci roku, poběží velice pravděpodobně na 2,5 GHz.

„Obyčejné Turiony“ (všimněte si, že opět mizí přídavek „X2“ a příliš se nebude hrát už ani na číslovku „64“) budou vycházet spíše sporadicky, nejprve 31W RM-70 na 2,0 GHz, následně RM-72 a pak i RM-73, frekvenčně budou pravděpodobně také odstupňované po 100 MHz, spotřeba snad zůstane na těch 31 W. Podobně by to mělo vypadat i mezi jednojádrovými Semprony, kde nejnižší model SI-40 se spotřebou 25 W poběží také na 2,0 GHz, frekvence SI-42 a SI-44 se taktéž pravděpodobně bude šplhat po 100MHz.

A kdy že bychom se tedy měli s Pumou setkat? Druhé čtvrtletí je samozřejmě hodně obecný termín, říká se, že produkce těchto procesorů ve velkém by měla odstartovat příští měsíc a střed května se tak může klidně stát termínem, kdy se AMD opět pokusí zaútočit na mobilní konkurenční platformu Centrino, tentokráte však s vlastním čipsetem AMD M780G s integrovanou grafikou ATI Radeon HD z řady 3000. Ten by se měl stát vzorem pro budoucí integraci grafiky přímo do procesoru, to už se budeme bavit v souvislosti s AMD o 45nm výrobním procesu v noteboocích a tedy procesorech „Swift“.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Plány AMD na poli mobilních procesorů

Čtvrtek, 13 Březen 2008 - 12:25 | Bohumil Stejskal | neví někdo kdy bude skladem v česku 4850e ???

Zobrazit diskusi