Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Plány Intelu odhalují procesor Gemini Lake i TDP Cannon Lake

"Každopádně jde z hlediska dlouhodobého trendu o krok zpět."
Proc by melo jit o krok zpet? Vykonnejsi (a tudiz vyssi TDP) je krok zpet? Kdyz se podtaktuje na 500MHz misto 2.5GHz, tak bude mit TDP 1W. Co to jako vyjadruje? Zas bude 5x pomalejsi, tak co? Minimalni spotreba nikoho nezajima (kdyz CPU nic nedela, tak nic nezere). Zajimavejsi je spotreba vs. vykon a maximalni spotreba/vykon (cili celkovy dosazitelny vykon). Psal jsem to uz mnohokrat, kdyby nebylo zverstvo davat do mobilu desktopovou i7, tak neni problem. Akorat by vyuzila jen par procent vykonu za silenou cenu velkeho jadra ....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Těžko to bude pětkrát pomalejší, pokud neklesne rychlost pamětí. Jakékoli výpadky stránek zaberou pak méně cyklů. Snížení frekvence a zvýšení míry paralelismu je v současnosti jedinou praktickou cestou, jak jít s výkonem dál.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Domnívám se že to tak dřív nebývalo. CPU od stisknutí tlačítka zapnutí jelo celou dobu na pevně nastavené frekvenci a bylo jedno jestli něco počítalo nebo ne (tzn, CPU bral velký výkon i když nic nedělal). Snižování kmitočtů a vypínání jader bych zařadil až do dnešní moderní doby.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

drive to taky nebylo nutne resit protoze spotreba byla dejme tomu zanedbatelna protoze dnesni CPU jsou vyrazne nenazranejsi ac maji soucasne CPU priznivejsi pomer spotreba/Hz to jen tomu velkemu vykonu ci prikonu hmmm . :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu?
Já si ještě pamatuji na bedně tlačítko TURBO.. a to už je přes 20 let :-)
Když jsem nepotřeboval výkon, tak jsem si to ze 40MHz shodil na 8MHz... (386DX40). Pravda nedělo se to automaticky. Měly to již 286-ky :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže tlačítko turbo tam nebylo kvůli úsporám, ale blbě napsaným starým programům.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, dříve to opravdu nebývalo, to dříve je ale před rokem 2005, dynamické změny frekvence měly už některé P4

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja nevim jak to bylo tenkrat, ale dnesni i7 v klidu zere nejake 2W, mozna jeste min. Ono neni duvod aby to zralo cokoliv, kdyz to nic nedela. Ale rozhodne pamatuju doby (a mam tu i treba Q6600, ktera se tak chova) P4 a podobnych zverstev, kdy to zralo v klidu 120W a v zatezi 150W. Nebo ruzne testy starych AMD, ktere se vyslovene upekly pri sundani chladice, kdezto treba tusim uz celerony se proste podtaktovaly. Zkusim najit to video.
Netusim, co to tenkrat delalo, ale vetrak bezel skoro naplno a stejne to melo 60 stupnu. Viz treba ta Q6600, vetrak vali na 1500 otacek a ma to 60 stupnu a zere to jak krava a nedela to vubec nic.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jj to bylo video, kvůli kterému jsem si začal sám vylepšovat proudění vzduchu nejen přes chladič.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ja od te doby zacal kupovat jen intel a cele to zavrel do krabice, zabalil dekama, aby to nehlucelo:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A kdybyste zavřel do krabice a zabalil dekama sebe, tak vám nebude hlučet nic. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem AMD kupoval pořád dál, chladič jsem za běhu nesundával a zvláště u těch prvních procesorů, které měly Cool'n'Quiet jsem si užíval ticho i bez dek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono to jeste tenkrat nebyly ty varne konvice, co predvadi AMD v poslednich letech:)
Jinak ono samozrejme vubec neslo o vetrak na CPU (koupil jsme velkou kostku a velky vetrak), ale hlavne o disky, ktere dokazaly s bednou "krasne" rezonovat v urcitych intervalech, to bylo na zblazneni:o) Nakonec jsem to vyresil tak, ze jsem si tam dal normalne fyzicky vypinac, kterym jsem na noc vypinal datove disky:) Nenasel jsem tenkrat zadny SW, ktery by to umel vypnout, tak jsem to resil takto.
No a ted mam pocitac v jine mistnosti a uz hluk neresim vubec, na novou i7 (ktera kupodivu uz neni v boxu s chladicem) jsem vybiral chladic v tsku podle ceny a koupil proste ten uplne nejlevnejsi kolem dvou kil. A kupodivu je i tichy. Tak to CPU ma 91W, kde se to hrabe na ty 200W primotopy od AMD:o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

:D :D :D musím se smát všem bláznům co si pořídí ULTRA MEGA odhlučněnou celoplechovou skříň a pak brblou že hrabe disk :D :D :D Tuhle idiokracii jsem nikdy nepochopil a odhlučnění disku bylo první co jsem udělal úplně na začátku.
Stačilo si na ten disk šáhnout a zjistil jsem že po obvodu je celý horký.
Dokonce u nás byl šrot s elektronikou, kde se dali sehnat za pakatel chladiče různých provedení. No a našel jsem si takový dva podlouhlý a namontoval je na disk z boku. Disk najednou byl o poznání chladnější, přidal jsem větráček a disk byl super chlazenej. Za těch několik desítek let se objevili podobné chaldiče z boku disku, ale mají žebrování nahoru místo podélně. Takže vám ve větrném tunelu moc nepomůžou. Ale co se dá dělat.
Odhlučnění to je tím že je disk postaven na takové té pěnovité izolační trubice, kterou nasouváte na plastové potrubí. Asi jeden z nejlepších materiálů pro odhlučnění vybrací disku co jsem kdy měl čest vyzkoušet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja nemel zadnou drahou odhlucnenou ..... mam nejaky laciny cinsky shit chieftec bigtower. A taky jsem byl vocas jak ty, ze jsem kupoval ruzne odhlucnovaci ramecky do 5.25", ale stalo to stejne za hovno. Klasicky disk proste hluci porad, tecka. Chlazeni disku je naprosty mytus, ktery mimochodem hezky vyvratily statistiky guglu o poruchovosti, kde nejlip vychazely disky s beznou teplotou kolem tusim 60°C a ty chlazene na 30°C se kazily jak svina. Kdyz jsem byl na kolejich, tak me vyslovene fascinovalo to postizeni nekterych jedincu chladit za kazdou cenu ... videl jsem bigtower s 12ti vetrakama, nekecam! A proc? Aby dotycny mohl onanovat nad tim, ze procesor, ktery ma maximalku ~100°C, chladi i v zatezi v lete na 35°C??? K cemu je to dobre? Pojede rychlej, usporneji, spolehlivej nez procesor, co bude mit ~80°C? NE! Samozrejme, ze ne. Na grafice jsem umele snizoval otacky v profilu, aby se teplota drzela kolem 100 stupnu a zbytecne to nehlucelo. Normalni clovek proste neresi kraviny se zbytecnym chlazenim. Uz jsem se zamyslel i nad tim, proc v serverovnach draze chladi na 15°C? Proc? Ma to nejaky duvod? Kdyby chladili okolnim vzduchem, tak budou mit komponenty treba o 10°C vic a co jako??? Komu a cemu by to jako vadilo?:o)
Location Status Reading Thresholds
Temp 1: CPU Zone Ok 25C Caution: 95C; Critical:99C
Temp 2: CPU 1 Ok 30C Caution: 95C; Critical:100C
Temp 3: CPU 2 Ok 26C Caution: 95C; Critical:100C
Temp 4: Memory Zone Ok 32C Caution: 95C; Critical:99C
Temp 5: System Zone Ok 43C Caution: 95C; Critical:99C
Temp 6: Memory Zone Ok 41C Caution: 95C; Critical:99C
Temp 7: Ambient Zone Ok 15C Caution: 35C; Critical:45C

Mi nekdo vysvetlete, k cemu je vytizeny procesor, ktery ma 30 stupnu:o) Kdyz az u 100 stupnu zacne mit problemy?
Ale zpet k PC bednam ..... proste nejlevnejsi ausus, s nejlevnejsim zdrojem s trosku lepsi ucinnosti (fakt by me zajimalo jaky vliv maji treba behemotovy testy na nejake zvlneni a podobne ptakoviny u zdroje???) a tim vyber konci. Zdroj za 400 udela uplne stejnou sluzbu jako zdroj za 4000 se super presnym napetim a bez zvlneni a jinych picovin a pokud maji stejnou ucinnost, tak se ani na elektrice neusetri a nikdo me nepresvedci o opaku (asi proto, ze je to pravda). Pokud ma zdroj ATX specifikaci, tak pojede .... to je asi jak "kvalitni" HDMI kabely, pokud ma urcitou specifikaci, tak z nej pujde stejny digitalni signal jako z kabelu 40x drazsiho.
Takze kdyz je moznost mit bednu ve vedlejsi mistnosti, tak je to ideal a normlani clovek neresi chlazeni, hluk, ani nic jineho. Kdybych mistnost nemel, tak si asi nekde v rohu postavim z ytongu kastlicku, kde bych jej zavrel. Mam rad ticho a kdyz jedina ma starost je, trosicku bzucici trafo v hifi vezi;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Dříve" bylo přinejmenším mobilní Pentium III, ale nejpozději už v 90. letech existovaly asynchronní procesory, které běžely tak rychle, jak potřebovaly (např. F21).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Od 2000 jsem mel notas s mobilni P3 a jiz ten umoznoval zmenu frekvenci - sice jen mezi dvouma, ale ta nizsi pak pouzivala i nizsi napeti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, přesně to jsem měl na mysli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže procesor měl chvilky, kdy nemusel nic dělat, naposledy v dobách WinXP a to ještě pokud nebyl v PC žádný antivir. Docela by mě zajímalo, když BTJ na hodinku odběhne od PC, kolik vteřin z té hodiny jeho Win10 nic nedělají. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono i W7 ma takovy super proces svchost (a v nem to nejspis delaji Automatic updates) ktery je schopen hodiny vyzirat 1 vlanko (1 jadro) na 100% ... tato featura se tam musela dostat nejakou zaplatou, jinak to neni mozny. Aha.. je... delal to Microsoft :))

A vzhledem k automatickemu rizeni frekvence a i7, je toto schopno roztocit vetrak na maximum, takze to je jak vysavac.. nemluvne o tom teple co to produkuje - docasne reseni je v power options nastavit maximum cpu na 5% - pak to uz netopi, nehuci a system se jevi stejne svizny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč vůbec píše takový příspěvek, když máte zapnuté aktualizace?
Kdyby to dělal i kdyby byly vypnuté pochopil bych to, ale jinak je Váš příspěvek naprosto mimo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OS stale neco dela, ale nic vyznamneho.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A proč OS dělá věci, co nemají význam?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepsal jsem o vecech, ktere nemaji vyznam. Psal jsem o nevyznamnych vecech z hlediska vypocetniho vykonu (obsluha preruseni, sitovy provoz atd).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě by spíš zajímalo, proč OS musí stále něco dělat. OS by měl jen spouštět programy, když mu řeknu, aby je spustil. Tedy když budu mít rozepsaný dopis ve wordu a někdo zazvoní u dveří, tak než se vrátím, měl by být počítač zcela v klidu. Protože po něm nic nechci. Ve skutečnosti PC v práci s Win10 od spuštění do vypnutí neustále bliká s diskem. Není ani 10 vteřin, aby disk neblikl. Prostě jedou programy, o kterých ani nevím. Chápu, že na pozadí musí běžet spousta procesů. Ale i tyto procesy by měly jen podporovat to, co dělá uživatel. Tedy když uživatel odejde od PC, vše by mělo být v nějakém sleep režimu. A probrat se až uživatel znovu sáhne na klávesnici nebo myš. Ale je to jako v dobách, kdy člověk chtěl od Nera, aby "JEN" vypalovalo na CD a DVD. Marná snaha. Ta doba je pryč. Ale já se s tím smířit nehodlám. Oni lidi časem zjistí, že když si chtějí něco patlat v Corelu, tak k tomu nepotřebují být online. A že vlastně u většiny věcí, které dělají, internet nepotřebují. A k tomu, co potřebuje internet, stačí tablet. Ne PC na kterém pracují.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"A že vlastně u většiny věcí, které dělají, internet nepotřebují. A k tomu, co potřebuje internet, stačí tablet. Ne PC na kterém pracují." ..... kamo jako .... nejakou pilulku na spani by to chtelo ....

V PC bezi samozrejme spousta sluzeb, pokud jsi fosil s HDD na system, tak treba bezi na pozadi defragmentace. HDD se taky sam ve volnem case refreshuje (ale to asi neblika kontrolka). Odkladaji se veci do swapaku. Bezi spousta sluzeb, at sitovych, tak treba pro pripojene zarizeni, obsluha preruseni od vsemoznych zarizeni .... pokud odchazis ke zvonku a nechces, aby to neco delalo, tak to mas uspat ..... uz snad od dob W98 je uspani a vzbuzeni otazka vteriny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vidíš, a zrovna věci jako defragmentace disku nebo aktualizace čehokoliv by neměly probíhat na pozadí, ale když k tomu dá uživatel pokyn. S autem do servisu taky nejezdíš, když si usmyslí to auto, ale když máš na to čas. Jistě, musíš na to myslet. Ale jisté povědomí o údržbě čehokoliv by člověk měl mít. Nejde koupit auto a myslet si, že prostě budu jen jezdit. A když mi kontrolka řekne, že chce motor vyměnit olej, tak překvapeně zírat, co se děje. Ano ta doba, kdy lidé věděli, jak věci fungují, pomalu končí.

Ale myslím si, že jednou nastane módní vlna hromadného odpojování počítačů od internetu. Možná jsem fosil. Ale když patlám grafiku v Corelu, nepotřebuji být online. Ani když upravuji fotky. Ani když zpracovávám video. Ani když píšu nějaký program, nebo kreslím výkres v autocadu. Výsledky práce už lze pohodlně přenášet i jinak, než po síti. Tím pádem nepotřebuji antivir ani poslední verzi windows, ani poslední verzi jakéhokoli jiného programu. A můžu používat to, co mi vyhovuje, tedy to, na co jsem zvyklý a už s tím umím. A nikdo mi nebude vnucovat, že když si chci upravit pár fotek z dovolené, musím je mít v cloudu na druhé straně zeměkoule. Lidi budou trvale online mobilem, který převezme funkci tabletu, ale všechno ostatní se od internetu odpojí. Vize internetu věcí se doufám neprosadí. Jsem skromný, stačí během mého života. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.