Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Plány TSMC na 2027: 1,6nm proces a pouzdření s ≥12 HBM4

TSMC dodržuje Moorův zákon.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Áno, zdvojnásobiť zisky z výroby chipov každých cca 18-24 mesiacov sa im darí bez problémov.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale nazvanie 2nm je ako nazvanie červene ponožky, je to len názov a nie skutočný rozmer kremíka. Rozdiel hustoty tranzistorov medzi 3nm a 1,6nm by mal biť cca 400% realne bude cca 30-40% :D https://touchit.sk/wp-content/uploads/2019/12/Nedelnik99-15_nowat.jpg

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"výrobu zlevňuje použití čtyř čipletů namísto jednoho monolitu: Náklady na výrobu čipletů podle něj dosahují 76 % toho co náklady na výrobu monolitu"

Není to nějak málo? Vím, že se oproti minulosti zlepšila výtěžnost, ale stejně je to tak malý pokles, že bych se s čiplety vůbec neotravoval. Si vemte, že nahradíte obří monolit ne 2 polovičníma čipama, ale 4 prckama a úspora jen cca pětina ceny? Debakl. Dám za monolitické CPU/GPU 10 tisíc nebo 7 tisíc za ne zcela blbuvzdorné 4 trpaslíky v jednom? Jednoznačně bych si připlatil a to v té částce nejsou mnohem vyšší náklady na vývoj té levnější verze.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nevím,jak je to s tím odhadem výtěžnosti, ale většinou výroba začíná na nižčí výtěžnosti, takže tam by ten poměr byl jiný. Kromě toho, třeba AMD využívá čiplety ke škálování, takže nemusí mít čtyři návrhy, nebo uměle kriplit na to, aby udělala celou škálu procesorů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak a teď otázka. Zaplatíš 10k za výkon + nějaké malé procento za zmetky nebo seš king a zaplatíš za menší výkon + pořádný balík za zmetky které někdo platit musí a výrobce to rozhodně nebude brát ze své marže? :-)
Jinak bereš to z pohledu finálního produktu, ale ten čip je taková spíše prvovýroba kde to funguje trochu jinak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tímhle tempem věřím že do roku 2032 se dostaneme k 1nm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.