Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Podíl v serverech roste AMD pomalu, v pracovních stanicích ale překonala Intel

Procesory nejsou. Takový oracle cloud, dneska nabízí E3 a E4 instance, přičemž pokud někdo interně chce AMD, tak má s E4 prostě smůlu, ta je vyhrazená jen pro zákazníky a tím pádem buď intel nebo E3.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel skoupili kapacity u TSMC. Probooky s AMD jsou těžce nedostupný. Ale s intelem je jich dost. Za stejnou cenu poloviční výkon.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U laptopu není výkon to hlavní kritérium, k čemu výkon když chci celodenní výdrž nebo žádám kvalitní konstrukci, nebo malé tělo atd...

Ano BFU v obchodě koukne na displej, pak koukne na cedulku se specifikacemi a tím končí. Že by si třeba vyzkoušel napsat stránku textu na klávesnici, vyzkoušel trackpad, nechal pustit reproduktory, poslouchal jak je tíchý/hlučný, to člověk v podstatě nevidí, pak je po nějaké době používání zklamaný, protože se mu na tom špatně píše, je to hlučné nebo se to celkově špatně ovládá, místo hraní muziky to chrastí...

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

"Ano BFU v obchodě koukne na displej, pak koukne na cedulku se specifikacemi a tím končí. Že by si třeba vyzkoušel .."
.. ty opravdu malokdy prekvapis necim, co ma hlavu a patu. Pokud chodi 'bfu' do obchodu, tak pujde nekam ala Datart - Electroworld, kde je casto tak hlucno, potazmo hraje hudba, ze si tam muzes zkusit co chces a je ti to vicemene uplne k prdu. Krome toho za tech 5 minut, se ti ten notas ani nezahreje s programy, ktere na tom jsou. Takze placas zase akorat vymyslene kraviny.

"U laptopu není výkon to hlavní kritérium, k čemu výkon když chci celodenní výdrž nebo žádám kvalitní konstrukci, nebo malé tělo atd..."
.. u vykonu je hlavni kriterium takove, ktere si nastavi zakaznik. To ze ty neustale onanujes nad svym jabkem s M1 o tom, jakou to ma vydrz, je pro jinou cast spektra uzivatelu nepodstatne. Staci jim, aby jim baterka jela principu par hodin, protoze to vychazi ze zpusobu, jakym jich bude vetsina ten laptop pouzivat. Stejne tak je jina skupina uzivatelu, kteri ten vykon napr. chteji, protoze jej maji jako pracovni nastroj na kterem nepisi jen prispevky do fora na diit.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

S tím jeho druhým odstavcem se dá víceméně souhlasit.
S tím prvním ukazuje, že o nikom jiném než BFU jako uživateli nepřemýšlí. Což je správně z pohledu, že BFU oproti lidem s konkrétními požadavky bude naprostá většina. A to bude i pohled výrobce. Nicméně spousta mých známých BFU si v minulosti pořídila touto cestou notebook a dnes už o nich nemohu s čistým svědomím tvrdit, že jsou BFU. Prostě ten sráč, co měl vydržet (až) 12 hodin, tak jenom hřeje, hučí, takže při přehrávání videa není pořádně slyšet zvuk, Teamsy se na něm sekají a vydrží sotva dvě a půl hodiny ... A oni už vědí, že tohle přesně příště nechtějí a přesněji specifkují svoje požadavky ...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Chybama se clovek uci..potazmo uz neskace tak lehce na spek ;)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

5 minut je nějaký předepsaný čas který si můžeš ten notebook zkoušet? KLidně s ním buď hodinu dvě. Klidně požádej obsluhu zda si to můžeš třeba poslechnout v méně hlučném prostředí, atd.

A ano, u laptopu jde o to co po něm žádá zákazník, tak jako po každém počítači, nicméně pokud chceš výkon, půjdeš do desktopu kde najdeš násobky výkonu. Výkon u laptopu je to méně podstatné a když koukneš na to co se prodává tak zjistíš že to tak prostě je. Prodávají se buď levné šroty s nepříliš velkým výkonem a hroznou kvalitou zpracování, nebo se prodávají prémiovější stroje s vyšší kvalitou a průměrným výkonem.

Těch co potřebují co největší výkon zabalený v laptopu je hrstka, protože k výkonné mašině ti stačí třeba terminál či vzdálená plocha a můžeš z laptopu s Atomem ovládat a využívat výkon superpočítače, proš s sebou nosit halu narvanou racky, když s sebou můžu nosit tenkou, lehkou, tichou placku.

Teď navíc Microsoft přichází s Windows 365, ne že by dřív podobné služby nenabízel, teď je ale víc marketuje a věřím že se mnoho firem do toho pustí. Proč mít pro lidi pracovní stanice, když mohou platit cloudové mašiny, které mohou být plečky když nepotřebují jejich uživatelé výkon a mohou to být nabušené mašiny když potřebují. Nebo když různě mění pracovní síly a pro účely konkrétních projektů najímají třeba celé týmy lidí na krátké časové úseky, pak se nevyplatí kupovat a spravovat pro ně HW.

Smiř se s tím že potřeba výkonu u uživatelů klesá, protože pro běžné činnosti je ho dostatek a pro specifické činnosti je lecky snazší pronajmout výkon v cloudu než instalovat výkon lokálně u uživatele.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"5 minut je nějaký předepsaný čas který si můžeš ten notebook zkoušet? KLidně s ním buď hodinu dvě. Klidně požádej obsluhu zda si to můžeš třeba poslechnout v méně hlučném prostředí, atd. "
.. dalsi vymyslena blbost..ale klidne delej ze sebe jeste vetsiho osla :))

"A ano, u laptopu jde o to co po něm žádá zákazník, tak jako po každém počítači, nicméně pokud chceš výkon, půjdeš do desktopu kde najdeš násobky výkonu. "
.. nevim, jestli to delas schvalne a nebo jestli jsi tak natvrdly uz od prirody. Cast uzivatelu chteji/potrebuji/musi mit laptop a proto budou v ramci laptopu hledat to, co ma vykon. To ze desktop muze mit nasobne vetsi vykon v tom neni v zadnem protikladu.

"Výkon u laptopu je to méně podstatné a když koukneš na to co se prodává tak zjistíš že to tak prostě je"
.. ja nepotrebuji nic zjistovat. To ze laptopy maji nizsi vykon je poznani na urovni materske skolky. Prodava se to, co se da v ramci jak technickych spec. tak v ramci poptavky vyrobit. To ze je mensi poptvka po vykonych laptopech je logicke. Uplne to stejne plati i o desktopech, kde jsou ale techn. moznosti znacne vetsi.

"Smiř se s tím že potřeba výkonu u uživatelů klesá, protože pro běžné činnosti je ho dostatek a pro specifické činnosti je lecky snazší pronajmout výkon v cloudu než instalovat výkon lokálně u uživatele."
.. ja bych se rad jednou smiril s tim, ze prestanes tady sirit sve bludne demagogicky pojate predstavy ;)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepší je koupit si ho v Alze, hrát si s ním necelé dva týdny a pak ho eventuálně vrátit, že nevyhovuje...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

5 minut je tak maximální čas co tě bude prodejce trpělivě sledovat, než zasáhne a přijde se tě zeptat co tam děláš s jejich zbožím a zda si to chceš koupit.
Ze zkušenosti vím, že zaměstnanci jsou hodně nervózní, když se někdo dlouho ochomýtá kolem drahého zboží a hraje si s ním. Když si s tím chceš hrát, objednej si to z eshopu a do 14 dní vrať (nicméně, nestěžuj si pokud ti strhnou něco za opotřebení věci).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V serverech možná pomalu, zato v superpočítačích AMD jede na plné obrátky:
Červnové top500:
- dvě x86-nejvýkonnější jsou s AMD CPU
- polovina nově přidaných strojů má AMD
- za poslední půlrok se počet EPYCů víc než zdvojnásobil (24 -> 52)
- zrychluje se rychlost adopce nových EPYCů - první generace se objevila až po 2 letech jako 2 stroje, současné Milan byly uvedeny letos v březnu a v červnu už jsou hned 4x v top500

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Supercomputing bude započtený v těch serverech a enterprise.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

ty pobavis :))

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

V rámci divízie áno

https://www.amd.com/en/press-releases/2021-07-27-amd-reports-second-quar...

Enterprise, Embedded and Semi-Custom segment revenue was $1.60 billion, up 183 percent year-over-year and 19 percent quarter-over-quarter.
https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/1014/amd-reports-se...
v prípade Intelu je to rast 18,5% v DCG
https://www.intc.com/news-events/press-releases/detail/1485/intel-report...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych se spíš divil, že Intel má v pracovních stanicích 40 %, přestože v tom segmentu nenabízí snad žádný konkurenceschopný produkt.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

To je o tom, že potrebujte presvedčiť, že ste schopní udržať výkon nad úrovňou konkurencie aspoň jeden vývojový cyklus CPU -4 roky a mať produkty,ktoré sa udržia spoň na úrovni konkurencie ďalší cyklus, aby ste začali zvyšovať podiel na trhu s workstation. Server-e sú ešte konzeravtívnejšie

Epyc vydán, nabízíme 182 stran prezentací a 4k wallpaper
22. 6. 2017
https://diit.cz/clanek/prezentace-k-vydani-epyc

ThreadRipper půjde do prodeje 10. srpna, s vodníkem
20. 7. 2017
https://diit.cz/clanek/threadripper-pujde-do-prodeje-10-srpna

Threadripper AMD neplánovala, inženýři ho připravili ve volném čase
11. 9. 2017
https://diit.cz/clanek/threadripper-amd-neplanovala

Aby niečo také dokázal hobby projekt, to nebýva zvykom.

Ale na prekonanie pocitu trhu, že ide o nepodstatný podiel na trhu = a tým pádom exotický HW treba prekonať 12% podiel na trhu

https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/xH679VQiAn4QbEggkCMjPE-970-80.jpg.webp

And looking at the historical delivery data from Puget reveals just how far AMD has come. In just two years, the company went from a <5% market share in June 2019 to its current 60%.
https://www.tomshardware.com/news/puget-systems-amd-based-workstations-a...

a aj preto

CEO Intelu: Musíme zabránit, aby AMD obsadila 15-20 % trhu serverů
18. 6. 2018
https://diit.cz/clanek/intel-musi-zabranit-aby-amd-obsadila-15-20-procen...

teraz, keď malo AMD 11,5%

May 11, 2021
After a six-year fight to get back into the datacenter, with an 11.5 percent shipment share of X86 processors sold into the datacenter in the first quarter of 2021
https://www.nextplatform.com/2021/05/11/amd-finally-breaks-the-10-percen...

a v Q2 to mohlo narásť na 12,2%

A Aj preto som niekde čítal, že AMD znižuje produkciu GPU v Q4 2021 v prospech Epycov, a to naznačuej, že sa AMd na server trhu tiež "odtrhne z reťaze", čoskoro

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To že obecně má AMD výkonu pro workstation více je fakt ale neznamená to že je to vždy pravda a existují use case, kde prostě Intel bude to nejlepší co jde koupit. Záleží na konkrétním SW ke kterému je potřeba. Také je třeba brát v úvahu ceny a tím nemyslím jen pořizovací cenu ale cenu jejich údržby. Nejeden system builder za support AMD platformy žádá více než za support Intelu, takže když firma ušetří na procesoru může připlatit na supportu a v součtu AMD může stát více.

No a pak jsou firmy co tohle nijak neřeší, přijdou za dodavatelem, řeknou potřebuju tohle či tohle a něco nám dodejte...

Koukni sem: https://www.youtube.com/watch?v=pkuxIy3kFZM je to studio tour MKBHD, asi největšího tech YT kanálu. Když pak prochází stoly jednotlivých lidí tak naráží na to že člověk co dělá s web prohlížečem k "banování" lidí na jejich sociálních sítích nebo hledání materiálů pro videa/podcast k tomu používá monitor s počítačem v ceně přes 300 tisíc korun . Apple Mac Pro a Pro XDR displej s originál 1000 dolarovým stojánkem. Naprostý overkill, který by obsloužil 700 dolarový mac mini nebo 900 dolarový Macbook Air.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

A nebo PC za pár tisíc korun...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je jednoduche. Korporat ma podpisanu zmluvu s nejakym dodavatelom HW, napr. Dellom, ze HW bude brat iba od nich. Dell HW s AMD nedodava. Intel ma 40% trhu :) A je otazne, ci sa medzi pracovne stanice nepocitaju aj nabusene desktop replacement laptopy...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

>Dell HW s AMD nedodava.

dodáva, dokonca pre Workstations mal OEM exkliuzivitu

ThreadRipper zaujal Dell, bude exkluzivním OEM dodavatelem
14. 6. 2017
https://diit.cz/clanek/threadripper-zaujal-dell

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro Workstations mělo exkluzivitu Lenovo, tedy pokud se bavíme o novějších ThreadRipperech PRO, P620 je celkem ultimátní WS.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Áno Dell prišiel príliš skoro s Threadrippermi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mě štve i u nás v práci. Bereme jenom DELL, takže mám ntb, co topí, hučí a přitom nic extra nedělá...no aspoň, že už je to konečně po 8 generacích 4jádro v základu s SSD, protože předtím to byla jen 2jádrová i7 mrdka s HDD, co se 15 minut!!! od zapnutí startovala...a to byl prosím high-end za 50 tisíc...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mne překvapuje, že Intel má tak málo, jelikož na rozdíl od desktopů a notebooků stále velké brandy jako HP a Dell nevyrábí AMD workstationy. HP je plánuje někdy příští rok a to ještě možná... Dost mne to sejří...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Je to marný, je to marný, je to marný...
Psal jsem to už 100x, tak tedy po 101. AMD nic podstatného ve světě x86 změnit nemůže. Gelsinger by mohl být inteligenční průměr a Lisa by mohla být geniální obchodnice a stejně by to to podstatné změnilo až za takových 8 let v řadě minimálně - taková situace je sci-fi z mnoha důvodů. Svět x86 se změní jen díky vnějším vlivům, ne těm vnitřním.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

AMD se od příchodu Ryzenů už slušně posunulo, a pokud Intel nepřidá, posun bude pokračovat. Možná pomaleji, možná rychleji, ale pokračovat bude.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

To je otázka, protože zatím to vypadá tak, že rozhoduje tržní síla a agresivita marketingu... AMD by měla najmout nějakého virála do čela marketingu, který by dokázal odstínit Intel. Ale zároveň musí být schopná podle toho navýšit kapacity, jinak by to byla zmařená lidská investice... těžko teď říct, co je těžší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Agresivny marketing je tiez docasny. K vykonnejsim a nakladovo efektivnejsim serverom sa dostavaju mensie firmy s novymi napadmi. Vyvoj napadu nieco trva, ale casom zacnu naberat zakaznikov a vznikne dopyt po novej sluzbe.

Velka firma ho implementuje o nieco neskor a s vyssimi nakladmi az to dojde do bodu, ze bud riskuju v blizkej dobe stratu zakaznika, alebo tu firmu kupit... ak sa necha. V opacnom pripade zacnu vyhadzovat ceo za zle strategicke zmluvy s intelom a pre buducnost budu radsej diverzifikovat, co uz moze byt neskoro a moze sa z nich stat taka Nokia...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nokia a z koho jako ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neblábol.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

nedivim sa, keby chcel clovek intel do workstationu, tak si moze vybrat bud brutalne predrazene xeony aj s predrazenou platformou, alebo keby chcel normalne desktop komponenty, tak dostane nieco co sa pri hodinovej paralelnej kompilacii softwaru bude neskutocne prehrievat. S amd ma v pohode 16 jadier ktore mozu bezat naplno aj cely den bez akychkolvek problemov.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Obvykle ale člověk nekupuje jen tu workstation ale i SW, a SW může běžet lépe na některé platformě. Může dostat na určitou platformu lepší deal, ano z vysoké ceny se dělají vysoké slevy běžně, kdežto z nízké ceny už není kam moc slevit. Další fakt je že k těm workstation chce odběratel i support, jak na SW tak na HW a najednou celá cena může v případě AMD převýšit cenu Intelu při srovnatelném výkonu. Popřípadě SW/HW zcela nefunguje na AMD platformě. Navíc proč by se měla workstation přehřívat? To si dodavatel nemůže dovolit protože by byl věčně u zákazníka a musel to řešit.

Je spousta důvodů proč si člověk může koupit Intel a může to pro něj být výhodnější než koupit AMD.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Dnes už není pravda to, co při uvedení prvních Threadripperů. I výrobci software se přizpůsobili a optimalizují i pro AMD (to je trochu high level, ale dejme tomu, ne ?).
Souhlasil bych s tím, že je to o výběru softwarové platformy, ale spíš v duchu OS. Jinými slovy, pokud to má běžet na Windows nebo Linuxu, tak je HW víceméně jedno. Pokud to má běžet na MAC OS, tak je HW taky vlastně jedno :-).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ale to není o softwarových gigantech a licencích na jejich SW, jsou firmy které jedou výhradně na SW, který si nechali napsat na zakázku pro jejich specifický účel, pro ovládání jejich specifických zařízení. Když mám nalito stovky milionů v SW který je postavený na nějaké platformě a když platformu změním, dodavatel neposkytne support nebo ho poskytne za jiných podmínek...

Lidi v diskuzích často vidí jen tu cenu HW, ale nevidí cenu SW a podpory a u leckterého SW není podstatná cena licence, ale cena podpory. Nicméně je třeba aby podpora byla poskytnutá jak na HW, tak SW a aby SW podpora spolupracovala s HW podporou pokud dojde k nějaké havárii.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"pro ovládání jejich specifických zařízení."
.. workstationy ridi "specificka zarizeni"..to je mi celkem novinka. Ja mel za to, ze workstation se vetsinou kupuji pro narocne vypoctove ulohy :))

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

A hlavně si nedokážu představit, jaká "specifická zařízení" by nešla ovládat počítačem s AMD, když typ procesoru je jaksi pro komunikaci se zařízením naprosto irelevantní...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Test nove Intel workstation platformy s 38C W3375. Ve vetsine testu nedokaze prekonat ani 32C TR Pro...
https://wccftech.com/intel-new-xeon-w-3300-workstation-cpus-decimated-by...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.