Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Podpora HD Audia

Windows XP SP3 logo (vymyšlené)
Pro ty z vás, kteří čekáte na Service Pack 3 pro Windows XP, máme na dnešek takové lehčí povídání o tom, v jakém stádiu se vlastně tato záležitost nachází. Jedná se o stádium „téměř hotovo“, do něhož se SP3 dostal při pondělním vydání RC2 Refresh verze, která už dokonce (přiznám se, že pro mě to bylo veliké a navíc milé překvapení) obsahuje podporu pro HD Audio, která v něm doteď nebyla, navíc oficiální hotfix KB888111 na SP3 pochopitelně nešel nainstalovat, takže pro podporu HD Audia v dosavadních verzích SP3 nastala kopice bastlení a přemlouvání systému, že s těmi nepodepsanými ovladači opravdu souhlasíme. Pojďte se tedy podívat na ukázky, jak to vlastně se SP3 pro Windows XP nyní vypadá.

Kapitoly článků

1.  Instalace
2.  Podpora HD Audia

V současné době se dá říci, že SP3 RC2 Refresh je jediná verze, která oficiálně podporuje HD Audio. Bez „násilí“ na starší verze SP3 včetně RC2 (bez „Refresh“) podporu HD Audia nenainstalujete.

Nalezení nového zvukového zařízení na HD Audio sběrnici

Níže vidíte rozdíl v seznamu zařízení v systému Windows XP SP2 (vlevo) a SP3 RC2 Refresh (vpravo).

Windows XP SP2: Správce zařízení, HD Audio
Windows XP SP3 RC2 Refresh: Správce zařízení, HD Audio

Nenainstalovaný ovladač od zvukovky už je pak „srandazápas“. Původní „PCI Device“ však není zařízením, na něž by šel ovladač od zvukovky nainstalovat. Tento neznámý „PCI Device“ je teprve sběrnicí pro HD Audio, pro níž je potřeba od Microsoftu nainstalovat UAA ovladač. A ten je právě součástí až SP3 RC2 Refresh. Pro Service Pack 2 je potřeba instalovat hotfix KB888111, který ale u Microsoftu nehledejte, ten je k nalezení u dodavatele ovladače pro HD audio zvukovku (a tento dodavatel jej nemá od nikoho jiného než od Microsoftu). Jak jednoduché. Znovu připomínáme, že hotfix KB888111 je jen pro SP2, nelze nainstalovat na žádnou verzi SP3 a bez něj tedy nenainstalujete ovladač od HD Audio zvukovky.

Ovladač HD Audia ze SP3 RC2 Refresh pro Windows XP

Verze ovladače je stejná, jako je již léta právě v balíku KB888111. To to trvalo udělat znovu digitální podpis pro SP3 … :-/. Zaplaťpámbu, že jsme se nakonec dočkali a podpora HD Audia v SP3 pro Windows XP přeci jen bude (v diskuzích fórech Microsoftu už měli někteří uživatelé vážné obavy, že se tak nestane).

Vlastnosti systému - Obecné - Windows XP SP3 (RC2 Refresh)

Další viditelná změna je v různých dialozích, kde se můžete o verzi Windows něco dozvědět. Již žádné zmínky o buildu, ten aktuální se tváří už jako opravdu finální verze. Kdoví, možná jej jen přejmenují, vymění licenční ujednání za finální a za pár dní tu máme oficiální odkazy ke stažení :).

Internet Explorer 6 SP3: About (Windows XP SP3 RC2 Refresh)

To jediné, co nám příchod SP3 pro Windows XP zkomplikuje, budou další verze záplat pro Internet Explorer a další aplikace. Vedle kumulativních aktualizací pro Internet Explorer 6 SP2 budeme také hovořit o aktualizacích pro Internet Explorer 6 SP3. Je pravděpodobné, že některé odkazy ke stažení a soubory s aktualizacemi se budou lišit, a to po dobu, dokud bude podporován i SP2 pro Windows XP.

Drobná poznámka k tomu, co vlastně SP3 pro Windows XP přinese. V první řadě nečekejte žádné zázraky. To hlavní, čím je SP3 pro Windows XP skutečně zajímavý, jsou opět všechny záplaty pohromadě, což při jejich dnešním počtu významně urychluje instalaci. To je ve firmách, kde se rozhodli zůstat u Windows XP, pro administrátory záležitost málem k nezaplacení. Jde navíc o záplaty jak bezpečnostní, tak i hotfixy (opravy chyb, které s bezpečností nesouvisí) včetně těch veřejně nevydaných. Přítomny jsou také nové verze některých vestavěných aplikací, jako je Microsoft Management konzole nebo připojení ke vzdálené ploše. Pro Wi-Fi rozhodně potěší přítomnost podpory WPA2 (záležitost hotfixu KB893357, který narozdíl od podpory HD Audia stáhnout lze) a k zahození není poté, co SP3 integrujete do instalačního média, ani možnost nainstalovat tento SP3 bez zadání instalačního klíče, podobně jako je tomu s Windows Vista nebo Windows Serverem 2008 (což znamená, že to budete muset udělat později).

A protože jste pečlivě dočetli tento článek až do konce, k něčemu se přiznáme. Tak trošku jsme vám zatajili skutečnost, že si lze od Microsoftu přeci jen celý balíček stáhnout, stačí vědět, kde ten odkaz najít. Takže tady jej máte.

A to je pro dnešek všechno, doufáme, že si znovu budeme o SP3 pro Windows XP povídat u příležitosti vydání finální verze. A také doufáme, že to bude již brzy.

Zdroje: 
Kapitoly článků
1.  Instalace
2.  Podpora HD Audia

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Windows XP SP3 téměř hotov - RC2 Refresh

Úterý, 29 Duben 2008 - 22:57 | Anonym | Verze v češtině Windows XP SP3je již na Sosej.cz...
Pátek, 28 Březen 2008 - 09:21 | Torx Miller | to: ukulele "předseda vlády Mirek...
Čtvrtek, 27 Březen 2008 - 23:23 | Anonym | ukulele: Jednoznačně ano a kupodivu je to legalní...
Čtvrtek, 27 Březen 2008 - 22:35 | lnx | ja som to nainstaloval a sekaju mi vsetky hry...
Čtvrtek, 27 Březen 2008 - 21:55 | Anonym | No to budeš pěkně starý když ti někdo něco...
Čtvrtek, 27 Březen 2008 - 21:09 | Anonym | No nechci, ale vážně mi vadí když mi někdo...
Čtvrtek, 27 Březen 2008 - 20:55 | Nox | kkkk >> no snad si neckes vytetovat...
Čtvrtek, 27 Březen 2008 - 20:24 | Anonym | to Miroslav Ponkrac: JJ je to tragedie, již od...
Čtvrtek, 27 Březen 2008 - 18:48 | Anonym | Bohužel spousta lidí neví co svoboda projevu...
Čtvrtek, 27 Březen 2008 - 17:50 | Anonym | Tomas19x> Tak zkus veřejně vyhlásit něco o...

Zobrazit diskusi