Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Windows XP SP3 téměř hotov - RC2 Refresh

Windows XP SP3 logo (vymyšlené)
Pro ty z vás, kteří čekáte na Service Pack 3 pro Windows XP, máme na dnešek takové lehčí povídání o tom, v jakém stádiu se vlastně tato záležitost nachází. Jedná se o stádium „téměř hotovo“, do něhož se SP3 dostal při pondělním vydání RC2 Refresh verze, která už dokonce (přiznám se, že pro mě to bylo veliké a navíc milé překvapení) obsahuje podporu pro HD Audio, která v něm doteď nebyla, navíc oficiální hotfix KB888111 na SP3 pochopitelně nešel nainstalovat, takže pro podporu HD Audia v dosavadních verzích SP3 nastala kopice bastlení a přemlouvání systému, že s těmi nepodepsanými ovladači opravdu souhlasíme. Pojďte se tedy podívat na ukázky, jak to vlastně se SP3 pro Windows XP nyní vypadá.

Kapitoly článků

1.  Instalace

Předně je asi vhodné říci, odkud se dá poslední verze SP3 získat. Kromě různých pokoutných Microsoftem zásadně nepodporovaných cestiček je to v tuto chvíli jen metoda stažení coby aktualizace přes Windows Update. Abyste tuto aktualizaci do Windows Update dostali, potřebujete několik zásadních věcí. V první řadě je to Windows XP se SP2 coby aktuálně jediná podporovaná verze 32bitových Windows XP. Ještě drobnost: bavíme se jen o anglické variantě, protože česká bude záležitostí až finální verze a to ještě o nějaký ten měsíc později od vydání anglické. Takže pokračujeme: pokud instalujete čistou verzi a nechcete si ji moc zaneřádit, rozhodně neinstalujte žádné kromě dále vyjmenovaných aktualizací. Pokud již máte na Windows XP nějakou předchozí RC nebo betaverzi SP3, odinstalujte ji, jinak se vám tato nová odmítne nainstalovat či zobrazit.

Ideálně čerstvé a tedy čisté Windows XP se SP2 s nezbytným minimem ovladačů, mezi něž patří třeba ovladače od řadičů disků a samozřejmě ovladače od síťové karty, (abyste to měli svižnější, dejte i nezbytnou část ovladačů pro grafiku ;-) prožeňte v Internet Exploreru webem http://update.microsoft.com/microsoftupdate/ a nainstalujte Microsoft Update (tedy včetně ActiveX prvků Microsoft Update a Windows Update). Ono to asi nebude potřeba, i samotný Windows Update postačí, ale s Microsoft Update toho ovládnete do budoucna více, pokud budete testovat i další doplňky a aplikace. Poté dejte vyhledat aktualizace, nikoli však volbou Express, ale Custom. Systém Microsoft Update bude vyžadovat instalaci tří nezbytných komponent. Jednak je to Windows Installer 3.1, bez něhož už dneska prakticky nelze žít, dále trvalá kopie instalační služby balíčků systému Windows známá pod číslem článku znalostní báze KB898461, bez níž nechodí Microsoft Update a ani Windows Update a nakonec nástroj na ověření pravosti systému Windows, bez něhož se zcela jistě obejít lze, ale v Microsoftu to nehodlají přiznat a bez něj a patřičného ověření vás zkrátka na web Microsoft Update nepustí.

Jakmile máte toto nainstalováno, s tím, že NEdoporučujeme instalovat jakoukoli další aktualizaci (automatickou instalaci čehokoliv rozhodně vypněte, je to zbytečné se tím zatěžovat), přistoupíme ke starému známému kroku, který byl použit už při instalaci Service Packu 3 RC2 Situaci si usnadníte 38kB balíčkem Windows XP SP3 Release Candidate 2.exe, který obsahuje CMD soubor a ten přidá do registrů patřičné informace, aby se na Microsoft Update SP3 RC2 (včetně RC2 Refresh) objevil. Na Microsoft Update by to mělo vypadat potom nějak takto:

Windows XP SP3 RC2 Refresh na webu Microsoft Update

V lokální službě automatických aktualizací zase nějak takto:

Windows XP SP3 RC2 Refresh v automatických aktualizacích

Pokud instalujete SP3 druhým z uvedených způsobů, rozhodně zrušte zaškrtnutí všeho ostatního. SP3 toto vše většinou obsahuje, s výjimkou několika záležitostí, mezi něž patří a patřit bude Windows Internet Explorer 7.

Jakmile zahájíte stahování aktualizací (tedy vlastně jen jedné), nějaký čas si počkáte, neboť celá aktualizace má řádově něco přes 500 MB, jejím obsahem je totiž celý Service Pack. Samostatně se stahuje jen Express instalátor, ten si pak dotáhne zbytek v podobě „streamového“ balíku a ten si pak rozbalí coby kompletní Service Pack a jako rozbalený jej pak instaluje tradičně programem update.exe. To pak vypadá zhruba tak jako na tomto animovaném obrázku, který zachycuje většinu průběhu instalace:

Průběh instalace SP3 RC2 Refresh na Windows XP

Po dokončení zcela samozřejmě následuje restart a po něm uvítací obrazovka velmi podobná té, kterou znáte již ze samotné instalace Windows XP SP2.

První obrazovka po instalaci SP3 RC2 Refresh na Windows XP a res

Toto je téměř poslední záležitost instalace SP3. Po přihlášení ještě proběhne spuštění několika málo skriptů a pak je vše již hotovo. Service Pack 3 RC2 Refresh obsahuje kromě SP3 RC2 (bez „Refresh“) prakticky jen podporu HD audia, jeho vydání je primárně zaměřeno právě na testování instalace přes Windows Update. I tak se dá říci, že RC2 Refresh oproti RC2 vypadá více jako finální verze. V různých dialozích se například už nic nedočtete o číslu buildu, celý SP3 po instalaci vypadá až na zmínky v EULA jako hotová finální verze. Ta na sebe nejspíše nenechá dlouho čekat, přestože oficiálně ze strany Microsoftu uslyšíte stále stejnou písničku: „SP3 pro Windows XP vyjde v první polovině roku 2008.“

Tak třeba pokud si necháte zobrazit číslo verze systému Windows na ploše (lze nastavit třeba pomocí TweakUI), vypadá to v SP2 a SP3 RC2 Refresh takto:

Číslo verze Windows na ploše: Windows XP SP2
Číslo verze Windows na ploše: Windows XP SP3 RC2 Refresh

Zdroje: 
Kapitoly článků
1.  Instalace

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Windows XP SP3 téměř hotov - RC2 Refresh

Úterý, 29 Duben 2008 - 22:57 | Anonym | Verze v češtině Windows XP SP3je již na Sosej.cz...
Pátek, 28 Březen 2008 - 09:21 | Torx Miller | to: ukulele "předseda vlády Mirek...
Čtvrtek, 27 Březen 2008 - 23:23 | Anonym | ukulele: Jednoznačně ano a kupodivu je to legalní...
Čtvrtek, 27 Březen 2008 - 22:35 | lnx | ja som to nainstaloval a sekaju mi vsetky hry...
Čtvrtek, 27 Březen 2008 - 21:55 | Anonym | No to budeš pěkně starý když ti někdo něco...
Čtvrtek, 27 Březen 2008 - 21:09 | Anonym | No nechci, ale vážně mi vadí když mi někdo...
Čtvrtek, 27 Březen 2008 - 20:55 | Nox | kkkk >> no snad si neckes vytetovat...
Čtvrtek, 27 Březen 2008 - 20:24 | Anonym | to Miroslav Ponkrac: JJ je to tragedie, již od...
Čtvrtek, 27 Březen 2008 - 18:48 | Anonym | Bohužel spousta lidí neví co svoboda projevu...
Čtvrtek, 27 Březen 2008 - 17:50 | Anonym | Tomas19x> Tak zkus veřejně vyhlásit něco o...

Zobrazit diskusi