Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Podrobnosti o LCD revoluci podle Intelu

Asi jsem vážně od nátury skeptik. jsem samozřejmě proti 1366x768 na 15" displejích, ale zase 8x více mi přijde totálně o ničem. Informace na displeji totiž 8x víc mít nebudu a jestli u písma rozeznávám nebo nerozeznávám pixely je mi srdečně jedno. Digitální obraz body má, mít je bude a abych musel řešit vyšší spotřebu a náročnost grafiky - to mě nějak neláká...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono to písmo bude při vyšším rozlišení čitelnější. Ale na druhou stranu, při mé "slepotě" není rozdíl mezi 1680x1050 a 4kx2k, obojí vidím i s optikou pořád trochu rozmazaně :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A nutí Vás někdo s pistolí u Váší hlavy to koupit ? Technologie jde kupředu na tom není nic zvláštního, přizpůsobí se tomu OS i výkon hardware. Jestli se to někomu nelíbí může i dnes fungovat s 17" CRT AGP grafikou na 800x600 ale mě jeho volba nezajímá.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nenuti ma s revovlverom pri hlave a ani to nieje nutne. Ide to aj humannejsie. Podobne ako pri sirokouhlych monitoroch 16:9 staci aby sa vyrobcovia dohodli a aj bez revolvera budem nuteny si kupit LCD s vysokym rozlisenim. Takto ma donutia kupit to, co nechcem.
BFU to bude jedno, hlavne, ze to bude lacne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak v tomhle případě si troufám odhadnout že to nebude stejný problém jako s širokáčema. 4k monitor může zobrazit poloviční/čtvrtinové rozlišení beze ztráty kvality prostým znásobením pixelů (bez interpolace). Je to jednoduché na implementaci a nežere to skoro žádný výkon. Kvůli kompatibilitě to budou určitě monitory podporovat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dodnes nepochopim ten masovy "pad" u vyrobcov lcd k 1366x768 a celkovo k 16:9 rozliseniam.Dnes zohnat dobry 24" lcd monitor s 1920x1200 je problem, vsade je len 1080. Co sa tyka vyssieho rozlisenia je to otazne ci to ma az taku pridanu hodnotu.Sice antialising asi strati zmysel ale predsa len neni monitor tablet na ktorom sa asi viac cita.Nehovoriac o narokoch na grafiku a datove rozhrania, toto bude problem pretlacit cez hdmi aj duallink dvi.Ale je fakt ze Intel je jedna z mala spolocnosti ktora to moze presadit.Pre mna je ale skor otazka co je lepsie vyssie rozlisenie alebo kvalitnejsia technologia (ips) ? Osobne by som bol za rozsirenie a zlacnenie kvalitnejsich technologii, aby sme nedopadli ako pri fotakoch.Bude kopec lcd s mega rozlisenim a budu lacne len sa na to nebude dat pozerat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

OLED

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

rovnaka uhlopriecka, 10% mensia plocha...(rovnaka cena) :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Až na tu cenu souhlas. Popravdě ono démonizované 1366x768 i 1920x1080 je produktem konzumní touhy po nejnižší ceně. Před nástupem netbooků stál nejlevnější notebook okolo 13 000Kč, takže na současných 10 - 11 000Kč se to nějak ošulit muselo, plus si připočti vliv inflace. Když ale vysolíš těch 13 000 plus inflace, tak "staré" rozlišení (resp. výška) není problém.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A budou mít procesory Intel k dispozici dostatečný grafický výkon?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel jsem v pohodě. Na 2D kancelářské aplikace jeho procesory stačí...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ohledně velikostí pixelů je to sporné. Každý má od přírody jiný zrak a k tomu navíc spousta zrakových vad, hlavně dioptrické. Mě vyhovuje monitor s pixelem o velikosti přibližně 0,3mm. To odpovídá 27" s rozlišením 1920x1200. Takový monitor aby člověk pohledal, ale v ČR jistě ne...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jedinej kdo dnes jeste vyrabi 16:10 monitory je asi HP. Ja jsem se svym ZR24w nadmiru spokojen.
Jinak jestli hledate 16:10 (S-IPS) zkuste od HP treba ZR2440w nebo ZR2740w.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pardon ZR2740w je 16:9.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale kdež... 16:10 vyrábí víc výrobců. Dalšími kromě HP jsou např. ASUS, DELL, EIZO, Fujitsu Siemens, NEC a další. Jen "nikdo" nevyrábí 27" 1980x1200. Budu se muset spokojit s 24" a prostě si jej dám blíž...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna takový monitor na trhu je - ACER H274HLbmid (ET.HH4HE.012) - http://www.acer.cz/ac/cs/CZ/content/model/ET.HH4HE.012

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ne tak docela. Tento má 1920x1080 a já hledám 1920x1200...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

TN fujtajbl - Horizontální pozorovací úhel 170°, Vertikální pozorovací úhel 160° - při téhle velikosti už mění kraje zabarvení, ikdyž je hlava v ose monitoru

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Velikost pixelu na zobrazovači pro dlouhodobou práci musí být větší než na mobilním zařízení, které při omezené ploše je čteno ze vzdálenosti nepříliš větší než je blízký bod oka. Zatímco grafice vyhovuje lépe jemný display, největší pixely jsou zapotřebí pro práci s textem.
S několika kolegy jsme testovali, jaký bod nám optimálně vyhovuje při programování. Výsledkem bylo rozmezí 0,28 - 0,3 mm. Nejčastěji do této kategorie spadá 22 palců s rozlišením 1680x1050 Již velikost 0,27 (1920x1200) má znát menší ztrátu "sytosti" textu i při nejlepším nastavením Clear Type. Pixely 0,264 mm (1284x1024) jsou při delší práci s textem již citelně unavující. Na monitoru s pixelem 0,255 mm (1600x1200) je práce s textem opravdu nepříjemná, protože tenké linie textu jsou spíše šedé než černé, pokud se nenastaví opravdu silný jas.
Jestli na uváděných "velejemných" zobrazovačích půjde rozumně použít zobrazení písma pomocí čar o šířce alespoň dva body a případné zuby vyhladit, mohl by nastat v zobrazování slušný pokrok.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Mluvíš mi přímo z duše. Až bodou všechny programovací tooly (včetně grafických) schopný zobrazovat tloušťku písma (čáry) větší, než 1 pixel, tak to bude mít smysl. V době jedno-pixelových písmenek a čar je ale jemný rastr jen ke zmenšování.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

jnarozdil od zdejsich skeptiku jsem za to rad, ze se konecne zacina mluvit o vyssim dpi u monitoru nez 100dpi. ta jemnost zobrazeni u retina display a jinych podobnych s odlidnym nazvem je proste znat a pokud to zacnete pouzivat tak uz byste nechteli jinak. je to stejny jako HDD x SSD. bojim se jen nekolika veci, jestli v ty dobe uz budou dostatecny mainstreamovy hardware na tyto display a taky cena takovych monitoru, aby taky byly v mainstreamu.
jen si predstavte jak krasne na tom budou vypadat fotky a vydea 4k a vyssi. taky hry bez nutnosti antialiasingu
to, ze se tomu bude muset prizpusobit OS a jine programy je snad jasny. soucasny web zalozeny na pevnych pixelovych velikostech se lehce vyresi, az dostanou prohlizece automatickou moznost sami prizpusobovat velikost stranky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Výtěžnost není třeba moc řešit, pokud je rozlišení vyšší než , co je schopna pobrat sítnice, tak může být určité procento pixelů vadných a nikdo to nepozná - teda pokud se na to nebude dívat z 30 cm.

Výkon grafický karet pro takové rozlišení už dávno není limitující.

Jediné, kde to opravdu vadí je spotřeba v přenosných zařízeních.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

vykon grafickych karet pro rozliseni 2k az 3k ze neni davno limitujici?
to zalezi co na tom pocitaci konkretne clovek dela. ale jedno ti garantuju, ze na hry ci jine 3D renderovani, nebo napr 4k videa a a vyssi jeste dnesni zeleza nejsou optimalni

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

FHD video mi žere 10% procesoru protože ho akceleruje grafárna, pro tu není problém ani 4k... a hry který hraju/budu hrát mi to utáhne i v 4k (starcaft2, diablo3)... Samozřejmě že hra kde se masivně využívá náročný postprocessing, ambient oclussion a podobné fičury v 4k pojedou na stávajícím HW pomalu ale v budoucnu kdy se nasazení 4k stane realitou bude i výkonější HW...
Nedělal bych z toho tragédii, a kdo bude mít slabší HW pořát může použít poloviční/čtvrtinové rozlišení. Nebude to sice mít krásně ostré (i bez vyhlazování) ale pojede mu to.
OpenGL a jiné náhledy ve viewportech různých programů pojedou rychle i v 4k, protože rasterizace žere málo výkonu a nečekám že by nějak skokově došlo k nárůstu zobrazovaných dat (model v CADu bude pořád ten sám, akorát se vykreslí jemněji).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

1440x900 na MacBook Air je příjemných, nechtěl bych si zvykat na menší rozlišení. Ale hodnoty dpi v článku jsou myslím zbytečně velké. Na mobilu mám něco málo přes 200ppi (symbian nokia) a subjektivně je to díky kontrastu a jasu AMOLED lepší než vyšší rozlišení na jiných telefonech.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě se tu dost pomíjí fakt, že to bude klást značné nároky na zobrazovaná data (tedy redakce to zmínila jakožto vektorové prvky). S dvoj a vícenásobným rozlišení bude vše "low-res" vypadat otřesně. Zejména se to týče větších monitorů. Videa z TyTrubky, běžná webová grafika, zvětšené bitmapové prvky straších programů v OS. I video 1080p nebude nic moc hezkého a budou na něm vidět chyby. Staré záznamy z VHS a jiné podobné PAL/NTSC záznamy už budou na full screen naprosto odporné (jako že jsou dost hrozné už dnes).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Není důvod, aby ty záznamy vypadaly hůř než teď. Už dnes je jejich rozlišení nižší než rozlišení monitoru, takže jsou přepočítávané. Pokud velikost monitoru zůstane stejná a budu ho pozorovat ze stejné vzdálenosti, tak to bude vypadat prakticky stejně jako dnes.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No, nebude. Je to takový paradox. Ale na rastru zobrazovadla sakra záleží. Když si postíte DVD na velké CRT televizi bebo i monitoru, vypadá to super, když si to pustíte na PAL LCD je to také moc pěkné, ale jak to naženete to FullHD zařízení nebo stejně velkého monitoru, je to hnus. Základ je data nezvětšovat, tedy aby seděla pixel na pixel, pak není o čem mluvit. Jakmile jeden bod obrazu leží na více bodech zobrazení, už to vnímáme jako "horší", "měkčí" a vidíme více vad.

Setkávám se s tím dennodeně, lidi často nechápu, že co je hezké na monitoru, bude v 300DPI tisku hnus, když to má DPI monitoru a jen se to vyzvětší aby to vykrylo danou plochu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale vždyť píšu, že všechny současná SD rozlišení už přepočítávaná jsou, takže se těžko něco změní. Jediný rozdíl bude u full HD, ovšem i tam jen u některých - běžné TV to roztahují o 3% a mapování 1:1 si musí uživatel zvolit.
Jinak nevím, co je PAL LCD, monitor s rozlišením 720*576 jsem nepotkal. A SD obraz na full HD TV u mě vypadá stejně nebo trochu líp než na HD ready TV. To líp je dané tím, pokud porovnávám se starším HD ready modelem, který má horší algortimy pro přepočet.
S tiskem se to nedá srovnat, protože na papír se vždycky podívám zblízka = zaostřím jen na vybranou oblast.
CRT zobrazuje vždy v nativním formátu, navíc díky šířce stopy a analogovému zpracování jsou přechody plynulé - funguje jako filtr, dolní propust.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A nemá někdo zkušenost s PowerDVD? Prý umí "zvětšovat" rozlišení v reálném čase. Vím, že to je trochu podvod, ale pokud to vypadá líp než původní aproximované tupě, tak proč ne. (Nechtěl jsem dělat reklamu, ale jiný přehrávač co umí up=scalling neznám. Někdo jiný zná?)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim ze to je nesmysl. Mnohem dulezitejsi vidim jiny parametr - velikost uhlopricky. Aspon od te doby co jsem si poridil 82 cm uhlopricku moňitoru. Sice to ma "jen" full hd ale ja jsem absolutne spokojen. Skvele je ze nemusim mit prilepeny nos na monitoru jako utoho co jsem mel predtim (27" cca 2500px vertikalne - to na me bylo moc male) supervysoka rozliseni nevim k cemu pri praci na pocitaci vyuzit? Ze bych otevrel najednou tri vebove stranky a cetl je soucasne? A neo snad ze by se mi lepe cetlo Diit kdyby pismena mely vetsi rozliseni? Asi ne - ted tohle klapu na ipadu ktery ma ultra vysoke rozliseni a nezda se mi ze by kvalita textu byla vyrazne lepsi. Co ale ocenim na velke ulopricce co mam ze dokazu zobrazit 3 A4 v realne velikosti. To je velmi mile pri praci na grafice. Jako rozliseni vyssimu se nebraňim - kdyz ale vim ze se tomu musi prizpusobit vsechno (system, webovky, programy) tak musim konstatovat ze radeji velky zubaty pismena a ikony nez ostry pidiblechy a nos prilepeny na moňitor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pořídil jsem si starší notebook Lenovo s 1920x1200 a právě možnost otevřít si na jedné straně monitoru celou A4 manuálu v pdf a na druhé straně terminál s rozumným počtem řádků/znaků, byla přesně tím důvodem proč nevyhrál novější model s 16:9 a novějším CPU. "Filmové" rozlišení prostě není ideální pro všechny účely a na práci je 8:5 lepší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Že jste zvolil zrovna údaj 8:5... Ano, je to matematicky správně, ale matoucí. Běžně se mluví o poměru 16:10...

Mimo jiné také mě mrzí, že jiné poměry stran než 16:9 jsou v současné době v minoritě. Bohužel s tím nic nenaděláme. Je to cena za to, že výrobci chtějí mít co nejmenší náklady na výrobu a tak se minimalizují odlišnosti na minimum...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.