Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Podrobnosti o Penrynu a Nehalemu

Architektury procesorů Intel do roku 2010
Firma Intel se oficiálně pochlubila s detaily připravovaného procesoru „Penryn“ a následníka současné mikroarchitektury Intel Core, které se říká „Nehalem“. Ačkoli toho již i od nás víte nemálo, neuškodí, když si to celé hezky shrneme, ostatně nyní pocházejí všechny informace přímo od Intelu, takže to nebudou žádné spekulace (nebo že bychom si nějaké vlastní přidali? ;-).

„Penryn“

Jádro procesoru PenrynZačněme tedy „Penrynem“, na jehož bázi Intel připravuje celkem šest různých procesorů, dvoujádrových i čtyřjádrových (malá spekulace: čtyřjádrové budou dva dvoujádrové v jednom pouzdře, jako to dělá Intel v současné době). O tom šestém jsme si povídali zrovna nedávno, ze zdroje, který se tváří, jako když dělá, že je důvěryhodný, vám prozradíme, že se mu říká „Silverthorne“ (tu důvěryhodnost si přeberte, jak chcete ;-). Celkem má Intel v případě 15 produktů vyráběných 45nm procesem. Sem zřejmě patří i něco z mikroarchitektury „Nehalem“.

45nm výrobní proces rovnou zahrne použití high-k materiálů (slitina založená na hafniu s vysokou dielektrickou konstantou, tedy vysokými izolačními schopnostmi) s kovovými hradly, o čemž podal Intel podrobnou zprávu koncem ledna. Jádro „Penrynu“ se bude rozkládat na 107 mm², což je i s větší L2 cache o 25 % méně, než zabírá jádro Core 2 Duo („Conroe“). Energetické nároky přitom zůstanou zachovány, takže celkově dojde ke zvýšení výkonu na watt. „Penryn“ coby procesor určený do notebooků bude navíc obsahovat „Deep Power Down Technology“, která má ještě více šetřit energii v případě nevytížení procesoru. V Penrynu se také objeví „opravdové“ SSE4 instrukce a konečně i již zmíněná větší L2 cache, která dosáhne až 6 MB pro dvoujádrový a 12 MB pro čtyřjádrový procesor.

Deep Power Down Technology State v procesoru Penryn

„Nehalem“

„Penryn“ bude jakousi zkouškou vyzrálosti 45nm výrobního procesu u Intelu, aby tento mohl být následně využit v mikroarchitektuře „Nehalem“. Procesory na ní založené slibují v první řadě dynamickou správu jader, vláken, cache, rozhraní a spotřeby energie. Oficiálně se dozvídáme, že „Nehalemové“ procesory budou mít simultánní multi-threading – klidně tomu můžeme říkat zase HyperThreading, bude to prý hodně podobné, snad jen s tím rozdílem, že i počet naráz zpracovávatelných softwarových vláken bude řízen dynamicky podle potřeby. Když už jsme u těch vláken a jader, pak vězte, že se počítá minimálně s osmi jádry a tedy šestnácti vlákny, které bude možné podle potřeby vypínat/redukovat (ano, jeden procesor se bude v systému tvářit jako šestnáct).

Na tomto místě si též můžeme do oficiální škatulky zařadit připravovaný integrovaný paměťový řadič. Určitě můžeme zapomenout na starou dobrou Front Side Bus, jež skončí pravděpodobně u „Penrynu“ (či spíše nějakém jeho Xeonovém příbuzném) na 1 600 MHz. Tu nahradí Common Serial Interconnect, což má být point-to-point sériová sběrnice, která bude hodně podobná dnešnímu HyperTransportu. Co je však zajímavé, Intel v „Nehalemu“ počítá i s mobilní variantou, jež zahrne také grafické jádro (zde je cítit jistý respekt z připravovaného projektu AMD Fusion, což by měl být také procesor a grafika v jednom pouzdře).

Hlavní rysy mikroarchitektury Intel Nehalem

Nakonec se ještě sluší zmínit, že „Nehalem“ se zhruba rok po svém uvedení objeví ve vylepšeném 32nm provedení, kterému se říká „Westmere“. To by se mělo od původního 45nm Nehalemu lišit asi tak, jako se bude „Penryn“ lišit od „Conroe“ (tedy současného Core 2 Duo). Procesorem „Westmere“ prověřená 32nm technologie pak za další rok vyústí v příchod mikroarchitektury „Gesher“. Ale to už jinde jsme, je to jiná vesnice…

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Podrobnosti o Penrynu a Nehalemu

Sobota, 31 Březen 2007 - 14:35 | Anonym | CSI je common system interface a nie ako je...
Sobota, 31 Březen 2007 - 08:58 | Anonym | xvasek: Dik za info o planovani lowest...
Pátek, 30 Březen 2007 - 21:28 | Anonym | Mumak: Takže používají procesory, dokud jsou...
Pátek, 30 Březen 2007 - 21:00 | Anonym | Mam ho:http://download.microsoft.com/download/5/7...
Pátek, 30 Březen 2007 - 20:59 | Anonym | http://blogs.msdn.com/oldnewthing/archive/2004/09...
Pátek, 30 Březen 2007 - 20:58 | Anonym | Tu je aspon nieco.. Ukazuje to na ten doc, ale uz...
Pátek, 30 Březen 2007 - 20:54 | Anonym | Ale robia... Mam k tomu doc, ale na MSDN ho uz...
Pátek, 30 Březen 2007 - 20:52 | Anonym | RaStr Riesit to dymanicky je prakticky nemozne,...
Pátek, 30 Březen 2007 - 20:34 | Anonym | To samozřejmě je možné zjistit pomocí CPUID. Ale...
Pátek, 30 Březen 2007 - 20:30 | Anonym | Eagle: Chapu, ze nejlepe planovat to muze pouze...

Zobrazit diskusi