Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Popis notebooku

Asus G1
Dnes vám představíme nedávno uvedený herní notebook Asus G1 s výkonnou mobilní grafickou kartou nVidia GeForce Go 7700 s 512 MB nesdílené paměti, procesorem Intel Core 2 Duo T7200, 2 GB RAM, 160GB pevným diskem a také optickou mechanikou s LightScribe. Vedle toho čekejte i bohatou výbavu včetně myši a batohu ve stejném stylu.

Kapitoly článků

2.  Popis notebooku
5.  Závěr

Šasi notebooku je z části z karbonu, ale jsou zde i černé umělohmotné kraje a na víku i zelená podélná světélka. Kovové rohy pantů a šrouby ve víku jsou taky k nepřehlédnutí. Celkově se notebook někomu líbit bude a jinému asi ne, ale to záleží na individuálním vkusu každého. Dle specifikací pak laptop váží 3,1 kg, což je na 15,4palcový stroj standard, byť můžeme objevit určitě i lehčí kusy. Nicméně tento údaj mi přijde stále „v normě“.

Zavřený notebook

Po otevření vidíme 15,4palcový širokoúhlý displej s rozlišením 1680×1050. Jeho antireflexní úprava je určitě „o třídu výše“ oproti obdobným lesklým LCD typu "ColorShine" u levných Asusů, protože např. při focení jsem nyní vůbec nemusel řešit, jak notebook nastavit, aby se mi v dipsleji neodrážely věci z pokoje. I s obrazem a podáním barev jsem byl spokojen. Na přední hraně můžete vidět nám dobře známý Audio DJ pro přehrávání zvukových CD bez nutnosti nabootování do operačního systému.

Otevřený notebook

Na klávesnici je vidět zvýraznění čtyř kláves „WSAD“ používaných často namísto šipek pro hraní her. Určitě zajímavý nápad. Z hlediska toho, že je notebook určen pro hraní mi ale vadily malinko zmenšené klávesy klasických šipek, což mi přišlo nelogické i vzhledem k rozměrům. Jinak se na něm ale psalo pohodlně.

Detail klávesnice

Další věci na klávesnici jsou totožné, jako u jiných námi recenzovaných Asusů: Pomocí klávesových zkratek lze ovládat rychlý přechod do úsporného režimu, vypínání nebo zapínání WiFi a Bluetooh, nastavení jasu LCD, přepínání mezi externím monitorem a displejem notebooku, regulace hlasitosti nebo okamžité vypnutí zvuku. To vše se vám pochopitelně díky softwaru od Asusu zobrazuje na ploše prostřednitvím informačních menu, takže je ovládání velmi příjemné a přehledné. Vpravo nad klávesnicí nechybí ani tlačítka pro rychlou volbu, která slouží k vypnutí či zapnutí touchpadu, spuštění Power4 Gear+ a emailového nebo internetového klienta. Ovládá je prográmek „HControl.exe“, jež se intaluje jako součast balíku „Asus ATK0100 Utility driver“ a vedle toho také zobrazuje informační panely o stavu hlasitosti apod. při používání klávesových zkratek a tlačítek rychlé volby, překonfigurovat je ale neumí.

Detail tlačítek pro snadné spuštení programů

LED ve spodní části vás klasicky informují o „bdělém“, nebo úsporném režimu, stavu baterie (zda-li je plně nabitá, vybitá či se právě nabíjí), zapnuté WiFi síťovce i Bluetooth a méně tradičně, díky aplikaci ChkMail, také o příchozím emailu. V horní části nemůže chybět indikátor činnosti pevného disku a také zapnutých kláves „caps, scroll či num lock“. U touchpadu můžete vidět logo, které při zapnutém notebooku svítí (jak jinak) zeleně.

Detail touchpadu a informačních diod

Zapomenout nesmím ani na displej Asus Direct Messenger, o kterém jsem se zmínil již dříve. Ten při bootování zobrazuje nápis „Asus“ a ve Windows defaultně hodiny. Můžete si na něm ale nastavit i vlastní text s ikonou. To je ale bohužel vše, co nabízí... Takže jde opět spíše o ozdobu, protože o skutečné užitečnosti této „vychytávky“ lze s úspěchem pochybovat. Já osobně bych na něm raději viděl například teplotu procesoru, či grafické karty. Displej je focen s ochranou igelitovou fólií.

Asus Direct Messenger

Ve víku je také integrována 1,3Mpixelová webová kamera a mikrofon.

Detail webové kamery

Ta dokáže natáčet videa v rozlišeních 160×120 až 640×480 a fotit v maximální kvalitě 1280×1024 (tedy do 1,3 Mpixelů). Ovládá se prostřednictvím programu Asus LifeFrame. Kvalitu fotografie v maximálním rozlišení a s minimální kompresí můžete posoudit sami. Pro úplnost dodám, že venku byla tma a v místnosti bylo rozsvíceno světlo s 20W úspornou zářivkou, u které výrobce uvádí jako ekvivalent 100W žárovku.

Screenshot programu LifeFrame

Na čelní straně zespodu jsou opět jako u ostatních Asusů reproduktory. Ty mě ale vzhledem k ceně notebooku velmi zklamaly, protože zvuk z nich nebyl „nic moc“, zněly úplně stejně jako u levnějších notebooků Asus. Jak jsem již řekl, od takhle drahého a navíc herního stroje bych čekal více.

Čelní strana notebooku

Na pravé straně je PCMCIA slot, čtečka paměťových karet, mini FireWire port, tři konektory zvukové karty, S-Video výstup a porty RJ45 pro LAN a RJ11 pro modem. Zde má opět notebook menší slabinu, protože chybí možnost jacky nakonfigurovat jako výstupy pro 6kanálové audio. Takže se budete muset spokojit pouze se dvěma vstupy a výstupem na stereo, který lze použít i jako S/PDIF výstup.

Pravá strana notebooku

Detail ovladačů zvukové karty

Na levém boku je pouze optická DVD mechanika.

Levá strana notebooku

Na zadní straně jsou čtyři USB porty, DVI a VGA výstupy na externí monitor, napájecí konektor a výdech chlazení, za kterým můžete vidět měděný chladič.

Zadní strana notebooku

Opět přidáme i pohled na spodní stranu, kde můžete vidět pevný disk a místo pro dva paměťové moduly i WiFi síťovku. Dále je snadno dostupný i procesor s chladičem.

Spodní strana notebooku

Kapitoly článků
2.  Popis notebooku
5.  Závěr

Diskuse ke článku Asus G1, opravdový herní notebook

Pondělí, 15 Leden 2007 - 12:16 | Fangorn | Kuchi, no... to je i o rozliseni... 800x600 to...
Pondělí, 15 Leden 2007 - 11:02 | Anonym | klukovi jsem poridil F3T za cca 29000, rek bych,...
Pondělí, 15 Leden 2007 - 00:03 | Anonym | ja fandim spis tomuto vyrobku http://www....
Neděle, 14 Leden 2007 - 20:18 | Štěpán Vystrčil | Žabomyší válka mezi 16:10 a 4:3 která má jen...
Neděle, 14 Leden 2007 - 20:10 | Anonym | Širokoúhlé displeje ... divná móda  Rád...
Neděle, 14 Leden 2007 - 19:30 | Anonym | to DMK: ne, neumim psat prispevky z minulosti,...
Neděle, 14 Leden 2007 - 19:11 | Anonym | kuchi> tak to zijes v minulom tisicroci....
Neděle, 14 Leden 2007 - 16:34 | Fangorn | No, leskly displeje rad nemam, ale vuci lidem,...
Neděle, 14 Leden 2007 - 16:30 | Anonym | nechapu proc je "herni notebook&quot...
Sobota, 13 Leden 2007 - 23:47 | Anonym | Ebo: no na tom kopci u zalesněného údolí bys ale...

Zobrazit diskusi