Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Popis notebooku

Notebook HP 500
Notebook HP 500 nebudete na stránkách společnosti HP mezi notebooky hledat zrovna snadno, není ani v sekci počítačů pro domácnosti ani mezi firemními notebooky, v elektronické obchodě společnosti HP již ano. Přitom díky procesoru Pentium M a integrované grafické kartě Intel GMA900 nabízí dostatečný výkon pro kancelářskou práci, přehrávání filmů a starší hry a díky malému displeji a nízké hmotnosti velmi dobrou mobilitu. Stručně řečeno je to staré dobré Centrino za velmi přijatelnou cenu. Pojďme se tedy kouknout, kde všude výrobce šetřil.

Kapitoly článků

2.  Popis notebooku
5.  Závěr

Šasi notebooku není nepodobné dražšímu Pavilionu. Mně osobně se notebook líbil mnohem více než standardně hranatý design modelů z řady Compaq směřovaných do podnikové sféry. Provedení působí kvalitním dojmem, vše dobře „lícuje“ a například víko je opravdu pevné, takže displej při běžném používání jistě dostatečně ochrání proti promáčknutí. Barva je shora a uvnitř šedá, spodní strana je černá.

Zavřený notebook

Po otevření vidíme matný 14,1 palcový širokoúhlý displej s rozlišením 1280×800. Víko je pouze „zaklapávací“, chybí zde jakýkoliv pojitný mechanismus proti otevření, nicméně samotné panty mají dost síly, aby jej udržely zavřené.

Otevřený notebook

Na klávesnici se díky tomu, jak je notebook tenký, psalo velmi pohodlně. Nejvíc jsem pak ocenil velký „enter“. Z informačních diod je zde ale pouze ta značící zapnutý „caps lock“ (umístěna je netradičně hned vedle něj) a druhá indikující stav baterie (nabíjí-li se, je oranžová, po nabití zezelená a při opětovném zapnutí notebooku již nesvítí). Postrádal jsem LED indikující chod pevného disku. Ten byl totiž tak tichý, že jsem občas nevěděl, zda-li notebook pracuje nebo ne. Také tu není dioda značící zapnutý „num lock“. U touchpadu, který je řešen vcelku elegantně, mi vadilo,že nejde snadno vypnout pomocí klávesových zkratek nebo sepeciálního „hotkey“.

Pomocí klávesových zkratek lze ovládat klasické věci jako je jas displeje, zesilování, zeslabování a vypínání zvuku, přechod do úsporného režimu, přepínání mezi vestavěným LCD a externím monitorem či rychlé spuštění Internet Exploreru. To má na svědomí program Quick Launch Buttons, který ale bohužel neumí při zesilování a zeslabování zvuku ukazovat stav hlasitosti na displeji. Tento nedostatek lze ale snadno vyřešit tím, že si stáhnete a nainstaluje starší program HP One Touch, který to zvádne. Já osobně jej znám z notebooku HP Omnibook XE4100 a lze jej stáhnout z webu jako součást instalačního balíku s ovladači a programy pro tento model.

Detail klávesnice

Součástí tlačítka „power“ je zelená LEDka svítící po zapnutí (logicky). Nalevo je pak vypínač WiFi, ten je prozměnu podsvícen modře. Na obrázku také můžete vidět pouze jediný reproduktor, šetřilo se prostě všude. Nicméně jeho hlasitost mi přišla dostatečná stejně jako kvalita zvuku - monofonního zvuku.

Detail oblasti nad klávesnicí

Na čelní straně jsou pouze dva konektory od zvukové karty - výstup na sluchátka a vstup na mikrofon. To většině lidí bohatě stačí. Vedle nich je dioda indikující stav baterie, kterou jsem již dříve popsal.

Čelní strana notebooku

Na pravé straně je optická mechanika a zásuvka pro zámek Kensington.

Pravá strana notebooku

Na levé straně je všechno ostatní, tedy dva USB porty, PCMCIA slot, VGA výstup, napájecí konektor, RJ45 pro LAN, RJ11 pro modem a výdech chlazení procesoru. O praktičnosti tohoto uspořádání se dá s úspěchem pochybovat, zejména u umístění napájecího konektoru, ale výrobci nic jiného nezbylo, protože zezadu se vkládá akumulátor. Víko se navíc otevírá tak, že by tu jakýkoliv port stejně překážel.

Pohled na notebook zprava

Umístění USB portů těsně pod PCMCIA slot ale není nejšťastnější, protože zejména objemnější karty jako televizní tunery nebo řadiče s USB či FireWire porty a např. USB flash disk si budou jistě překážet.

Detail USB portů a zasunuté PCMCIA karty

Pohled na spodní stranu ukazuje jednak místo na baterii a pro pevný disk, ale hlavně obnažený severní můstek, hned vedle mini PCI bezdrátovou síťovku Intel PRO/Wireless 2200BG Network Connection podporující IEEE 802.11b/g a pouze jediný slot pro paměťový modul. To je jeden z hlavních nedostatků tohoto notebooku, protože možnosti upgradu jsou tak značně omezeny a navíc přicházíte o dvoukanálový paměťový řadič.

Spodní strana notebooku

Kapitoly článků
2.  Popis notebooku
5.  Závěr

Diskuse ke článku Notebook HP 500: Malé a levné a Centrino

Středa, 21 Únor 2007 - 21:16 | Anonym | Pokud je moznost koupit tenhle NB za 13999 vcetne...
Pondělí, 29 Leden 2007 - 10:53 | Anonym | Z malych notebooku doporucuji FSC Amilo PRO V3205...
Pondělí, 29 Leden 2007 - 09:36 | Anonym | Hosic: Např. již zmíněné http://device.cz/, http...
Pondělí, 29 Leden 2007 - 09:02 | hosic | Kde berete ty repase? Kde nakupujete? Shanim ted...
Pondělí, 29 Leden 2007 - 08:50 | Gorgussien | 2 b0b3k: Souhlas, ta X40 z je paradni -...
Pondělí, 29 Leden 2007 - 07:45 | t2000 | b0b3k: verim ze na HP 9420 problemy s touchpadem...
Pondělí, 29 Leden 2007 - 00:36 | Anonym | Gorgussien: s "repasama" (je...
Neděle, 28 Leden 2007 - 22:18 | Jan Maleček | martin: zkusím to :)
Neděle, 28 Leden 2007 - 22:16 | t2000 | Muzu potvrdit, ze tento notes je za ty prachy...
Neděle, 28 Leden 2007 - 21:54 | Gorgussien | 2 jfb: re:"Dříve se kupovali repasy, dneska...

Zobrazit diskusi