Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Závěr

Notebook HP 500
Notebook HP 500 nebudete na stránkách společnosti HP mezi notebooky hledat zrovna snadno, není ani v sekci počítačů pro domácnosti ani mezi firemními notebooky, v elektronické obchodě společnosti HP již ano. Přitom díky procesoru Pentium M a integrované grafické kartě Intel GMA900 nabízí dostatečný výkon pro kancelářskou práci, přehrávání filmů a starší hry a díky malému displeji a nízké hmotnosti velmi dobrou mobilitu. Stručně řečeno je to staré dobré Centrino za velmi přijatelnou cenu. Pojďme se tedy kouknout, kde všude výrobce šetřil.

Kapitoly článků

Notebook HP 500 je strojem, na kterém výrobce opravdu šetřil prakticky na všem, není zde totiž nic „nadbytečného“. Díky bohu to však nemá vliv na kvalitu zpracování, která je na solidní úrovni, například mě mile překvapilo pevné víko a praktický vypínač WiFi. Staré Centrino „Sonoma“ také stále nabízí dostatečný výkon. Cena laptopu se přitom v internetových obchodech může pohybovat i pod hranicí 18 000 Kč s DPH, přičemž musíte mít na paměti i skutečnost, že v takto nízké ceně je započítán i operační systém Windows XP Home Edition. To mohou ocenit zejména podnikatelé, kteří chtějí co nejlevnější laptop s originálními Windows. Na druhou stranu za velmi podobné peníze můžete sehnat i notebooky s „Centrinem Solo“ (procesor Core Solo a čipset Intel 945GM) na vyšší frekvenci, popřípadě můžete připlatit pár tisíc a mít dokonce Centrino Duo. Tyto notebooky ale budou podobně „očesané“ a určitě bez Windows.

Hlavní předností notebooku HP 500 je ale z mého pohledu vedle ceny hlavně jeho nízká hmotnost a malé rozměry, které z něj spolu s plnou výbavou včetně WiFi, dostatečně velkého disku a DVD vypalovačky s podporou DVD-RAM i potřebného softwaru činí ideální notebook pro zejména studenty. Vzhledem k malému akumulátoru mě překvapila i jeho relativně dlouhá výdrž, i když objektivně to není žádný zázrak ani na low-end.

Notebook HP 500

Z nedostatků musím na prvním místě jmenovat pouze dva USB porty a ještě k tomu neprakticky umístěné pod PCMCIA slotem. Mně osobně dále vadilo, že sem výrobce dal pouze jeden paměťový slot. To vidím spolu s absencí televizního výstupu jako hlavní slabinu celého notebooku. Ale vzhledem k tomu, že laptop je určen hlavně na práci a rozhodně není výrobcem prezentován jako multimediální, nezmiňuji svoji druhou výtku v seznamu jeho slabých stránek. Dále jsem zde postrádal čtečku paměťových karet, která je již dávno stala v noteboocích standardem. Co je ale skutečnou raritou, je jediný reproduktor, i když i ten de facto plně postačuje pro přehrávání hudby, shlédnutí filmu i telefonování přes Skype. Posledním nedostatkem je nemožnost snadno vypnout touchpad pomocí nějakého tlačítka či klávesové zkratky.

Nedostatků má tedy relativně dost, i když na druhou stranu žádný z nich není fatální a dá se s nimi vcelku bez problémů žít a nahradit je externími periferiemi, které jistě spousta lidí využívá a doma má „tak jako tak“ (teď myslím hlavně reproduktory a čtečku karet). Zde bych pouze poukázal na skutečnost, že notebook nemá ani konektor pro dokovací stanici, která by se mohla vhledem k nedostatku portů hodit. To ale v žádném případě není nedostatek, protože ten obvykle chybí u většiny levných notebooků. Dá se na to koukat i tak, že někde prostě v HP ušetřit museli. A to nejen z pohledu financí, ale také z pohledu místa, které je tu využito velmi efektivně.



Klady Zápory
+ Poměr cena/výkon – Malý počet portů a rozhraní
+ „Centrino pro všechny“ – Jeden paměťový slot
+ Nízká hmotnost – Pouze jeden reproduktor
+ Malé rozměry – Servisní oddíl zabírá na disku 6 GB
+ Vypalovačka s DVD-RAM – Nejde vypnout touchpad
+ Operační systém Windows XP v ceně – Problémy s instalací her z více CD




Doporučená koncová cena testovaného notebooku HP 500 (model RQ260AA): 19 016 Kč s DPH

Záruka: Na modely HP 500 se vztahuje 1 rok záruční lhůta (2 roky pro fyzické osoby), kterou je za příplatek možné rozšířit.

Poděkování

Za zapůjčení notebooku pro účely testování děkujeme společnosti:

HP logo (starší)
Kapitoly článků

Diskuse ke článku Notebook HP 500: Malé a levné a Centrino

Středa, 21 Únor 2007 - 21:16 | Anonym | Pokud je moznost koupit tenhle NB za 13999 vcetne...
Pondělí, 29 Leden 2007 - 10:53 | Anonym | Z malych notebooku doporucuji FSC Amilo PRO V3205...
Pondělí, 29 Leden 2007 - 09:36 | Anonym | Hosic: Např. již zmíněné http://device.cz/, http...
Pondělí, 29 Leden 2007 - 09:02 | hosic | Kde berete ty repase? Kde nakupujete? Shanim ted...
Pondělí, 29 Leden 2007 - 08:50 | Gorgussien | 2 b0b3k: Souhlas, ta X40 z je paradni -...
Pondělí, 29 Leden 2007 - 07:45 | t2000 | b0b3k: verim ze na HP 9420 problemy s touchpadem...
Pondělí, 29 Leden 2007 - 00:36 | Anonym | Gorgussien: s "repasama" (je...
Neděle, 28 Leden 2007 - 22:18 | Jan Maleček | martin: zkusím to :)
Neděle, 28 Leden 2007 - 22:16 | t2000 | Muzu potvrdit, ze tento notes je za ty prachy...
Neděle, 28 Leden 2007 - 21:54 | Gorgussien | 2 jfb: re:"Dříve se kupovali repasy, dneska...

Zobrazit diskusi