Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Potvrzeno: Číňané budou vyrábět x86 procesory

To su co zasa za bludy ? Kde v 90tych wintel kraloval ? Mozno tak na desktope ale v serveroch to bolo celkom divoke - UltraSparcy na Sunoch, zaciatkom 90tych dozivala este na svoju dobu vymakana Alpha od DECu, dalej rozne Motoroly, HP si tlacilo pre svoj HP-UX PA-RISC platformu a dalsie. A v pracovnom prostredi vtedy tiez workstation neznamenalo automaticky PC s Intelom no a zasa domace desktopy neboli zdaleka tak rozsirene. Takze kde neboli tie trhy na ktore nemohol intel expandovat? Nehovoriac ze inetel mal este relativne donedavna aj svoj vyborny ARM procesor - XScale nez celu divizu predal.

A dalej kde Apple dal prvy skutocny ludsky smartphone ? Toto je zasa take prirovnanie. Pred nim bolo co temno? A co tak Windows mobile a Symbian, tie bezali na pocitadle ? Nie, tak isto ako Apple pouzivali ARMy, akurat Apple proste bola znacka ktora dokazala potahnut masy a priniesla odlisny koncept ovladania os ktory presadila. A aku revoluciu sposobil Linux tym ze bol ako zaklad Androidu? To je zasa dalsi blud, mam pocit ze je to napisane len preto aby bol v kazdom clanku spomenuty aj Linux. Android sa presadil preto lebo tu firmu kupil Google, nalial do toho strasne peniaze a dal ho zdarma firmam vyrabajucim HW. Keby Google postavil os na BSD alebo hocicom inom tak by sa presadilo to. Dovodom bol Google a jeho politika a nie Linux, ten bol len prostriedkom,nastrojom.
Ten clanok je zasa taky zlepenec polopravd a jednosmerneho videna.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

"svetu kraloval Wintel"

Cela severni Amerika pouzivala pocitace Apple, stejne jako dneska.Windows 95 vysly prekvapive v roce 1995, takze predtim to byl leda tak Dostel (Windows 3.1 nejsou OS).

A navic ten Intel kraloval tak, ze znacna cast lidi mela procesory od AMD a Cyrixu - protoze to byla doba kde AMD nebylo synonymem neceho co ma polovicni vykon a na oplatku 2x vic topi takze ho nema cenu kupovat, ale AMD procesory skutecne Intel prekonavaly a byly levnejsi - viz 486 na 100 a 120 MHz.

Original Intel procesor mel v pocitaci malokdo. A spousta lidi to ani nevedela - koupili hotovou sestavu se 386 nebo 486 procesorem, aniz by vedeli ze je od AMD a ne od Intelu.

Co se tyce Iphone, je to prvni smartphone ktery vzbudil zajem laicke verejnosti - aby ne, kdyz Steve Jobs dokazal prodat i to o cem vsichni tvrdili ze to nikdo nepotrebuje. Stacila jedna prezentace a s vet bez Iphone nemohl existovat. Samozrejmne existovaly smartphony s Windows Mobile, ale neprodavaly se jak housky na krame, koupil si je jen ten co je potreboval. Apple telefony kupuje kazdy, spousta lidi jako znak spolecneskeho postaveni (jako znackove obleceni a sportovni auta).

A presne tenhle trh - tablety a mobily - je ten, kde momentalne Intel nema zadne vyznamne pozice a sniazi se je ziskat.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Těch x86 výrobců bylo opravdu hodně, ale řekněme si to na rovinu - Intel většinou výkonem podstatně vedl. AMD vydala 5k86 (do 486 patice, která veškeré 486 opravdu překonala) souběžně s Pentii pro Socket 7, což už ale nebyly ty nedomrlé 66MHz špatně násobící topidla. Podobně u Windows 3.1 nesouhlasím - normálně na tom běhalo DTP, třeba PageMaker byl výborný. Možná to nebyl kompletní OS, ale nadstavba to byla používaná a použitelná.

Jinak je pravda, že Intel u nás v prodejích drtivě nekraloval - WinChip, Cyrix, VIA, NexGen, Weitek, UMC, AMD (vzpomínáte? :-) a ostatních se prodalo na počty ks řekl bych (v součtu) víc, protože byly mnohem levnější.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja som nepovedal ze to co je napisane nieje pravda ale ze je to polopravda. V 90tych rokoch na desktope sa intel ako tak pomali tlacil, teda hlavne v domacnostiach kde postupne odchadzali 8bity a amigy ale zasa nastupovala konkurencia vo forme konzol. Pretoze vyraznemu nastupu intelu v domacich desktopoch pomohol prave win95 a hlavne win98 a prichod 3d akceleratorov a tym aj nastup novej generacie hier (co do grafiky). V pracovnom prostredi, ako som pisal, to zdaleka nebolo tak prehladne. Workstationy postavne na kadeakych platfromach a OS. A co sa tyka server tak to duplom. A tam su aj najvecsie zisky, preto aj s natupom Pentii sa intel zacal tlacit vyraznejsie do serveroveho businessu (Pentium Pro). Ale zdaleka si nemohol povedat ze kraluje. A to uz ani nohovoriac, ako je tu spomenute ponize, ze na samotnej x86 platfrome mal intel daleko viac konkurencie ako dnes.
A zasa ta pasaz o Apply a Linuxe je podana ako keby pred Applom neexistoval trh so smartphonami a ked uz tak bezali na nezaujimavych procesoroch. Co tak isto nieje pravda. Minimalne prave v business sektore mal MS vyborne postavenie s WM a prepojenie s Exchangeom, len to nevedeli dotiahnut do konca a vyuzit. A tak isto to spasenie Androidu Linuxom je proste velmi obmedzeny pohlad na realitu.
A to prave kontraindikuje s zaverom clanku, ze 80. a 90. roky boli pohodlne. Prave naopak, pre intel , aspon ak sa bavime o desktope a serveroch, je prave teraz pohodlne obdobie a aj vdaka tomu ma vatu a moze relativne v klude vyhadzovat peniaze na konkurovanie ARMu. A zasa relativne divoke je to dnes v mobilnom sektore.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nezapomenout na IBM PowerPC, to taky bylo v serverech. V superpočítačích ještě začátkem 90. let dožívaly custom systémy postavené na jednoduchých IO, např. Cray.

A Linux přišel v roce 1991, ještě dřív, než Windows, takže fail.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

ale pouzitelny a puzivany zacal byt az pozdeji :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No vokna taky až s 95 OSR2, resp. 98. A skutečná změna byly až 2k, resp. XP, to konečně přestal mor neustálých pádů, FAT32 a tak. Limitace 98 na 512 MB paměti apod. byla strašná, jinak by se to dalo, ale s tím časem došla paměť a pak se systém vždycky posral.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, až v roce 1993.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Začátkem 90. let byly všechny IO v porovnání s těmi dnešními jednoduché. Ten přívlastek o ničem nevypovídá.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

iphone byl prvni opravdovy smartpohone, ktery dokazal pohodlne ovladat i uplny lajk vcetne babicek a dedecku, coz se o zadnem uspesnem predchudci rozhdone rici neda. A je pravda, ze prave iphone odstartoval revoluci, ke ktere se pozdeji pridal android. nejdrive v telefonech, pozdeji, po uvedeni ipadu, i v talbletech :) az od te doby ma kazdy druhy clovek smartphone nebo tablet s ios nebo androidem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Leda kecy. Spousta začátečníků má problém i s tím a naopak když se hecnou, zvládnou i droida, rozdíl tam je minimální. V obou systémech jsou věci (nastavení, konfigurace, nástroje) v naprosto nelogických místech, nebo tam radši nejsou vůbec. Hraje si to na dospělé systémy a přitom je to omezené jak nějaké proprietární mobilní systémy ze začátku tisíciletí.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

V 90tych rokoch bola na rozdiel od dnesnych casov ovela vacsia konkurencia na poli x86 procesorov.

Popri AMD tu bol este Cyrix (niektore kusky mal zaujimave), ten licencoval svoje know how STcku a IBM - ti vlastne tiez vyrabali x86. Nesmieme zabudat na NexGen, Transmetu, Rise, Winchip, neskor pokupovane VIA, ta vydala CPU do Socket370 ... A to nehovorim o situacii s roznymi konkurencnymi koprocesormi zaciatkom 90tych rokov.

V takom 95tom bolo mozno 60% x86 PC na Slovensku bez intelu.

Dnes je to oproti 90tym rokom nuda. Intel kraluje, riesenia od AMD maju par zaujimavych kuskov, ale nekonkuruju high endu ... asi tak ako pred 20 rokmi Cyrix.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

kraluje....ve stale upadajicim segmentu desktopu, ktery muze docela brzy skoncit temer uplne

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jediné co upadá jsou tyhlety mobilní srágory, počínaje telefony a kočne laptopy. Často to lidem upadá na zem, když to nezajde z toho důvodu, tak to zajde jen tak protože to je šmejd. Takže nevydávejte umělý trh kvůli tomu, že nejpozděj do tří let se to posere a je třeba koupit nové šméčko za to, že trh s PC nějak upadá. Ten je pořád stejný.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Umělý trh? LOL

V tom kšeftě jde o sakra reálné prachy.

Pokud je to myšleno, že to lidi nepotřebujou, pak by mě zajímalo co dneska není součástí umělého trhu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, to bejvaly casy, kdy zakladni Pentia staly 15kkc, casy 486, vybornych K5, pozdeji K6... Pentia byly maximalne tak v produkcnich serverech...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

v mem okoli mela vetsina lidi intely, ja s cytrixama a AMD jsem byl minorita

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Od dob 486 v mem okoli tak 90% AMD, zbytek Intel. Ale kazdy to okoli mohl mit samozrejme jine. :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Muj prvni intel byl az slot1 Celeron333, a pak uz na vecne casy (P3, P4 Northw., Core...). 286,386 a 486 byly od amd.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zkoušel jste ho honit na 100 MHz FSB? Tehdá to bylo prý populární a s vyšším napětím chodily, to pak výkon byl i vyšší jak u srovnatelného Pentia II, které sice mělo 4× větší L2 cache, ale na poloviční frekvenci a navíc externí, kdežto Mendocina měly na waferu s procesorem a tedy i s menší latencí.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ja som mal Celerona 300A (4.5x66), zo zacaitku chodil na 4.5x100, ale po par mesiacoch uz nechcel. Ked to ale slo, bol to naozaj super vykon. Mal som aj zlu dosku, (PCCHIPS M726 BXCel s Ali chipsetom). Na 374 (4,5*83) MHz vsak chodil dobre. Mal som na skusku aj pozicany 333 Celeron, na 500 siel.

Najlepsie mi sli taktovat 486SX25 na 40 MHz, Am5x86 na 160, neskor len na 150, Celeron 850 na 1150. Potom som uz mal len notebooky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, jel na 100MHz fsb. Mel jsem Abit BX6-r2 s bx440, to byla best deska ktera pak zvladala P3-650 pres slot1 redukci, a nakonec v ni byl 1100MHz P3 Tualatin ve specialnim slot1 upgrade-bloku. Slouzila asi 10 let prakticky nonstop a odstavena byla jen pro absolutni zastarani platformy, fungovala by dal.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ked som bol maly, jednu taku redukciu som robil, urobil som aj navod ako na nu:

http://pc.zoznam.sk/ako-na-intel-tualatina-v-bx-doske-skusenosti-pripomi...

Na tom BX cipsete s Tualatinom sa fungovat dalo, ale v Slot1 pretaktovanie nefungovalo zdaleka tak dobre ako v original Socket370 doske a hlavne podporovalo to malo RAMky, tusim 512 ale aj to len horko tazko, bezne ramky (tusim museli byt 8 cipove) ktore v BX fungovali boli len 128 MB, takze skor max 256 MB. Neviem uz presne, ale tusim sa 8 cipove 256 MB moduly tazko zhanali.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

BX desky měly běžně 4 sloty, takže 512MB se dalo. Teoreticky snad i 1GB, ale 256MB DIMMy zrovna dostupné nebyly, to až později.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jó, já mám v BX133 RAID 768 MB paměti. To je lepší jak i815EP, ty byly omezené jen na 512 MB.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Protože BX byl ještě univerzální čipset, měl jsem s ním i hezký dvouprocesorový stroj. Pak to Intel začal očesávat.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No i815EP očesali schválně, v té době už věděli jak na hovno bude minimálně první generace P4 (byla to fakt tragedie) a udělali to schválně, aby jim Tualatin nekanibalizoval prodeje tohodle, protože ten byl mnohdy lepší jak přímotop a s větší pamětí u tuleně by nikdo neměl důvod to kupovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš než kvůli P4 tak kvůli pamětem. Tehdy bláznili s předraženými RDRAM a potřebovali, aby i820 byl rychlejší a měl víc funkcí. Podobným způsobem pak domrvili pro P4 i845, aby vyšel rychlejší i850.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pravda. Pomylil som si to so ZX chipsetom.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jo, mám BX133 RAID kde jakž-takž funguje Tualatin 1,1 GHz na 1,466. Tedy už jsem to dlouho nezapnul, ale až se k tomu zas dostanu, mám tam rozehraný Neverwinter Nights :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tsss...amateri...to ja taktoval 286tky tak, ze jsem vypajel originalni krystaly a daval tam s vyssi frekvenci :-)
Podarilo se mi taktnout 286/16 na 25MHz :-)
A také jsem taktovat ten krystal, co ridi rychlost hodin/sbernice, takze to potom pocitalo rychleji, ale zrychlilo se všechno, vcetne hodin, zvuku a podobne :-) Docela sranda

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ešte cca 1 deň a 6 hod a 19 min teda zajtra o 22:00 sa dozviete či sa Centaur/VIA podarilo zlúčiť x86-64 ISA a AMR ISA v rámci jedného čipu resp. v akom štádiu vývoja tento koncept je.
link: http://centtech.com/

A je naozaj tiež možne, že to celé skončí v join-venture Čínsko/Taiwanskom podniku
link: http://www.digitimes.com/news/a20140219PD215.html

P.S. nové natívne monolity sú už nejaký ten pátek minimálne zalistované v SisoftSandra ranker ako:
• VIA QuadCore @2000MHz (4C 2GHz, 2MB L2)
• VIA QuadCore @1600MHz (4C 1.6GHz, 2MB L2)

link:http://www.sisoftware.eu/rank2011d/top_run.php?q=c2ffcfe984e9d4e5d7e1c7b...

Otázka znie či sa v nich nachádza aj ARM ISA? Nechajme sa prekvapiť...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je proč má VIA tak zoufalou a amatérskou distribuci a ani se nesnaží proniknou do ultra-low power krabičkových x86 desktopů. U nád je jedna jediná embedded deska s tím nejpomalejším čtyřjádrem možná tak na objednání, s nulovým marketingem, absolutní nezájem, takže i kdyby tam implementovali mikrofúzní reaktor, stejně to nikdo nekoupí (tebe nepočíčám).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Vám to asi netreba vysvetlovať, ale skúsim na príklade. No to bude tým že keď cerpacie stanice predávajú v každej hornej dolnej benzíny 95/98/99/100 a naftu (bionaftu) tak nepredávajú aj letecký benzin.
Jedno je horizontálny segmnet trhu a druhé vertikálny. Nie každý lieta čo i len na malom lietadle. (je to len príklad nebrať to doslovne cez povolenia, letecký úrad, licencie a pod).

Tak ako jestvuje segment Consumer a Embedded a xy ďalších špecializácii.
To však nič nemení na skutočnosti, že consumer (veľkosklady, eschopy nemôžu) predávať Embedded zariadenia: Koľký ich ponúkajú? Špecializácia. Budú držať pre svojich zákazníkov produkty 7+ life cyklu skladom? Takže aj o tom to je a nielen.

Čo sa týka consumer segmentu a tak ten suvisí s OEM výrobcami a je to skôr o "presadení sa u nich" naschval som to dal do úvodzoviek (presadenie sa má množstvo synonýmov a nie všetky sú kóšer) pretože ako ste uviedol môžete mať aj fúzny reaktor ak OEM nemá záujem tak si môžte...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jenže voni to mají, stačí to strčit do krabičky a prodávat jako x86 mikropočítač. Že to je původem pro průmysl, na to sere pes, resp. je to spíš i výhoda kvalitnějšího provedení a nemá to nic, proč by to jako desktop použít NEŠLO. Jenže voni si smrdí ve svém marketu s obratem pár set milionů ročně a ani se nesnažej prodat dál. O OEM nemluvím vůbec, dávno mohli obsadit co pak zabralo AMD kdy každej výrobce desek dneska má ITX platformu AMD a docela se prodávaj, přitom VIA to měla dávno před tím.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A čo to nespravili?
VIA EPIA P910 Pico-ITX čo by rýdzo embedded produkt ($359) je základom => VIA ARTiGO A1250 co by semi-Embedded Mini-PC ($350). Dokonca -$9 v prospech PC.
link: http://forums.anandtech.com/showthread.php?t=2357358

Ó vypadá to super, ale:
ZOTAC predaval ZBOX nano VD01 s 1.2GHz VIA Nano X2 co by rýdzo consumer (SOHO) produkt za 150 EUR cca rok ešte dozadu. Nemajú šancu cenou konkurovať pri tých kvantách sami čo predávajú s consumer segmentom.
link názorné prorovnanie: http://i669.photobucket.com/albums/vv53/Artthurko/28112013017_zpse0905e4...

P.S. AMD sa často oprávnene porovnáva s Intelom a vždy to dopadne nasledovne: Intel a AMD označujeme za odvekých rivalov (dvojičky) ktorí si konkurujú. AMD je finančně, zdrojovo a proste so všetkým niekoľkonásobně menšie ako Intel. Čistý zisk Intelu je za cca 3 mesiace ako cca celý hrubý príjem AMD za celý rok. Intel má cca 20 tovární prevažne je na 22nm litografii so svojimi produktami a nastupuje 14nm litografiou. AMD je na 32nm litografii pre AMD FX CPUs a 28nm pre Beema a Kaveri a aj továrne čo mala (ale aspoň ich mala) boli rozdelené v prospech GF.
AJ NAPRIEK TOMU JE AMD VIDIEŤ a nebudeme sa dohadovať nakoľko GPU divízia a iné dotujú CPU divíziu a pod.

Ak by sme čo i len v myšlienkach porovnali AMD s VIA (a už aj snaha ich čo i len porovnať je skrášlovaním reality) dôjdeme k omnoho väčšej disproporcii čoho je fakt, že VIA sa špecializuje v Embedded vertikálnom segmente trhu a na ten consumer už ani len nepaberkuje (viď. ZOTAC vyššie a par ďalších), ak samozrejme neberieme do úvahy WonderMedia (AMR SoC) na čínskom low-end (cost) trhu.

Suma sumárum: nezainteresovaná otázka. Ako je vôbec možné, že x86 VIA vôbec žije...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pekne byli ty casy Opteron-u 144 :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jak tak tu sleduju ty komentáře tak si říkám že jsem byl asi rarita protože většinu 90 let jsem skutečně "byl na intelu" motorola68000->i486DX50->p75->celeron333 a až potom duron athlonxp.
Systém wb2.1->DOS (což byl dost propad)-> win3.11-> 95->98->2k.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.