Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pozor na notebooky s GeForce MX 250, jeden název označuje dvě různé grafiky

> Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno

... jeste muzem udelat jednu vec: nekupovat.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Kupovať, a prípadne do 14 dní vrátiť.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno

... Nesdělit podstatné vlastnosti zboží, které by mohly změnit rozhodnutí si zboží koupit, je ze zákona důvod k okamžitému a jednostrannému odstoupení od kupní smlouvy. Je to nekalá obchodní praktika* a za určitých okolností může být přímo podvod.

* 634/1992 Sb.; § 5a odstavec 1: "Obchodní praktika se považuje za klamavou, pokud ve svých věcných souvislostech a s přihlédnutím ke všem jejím rysům, okolnostem a omezením sdělovacího prostředku opomene uvést podstatné informace, které v dané souvislosti spotřebitel potřebuje pro rozhodnutí ohledně koupě, čímž způsobí nebo může způsobit, že spotřebitel učiní rozhodnutí ohledně této koupě, které by jinak neučinil."

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Jestli chceš naznačit, že nVidia jsou šmejdi, tak to se tu některým nebude líbit :D

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Však jsou, proto jsem šel do AMD i přes nějaké kompromisy ve výkonu :-D Nějak nerad podporuju lháře a podvodníky, což nVidia předvádí průběžně a neustále. Nicméně teď přijde JirkaK a oba nás prokleje a pošle do p.....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to sice svinstvo, ale podle mě tam chybí důležitá informace - jestli nvidia, potažmo výrobci notebooků chtějí za slabší verzi méně peněz, nebo je to všechno za stejnou cenu. Jestli je to rozlišeno cenově, je to "jen" nedostatečné značení. Jestli je to za stejnou cenu, je to opravdu hnus.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V cene laptopu alebo desktopu nevieš akú časť tvorí cena za grafiku. A neverím, že by predávali dve "rovnaké" zariadenia s rôznym kódom a rôznou cenou, bez rozdielu v konfigurácii (VGA: MX250).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím že je vše jasné a tady se záměrně kydá hnůj na Nvidii. Na stránkách výrobce čipu je naprosto jasná informace:

Specifications
Note: The below specifications represent the GPU features available. Actual implementation may vary by OEM model. Please refer to OEM website for actual shipping specifications.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

kdybys myslel, nenapises takovou hovadinu.. vyhozeni ''max-q'' z nazvu karty bylo rozhodnuti nVidie..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

jasně a zákazník si bude ověřovat info pod čarou a nedej bože když bude nakupovat v kamenné prodejně..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jasně a Nvidia si asi určí takty a pak bude ověřovat u každého jednoho typu, zda výrobce nezprasil chlazení, že?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

ID karty je věcí Nvidie. Pokud existují dva produkty se stejným jménem, ale odlišným ID, jde o rozhodnutí Nvidie, to není téma na diskuzi, to je fakt. Výrobce si může pouze vybrat, jaký model do svého produktu osadí.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Naozaj toto umožňujú zákony?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Třeba 840M byly taky různý chipy a konfigurace. To samé o generace nazpět (8400M GS), tím nechci nvidii obhajovat, ale tohle prostě bylo vždycky o konkrétním notebooku a recenzi (nebo zkušenosti na fórech), co tam výrobce laptopu nacpal a jak zprasil chlazení. Řekl bych, že cílovka těchto lowend grafik to moc neřeší. U těch výkonnějších by ale výrobci specifikace grafiky uvádět měli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Korunu má GeForce GT 555M, pět různých konfigurací založených na třech různých GPU, výkon často +/- 20% podle verze a stejný název :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Před roky jsem vybíral pro někoho ntb a řešil jsem stroj(e) v cenové relaci, kde se nacházela 940M nebo nic. Vtip spočívá v tom, že variant 940M je taky dost (koukám že to updatli a přidali tam 940MX). Největší "ojebávka" spočívá v klasice, možnost tam osadit DDR misto GDDR a samozřejmě i šířka sběrnice. Zkrátka nelíbí se, zlatý WS potvory s MXM moduly.

Na druhou stranu, je to stejné, jako se intel prsal s nálepkou Core i3/i5/i7, jež měla reflektovat výkon. Jenže chyba lávky a už první "generace" tak mísila 2C/4T a 4C/8T i7 mobilní CPU, později v tom byl ještě větší guláš.

Já už si zkrátka ve spotřebce na všechno tohle zvykl, na detektivní práci při hledání vhodného produktu, poznámkách o tom, co jaký výrobek uvnitř opravdu nese (abych to znovu nemusel hledat), protože už je toho zkrátka příliš. V elektronice a vývoji to naštěstí není takové, ale ve spotřebce je to fakt bída. Pak člověk zamáčkne slzu nad tím, co se produkovalo před více jak 10 lety, kdy marketing vyzdvihoval ty parametry, které jsou dnes pomalu upozaděny nad libozvučnými marketingovými názvy naprosto všedních možností, jako je automatické OC a nebo RGB led podsvitu (ideálně tak, že vyzdvihneme jeho přítomnost, následně možnost to synchronizovat a ještě jednou pro pokročilou možnost ovládat barvu podle nálady... a hned máme polovinu popisku produktu hotovou).

Achjo, tak jsem si "pobrečel", ono minulej víkend jsem dělal revizi svého "muzea", kde mám i retailové balení některého HW (třeba 3Com EtherLink II, Trackballu od A4tech) a můžeme se vrátit do reality.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže Intel za těmi magickými písmenky vždy udává a vždy se všude udává ještě pár čísel za pomlčkou, díky které se dá jasně identifikovat a dohledat varianta CPU. A není to detektivní práce, funguje to poměrně jednoduše. Kdežto u grafik se člověk všude dočte jen 250MX a konec.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale BFU vleze do krámu a "ano, je to výkonný stroj, nachází se tam ájsedm generace páté", načež pepíkovi zajiskřily očička a těší se, až ten úžasnej stroj doma vybalí a zapne. Je to někde na půli cesty, kdy polovina je způsobena intelem a oním klamavým řazením CPU (dokonce tam byly kdysy i hvězdičky, které měly reprezentovat úroveň, přitom to mělo reprezentovat právě to číslo za písmenkem "i") a následně mizerné všehochuť obchody se spotřebkou, které udávají co nejméně informací, aby nalákali nevzdělaného zákazníka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tento model se osvědčil a není to vynález Nvidia. Svého času by mohli vyprávět majitelé SSD Kingston V300:
https://diit.cz/clanek/pomaly-kingston-ssdnow-v300
Ale na druhou stranu je fakt, že ty grafiky se sníženými takty byly primárně určeny do nejmenších laptopů s 13" obrazovkami. Bohužel je příliš lákavé to nacpat do standardního přístroje a vydávat za plnohodnotnou grafiku, když na tom výrobce laptopu uškudlí pár centů navíc. Ale tahle praxe je stará více než 2000 let. Už tehdy se dávalo při svatbách nejprve dobré víno a až byli všichni připití, namíchala se tam voda.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A potom prisiel taky "hippisak" a tu vodu im premenil na vino :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Aj notebookové intel CPU sú s konfigurovateľným TDP a nikto to nerieši. Blbé je, keď potom človek natrafí na uškrtený CPU aj GPU v jednom NTB. Najhoršia kombinácia, ale v ultrabookoch dosť pravdepodobná.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Uplne stejne to je s AMD APU. Jeden nazev, ruzne TDP.
Ale nVidia je prece fuj, takze tak... ;-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To me zajima, ktere/a AMD APU ma/ji jeden nazev a ruzna TDP? Idealne prosim s odkazem na napr. 2 notebooky s timto APU

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

https://notebook.cz/clanky/technologie/2015/amd-a10-8700p

zadne dva notebooky ti neodkazu, protoze vyrobci nastaveni TDP (stejne jako u nvidie) pochopitelne zamlcuji...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To ale smesujete 2 ruzne veci. Vyrobce nVidia pod naprosto shodnym nazvem uvadi fyzicky odlisne produkty (ruzne TDP). A to je problem nVidie. Ale konfigurovatelne TDP na CPU si konfiguruji/meni samotni vyrobci notebooku, to neni problem Intel/AMD

V dusledku je to pro spotrebitele stejny problem. Ale GK je problem nVidie, konfigurovatelen TDP CPU vyrobce notebooku, v tom trochu vidim rozdil

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ještě přidejte připájenou jednokanálovou RAM, ideálně LPDDR3.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sú v NB CPU s rôznym TDP? Zatiaľ som v reále nevidel 12W a 25W CPU toho istého označenia. A ak existuje, nie je rozdiel aspoň vo frekvencii (ktorá sa udáva hneď vedľa typu CPU)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"25W „1D13“ a 10W „1D52" Takže 25W vs 10W - no, vzhledem k tomu, že u notesu mi jde o výdrž a ne o nějaký "herní výkon" (jelikož fakt nejsem blázen abych si na hry pořizoval "3x" dražší notes, aby měl "podobný" HW jak u klasiky, vítězí jednoznačně 1D52...
Na druhou stranu je fakt, že by to měli značit jinak - MX255 vs MX250...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas s použitím jiného označení pro oba čipy. Řekl bych ale, že hlavní máslo mají na hlavě výrobci noťasů; ti předpokládám velmi dobře vědí, jaký čip kupují a osazují, jestli 1D13 nebo 1D52 a podle toho by měli prezentovat parametry noťasu směrem k zákazníkovi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.