Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Pracujete z domova? Usnadněte si práci vlastním NAS serverem

PR článek
Někteří z nás stále trčí doma, zatímco za okny stále probíhá apokalypsa. Další možná čeká Home Office s příchodem nadcházející další vlny. Jiní střídají pracoviště jako ponožky a dle potřeby zaměstnavatele neustále pendlují mezi různými pobočkami, kancelářskými budovami a vlastním domovem. Poradíme, jak si takovou nestálou práci usnadnit.

Dnes měníme své počítače několikrát do dne. Do práce si nosíme vyfasovaný notebook, doma hrajeme na své herní mašině, do postele bereme telefon a občas možná zasedneme i k nějakému cizímu kompu. Tento počet si ještě vynásobte počtem rodinných příslušníků. Synchronizovat přístup k datům na tolika zařízeních se zdá být nadlidským úkolem.

Přenášení dat mezi zařízeními jsme donedávna řešili flashdisky. Sami ale jistě máte své zkušenosti s jejich ztrátou či úplným chaosem v tom, která data máte na kterém flashdisku a zdali vůbec. Dnes nás však objímá všudypřítomný internet, se kterým můžeme mít svá data k dispozici odkudkoliv na čemkoliv, včetně mobilních telefonů. 

S cloudovými a síťovými úložišti odpadají rozdíly v tom, na kterém zařízení se zrovna nacházíte a zdali patří vůbec vám. Na svých projektech tak můžete pracovat skutečně odkudkoliv a vyvarovat se problémům, že jste tu či onu prezentaci nechali doma nebo uložili na špatný flashdisk. A to zároveň za předpokladu, že váš zaměstnavatel neblokuje přenosné USB disky a externí zařízení.

 

Když svá data dáte do jiného hrnečku a nemáte vlastní NAS

Možná i vy jste právě z těchto důvodů zvážili cloudové služby jako jsou Microsoft OneDrive, DropBox, Google Drive a podobně.

Všechny tyto služby jsou však pouze glorifikovaným NAS síťovým úložištěm, který akorát běží v datacentrech korporátní firmy. Tento fakt může být pro někoho výhodou, pro někoho nevýhodou. Povíme si, proč zrovna tato řešení nejsou ideální a v konečném důsledku se dokáží pěkně prodražit oproti vlastnímu síťovému úložišti, které poskytuje řada výrobců v čele s nejpopulárnějším Synology.

Výhody a nevýhody cloudových služeb

OneDrive je u nás jednou z nejrozšířenějších cloudových služeb, přeci jen bývá předinstalován v každém novějším operačním systému od Microsoftu, a tak dříve či později přesvědčí k vyzkoušení. Jako ochutnávka možností cloudových úložišť jsou tyto služby šikovné, avšak mají své ohromné nedostatky.

Svá data tímto svěřujete třetí straně, a vytváříte tak další zbytečnou trasu, po které o vaše data můžete přijít nebo hůře, nechat vynést na veřejnost. Jen historie posledních pár let je plná příběhů o hacknutých serverech technologických gigantů, kterým uživatelé slepě svěřili důvěru a přišli o svá data, dokumenty či dokonce erotické fotografie. A to se bavíme jen o těch únicích, o kterých stojí za to napsat poutavý článek. Celebrity by mohly vyprávět. 

Cloudové služby třetích stran navíc nabízí mizernou škálovatelnost. Jakmile překročíte bezplatný limit, začnete platit jak mourovatí. Na první pohled se tato částka zdá být poměrně malá, a to v rámci několika stokorun měsíčně. Pronájem cloudového úložiště je však běh na dlouhou trať, a tak si tuto částku musíte vynásobit několika lety a uvědomit si, že tyto peníze už nikdy neuvidíte.

Provoz vlastního NAS serveru je však jednorázovou investicí, která se ve většině případů vrátí už po jednom roce. Oproti pronajatému cloudu ovšem přináší více možností, snazší přístup z libovolného zařízení (včetně například televizí za účelem přehrávání filmů) a libovolnou škálovatelnost. Pořídit dalších pár terabajtů je jako vložit nový toner do tiskárny.

Nikdo vám navíc nediktuje, kolika lidem můžete svoji kapacitu poskytnout. Vlastní síťové úložiště můžete nasdílet klidně celé Hujerově rodině. V případě Synology NAS server a skrze jejich DiskStation Manager snadno zrežírujete správu uživatelských účtů tak, aby každý člen rodiny či kamarád měl svůj vlastní dedikovaný prostor, ke kterému se nikdo jiný nedostane.

S vlastním NAS serverem se také vyhnete pravidelným měsíčním vyúčtování a výhružným hubovacím dopisům ze strany Microsoftu. Jakmile byste přestali platit, tak vám vaše data rozhodně schraňovat nebudou. V případě pronajatého serveru stačí softwarovým exekutorům jenom zmáčknout delete.

Cloudové služby bez prostředníka, zvládne to každý

Provozovat soukromé cloudové úložiště je záležitost jedné instalace, zvolíte-li dostatečně uživatelsky přívětivé řešení jako nabízí například společnost Synology. Jejich NAS stačí zapojit klasickým RJ-45 síťovým kabelem a otevřít v prohlížeči webovky, které server automaticky detekují a pomohou vám se proklikat až na konec. Práci s integrovaným systémem DiskStation Manager od Synology si můžete vyzkoušet i online

V závěru se vaše NAS chová jako standardní disk, který naleznete v počítači – jen s tím rozdílem, že ho máte zapojený kdekoliv jinde. Zároveň dostanete svoji unikátní webovou adresu, kterou si můžete hodit do záložek a přihlásit se pod vlastním účtem ke svému disku z libovolného prohlížeče na libovolném zařízení.

Vlastní NAS postavíte z diskové stanice a samostatných disků. Stěžejní je především právě disková stanice, která diktuje chod celého zařízení a vaší komunikace s ním. Společnost Synology jsme již několikrát zmínili, a to proto, že patří k nejpopulárnějším řešením v této oblasti a pravděpodobně jste se s tímto názvem už také někdy setkali.

Na samotných discích ovšem můžete ušetřit, pokud se vám jich doma pár válí. Můžete je tímto způsobem utilizovat a naložit do diskové stanice. Důrazně však doporučujeme zvážit dříve či později (raději dříve) dedikované disky pro datová úložiště, které jsou stavěny pro nepřetržitý provoz, a to rovnou v páru či jiných násobcích.

Soukromé síťové úložiště je králem domácího zálohování

Datová úložiště můžete do své diskové stanice zapojit v takzvaném RAID uspořádání. Zjednodušeně řečeno, disky zapojené v tomto režimu veškerá uložená data navzájem zrcadlí a uchovávají je duplicitně. Kdykoliv by se tak jednomu disku něco stalo, jsou stále uchovávána v disku druhém. Tímto jsou jednotlivé disky redundantní, dokonce můžete jeden z nich vytáhnout za chodu a nikdo nic nepozná (data budou stále k dispozici).

Synology také nabízí možnosti automatického zálohování celého počítače, respektive systému. Něco takové by s limitovanými úložišti od OneDrive či jiných poskytovatelů by bylo krapet složitější, u libovolně škálovatelného NAS je to však hračka. Zálohovací plán můžete nastavit například na noční hodiny či v průběhu režimu spánku.

Kdykoliv by se vašemu zařízení něco stalo, provedli byste špatnou aktualizaci, nainstalovali vadné drivery nebo natáhli problémový software do počítače, jediným kliknutím obnovíte počítač ze staršího snapshotu a vrátíte se v čase. Tato možnost může spasit před promeškanou uzávěrkou.

Lehce se ovšem musíme OneDrive a dalších síťových úložišť zastat. V případě zálohování je vždy dobré svá data decentralizovat, tedy uložit na více míst zároveň. Pronajatá úložiště těchto společnosti mohou být jedním z takových míst, pokud zabezpečení některých pracovních dokumentů (či rodinných videí) je přednější než riziko úniku. Zařízení od Synology podporují takzvaný Cloud Sync, kdy v pravidelných intervalech replikují veškerá data i na cloudové služby pro dodatečnou ochranu.

Přechod z OneDrive na domácí síťové úložiště? Nikdy není pozdě

Synology Cloud Sync funguje oběma směry. Vlastní NAS síťové úložiště si tak můžete zřídit kdykoliv, i pokud už máte dávno přeplněný pronajatý cloud. Po jeho nainstalování je synchronizace s dalšími službami záležitostí na jedno kliknutí. Během chvíle tak máte svá data přetažená k sobě domů a svůj pronajatý cloud můžete s klidným svědomím zrušit.

Za domácí síťové úložiště vám poděkuje peněženka, rodina a potažmo i přátelé.

Tip: Nevíte jaké zařízení si vybrat? Zkuste konfigurátor NAS, který Vám poradí tu nejvhodnější variantu pro Vás. Případně využijte poptávkový formulář, po jehož vyplnění se s Vámi spojí specialisté a vymyslí řešení na míru. 

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi