Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Precision Boost Overdrive 2 pro Ryzen 5000 přináší lepší undervolting

Tyhlety softwarové ojeby vnímám pozitivně, ale krizi křemíku to zcela nepřebije. Nedávno jsem si v dobře udělaném BIOSu hrál se starým Core 2 Duo E8400 co je vyrobeno prehistorickými 45 nm. Při undervoltu 2GHz@0,85V (zvládl Prime95) a jeho malinkatý chladič přitom hřál méně než některé dotykáče pod zátěží. Posun v tomto směru je za ta léta tragický a vůbec neodpovídá číselnému posunu v nm - od 45nm až k 7nm.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

No, zrovna E8400 je první procesor, u kterýho jsem musel kupovat jinej než stock chladič, protože se mi při hraní přehříval natolik, že deska zvukově protestovala. Do tý doby jsem je měnil kvůli hlučnosti.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nemal si chladič s meďou? Ja som dosť dlho mal stock chladič na Q6700, ale problémy s teplotou som nemal. Len bol v záťaži hlučný (po prechode na Feru mám nízke teploty aj pri 500 RPM).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Šlo mně čistě o spotřebu při nízkých frekvencích (iddle i plná zátěž) v křemíkovém pravěku a dnes.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no-X, zkus prosim preformulovat tuhle vetu:

"Proč „3-5“? Hodnota 3 mV odpovídá nejvyšší frekvenci, hodnota 5 mV odpovídá nízkým frekvencím, kdy lze snížit napětí výrazněji, aniž by to mělo vliv na stabilitu."

Tak jak ji pises, je to zmatene. Clovek by si mohl myslet, ze 3mV odpovida nejvyssi frekvenci, coz je samozrejme kravina.

Jestli jsem to dobre pochopil, tak kdyz se resi urovne NAD tovarni nastaveni, kroky (counts) jsou 3mV, aby se mohl lepe najit ten maximalni stabilni strop.
A kdyz se resi podvoltovani, tedy POD tovarni nastaveni, kroky jsou 5mV, protoze nema cenu resit tak malickate posuny, pac stabilita by nemela byt ohrozena.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne. Nejde o urovne nad a pod tovarni nastaveni, ale o frekvence v idlu a v loadu, kdy v idlu undervoltuje vic (o 5mV) a v loadu min (o 3mV). Jeden z tech slidu to ilustruje pomerne nazorne a video jeste nazorneji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, tak jsem si to predstavoval, akorat jsem to spatne napsal.

Misto tovarni nastaveni jsem mel pouzit spis baseline pred tim, nez se tahle ficura aplikuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No konečně, ne že zlepší, ale přidá, aktuálně tam je spíše overvolting, deska asus x570 F + 5800X se chová s Agesou 1.1.0.0 C doslova debilně, v cinebench 23 má cpu 82 stupňů a všechna jádra jedou cca 4450 protože do toho jde 1.36+V, když ručně v ryzen master udělám "OC" na 4.7 s 1.285V, tak všechna jádra jedou 4.7 při teplotě 72 stupňů. Nechápu, jak tohle někdo mohl vypustit ven. A musel jsem vypnout "Asus Precission Boost Override", jinak do toho lezlo ještě vyšší napětí. Ano Asus má navíc svoji volbu v BIOSu kromě k té od AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.