Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Předběžné specifikace celé řady Core 14000 / Raptor Lake-refresh odhaleny

Pamatuju doby kdy Comet Lake refresh tvoril maximalne radu Core i3:

https://diit.cz/clanek/core-i3-rocket-lake-se-asi-nechysta-namisto-nej-d...

Dnes nam pridanim 4 atomu do rady Core i7 vznikla zcela nova generace, u mne je to vojeb!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

o to nejde, ale intel ma 2 (slovom DVA) kremikove substraty 8+16 a 6+0 a z toho sklada vsetky desktpopove modely so vsetkymi kombinaciami poctov disablovanych/enablovanych P a E cores
v zavislosti od zmrdovisosti vysledneho cipu, pripadne poziadaviek a nasledne vznika bordel jak svina

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1+4 udělané z 8+16 ... to už by musel být hodně veliký odpad.
Je možné, že mají ještě jeden křemík. 4+8 nebo tak něco.
Jinak by to bylo strašné plýtvání, nebo opravdu děsivá výtěžnost jejich procesu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

13400 vs 14400 100MHz navrch, to je refresh jak řemen.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak najtragickejšie je, že maximálny výkon sa vlastne nikam nepohne. Core i9-14900K je vlastne len preznačené Core i9-13900KS za takú istú cenu a ešte mali odvahu znížiť oficiálne TDP zo 150W na 125W (všetci vieme, že max spotreba sa bude hýbať v intervale 250-300W, alebo nedajbože ešte vyššie). Intel je definitívne v pr..li

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No v prdeli právě není naprosto vůbec. Velcí výrobci jedou jenom Intel a obecně má furt přes 70%...
Prostě běžný spotřebitel neřešící detaily, ale pouze číslo za "i" a číslo "generace" toho bere mraky.
Generace Záměrně uvozovky, protože já osobně beru už 15let opravdu generaci jako zhruba 4 jejich generace.

Takže Lynnfield(řadič uvnitř brutální IPC proti C2Q) , Haswell(AVX2, citelně lepší proces) , Coffee(víc (konečně) jader, a Alder - zase (konečně) lepší proces..

Vše mezi je marketingový pleps :) vylepšení co nestojí ani za řeč.

PS: Jsem zvědav co příjde v "další opravdové generaci", to bude ?? 16xxx :))))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

je to různé, rozhodují trendy i obecná nálada v IT. Třeba Lynn byl hodně zajímavý proti C2Q přesto si moc slávy neužil a proti SB se na něj rychle zapomělo a IB ač měl s 22nm hodně nízkou spotřebu, trochu vyšší IPC a hlavně už modernější PCIE-3 tak byl také ve stínu více taktovatelných 2500K.
Obdobně s Alder, ten má zaklad v nešťastném Ice-Rocket Lake ale jeho smůlou bylo pouze 8 jader když AMD nabízeli 16. Přitom v benchmarku to AMD ZEN2 vypadalo super, zvlášť v MT když se vytížila skutečná i virtuální jádra. Ale co se týče IPC tak až ZEN3 byl vůči Ice/Rocket adekvátní soupeř.
Alder - a na to se zapomíná je další evoluce Ice a Raptor-R je finální revize celé této řady započaté 11gen kdy má konečně vše plánované aktivní a výroba plně odladěná - obdobně jako u Comet-L které byly vrcholem série započaté původním 6gen Skylake.
No a k otázce nákupu, někdo kupuje až když přestane výkon stačit nebo dochází k rozhodujícímu přelomu výkonu technologie a třetí cesta, prodej stávajícího ihned po vydání nové byť marginální generace - touto taktikou se dá prodat starší cpu za 50-60% ceny nového a to už je dost lákavé. Ikdyby to byl poslední cpu do dané patice tak to smysl má protože se starší generací už se hw tak dobře nezrecykluje na dobrý počinek na nový.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Lynnfield má brutálny nárast IPC? Vážne?
i5-750 má 1233 bodov v SC pri 3,2 GHz
Q6700 má 1077 bodov v SC pri 2,67 GHz
Q9650 má 1284 bodov v SC pri 3 GHz
Ktorý že má vyššie IPC? Snáď si to viete vypočítať. Lynnfield má výhodu vo frekvencii a u i7 v HT. Až Sandy bridge má citeľne vyššie IPC, lebo pri 3.4 GHz má 1581 bodov. A potom ešte citeľne vyššie je u Haswellu (i5-4690 má 2200 bodov pri 3,9 GHz). Ale Nehalem za veľa nestál.
Ľudia si na Intel zvykli, ale čím má Intel väčšie problémy (vysoký výkon len vďaka vysokej spotrebe, alebo s použitím viac jadier[ok]), tým viac ľudí môže pochopiť, že sa im oplatí AMD, lebo nemusia riešiť či OS/SW pridelí správne jadrá a či ten CPU uchladia vzduchovým chladičom bez straty výkonu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Core2Quad a Nehalem su dve uuuplne rozne mikroarchitektury, FrankHorigan ma svatu pravdu. Staci sa pozret iba na L2 cache Core2Duo/Core2Quad: totalne mamutie L2 (spicka bola 12 MiB L2 pre 4 jadra) a ziadna L3. Nehalem bol povodne serverovska mikroakchitektura, ale pre desktop ju Intel dokazal (v konecnom dosledku) lepsie vypilovat, ako AMD svoj Bulldozer. Od Nehalemu ... az do nejakej 10. rodinky, bolo iba 256 kiB L2 na jadro. L3 ziadna ! Proste uplne iny cache system ine mikro-architektury.
Westmare je iba male vylepsenie a SandyB-IvyB delaj vylepsuju, ale stavaju na Nehalem-Wesmare koncepte .. az po Haswell, ktory pridava stvrtu ALU a vyraznejsie navysuje IPC.

To ze prve Nehalemy nemali vyrazne vyssie IPC nie je v rozpore s predoslym. Aj Bulldozer bol vyrazne odlisna mikroarchitektura od K10 (Phenomov) a .........

Taktiez ucta a obdiv pre FrankHorigan: konecne dalsi co pochopil, ze Intel ma na trhu 5 (slovom PAT) generacii kóóóóóóre od roku pana 2006, ak pocitame aj core2duo + quad. Ziadnych 14 !!! Vsetko ostatne su refreshe, new steppingy, pridane jadra, ojeby, refresh refreshu, refresh refreshovaneho refreshu ... atd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Frank: „Takže Lynnfield(řadič uvnitř brutální IPC proti C2Q)“
Ja: i5-750 má 1233 bodov v SC pri 3,2 GHz, Q6700 má 1077 bodov v SC pri 2,67 GHz” = píšem, že žiadne brutálne navýšenie IPC. Lynnfield ťaží s vyšších frekvencií a HT. Ak predelíme body a frekvenciu, tak Lynnfield nevychádza dobre.
Nechápem zmienku o tom čo je Core2 a čo Nehalem. Napísal som opak? Viem čo je mikroarchitektúra - Core2, Nehalem, Sandy bridge, Haswell, Skylake, Palm Cove (ak sa počíta), Sunny Cove, mobilný Willow Cove a dnešný Golden Cove, takže min. som napočítal 7.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Existence Celeronu G6900 poškozuje celou x86-64 platformu, stejně jako ten dvouvláknový Athlon Silver 7120U na který jsem onehdá narazil v nějakém novém notebooku okolo 10 tisíc. V mobilu za 2 tisíce můžu mít 8jádrový procesor UNISOC T606 a oni se nestydí nabízet samotné dvouvláknové procesory v desktopu za 1600 Kč, přičemž některý SW už jen dvě vlákna nedává - to BFU zjistí až po koupi a bude určitě nadšený z nového a kurvítkovsky poddimenzovaného výrobku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na to, aby to dělalo slideshow na nějaké obrazovce, to má toho výkonu až až.
Jako ntb pro cokoliv náročnějšího, než konzumace obsahu, to žádná sláva není.

Athlon 7120U (jako všchny "moderní" Athlony) je primárně určen do embeded zařázení, kde se hraje na hodně dlouho dobu dostupnosti.
K čemu je dobrý Celeron G6900, mi nějak uniká.
To už je lepší něco ze série N200. Něco do 9W.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

... a já si teď koupil o pouhých šest stovek dražší 4600G (6C/12T). :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je příšerné. Nechápu proč Intel tak przní lowend do LGA 1700. Navíc má atomy, tak ať Celerona 2C/2T zruší a jako lowend prodává něco Atomového. To taky bude mít diskutabilní výkon, ale aspoň to bude žrát 2x méně, takže to někoho může oslovit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Celeron G6900 má viac ako 2násobný výkon oproti Q6700 a ten mi stačí do dnes. Problém bol hlavne v OBS - nešlo nahrávať viac ako 10 FPS. Inak s SSD a 8 GB RAM s ním nemám problém. Samoz. nestrihám na ňom 4K video a prerábanie v Handbrake trvalo skutočne 10× dlhšie ako u i5-12400, ktorý je o toľko výkonnejší aj vo viacerých benchmarkoch. Čiže niekdy aj 30 hodín. Ale na web, mail, video... nie je žiadny problém. Celeron má dokonca 2,5× násobný SC výkon. Ale netvrdím, že by som ho doporučil, ale ak socka nemá na niečo lepšie a staré nechce a chce to len na web, prečo nie? Ten unisoc má pri 8 jadrách vyšší výkon ako Celeron? Pochybujem. Plus je ťažké porovnávať ARM s Androidom a x86 CPU s Windowsom. Rozumný človek si pozrie aký výkon má Celeron. aký i3, i5, i7 a i9 a rozhodne sa podľa toho. Kto kúpi to najlacnejšie ale pritom chce strihať video, múdry nie je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Q6700 už je mimo hru. To taky můžeme začít srovnávat s Pentium 4 a všechny Intely budou skvělé.

"ak socka nemá na niečo lepšie a staré nechce a chce to len na web, prečo nie?"
Protože může mít za nepodstatný příplatek mnohem lepší 3200G nebo 4600G. Nejsem tak bohatý, abych kupoval levné věci, co prd vydrží. Než 2T Celer nebo Athlon, to už raději něco z druhé ruky.

"Ten unisoc má pri 8 jadrách vyšší výkon ako Celeron?"
Určitě nemá, ale má víc jak 10x menší spotřebu a nižší cenu. Těžko vysvětlovat někomu, kdo dodnes funguje na q6700, která se hodí jen do retro herního stroje, PC na chalupu kde hrozí krádež apod. jinak je to nepoužitelný šrot (právě kvůli poměru spotřeba/výkon). Kup si jakékoliv AMD do AM4, dále 16 GB RAM a i při snížení původního TDP dostaneš mnohem lepší výkon a výrazně lepší poměr výkon/spotřeba i spotřebu samotnou. Na elektřině se ti to vrátí.

"Samoz. nestrihám na ňom 4K video a prerábanie v Handbrake trvalo skutočne 10× dlhšie ako u i5-12400, ktorý je o toľko výkonnejší aj vo viacerých benchmarkoch. Čiže niekdy aj 30 hodín."
Jestli si ho takhle používal v posledních cca 4 letech, tak si už mohl mít zaplacený jiný stroj, protože ta elektřina není zadarmo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ešte raz zvlášť pre Vás: Q6700 mám v druhom PC do dnes a na web stačí! P4 nie. Takže je somarina porovnávať Celeron Alder lake s P4. A ak stačí Q6700, musí stačiť aj viac ako 2násobne výkonnejší Celeron. Ale o5: nie na strih videa ani na konvert. Len čisto na web. Cenu som neporovnával, ale ak je R3 4300G a R5 4600G za podobnú cenu, samoz. beriem.
Čo z menšej spotreby keď tie CPU sa navzájom nedajú nahradiť? Kto chce Windows a RTX GK, môže mať Unisoc? Nízka spotreba sa rieši hlavne v ultrabookoch. Celkom pravidelne konvertujem videa, chcem Windows, tak neviem ako by som toto robil na PC s Unisoc CPU a ešte vzhľadom na to, že mám i5-12400 s 20.000 passmark bodmi a plánujem i3-14700 s viac ako 40.000 bodmi. T610S-Unisoc má necelých 2800 bodov. Ťažko vysvetľovať niekomu, kto má počítač len na čítanie webu. Konvert videa za desatinu času oproti Q6700 mi vyhovuje náramne. Keď bude RL refresh, bude to asi 1 dvadsiatina. S Unisocom by taký čas (resp. zníženie času) nebol. CPU žerie do 80W, to uchladím aj na min. otáčky. A tým ARM-om by som Euro Truck Simulator asi nezahral, však? Nízke TDP toho Unisocu je veľká výhoda, ale ak chcem (1) Windows a nie pre ARM, (2) x86 hry (nechce sa mi zosťovať čo existuje pre ARM), (3) výkon, vďaka ktorému sa zmestím do 3h (Q6700 to urobil za 30h), (4) chcem 3 LCD, (5) chcem mať možnosť pripojiť viac SATA diskov, tak Unisoc nie je pre mňa. Nie ste ďalší milovník nízkeho TDP ako Tralalak? Mne ide o výkon, nie o TDP. Samoz. i9-14900KS nebudem mať nikdy ani omylom. Ani jeho výkon by mi za poriadného vodníka nestál.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ak už nízke TDP/spotreba, tak by som šiel do výkonejšieho Pentia N100. Ale keďže je pre mňa optimum niečo s výkonom aspoň 10× väčším ako Q6700, ani ten by mi nepomohol. ETS2 by sekala ako prasa (odhadujem tak 5 FPS na vysoké detaily), OBS by som asi musel obmedziť, Handbrake by bežal asi 10 hodín. A RTX 4060 (pohrávam sa s tou myšlienkou) by bol veľký problém (1x PCIe 3.0 x1), resp. nezmysel a GTX 1050 nechcem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"A ak stačí Q6700, musí stačiť aj viac ako 2násobne výkonnejší Celeron."
To se takto říct nedá. Mám Core 2 Duo, ale jen s Win7/linux. Na nový PC bych už Celeron nechtěl, protože moderní programy s ním (a ostatními jen 2T procesory) mají problém a situace se bude zhoršovat. Win10/11 je jiná liga než Win7 bez aktualizací a antiviru. Jde o samotnou schopnost zpracovat více vláken než výkon jako takový. PC by byl svižnější a SW se choval lépe s něčím co by mělo 4C/4T s celkově třeba o 10 % menším výkonem než Celer, protože 2T už jsou za hranou. Já bych 2T toleroval jen jako zajímavost, kdyby to šlo na 6 GHz.

"Kto chce Windows a RTX GK, môže mať Unisoc? "
Nemůže a i když teoreticky může mít k celeronu RTX GK, tak je to šílenost.

Argument potřeby nějakého SW chápu, ale zde jde striktně o srovnání toho Unisocu vs Celeronu a já dost pochybuji, že si Celerona kupuje někdo, kdo vyloženě musí mít Windows a s ním spojený konkrétní program. Oba procesory jsou určené jen pro základní multimediální a informační uspokojení a v tomto Celer prohrává na celé čáře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ako nedá? Q6700 mám do dnes v záložnom PC. S Kubuntu 22.04 (mal som W10, ale chcel som tam z princípu iný OS ako od MS) s ním fungujem super. Samoz. je odozva cítiť oproti i5-12400, ale aby nebola, keď je i5 10násobne výkonnejšia. Ale na web použiteľný je. Neviem či máte L7200, E4300, alebo E8600@4 GH. i5 viem nastaviť na 2jadrá. Raz som to už takto mal. Nebol problém čo sa pamätám. Samoz. ak je Ryzen 4300G za pod. cenu, Celeron z pohľadu výhodnosti nemá zmysel.
Pravda, k Celeronu je aj RTX 3050 zbytočná, ale GTX 1650 (mne by na ETS 2 pomohla - hra využíva asi 1 jadro a GTX 1650 je 7× výkonejšia ako UHD 710) v pohode.
Znova: kto chce len čisto čiste web/prehliadač, tomu fakt môže byť jedno či má Celeron, R5 4300G (resp. mobilné prevedenia tých CPU), alebo Unisoc. Ale u Unisocu by sa musel učiť novým podmienkám (aj keby tam bol Windows pre ARM, nešlo by inštalovať to isté ako u Win pre x86 architekrúru). Prečo bojujete za ARM CPU? V mobile sme na to zvyknutý a Google Play je na to prispôsobený optimálne (aby nie po toľkých rokoch), ale v PC by som ARM nechcel. A BTW, N100 má asi 2násobný výkon ako T606 (nakoniec som našiel aj jeho skóre), tak načo T606? A ešte pri polovičnom počte jadier (radšej 4 jadrá ako 8).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Prečo bojujete za ARM CPU?"

Protože dává zákazníkům víc? Stačí se kouknout na nabídku notebooků s Intel Celeron N4020 - takovouhle ubohost by si v ARM světě nikdo nedovolil. Až se i do notebooků víc rozšíří levnější ARMy, tak už si ani AMD/Intel nedovolí tu urážku a podraz v podobě jen 2C/2T procesorů nebo něčeho budoucího úmyslně zkripleného. Celeron měl být už před rokem nahrazen 8jádrovým atomem - není to nic těžko uskutečnitelného, ale ve světě x86-64 kde není skutečná konkurence je kašlání na zákazníky čím dál víc rozlezlé.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Čo dá ARM zákazníkom viac? FAKT je počet jadier hlavný ukazovateľ?
Intel N100 4/4 - 5629 bodov pri 6W (aj keď neviem či ho neprekračuje)
Unisoc T606 8/8 2660 bodov pri neznámom TDP (ale verím, že ešte nižšom ako 6W)
Celeron G6900 2/2 4541 pri 46 W (avšak toto je DT CPU, nie mobilný).
N4020 je fúzatý CPU. Načo o ňom uvažovať? Aj slabučký N100 je 3,6× výkonejší.
Tak či tak, Celeron nie je lacný, lebo ho Intel nepretláča (ako tu bolo napísané, predáva sa málo, tak ho Intel zdražil, aby na ňom zarobil aj tak), tak nie je nutné o ňom za aktuálnu cenu uvažovať. 8/8 Atom tu už máme - N300 - 8064 bodov. To už je celkom fajn. A BTW, pre férovosť je dobré uviesť aj druhú stránku ARM-u v NB. Aký OS tam môže byť? Aké obmedzenia? Čo sa na tom dá hrať (nepýtam sa na žiadny Witcher 3!)? Aj keby ten „slávny” Prodigy od firmy Tachyum mal bambilión bodov, alebo výkon aký tu je u i9 s krpatým TDP, kým nebude rozšírený a teda nebude mať podporu od väčšiny vývojárov, čo z výkonu/spotreby?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bože...
Počet jader a vláken je důležitý ukazatel, pokud se bavíme o konfiguraci 2C/2T, která je v moderní době nedostatečná.

"N4020 je fúzatý CPU. Načo o ňom uvažovať? "
Že by proto, že dosud nemá v této cenové kategorii nástupce? Notebooky s ním se bohužel stále nabízejí a lidi nemají na výběr.

"Intel N100 4/4 - 5629 bodov pri 6W (aj keď neviem či ho neprekračuje)
Unisoc T606 8/8 2660 bodov pri neznámom TDP
Celeron G6900 2/2 4541 pri 46 W (avšak toto je DT CPU, nie mobilný)."

Fakt tě něco na těch číslech netrklo? Blbce se z tebe snaží udělat nejenom Intel, ale i ten SW.

Nápověda - o unisoc primárně nejde, ten jsem nezkoumal. Stejný výrobní proces, stejná frekvence, násobně větší spotřeba a počet tranzistorů a stejně prohraje. Atomy zničí všechno, budoucnost je jasná! Lol.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ak má 8jadro prd výkon, tak mi je ukradnuté. Kto nemá pár stoviek € na NB s i3, alebo R3, tak má smolu aj keď sused kúpil NB s N100 a 8 GB RAM pod 350 € (druhá vec či nepomohla akcia vďaka ktorej sa NB do 350 € predávajú o dosť viac).
Ten benchmark pomáha porovnávať rôzne CPU, aby mal človek predstavu o náraste výkonu nového CPU. Tak ako cpubenchmark.net ukazuje 10násobný nárast výkonu u i5 vs Q6700, tak mi to ukázal aj Handbrake v konkr. videách.
Stále neviem druhú stránku toho ARM-u. Kto o čomkoľvek nehovorí o záporoch, je ťažko brať takého človeka vážne ako je Tralalak, alebo 6xALU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Snad jsem jasně napsal, že o ten ARM v tuto chvíli nejde.

"Intel N100 4/4 - 5629 bodov pri 6W (aj keď neviem či ho neprekračuje)
Celeron G6900 2/2 4541 pri 46 W (avšak toto je DT CPU, nie mobilný)."

Takže pohoda?

"Tak ako cpubenchmark.net ukazuje 10násobný nárast výkonu u i5 vs Q6700, tak mi to ukázal aj Handbrake v konkr. videách."
To bude instrukčními sadami a extrémní zaostalostí architektury Q6700 (např. nemá ani integrovaný paměťový řadič). V případě dotyčného atomu a celeronu to není třeba vytahovat, protože podporují stejné instrukční sady a ten výsledek se tudíž nedá tímto zdůvodnit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o ARM? Ale ten Text602 ARM je.
(Ne)pohoda v čom? V TDP, alebo v tom, že N100 pravdepodobne TDP prekračuje?
Nechápem zbytočnú zmienku o inšt. sadách. Nekupujem CPU kvôli inštr. sadám, ale kvôli výkonu. Vy ste benchmark spochybnili a ja píšem, že ukazuje pravdu a že sa dá z neho zistiť aký výkon budem mať u nového CPU, ktorý plánujem kúpiť. To, že Core2 nemá v sebe MCH je mi ukradnuté. Ako integrovaný MCH mi navýši výkon x-násobne? Samoz. dôvod to má, inak by ho AMD a Intel neintegrovali, ale pomyselný Core2 s integrovaným MCH by citeľne vyšší výkon nemal. Možno ledva merateľný. Neviem či u integr. MCH nejde náhodou o to, že pri vysokorychlostných RAM je nerozumné mať MCH ďaleko. Ale u DDR2 a Core2 to IMHO problém nie je.
Skrátka ja píšem o tom, že mne vyhovuje CPU s 20.000+ passpark bodmi, alebo 12.000+ bodmi v R23 a to mi Text602 nedá. Plus hrám ETS2, kde je aj UHD 730 nič moc. Na mobilnom nízkoenergetickom CPU by som hrať mohol možno na min. detaily.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. Nechápem .."

A wo tom je.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mě nejvíc fascinuje ten extrémní rozptyl TDP mezi jednotlivými verzemi jedné procesorové konfigurace, která mezi nejmenším a "turbo" TDP dělá téměř destinásobek. Ale co, "naši zákazníci to tak chtějí", tak je to asi v pořádku. :-)

"Vypadá to, že po dvoujádrových procesorech podporujících dvě vlákna, už neexistuje poptávka, při které by pro Intel byla jejich výroba rentabilní. To ostatně neexistovala ani s Celerony G6000, neboť Intel po jejich vydání dodatečně zvyšoval ceny o ~20 %."

<= Tomu nerozumím, pokud pro něco není poptávka cena by logicky měl jít dolů a ne nahoru. Počítám že ti co něco takového poptávají nejsou tak zoufalí, aby nemohli sáhnout ke konkurenci či po starších modelech, namísto přeplácet původně avízovanou MSRP o 20 %.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Tomu nerozumím, pokud pro něco není poptávka cena by logicky měl jít dolů a ne nahoru.“

Proto jsem psal o poptávce, při které by výroba byla rentabilní(!). Očekávám poptávku 100 %, navrhnu produkt a podle očekávané poptávky rozpočítám fixní náklady na očekávaný počet prodaných kusů. Vydám. Zjistím, že se to prodává mizerně a poptávka je ve skutečnosti 50 %. Aby to nebylo ztrátové, musím rozpočítat fixní náklady na poloviční počet prodaných kusů => zdražení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To chápu, nicméně já jako jeden z té minoritní poptávky bych takovému obchodníkovi ukázal prostředník. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On ten Celeron asi vzniká z nativního šestijádra a takových zmetků moc není, takže část těch Celeronů má těch funkčních jader víc a Intel musel zdražit, aby neprodělával. To že tím dále sníží poptávku mu tedy vyhovuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá to, že nárůst výkonu u nové generace procesorů Intel bude velmi podobný nárůstu výkonu nové generace AMD grafik! :-D :-D :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

sa mi paci ako v case, ked im klesaju predaje (lebo AMD) namiesto zlacnenia, ktore by predaje zvysili idu zdrazovat.. To kto vymyslel?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Někdo, kdo potřebuje, aby se na konci kvártálu dosáhlo nějaké číslo, jinak nedostane prémie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Grafiky od AMD taky nejsou nijak levné a že by je hráči kupovali se říct nedá.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Lidi, je to prostě refresh. Co od toho čekáte za revoluční skoky? Co jste čekali od FX-8350 oproti FX-8150.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

500Mhz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

FX-8350 oproti FX-8150 snížila spotřebu:
https://www.techpowerup.com/review/amd-fx-8350-piledriver-review/images/...

zvýšila energetickou efektivitu:
https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/7nSY2ncprSCJtWoW9vTGmS-970-80.png

zvýšila IPC, a rozšířila podporu instrukčních sad (FMA3, F16C). Rok po FX-8150. Raptor Lake-refresh nezvyšuje IPC, spotřebu nesnižuje, ale zvyšuje, nepřináší nové instrukční sady a první výsledky ukazují spíš na nižší energetickou efektivitu než na zlepšení:

https://diit.cz/clanek/spotreba-core-i7-14700k-stoupla-o-30-wattu-vykon-...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ale něco to dělá, spotřebu to zvyšuje, tak si furt nestěžuj! :-p

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty proste nepremyslis :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Musím si vzpomenout, jak Diit v roce 2013 na konci roku napsalo něco ve smyslu: "fajn produkt roku: AMD Richland" (realita: jenom vyšší takty), bléé/nicmoc produkt roku: "Intel Haswell".

I jako zarytej fanouš AMD jsem si říkal, WTF!? Haswell byl extrémně inovativní generace, u Intelu asi ta vůbec nejnabitější v té dekádě. (že by historickej vrchol Intelu?) Sandy Bridge mělo míň novinek, i když samotná architektura CPU v něm byla hodně inovativní.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.