Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Předpony u binárních násobků po deseti letech znovu na CD-R serveru / Deep in IT

Celou dobu jsme byli zvykli na KB/Kb MB/Mb GB/Gb ... Me pripada pouzivani KiBu atp. jako vymysl cestinaru :)

Jdu se vysmrkat do nosopleny... stejne jako nosoplena je KiB mrtve dite svych obskurdnich rodicu :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby nebylo šejdířů, kteří za účelem klamání zákazníka naroubovali dekadické násobky do světa, kde nemají opodstatnění, nemuseli bychom|bysme|by jsme (momentálně neplatné škrtněte) se tímhle zaobírat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tiez myslim, ze toto je ta prava pricina. keby islo o peniaze az v druhom rade, tak by nikoho nikdy nenapadlo pasovat to do sustavy SI a dnes by sme sa hadali max. tak o to ci sa pise male alebo velke "k"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v tom, že výrobci většinou nelžou, lžou především Windows, které např 1TiB ukazují jako 1TB, to pak vznikají zmatky.
Ale je smutné číst pak na disku, že u kapacity HDD 2TB znamená předpona Tera - 10^12 Bajtů, zatímco u cache 64MB, je to M 2^20 Bajtů :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenze windows jedou od zacatku v digitalni technice. Bylo zvykem pameti pocitat dle binarnich nasobku. Vsichni kdo delali v informatice to znali. Asi by prekvapilo, pokud by se najednou 2MB datovy blok z pameti nevesel na 2MB misto na disku. Takze tohle je jedna z mala chvil, kdy bych stal za MS. Na to abych se po letech preucil na KiMiGi ptakoviny bych se musel hooodne moc snazit. Ne ze by to neslo, ale vubec se mi nechce. Nejde mne to z huby.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jo ty kibice jsou hrozný já si pro sebe říkám "Mega in bytes" sice to není spávně ale kibice jsou fakt (pro mě) horší...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejvtipnější že, že různé jazykové verze Windows zobrazují právě "k" a "K" odlišně, pokud si to správně pamatuju, bylo to i u XP CZ a EN, řešili jsme to v diskuzi o zobrazování jednotek v Altap Salamanderu vs. Průzkumníku

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Spis nez sejdiri budou v tomhle zapletena ruzna sdruzeni pro ochranu spotrebitelu... ad absurdum ted skoro na kazde krabici s uloznym zarizenim najdes popisek:
Vleze se az 10 000 pisnicek
Vleze se az 500 filmu
Vleze se az 1 000 000 fotek

Aneb marketing v akci :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě by zajímalo, jaký význam má používání jednotek s 2^(10*N) u disků. Můj disk žádné maticové adresování nemá, používá normální lineární LBA prostor.

Ale budiž, ať si kdo chce používá třeba 3^(3,14*N), když ho to baví, ale ať si zvolí nějaké značky/písmenka, která jsou ještě volná! k, M, G a T byly alokovány dobrých 200 let předtím.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Celou dobu jsme byli zvykli na ... GB"
Ano, byli jsme zvykli, ze tataz zkratka u HDD znamena neco jineho. Tobe se zda v poradku, aby stejna pismena znamenala pokazde neco jineho?

* jako vymysl cestinaru - o kterych zjevne nic nevis:
* nosoplena - cistonosoplena je naopak vymysl lidi, kteri brojili proti narodnimu obrozeni
* obskurdnich - tohle slovo v cestine take neexistuje. Myslis, ze jsi skutecne ten pravy, kdo by mel o cestinarich poucovat?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ach potrefena husa :)

Aha takze podle tebe kdyz clovek rekne KOLO tak neni v poradku ze to muze znamenat geometricky obrazec a zaroven dopravni prostredek? :)) Vzdy jde o kontext (pokud te napadne lepsi homonymum tak si ho tam dosad)

Ano cistonosoplena vznikla v dobe narodniho obrozeni (a podle me to byl spis zert na ukor ponemcovani ktery mel jen ukazat ze se vzdalujeme puvodni cestine nez aby byl vubec myslen vazne)... neboj daval jsem v hodinach cestiny pozor :)

Kdo rika ze slovo obskurdni je ceske? Je to cizi slovo viz.
http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/obskurni

P.S.: Dal uz reagovat nebudu...jedine na IT diskuze

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„Aha takze podle tebe kdyz clovek rekne KOLO tak neni v poradku ze to muze znamenat geometricky obrazec a zaroven dopravni prostredek?“

Tady se to ještě dá, protože se z kontextu dá poznat, jestli se bavíme třeba o zámku budově nebo zámku na klíče. Ale co zrovna znamená „G“, to se z kontextu rozlišuje dost blbě - u disku to je to podle tebe miliarda, u velikosti souboru je to asi 2^30 (alespoň můj OS se tak bohužel defaultně chová), u sítě zase miliarda. Takže 10GB soubor budu po 100Mb/s ethernetu stahovat jak dlouho, a kolik se mi jich vejde na 1TB disk?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hexere, pokud nejsi dyslektik, tak jsi vazne vtipalek ;) Dohledas si link na spravny tvar slova "obskurni", a i nadale pises patvar "obskurdni" (na ktery jsem te upozornoval). K tomu opravdu neni co dodat ;)

"Priklad" s kolem je sice vtipny, ale nepostrehl jsi to podstatne, zavislost na kontextu. Ja tady taky nebrojim proti tomu, aby se Great Britain (GB) prejmenovala ;) Ale kdyz uvidis u kapacity napsane GB, tak si skutecne muzes tak akorat hodit kostkou, kolik to ve skutecnosti je

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kibíci a Mebíci mi zneju jak nazvy do buducej edicie pokemonov a nez to naozaj zacat pouzivat v beznej reci, pride mi znesitelnejsie vyjadrovat kapacity terabajtovych diskov v bitoch.

IEC to hadam aj myslelo dobre, ale sposobilo len este vacsi zmatok. Povodne sa obcas nepochopil laik s odbornikom, dnes ked niekto povie "terabajt," mozem si o kapacitu hodit kockou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Než mi došlo, že vaše "kocka" je naše kostka, myslel jsem, že hodláte házet kočkou (mačkou). Dík za můj ranní úsměv patří vám.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě to sice také pobavilo, ale přesně to demonstruje problém, o kterém se diskutuje: v dnešní době (až na opravdu zanedbatelné výjimky) není problém psát s diakritikou, ale uživatelé jsou líní nebo hloupí nebo frikulíni (to není osobní útok na kozce) a píší text, který může být pochopen chybně - jasná analogie s dekadickými a binárními příponami jednotek.
Dokud budou automobilové servery udávat výkony v koních, budou vychovávat další generace čtenářů, kteří si nedovedou představit (kilo-)watty.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

*předponami

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty koně jsou navíc hodně špatná praktika, protože se liší podle zemí
"The most common definitions equal between 735.5 and 750 watts."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co teprve galon :) americky / britsky :) a suchy a mokry...

Imperiální galon používaný ve Velké Británii: 1 galon = 4,546 090 litrů
U.S. wet galon používaný v USA pro tekutiny: 1 galon = 3,785 411 784 litrů [1]
U.S. dry galon používaný v USA pro suché látky: 1 galon = 4,404 884 121 915 litrů

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O nazvoslovi ciselnych nomenklatur (ktorych dosledkom je ze bilion je u nas 10^12 a u USA 10^9), ako aj o kolonialnych jednotkach, som sa uz v tjto diskusii rozlyval, Diskusia je uz tak dlha, ze ju nik necita.

Zrejme sa ju ale oplati precitat, mozno z nej zacinaju plynuj nejake zavery.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kocka sa píše kocka a žiaden mäkčeň/dĺžeň do nej nepatrí, diakritika by teda k pochopeniu, čím to chcem hádzať nijak nepomohla. Riešením by bolo zaviesť Českoslovenčinu s jednotným slovom označujúcim rovnostranný šesťsten, čo by bolo podla mňa prijaté s rovnakým nadšením, ako spomínaný gibíci :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pomohla by. Kdybys používal (důsledně) diakritiku, nepřemýšlel by čtenář stylem "sice je tu napsáno kocka, ale nemyslel tím pisatel kočka?"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S najvacsou pravdepodobnostou ano, nakolko by sa mu s "kocka" ziadne ine slovo neasociovalo. A jakkolvek sa mi zda ta predstava komicka, neverim, ze by Petty nakoniec akceptoval moje hadzanie mackou :)

Tam, kde by mohlo dojst k omylu diakritiku pouzivam, ale toto nevyzeralo ako ten pripad.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chytremu napovez...blbeho trkni :))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Do haje s kibi nesmyslama. Je to pekne ze SI mluvi jinak, ale koho zajimaj SI jednotky. Toto je roky zazito tak proc to menit? KiBi Mibi SuXX

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Toto je roky zazito tak proc to menit?“

Přesně! 200 let je zažito, že kilo je 1000 a ne 1024, tak proč to měnit?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Suhlas, kilo je 1000, nie 1024. U nas (na Slovensku) bola este pred cca 2 desatrociami v hlbohych casoch PMDcka nejaka mala akcia na propagaciu IT, kde sa mlady Jaroslav Filip ci Borisa Filana pytali deciak otazky. Jaroslav Filip bol humorista, Boris Filan ma v Slovenskom Rozhlase previdlenu relaxiu Palenica, mozno i dalsie. Tak sa milych detureniec, v casoch ked uz pe vedatorov kilo bolo minimalne 20 rokov 1024 a nie 1000, tak sa tych milych deciek opytali, co si myslia kolko B ma jeden kB. Deturence boli mudre, vedeli uz nejake bezne pouzivane SI prefixy, tak bez preblemov povedali ze 1000. Ked im henti dvaja zacali do hlavny tlacit kaleraby ze 1024, chudence deti boli total zdeptane a znechutene: "To my sme sa tak neucili", "a totu vynimku sme nespominali" ...

No a BFU je ako male decko. Pozor to nie je dehonestacia, ale vedecky neodskriepitelny fakt, ked evolucny biolog dava do suladu ontogeneticky vyvoj jedinca ci organizmu, a fylogeneticky vyvoj celeho druhu. Napr. zmalosti matematiky dnesneho siastaka az osmaka a jednotkara su na urovni znalosti matiky ludstva spred 6 tisicroci. Zakladna aritmerika, perlicky, hlavolamy a hlavne prakticke ulohy pre bezny zivot. Narabanie so vsetkymi moznymi jednotkami nevynimajuc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme celkova predstava o matike, sposob rozmyslania a hlavne symbolika boli uplne odlisne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Normy a standardy jsou fajn, ale tenhle prisel s krizkem po funuse. Tam, kde na tom zalezi, prosim, at se pouziva presna jednotka, ale uprimne, jestlize prumernej uzivatel nerozlisi jednotku rychlosti pripojeni kBps/MBps, kampak na nej s kibikama :-(
A vzhledem k rostoucim velikostem pametovych medii na tom casto prestova zalezet i odbornikum. A zatim to vypada, ze v 99% pripadu bude uplne sumak, jakou jednotku pouzijete, az se koeficient odchylky mezi binarni a dekadickou jednotkou prehoupne pres 2x, nezbyva, nez se tesit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když je to uživatelům jedno, tak se to může bez problémů používat podle norem. Pro uživatele se nic nezmění, když tomu prd rozumí a je jim to jedno. A pro znalé to bude OK.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uzivatelum to jedno je :) ale marketingu ne :) a at chceme nebo ne prave marketing vi jak prodavat GB a marketing vi ze GiB se budou prodavat hure... protoze je jich mene :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A prave preto kto vsetko cita IT portaly a taktiez prave preto ze je to BFU total suma fuk (asi ako mne z akej zliatiny je klukovy hriadel a neovladam 50 stranovy metalurgicky postup na odlievanie a priemyselne spracovanie tejto zliatiny ... iste je to velmi zaujimave ale momentalne je mi to suma fuk, hlavne pre mna je aby auto islo bez problemov), by sa mali na IT portaloch pouzivat jednotky korektne, t.j. tam kde treba binarne, tam binarne. My postihnuti geekovia s uchylkou v IT to zvladneme.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aspoň, že nejsou ještě metrické a imperiální bajty...

Další možností je také neuvádět předpony a používat pouze bajty...a pro přehledost obarvit cifry odazdu po třech. Jednotky, desítky a stovky červeně, tisíce, desetitisíce a statisíce modře atd...rozhodně by to bylo přehlednější než teď :)

Já už jen čekám kdy přijdou s tím, že jeden bit je vlastně decibajt a 8 decibajtů bude bajt :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ne. Tak to nemuze fungovat. 8 debibajtu bude Bajt ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ještě lepší řešení, co to změnit tak, že předpona Kilo bude vždycky 1024, 1kg = 1024g, 1km = 1024m, 1MW = 1048576 W
...já nevím, mě to teda přijde daleko logičtější než nějaký MiB a tebibajty

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

... to je asi tak stejně proveditelný jako že by celý svět přešel na češtinu ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S tím by se opravdu dobře počítalo :-D. To bych se každé větší továrně raději vyhnul.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mně by to měli nechat na těch (2 na n) a hotovo. Dřív, třeba v době 386tek se žádné MiB nepoužívaly, i když můj 240MB disk i tak měl "jen" 240.000.000 bajtů (plus jak bylo psané v článku nějaké drobné), což je jen asi 229MB (tedy dnes vlatně MiB, pardon) a každý věděl proč. Že jsou dnes lidi "tupí" tak to neznamená, že se hned musí zavádět nějaké nové násobky... Jo - a ještě k těm diskům... výrobci by měli uvádět kapacitu buď v bajtech nebo tam uvádět hodnoty jak v GB, tak i v GiB aby předešli těm žalobám... No a ještě něco... Moje flashka (hlásí se jako JVC) má mít 4GB a má 4GiB (přesněji 4.294.967.255 bajtů, což je "skoro" 4GiB, podle windows má 3,99GB) ale jak jsem si všiml u známých, většina z nich mají opravdu 4GB flashku (cca 3,73GiB). Nechápu jak vyrobí paměťový čip s "nepravidelnou" kapacitou... RAMky mají taky třeba 2048MiB a ne 2048MB... No nic už přestanu, musím jít něco dělat...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Teď mně tak napadlo... pamatujete na diskety? Tam nikdo neklamal, měly 1,44 tehdy MB a skutečně to odpovídalo, DOS psal 1.457.664B... No nic, jdu pracovat :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pamatuji 3,5" diskety a zrovna ty bych za příklad nedával, neboť jejich kapacita byla vypočtena zpola dekacicky a zpola binárně ;-): 1,44 × 1000 × 1024 B = 1474560 B, což se přesně shoduje s výpočtem podle fyzických vlastností média 2 hlavy × 80 stop × 18 sektorů ve stopě × 512 B na sektor = 1474560 B.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1,44 MB mi tedy neodpovídá 1.457.664, to by mělo být správně 1,46 MB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Veru velmi divne. FDD je ozaj kapacitny total-hybrid. V bajtoch je to 1 457 664, ala inak? Nech robim co robim, nech pocitam s akymkolvek prevodovym koeficientom, ci uz 1024*1000 ci 1024x1024 ... nikdy nevyjde presne 1,44 (numera od od 1,390... po 1,4235).

Disketu s kapacitou 1 474 560 B ako pise ritchie, som nikdy nevidel, vzdy iba 1 457 664 B. Aj po odcitani kapacit a teda sustredenim zaujmu na tento rozdiel, mame 16896 B, ci po deleni s 1024 dava 16,5 a nie 16, ako v pripade chronicky znamej hodnoty 16384...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Clovece, tak to musis mat nieco so zrakom. :D To ja som nikdy nevidel disketu s kapacitou 1 457 664 B, ale standardne sformatovane mali vzdy len 1 474 560 B.

A na zaciatku sa skutocne udavalo, ze maju 1440 MB, az postupom casu to zrejme nejaky chytry PR magor skratil na 1.44 MB, co je dekadicko-binarny kockopes.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Těch pár MB na flashce spolkne režie správy paměti (tzv. wear leveling http://en.wikipedia.org/wiki/Wear_leveling) a pool s náhradními sektory. Naopak je podezřelé, když má 4G flashka plnou kapacitu 4 GiB. Takové bych svá data asi nesvěřil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Fleska nema s wear levelingom pri SSD nic spolocne. Fleska na USB kluci je 1-2 cipy, ktore si len tak existuju a potom odidu do kremikovaho neba (na SSD tiez, ale tych mechanizmov je na SSD neslusne viac ako v USB klucoch). Na USB klucoch ziadny wear leveling nie je a vyuziva sa cela kapacita fles cipu tak, ako bol vyrobeny. Ci uz je to v pripade 8 GB USB kluca len 8 003 000 000 bajtov (uzasne 3 MB bonus vyrobcu), alebo az 8 590 000 000 bajtov (neuveriterlnych 590 MB navyse, aby to aj Wokienka pochopili ako 8 a nie 7,45).

Odporucam, precitat http://sk.wikipedia.org/wiki/Binárny_prefix, vratane kapitoly "Poznámky k použitiu".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemáte pravdu. NAND flash paměti, které jsou ve flash discích použité, bez wear levelingu nemá moc smysl používat. Každá stránka v NAND flash má pouze omezený počet smazání a taková flashka bez wear levelingu (i když uznávám, na SSD bude asi sofistikovanější a vícekanálový) by šla poměrně rychle do věčných lovišť, nebo by přinejmenším byla brzy plná bad-blocků. Ty dva čipy v USB flashce jsou právě NAND flash a kontrolér pro wear leveling. NAND flash čipy se také nevyrábí ve velikostech 10^n, ale vždy 2^n kvůli adresaci, čili žádný bonus pro výrobce, ale naopak. Výrobce by měl kus paměti ukrojit a obětovat na režii. Kolik ho však ukrojí, či jestli vůbec záleží na výrobci. Možnost značit flash disky pomocí MB a GB namísto MiB a GiB se přitom výrobcům náramně hodí do krámu, protože na flashky nemusejí psát 7,45 GiB, ale můžou s klidem psát 8 GB.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No ja teda neviem. Iste ale je ze v USB klucoch sa sveto-svete toho moc nekontroluje a vzdy ked si kupim USB kluc (4 - 8 - 16 GB), vzdy mi po 1/4 roku zacal blbnut. Pri castom pouzivani a prepisovani celej kapacity USB kluc velmi rychlo pojde = ziadne svatoborne kontrolne mechanizmy ako v SSD. Po nakopirovani napr. 700 MiB filmu a bezpecnom vytiahnuti som doma v TotalCmd po zhliadnuti binarnym ockom videl od 1/4 (priblizne po 180 MB) len same bodky ci stvorceky ce medzery ci ine pravidelne more ASCII potvor zaberajuceho zvysne 3/4 suboru, miesto totalne neskomprimovatelneho chaosu ACSII znakov predstavujuceho to prave orechove video. Jednoducho sa zle nakopirovalo a USB klucu to uz ostalo aj po uplnom sformatovani (FAT32, NTFS, to je jedno).

Potom com sa mi po par mesiacoch intenzivneho pouzivania pokazil treti USB kluc (USB kluc ozaj nie je na velmi caste, intenzivneprepisovanie celej kapacity) som si povedaj FUJ! Nigdy viac USB kluc. Naprotio tomu 200 GB 1,8 palcovy discok malililinky ako mala zapalka od zapaliek je nieco uplne super. A ked clovek vie ze ide inde ako medzi dvoma destinaciami, medzi ktorymi data casto prenasa, tak si zoberie aj USB kablik.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A nie, ozaj to nesuvisi s tym, ze by som USB kluc neostranoval bezpecne. Alebo ze by sa dokonca kopirovanie nedokoncilo z nejakej kese by sa to nestihlo na flesku doladovat. Vzdy som USB kluc bezpecne odstranoval a vytahoval aj dobru pol minuty potom, co kopirovanie skoncilo a USB kluc doblikal. Jednoducho to narazilo na blbe sektory a koniec. V poslednych stadiach som kazdy nakopirovany subor kontroloval binarnym ockom v TotalCmd, ci je ako na zaciatku, tak na konci ASCII chaos. Samozrejme niektore formaty su binarnym ockom jasne, kazdy RAR archiv na tejto planete ma prve 4 bajty "RAR!", gify maju GIF87 ci GIF89, JPEGy maju tie svoje ... AVIcka maju prve 4 bajty "RIFF" a frame index = zoznam snimok na konci suboru (akasi monotonnejsia oblast ASCII asi necele 1% velksoti suboru) ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

„Že jsou dnes lidi "tupí" tak to neznamená, že se hned musí zavádět nějaké nové násobky...“

Ve skutečnosti se „nový“ násobek 2^(10*N) už dávno zavedl (kolem roku 1970?), a dokonce alokoval volné písmenko (K). Akorát o chvíli později někdo zmrvil M :-(.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo, to víte, kdysi nějaké trdlo v nějakém výzkumném ústavu muselo prokázat aktivitu a vykázat činnost, a tak vymyslel aktualizovat SI jednotky kapacity. Tvrdí se, že se při tom bacil do hlavinky a jak mu kolem hlavy létaly hvězdičky, vznikly z toho kibi mibi tibi tuby teletabies... Jste server s poměrně úzkým specifickým IT zaměřením a tedy lze v pořádku předpokládat, že návštěvník takovéhoto IT serveru není v této oblasti naprostý idiot a ví, jak to s udávanými kapacitami je. Vykašlete se na nějaké kiblíky a miblíky a nechte tyhle pseudo jednotky odpočívat v klidu v hrobě a nesnažte se křečovitě oživovat úspěšně zakopané zapomenuté mrtvolky. "Deep-in-kiblík".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ve světě počítačů je gigabajt 10 na třicátou bajtů, ve světě výrobců médií je to necelá miliarda bajtů a v Americe bilion bajtů. Proč si s tím lámat hlavu? Je daleko jednodušší vědět, o čem mluvím, než si zasírat mozek nesmyslnými jednotkami, které se nikdy neujaly a lidem od počítačů jsou pro smích.

To "Bibi", to je jak název pro pokojovou fenku pudla.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2 na třicátou je gigabajt, 10 na třicátou je o trochu více :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Presne milion na piatu, t.j. kvintilion :-)

Uz sa tesim na debatu o troch zakladnych ciselnych nomenklaturach nazvoslovia velkych cisel (Europa, USA, anticke Grecko :-) tzv. short a long scale.

http://en.wikipedia.org/wiki/Names_of_large_numbers

... v dosledku coho v USA bilion = 10^9 a u nas 10^12 ...

bordel tu je na tejto planete

v nazvoch velkych cisel ako aj v kolonialnych jednotkach by sa tiez mohol urobit poriadok raz a navzdy

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, přepsal jsem se. Smysl příspěvku je ale snad jasný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

samozřejmě, však jsem to také psal se smajlíkem :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně naopak přijde mnohem jednodušší si přečíst „MiB“, než zkoumat, co přesně chtěl autor říct zrovna v tomhle případě použitím MB, které jednou použil tak a podruhé onak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Suhlas.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kiblík, Médík nebo Gumík či jiné obskurdity jsou zbytečné. Od začátku PC jsou zažité určité jednotky a těch bychom se měli držet.
Pro mne měl vždy jeden mega, tedy jeden megabajt 1024 kilobajtů a už to tak zůstane.
Nevím proč zavádět podobné voloviny jen proto, že výrobci disků nechtěli respektovat zavedené jednotky a hodnoty si psali po svém.
S nějakými SI jednotkami ať jdou někam. PC svět vznikl na svých jednotkých a těch by se měl držet.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč od začátku PC? Kilobajty a megabajty jako mocniny dvou používal už systém JSEP a určitě i ledaskdo před ním. A kdo s tím chtěl pracovat, musel to zvládat i hexadecimálně, na rozdíl od SMEP, kde se zas mluvilo osmičkově, ať je za to Digital navždy proklet. Na školení padaly záludné otázky: Kolik je sto minus jedna? odpověď: FF! A pak na SMEPu najednou nebylo žádné FF, ale 377!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

0000000 070123 060562 067166 026145 061040 062165 066545 020145
0000020 067572 071142 075141 073157 072141 072040 062562 060542
0000040 067440 072153 066141 073157 020145 020141 062552 067144
0000060 072157 074553 062040 020157 067564 067550 064040 074145
0000100 062141 061545 066551 066141 062556 020054 072141 071440
0000120 020145 075165 073151 072141 066145 020145 071160 061557
0000140 064566 064543 073040 062040 065545 062157 073157 067141
0000160 027151 052040 061545 067150 061551 074553 070040 065557
0000200 067562 037553 050040 061546 061550 026150 072040 020157
0000220 060572 067040 071541 071440 020145 071157 066141 020157
0000240 072562 067143 066551 070040 072554 062550 005155

(Spravne, budeme zobrazovat treba oktalove a jednotky do toho hexadecimalne, at se uzivatele procvici v dekodovani. Technicky pokrok? Pfchch, to za nas se oralo rucnim pluhem!)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nemůžu si pomoct, ale když vidím slovo kibík, přeběhne mi mráz po zádech a naskočí husí kůže stejně, jako když ze slova ajtík. Onehdy jsem četl nějaký Váš článek a přemýšlel co je za jednotku to MiB... Byl jsem líný se podívat do Wiki a nakonec chybně usoudil, že se jedná asi o Milion Bytes. Vždy v IT platilo, že mezi kB, MB, GB, TB je násobek 1024 a žádný zmatek v tom nebyl. A že u disků je to jinak je taky obecně známá věc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Trochu jsem se v tom zamotal... "když ze slova ajtík".
Chtěl jsem napsat: "když vidím slovo ajtík".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Žádný zmatek v tom nebyl, akorát u disků, sítí a CD/DVD to bylo jinak, u velikostí souborů někdy tak a někdy tak a u disket to byl úplný kočkopes. Ale jinak v tom opravdu žádný zmatek nebyl :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) Odporucem diskuterom precitat http://sk.wikipedia.org/wiki/Binárny_prefix, vratane kapitoly "Poznámky k použitiu"

2) To ze JEDEC nieco nepouziva, je jeho blbost. Takisto aj blbost Microsoftu, kde nie je absolutne ziadna pricina, aby OS pod pojmom TB (a myslel pritom TiB), myslel miesto 1000000000000-nasobku nejaky divny 1099511627776-nasobok. Nemyslite si ze pre drvivu vacsinu ludi je 1000000000000-nasobok nieco celkom prirodzenejsie ako nejaky divny 1099511627776-nasobok, odvodeny z nejakej divnej 2-kovej sustavy? A ak BFU zbada TiB miesto TB, hned mu trkne ze to bude nieco ine, na co sice jeho mozog nestaci a nie je to schopny pochopit (nevadi), ale asi to bude nieco ine, inak by sa to nelisilo oznacenim. A mozno si po dekade ery TERA (predtym sme mali dekadu GIGA), 80te roky boli dekadou MEGA a 70te roky boli dekadou KILA, tak mozno asi po dekade TERA pred dekadou PETA, s netrpezlivo cakajucou odchylkou 12,6% ten BFU aj stihne vsimnut, ze to TiB je akosi o 10% viac ako TB a kedze Wokienka su cele pomylene takym spobobom ako su pomylene, tak ukazuju o 10% mensiu kapacitu v pripade TB vs. TiB. Co spravi BFU ked zbada, ze jeho uzasny 50 PB (50 000 TB disk), ktory si kupil na vianoce 2027 mu Windows 10 identifikuje nie ako 50 PB, ale iba ako 39,443 PB? Ved to bude na infarkt. Neviem ako cely "problem" vznikol, ale zrejme do siaha hlbokooooo do 70tych rokov, mozno az dokonca do 60tych rokov 20. storocia. Vtedy:

a) PC samozrejme neexistovali a neexsitoval ani len koncept PC, ved na zaciatku 70tych rokov este len vysiel celkom prvy CPU Intel 4004
b) v tom case salovych pocitacov pocitace samozrejme pouzivali iba vedci, ktori programovali a ktori zrejme v spolupraci s neomylnymi futurologmi zhodnotili, ze PC nebude nikde nikomu treba a na celej planete bude zopar stoviek-tisicov salovych PC a obsluhovat ich budu vedci
c) dalej PC vtedy asi ozaj viac korelovalo s dvojkovou sustavou, zrejme tam bolo ovela menej miest, kde by sa dala uplatnit sustava desiatkova
d) a tak si zrejme jeden vedator (ci vlastne mozno aj cela vtedajsia pocitacova komunita vedcov) povadela, ze kB bude celkom logicky 1024 bajtov a nie 1000 bajtov, ved to je celkom blizko. My vedecka komunita o tom vieme, odchylka je mala (2,4%) a beznych ludi to trapit nikdy nebude, ti ani netusia ze existuje nieco ako salovy pocitac - nuze nedomysleli dosledky (nevycitam im to, ani nemohli)
e) ajhla presli styri dekady a su z toho zaloby na vyrobcov HDD ... velmi sa cudujem preco nikto nezaluje OS Windows? Ten absolutne mylne informuje pouzivatela o kapacite !!!!!!!!!!! Kde je napisane (v akom zakone alebo aspon norme) ze TB musi byt 1099511627776 B a nie 1000000000000 B? Dufam ze niekomu svitne v gebuli a zazaluje MS, JEDEC a vsetkych dalsich a absolutne nespravne pouzivanie jednotiek SI.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

3) To ze Wokienka nezobrazuju to male "i" a nepouzivaju binarne prefixy,
ktore su prave kvoli takto lamoidnym pripadom striktne odporucane, nie je
chyba DVD, ani BR, ani HDD, ale samotneho OS !!!!!!!!!

Vidme napr.:
http://www.dsl.sk/article.php?article=8932
http://www.dsl.sk/article.php?article=7988

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Od cca 1981 tu mame DOS, od cca 1990 tu mame win3.x, od 1995 tu mame win95 se spravou disku, aplikacemi pro praci s disky apod. Nekdy v letech 1998-1999 se nekdo rozhoupal a rekl, ze pri pocitani kapacity v informatice se maji najednou pouzivat KiBiMiGi bazmeky. Vazne si myslite, ze je v tomhle MS ten jedinej zlej osklivej padouch? A nejde jen o MS, stejny problem je i v jinych systemech. Systemove utility (napr. ls - ekvivalent DIR pro DOS) v Linuxu (stejne se chovaji i v jinych UNIXech a z duvodu kontinuity jim nic jineho nezbyva) jako zakladni "polidstenou" jednotku pouzivaji kB 1024B. Lze umyslne prepinacem prepnout na nasobky 1000. Ale udelat to jako defaultni chovani, tak to rozhodi spoustu jinych programu, ktere jsou na system navazany.

Tohle pocitani uz funguje prinejmensim nekdy od sedmdesatych let a ted to chce nekdo vyhlaskou najednou zmenit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nechapes. Nikto to nechce definitivne zmenit. To je iba jedna z dvoch zakladnych moznosti, aby vsetky OS a vobec vsetky IT systemy presli pri udavani kapacit na dekadicky system. Je velmi zaujimave, ze pri RAMkach dekadicky system funguje !!!! No zamyslime sa preco asi. Co vidime pri POSTovani? 4096 MB RAM, alebo 4000 MB RAM? Ak by sa tato informacia zobrazovala tak, ako kapacity HDD vo Wokienkach (t.j. binarne), videli by sme 4000 MB RAM vazeni a nie 4096 MB! Takisto starodavnych 64 M(i)B RAM by sme pri POSTovani videli ako 64000kB a nie 65536 k(i)B. Uvedomme si to! Kapacity RAM su realne striktne binarne (8 GB RAMky v masine je 8 589 934 592 B naproti 8 GB HDD je iba 8 000 000 000 B).

Druha moznost je vopchat tam to male "i", tieto dve moznosti opisujem nizsie.

Tak sa pytam preco je pri POSTovani mozme uvazovat dekadicky a v OS uz nie?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nebude to tak naaaaaaaaaaaahodou troska chyba OS?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hej mas uplnu pravdu, totalne som to domotal - uz mi vynechava mozog, je to binarne - lebo kapacity RAMky su myslene cisto binarne a ak by niekto zaviedol G(i)B do BIOSu, bolo by to 4 G(i)B a nie 4,096 ani 8,192 (4 cela 096 ci 8 celych 192). Ak by bol BIOS dekadicky, ukazal by az 4295 MB (po zaokruhleni).

O to dalsia pricina v akejkolvek suvislosti so striktne binarnymi RAMkami, pouzivat aj binarne jednotky. Jednoducho 4 GB NIE JE (!) 4096 MB, ale 4000 MB. Tych 4096 MB (ale my vieme ze to je MiB) je az 4 GiB a nie GB ako ukazuje BIOS.

Jednoducho tam kde to ozaj treba pouzivat jednotky binarne (RAM) a tam kde je zasa ovela vhodnejsie pouzivat jednotky dekadicke (HDD).

Ved to to uplna chujina rozlisovat 8 GB podla toho na co myslime! 8 GB RAMky je 8589934592 B, ale 8 GB HDD je 8000000000 B. To je uplne absurdne. Potom 8 GB NEROVNA sa 8 GB ... a teda ani GB nerovna sa GB ale vzdy zalezi od toho ako-kedy-na akom mediu ... Absolutne absurdne.

To ako keby meter pri Chebe bol 97,465 cm a pri hodonine 102,758 cm.

ABSORDNE!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Ved to to uplna chujina rozlisovat 8 GB podla toho na co myslime!" Presne. Proto ma spousta lidi za zle vyrobcum harddisku, ze pozuivaji dekadicky jednotky tam kde je zvykem pouzivat binarni ;-)

OK, jsme v zabomysi valce. I ja uznavam, ze to rozliseni Ki/k ma smysl. Ale prislo pozde a to "Ki" mne zkratka nesedi. Stejne jako spouste dalsich lidi. Jit proti tradici je tezke. Autori systemu v mnoha pripadech ani nemohou, protoze by riskovali rozbiti mnoha jiz vyvinutych aplikaci. Vyrobci harddisku v dane dobe sli proti veskerym zvyklostem v oboru a s velkou pravdepodobnosti byla jejich motivace ciste komercni povahy (kapacita vypada vetsi)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme, to je nesporne ze v tom boli peniaze. Pred 2 desatrociami si vyrobcovia HDD povedali ze prejdu na dekadicky system. Cisla na obaloch HDD o 7,3 az 10 % vacsie, kapacita taka aka je. Co ukazu systemy nas netrapi.

Samozerjme ak by vyrobcovia HDD/SDD/USB klucov/optickych medii a vobec vsetklych medii dovolujucich si uvazovat dekadicky, presli na cisto binarny system, cely problem je vyrieseny. Dovolim si ale tipovat, ze sa tak nestane a meter v Chebe bude stale 97,321 cm a v Hodonine 104,325 cm a bordel bude len prekvivat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

„"Ved to to uplna chujina rozlisovat 8 GB podla toho na co myslime!" Presne. Proto ma spousta lidi za zle vyrobcum harddisku, ze pozuivaji dekadicky jednotky tam kde je zvykem pouzivat binarni ;-)“

Ale no tak, spíš je chujina rozlišovat k podle toho, na co myslíme (km, kg, kBq, kN… ale kB WTF?!) :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vidime 4096 MB a je to tak v poradku. 4096MB=4GB (tedy tech nasich samozrejme ;-))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Cha !!!!!!!!!! A sme doma ... definuj "NASICH".

Pretoze 99,9% obyvatelov planety netusi co tym myslis a ako to myslis. 99,9 % ludi ocakava, ze 4 GB = 4000 MB = 4000000 kB = 4000000000 B a ze 3 TB discok mu Wokienka zobrazia ako 3,00 TB a nie 2,72 TB !!!

Co je to "NASICH" GB? Co s tymi 99,9% ludi co to nikdy nepochopia?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale Ty uz davno vis, do ktere skupiny patrim ;-)
Dal viz. 10:58 jinak si budeme dal nadavat :)
V mnoha vecech mas samozrejme pravdu. Ale tenhle problam zraje historicky uz hodne dlouho a ti co urcuji co se kde napise zkratka nejsou zrovna BFU....
Tradice je tradice...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak veru, problem zreje uz dlho a este aj pekne dlho kysnut bude, az raz prekysne a bude treba spravit radikalne riesenie.

Podobne ako v http://www.martinus.sk/?uItem=20383. Info o knihe je celkom mylne. Kniha defacto pojednava o nunosti definovania univerzalneho casu ako aj casovych pasiem v 19. storoci, kedze napr. v USA na zeleznici pri prejdeni z mesta X do 300 km vzdieleneho mesta Y, si musel clovek o 1/4 hodinu posunut hodinky. A ten bordel v cestovnych poriadkoch !!! Chvalabohu ze to nemusime ... za 50 ci 100 rokov (ked ludstvo prezije), sa budu zas cudovat v bordeli jednotiek informacie.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ak sa nemylim, PC by mali byt uz aspon 20 rokov pre BFU, ked skoncila vedatorska era vyuzivania PC. Beznych BFU nezaujima "NASICH" GB. Bud nech je vsetko v dekadickom zmysle (BIOS, OS ...), alebo tam kde je to nutne (hlavne RAMky) sa nasadia binarne prefixy a BFU sa do toho nebude montovat, lebo tomu nebude rozumiet. Je predsa absolutne absurdne, aby 8 GB pre RAM bolo 8589934592 B a 8 GB pre HDD 8000000000 B. To potom 8 GB NEROFNA SA 8 GB, t.j. ani GB NEROVNA SA GB, t.j. vlastne vobec nemozne porovnavat jednotky kapacity, lebo vzdy zalezi od kontextu ako-kde. Absolutne absurdne !!!! To ako kedy meter v Chebe bol 97,235 cm a v Hodonine 104,647 cm !!!

ABSURDNE !!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cílem vyhlášky je odbourání nedorozumění když někdo používá jednotky tak, jak jsou definované a někdo jiný používá ty samé jednotky tak, jak si vymyslel. Navíc je pouze doporučením jak by to šlo řešit, není závazná.

btw. jsme ve stejné situaci jako před pár stoletími kdy měla každá zemička / oblast v evropě svoji vlastní míli ... v podstatě nebylo možné se doměřit. Právě proto vznikl metr.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je jedno, co je cílem vuyhlášky. Rozhodující je, co je následkem vyhlášky: Totální zmatek.

Kladu si ale otázku, zda spíš ten zmatek nebyl cílem vyhlášky? V kalných vodách se nejlépe loví a když lidi něčemu nerozumějí, snáze je oblbnete.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslim si. Pochybujem ze by jedinym cielom vyhlasky spred 13. rokov bol totalny chaos, skor naopak. Chaos z toho spravili samotni ludia a vyvoj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyhláška, která se mine účinkem, je špatná vyhláška. Nikdo mi nevymluví opak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzial :-(

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Je ale absurdne, aby kapacita zavisela od toho, na akom mediu ju myslime, ved to je absurdne! Pamatovych medii moze byt aj 50 druhov. Erudovany clovek v IT prehlad ma, ale BFU absolutne. BFU ocakava, ze GB je GB tak v RAM, ako HDD, SDD, optickych mediach, USB klucoch, skratka vsade. JE absurdne, aby "8 GB" RAMky bolo 8589934592 a TYCH ISTYCH "8 GB" bolo 800000000 B na HDD. 8 GB sa potom nerovna 8 GB, ani GB sa nerovna GB a vobec nemozno vztahovat jednotky kapacity medzi roznymi mediami a vzdy zalezi aky pamatove medium mame na mysli. Ved to je absurdne. Tam kde sa to mysli binarne (RAMky), maju byt binarne prefixy, tam kde sa to mysli dekadicky, maju byt dekadicke prefixy. Takto uz na veky bude meter v Chebe 97,123 cm a meter v Hodonine bude 104,325 cm. Absurdne aby GB nebol GB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mno ony se nezávazné vyhlášky už jaksi z principu mohou minout účinkem ... na druhou stranu ... jo no, šlo by zaručit 99.9999% účinnost - stačilo by postřílet všechny co to kdy použili blbě (kilo = 1024) a tím do toho zanesli chaos ... jenže to by mělo poměrně horší negativa než současný stav ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

mno nevím, ale já vidím jako výsledek vyhlášky zmenšení totálního zmatku, neboť ubylo těch co nesprávně používají SI přepony ve významu binárních.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nebyl náhodou zmatek už před normou?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bol, norma vznikla prave preto, ze sa to uz uz pomaly zacalo tykat beznych ludi. Bohuzial osvetove media ako IT casopisy a IT portaly nazacali binerne prefixy pouzivat tam, kde sa maju a dekadicke tam kde sa maju.

A tak je total bordel

1 MB na CD je 1048576 B a naproti tomu 1 MB na DVD/BR je 1000000 B

1 MB v L2/L3 cache CPU je 1048576 B naproti tomu 1 MB na SSD je 1000000 B

1 GB RAMky je 1073741824 B a naproti tomu 1 GB HDD je 1000000000 B

zaujimalo byma kolko je 1 kB na papieri, 1017,581 bajtu? a kolko na bronzovej rytine?

ABSURDNE !!!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě už bude až do smrti kB kilobyte a jeho hodnota 1024B. Nehodlám na tom nic měnit. Takže já nesouhlasím ani s jednou z těch tabulek!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A ono to bylo odjakživa tak, že 1024 B = 1 KB (velké K v jednotce). ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Fail. Velke K je jednotka teploty, kelvin.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Fail. To je značka jednotky, ne předpona. Malé m je taky značka metru i předpona mili.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jednou si to po sobě přečti, sám sobě odporuješ. Tvrdíš, že při POSTu je jednotka "MB" dekadická? tj 10na6? Takže dle tvého příkladu máš v počítači paměť 4 096 000 000 Bajtů? To určitě ne!
Kdyby u POSTu někdo zavedl "GB" určitě by se tam místo tvých 4096 MB objevilo 4 GB, ptám se kde je ten dekadický systém. Všechno (krom HDD) co jsi popsal je binární a proto by tam ta předpona Ki Mi Gi pro jasnou srozumitelnost měla být.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevidim fail, kde mam spor?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

takze 1 mm sa da citat ako 1 milimeter aj 1 meter stvorcovy. ci co tym chces povedat?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

... a to bude teprve poprask, až navíc BFU zjistí, že s ohledem na sektory nevyužije ani tu "reálnou - menší než deklarovanou kapacitu" :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

a az BFU zisti, ze jeho 3 TB full HD MKVcok su len docasne polarizovane atomy zeleza ... to bude teprve poprask ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Toz za to moze suborovy system a velkost clusterov (o com my samozrejme vieme). Dfamjme ze ziadneho BFU nenapadne spocitat jednotlivo velksot vsetkych (aj tych malinkatych) suborikov na HDD a potom s hrozou zisti, ze v skutocnosti zaberaju viac miesta (zavisi samozrejme od velkosti suborikov).
Potom BFU poda zalobu na holisticky princip (resp. anti-redukcionisticky princip), podla ktoreho je celok viac ako len sucet jeho jednotlivych casti.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jsem pro rozlišování binárních a dekadických předpon, aby určení velikosti bylo jednozačné. Mimochodem u mass storage je jediný přirozený výpočet velikost sektoru (binárně kulaté, obvykle 512 B nebo 4096 B) násobená počtem sektorů (obecně nekulaté, nicméně lidé počítají desítkově).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ved o to ide! Ludia pocitaju desiatkovo, OS Wokienka binarne! Preto tam teba pichnut to male "i", aby aj BFU trklo do makovice ze "aha pozor, to je nieco comu nerozumiem, to uz bude nieco ine". A tak ked Wokienka ukazu velkost HDD 2,72 TiB miesto 2,72 TB, BFU nemozu zalovat vyrobcov HDD. Chran nas panboh od 4 TB = 3,6379788... TiB (Wokienka ukazu 3,64 TB) ci 5 TB = 4,5474735... (Wokienka ukazu 4,55 TB).

Druha moznost je ovela jednoduchsia a logickejsia. Wokienka aj ostatne OS by mali prestat "mysliet" binarne a zacat myslet dekadicky, ved sa schvalime ze PC su uz vraj 1/4 storocia pre BFU - a nepouzivat dekadicke prefixy pre binarny svet vedcov spred styroch desatroci! Potom by Wokienka pre 3 TB disku ukazat 3,00 TB, pre 4 a 5 TB krsne kapacity 4,00 a 5,00 TB. Z fyzickej konstrukcie HDD uz ozaj neostava nic, co by malo zmysel uvadzaj v dvojkovej sustave, jedine reziduum je sektor 512 B, resp. 4 kiB = 4096 B.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já bych MiB nechal, zbytek zrušil. Man in Black byl dobrej film :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já píšu o kapacitě média bez souborového systému, vy o kapacitě zbývající po vytvoření souborového systému FAT12 a vyhrazení boot sektoru. Rozdíl zjevně činí (1 + 32) sektorů, tedy 16896 B. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

diky za vysvetlenie :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Docela by mě zajímalo, kolik z těch, co tady tvrdí, že jsou dvojí prefixy (s i a bez i) zbytečné, by dokázalo říct, když Windows ukazují přenosovou rychlost v MB/s, jestli je to dekadické nebo binární. Nebo jestli gigabitová síť má rychlost dekadickou nebo binární.
Osobně považuji používání binárních jednotek za jednoznačně přínosné vzhledem k jednoznačnosti, kterou přináší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Opat a raz a zasa: precitat http://sk.wikipedia.org/wiki/Binárny_prefix, vratane kapitoly "Poznámky k použitiu" ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na vaši otázku můžu říct jen jedno: Je mi to srdečně fuk! Protože indikovanou rychlost porovnávám s jinou v jiném případě relativně a jednotky mě vůbec nezajímají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jak dlouho se bude po gigabitovém ethernetu kopírovat image terabajtového disku? :-)

(případně za nějaké to desetiletí, až se dostaneme o pár řádů víc, bude rozdíl násobný)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neviem odpovedat presne, len s maximalnou odchylkou cca 1,0737*1,099 = 1,18 ... t.j. max odchylka moze byt az 18% (!!!!!) pri vsetkych styroch roznych kombinaciach toho, co a ako myslis pod pojmami "gigabitovy ethernet" a "terabajtovy disk".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Upřímě řečeno na tom ve většině případů celkem nezáleží. Důležité je mít možnost (pokud je to potřeba) si případnou veličinu zobrazit v přesných jednotkách. Což naštěstí většinou jde. Potom se počítá v těchto jednotkách.

Osobně jsem pro předpony SI. Nedává smysl, aby stejné předpony měly pokaždé jinou hodnotu podle jednotky. Dokonce ani v IT to nebylo konzistentní. MB (megabajt) = 1048576, ale Mb (megabit) = 1000000. Jednou se jedná o velikost dat a podruhé o přenos dat. Pokaždé jiná hodnota předpony.

Navíc dnešní SSD disky mají velikost zaokrouhlenou na nejbližší dekadickou hodnotu. 60GiB. Velikost čipů je 64GiB (protože to tak technologicky vychází lépe), ale exportovaných je 60GiB. Tady už nějaké binární počítá také přestává mít smysl.

Takže, abych to uzavřel. Ty hodnoty jsou zjednodušené pro lidi. Je docela jedno, jestli MiB je 1048576 nebo MB 1000000. Pro přesné počítání je nutno stejně zvolit jednotky vlastní a v daném systému přesné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„Jednou se jedná o velikost dat a podruhé o přenos dat.“

Pozor, třeba velikost EPROM bývá občas udávána v bitech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono nevím proč se dohadovat. Pokud je PC založeno na binárním kodu a celý PC svět je binární, tak nevidím důvod proč pouze kvůli výrobcům HDD zavádět dekadické značení a cpát ho všude. Lidé odrostlí na DOSu a předchozí době prostě mají jeden kilobajt = 1024 bajtů. Tak to vždy bylo a nevidím důvod, proč to kvůli výrobcům HDD měnit. Ať místo toho i oni uvádějí kapacitu a bajtech a je hotovo.
Přece nebudeme zavádět nové jednotky a nové značení jen z toho důvodu, aby výrobci HDD mohli na svých obalech uvádět kulatá čísla.
To je přece holý nesmysl přijít po desítkách let s jiným značením a všem ho nutit kvůli několika pár firmám, co chtějí mít pěkná čísla na obalu.
PC svět je jednou binární,tak ať používá i binární značení a hotovo.
Vše ostatní pouze zbytečně mate BFU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Treba uvazovat v troska sirsom kontexte.

1) Nejde len o HDD, ale aj SSD, USB kluce a opticke media!
2) V bajtoch? Z tych nul by BFU skulil a omdlel by. Kto by pocital nuly v 10 TB = 10 000 000 000 000 B HDD? Zvlast ked tupy vyrobca nebude pouzivat oddelovat po troch raádoch (akykolvek, medzeru, bodku, ciarku).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„1) Nejde len o HDD, ale aj SSD, USB kluce a opticke media!“

A rychlost sítě, třeba taky. Kde vlastně se dneska uživatel setká s přesnou hodnotou typu 2^30? Podle mě jenom u RAM.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Uz som rozobral v diskusii. Striktne binarne sa dnes mysli pri RAM, VRAM, CD, L1/2/3 cache CPU ci cache GPU ci inych cipov.

Pri HDD, SDD, DVD/BR zasa strikne dekadicky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PC je binární, ale vypůjčilo si dekadické násobky.

Problém nastal už na začátku, kdy někdo napsal M, ale nemyslel tím správně 10^6, ale nesprávně 2^20.

Jak se asi domluvíme, když budeme každý měřit jiným metrem? Vy za 1km označíte to, co já za 1.2km. Musíme mít stejné jednotky. Předpony k, M, G atd. jsou jasně stanovené. Pouze IT si je stanovilo nestandardně jinak. A to ještě jak kde.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

:) jak se umí lidi rozvášnit kvůli pitomosti.

Používejte jednotky podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Všichni kdo sem chodí říkají, že vás čtou především oboru znalí lidé, takže se poperou jak s MB, tak MiB. BFU bude i nadále tento rozdíl úspěšně ignorovat.
Mě osobně je jedno, jakou jednotku autor do článku napíše, pokud je použitá správně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Velmi spravny postreh. BFU IT portaly absolutne necitaju (sotva teta sekretarka hoci aj pracujuca s PC bude cela zvedava a nazhavena citat kolko shaderov ma nova GPU od nVidie a co vsetko na BOINCu uz podporuje AMD/ATi GPGPU). Teta sekretarka si skor cita aktuality ci zensky magazin.

Dolezite ale je, ze by sa mali jednotly pouzivat spravne.

1) POST okazuje 4096 MiB a nie MB
2) Win ukazuje 2,72 TiB a nie TB

Takze az raz bude DIIT robit recenziu novych 4 ci 5 TB HDD, dufam ze budu robit recenziu novych 3,638 TiB a 4,547 TiB HDD (a nie TB), ak uz chceme uvazovat binarne ako BIOS a OS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nic ale nevylučuje používání obou systémů současně, proto by recenze na 4 či 5 TB HDD byla to samé jako recenze na 3,638 TiB a 4,547 TiB HDD.

Tady jde jen o to aby nebylo nutné uvádět kontext a hned poznat které hodnoty jsou na mysli, uživatel kterého to nezajímá to přejde bez všimnutí a člověk znalý těchto jednotek si řekne že autor myslí i na něj a všichni budou spokojeni.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Absolutne suhlasim. To male "i" okamzite vsetko vysvetluje a vie nahradit 10 riadkov textu popisujuceho cely kontext ako-preco-kde a aku kapacitu myslime. Pripadne uvadzat obe hodnoty (jednu v zatvorke), napr. "Firma WD uviedla prvy 4 TB (3,64 TiB) disk na trh". Cislo v zatvorke by bolo to, co ukazu Wokienka.

Staci sa zamysliet nad CD a DVD. Obe su to opticke media so svojou pohnutou historiou, CD/DVD sme sa "napiekli" az dost, az kym sme nezistili ze to nema zmysel a na skladovanie su lepsie vysokokapacitne HDD v RAIDe. Avsak MB na CD je nieco ine ako MB na DVD, kedze pri CD mysleli binarne a pri DVD dekadicky. Absurdne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jj presne na ten samej rozdil v CD a DVD jsem si hned vzpomenul jak nas u DVD okradli o 323 MB coz je vic jak 10% kapacity media, tehda jsem dost nadaval proc se to pocita jinak kdyz jde stale o stejnou placku (12 cm kotoucek) akorat ma vyssi kapacitu.

Ted me tak napada nedavno uvedenej clanek o neschopnosti woken palit plnou kapacitu BD media, mozna ze to okna pocitaji dekadicky misto binarne? nebo naopak. Uz je v tom akorat zmatek.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano suvisi to absolutne presne s tym: http://en.wikipedia.org/wiki/Blu_ray#Physical_media

25 000 000 000 B = 25 GB = 23,283 GiB, ale Wokienka ukazu 23,283 GB bez toho "i" a user lama BFU ocakava ze GB je jednoducho vzdy a vsade to iste GB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ako som uz spominal, vyvoj je historia, kedze pohnutky na vznik CD boli take ake boli a preto je ich kapacita myslena binarne, zatial co pohnutky a priciny na vznik DVD/BR boli zase ine a ich kapacity su myslene dekadicky ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi si mě úplně nepochopil. Myslel jsem správné užívání jednotek v článcích. Bylo to myšleno jako odpověď... tedy používejte jednotky v článcích jaké chcete, ale používejte je správně. Nejdu ale tak daleko, abych si přál přejmenování HW (typicky disky) v nadpisech apod. A už vůbec jsem neměl na mysli chyby v BIOSu či OS. Tyto hrátky nechávám na EK. Navíc můj OS zobrazuje jednotky správně :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nebudem sa velmi vyjadrovat k tomu ze ci ano alebo nie .. v kazdom pripade mi pripada nelogicke do buducnosti pouzivat dvjkovy system..kedze uz dnes sme schopny vytvorit viacej stavov ..to by zmamenalo ak by mapat pracovala s 3 stavmi a nie len 0 a 1 ..musely by sme vytvorit vlastne trojkovu sustavu ..pretozostanme pri dekadickej a bude to bez problemov. takze 1kB by vlastne malo byt po spravnosti 1,024 kB a to sa rovna 1kiB. A ked niekto napisal ze naco jednotky SI tak by som ho poslal merat v milach a prepocitavat to na siahy .. alebo lakte .. to ze niektore krajny pouzivaju vlastne jednotky neznamena ze medzinarodne sa nemaju pouzivat .. spomeniem len jeden katastroficky film ale pekne to bolo v nom uvedene .. jednalo sa o lietadlo kde natankovali malo paliva lebo vyrobca pouzival litre (to je podla SI), ale tankovali galony a este to nejako prepocitavali cez neviem ake ine jednotky ... tkaze nakoniec natankovali malo paliva ..keby cely svet pouzival medzinarodne dohovorene veci ..toto sa stat nemoze ..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pravda. Nehovorim o chybe NASA (hodnej 6. rocnika ZS!), ked sa s ESA neporozumeli ohladom mil a km a ajhla sonda pri Marse v pr..li.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

1 GB = 1024 MB, s těmi praštěnými MiBy můžou všichni jít tam, odkud s nimi přišli, do rekta.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kazdy ma svoj nazor. Pocul som o jednom pripade, ked de jure uzakonili, ze PI = 4. Neviem ci to nebolo v niektorom state USA a kvoli comu. Ale ozaj neviem a nechce sa mi hladat na nete. Samozrejme ked uz tak ovela blizsie je celociselna hodnota 3 (s odchylkov len nieco vyse 0,14), ako 4 s odchylkou takmer 0,86.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

odchylkou nie odchylkov ... skode ze sa prvych par minut nedaju editovat prispevky :-(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jo to zaokrouhlovani me taky v nekterych aplikacich dost stve, napriklad 23,976 snimku za vterinu jeden prehravac zobrazi jako 23 a druhej jako 24

nebo jeste nedavno misto datovyho toku v kbps byla ciselna hodnota zobrazena a prepocitana do kBps coz bylo docela vtipny kdyz ac3 zvuk mel 448 kbps a obraz 143 kbps coz je logicky blbost u tenkrat dvoj CD verze video-ripu. Podobnych prasaren bylo a jsou ruzny aplikace docela plny, M$ vsak nejvic.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pri tych necelociselnych fps ide troska o nieco ine. V skutocnosti su odvodene od presnych hodnot 24,000 a 30,000 koeficientom 0,999. T.j.

24,000*0,999 = 23,976
30,000*0,999 = 29,970

Normalny multimedialny prehravac zobrazuije fps s presnostou 2-3 desatinne miesta.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ak si autor softveru myli bit a bajt, je to naprosta debilita softveru, pardon debilina autora softveru. Navyse prepocty na kBps ci MBps su pri datovych tokoch pri audiu a videu konktreproduktivne, nasobit/delit osmymi vie kazdy siestak na ZS. Navyse datove toky pri videu/audiu sa ozaj zvyknu udavat v bitoch za cas a nie bajtoch za cas uz od cias roku pana 1997-1998 od bezneho rozsirenia mp3 (chronicky znama a vtedy super kvalita 44,1 kHz stereo 128 kbps) cez nejaky film na 8,5 GB DVD9 s datovym tokom povedzme 7 Mbps ci jeho AVI rip s datovym tokom 1200 kbps, ci az po BR ci BR MKV ripy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nejvtipnější jsou rozhořčené reakce těch jedinců v diskuzi, kterým se přípony Ki, Bi, Mi zdají úchylné, přiteplené a zbytečné, vždyť přitom odjakživa platí, že
(první skupina) "M je 1024 a přes to nejede vlak"
(druhá skupina) "M je 1000 a přes to nejede vlak"

Tím jenom dokazují, že nějaké jasné pojmenování je opravdu potřebné jak sůl ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

(M si laskavý čtenář nahradí k/K :), a za tu možnost editace příspěvků se taky přimlouvám, když už to mají i lamky na živě)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak sám nevím. Na jedné straně souhlasím, že zkratky GiB, TiB apod. jasně dávají znát že základem je dvojková soustava, ale na druhé straně MB, GB je jaksi v IT branži vžité víc. Takže před 20-ti lety toto nikdo neřešil - nebyla to oblast laiky sledovaná. Dnes je vše jinak a GiB RAM v mobilním zařízení apod. je tu. A toto už sledují i laici a pořádek by měl být.
A JEDEC ať se jde bodnout - pokud někdo kdo se staví do role "ztrážce" norem není schopen dopředu navrhnou celkem logické označování a drží se jen toho co existuje, to je jen byrokratický šmudla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uplny suhlas. Mozno podtlakom okolnosti nastanu zmeny, mozno mam ruzova okuliare.

Velmi by ma zaujimalo aka bola pricina na schvalenie ULV standardu DDR3 1,35V. Len tak preto ze sa v JEDECu nudili, alebo preto ze to "chcela" prax, alebo trh. Tiez by ma zaujimal nazor schvalovacich obdornikov JEDEcu na 2,6-2,7-2,8 V voltaz DDR1 dalekooooooooooo za 400 MHz (433,3-450-466,6-500-533,3-550 ci dokonca az 600 MHz, ked JEDEC koncil na 400), DDR2/DDR3 su detto prepumpovane dalekooooooo mimo specifikacii JEDECu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ahaaaaaaaa, uz viem kde je problem, JEDEC aj EIA su v USA.
No ano, to hovori za vsetko ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Keby mal JEDEC na starosti aj SI (miesto Europy), tak v kazdom state su asi ine jednotky vsetkeho, resp. na celom svete zavedu tie ich koloniarlne miery.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

otazka:
kolko mega bajt (MB :) dat za sekundu je schopna poslat 1 gigabit sietova karta?

otazka:
kolko mega bajt (MB :) dat za sekundu je schopna poslat 10 Mbit/s ADSL linka?

poradte.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě:
1) 1000mbit/s děleno 8bit = 125MB/s
2) 10mbit/s děleno 8bit = 1,25MB/s

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Diskusi jsem nečetl, tak se omlouvám, jestli už to tu padlo.

Dokud byla IT úzkým oborem pro "pár" odborníků a nadšenců, bylo jedno, že se používaly nesprávné jednotky. Dnes, kdy se IT nějak dotýká každého jednoho z nás a s datovými kapacitami se nějakým způsobem setkává většina populace, bylo by dobré, aby se zavedl ve značení přehledný systém.

Přestože zvyk je železná košile, jsem jednoznačně pro striktní používání jednotek dle SI. Pakliže se mají různí jedinci správně domluvit, je nezbytné, aby hovořili stejnou řečí. Tou by v případě fyzikálních jednotek měla být právě soustava SI.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nooooo to nie je take jednoduche, potom povedz vyrobcom RAM, ze predavaju 2,147 GB moduly a 4,295 GB moduly - pretoze to je ten spravny dekadicky zmysel! Takisto potom povedz vyrobcom CD, ze predavaju 734 MB CDcka.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Otázka nezní, kdo jim to řekne (oni to pochopitelně ví), ale kdo je přesvědčí ke změně. Tady by měly svou roli sehrát právě IT magazíny všech úrovní odborosti. Měly by jednotky dle soustavy SI nejen používat, ale i dostatečně často pranýřovat používání chybných jednotek. Potom už to půjde samo přirozenou cestou.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To mi přijde jednodušší (a rozumnější) cesta akceptovat do jednotek SI ty binární prefixy, pokud se ti zdá IEC málo

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A kruci! Špatně jsem četl, měl jsem za to, že binární jednotky už součástí SI jsou. Samozřejmě souhlasím se začleněním binárních jednotek do SI. Dokud tam nebudou, je každá snaha o změnu marná (na IEC všichni kašlou). :(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Někteří zde argumentují tím, že díky jiným předponám vzniklo víc zmatků. Já tvrdím, že všechny zmatky způsobují právě lidé mající zpátečnické názory a argumentující jakýmisi neopodstatněnými historickými zvyklostmi. S takovou bychom se mohli rovnou vrátit na stromy, protože poté co jsem slezli vznikly jenom zmatky... Pokud by se začali jednotky striktně dodržovat, žádné zmatky by neexistovaly.

Škoda, že některé normy jsou pouze doporučující. S takovou pak lidé přichází o miliardy. Vezměme případ sondy "Mars Climate Orbiter", kdy sonda očekávala údaje metrické, ale dostávala údaje anglické. Důsledkem pak bylo, že sonda shořela v atmosféře. A jeden by si myslel, alespoň jednotky SI budou mít nějakou váhu a navíc napříč vědeckou komunitou...

Nerad bych to přivolával, ale je teoreticky možné, že by díky různému přístupu k takové "banální" věci jako je značení jednotek datové kapacity či objemu mohl někdo přijít nejen o peníze, ale i o život...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lespie by som to nenapisal, respect :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Přesně! +1

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a mozno to nie su neopodstatnene historicke zvyklosti. existuju pamate, ktore idu vyrobit len vo velkostiach mocniny dvojky (RAM, flash, ...) a media ktorym je to uplne jedno (HDD, DVD, ...)
neviem si predstavit informacnu tabulku u mobilneho operatora, ktora by udavala velkost RAM v telefone 536,870912 MB - jednoducho pri RAM je totalne neprakticke vyuzivat predpony kilo/mega/... tak ako boli myslene a jedinu cestu z toho von, aby boli uspokojeni aj ti pre ktorych kilo je 1024 aj ti pre ktorych je kilo 1000 aj ti pre ktorych presnost je svata vidim v pouzivani KiBiMiGi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne :-) Absolutne jednoduche, nechapem co je na tom zlozite. Tam kde je to myslene binarne, uvadzat binarne jednotky, tam kde je to myslene dekadicky zasa dekadicke jednotky. Ach ake bolo prijemne prekvapenie, ked sa na CD zmestilo viac ako 700 MB. Toto prekvapenie bolo asi ojedinele, lebo bezni user napalovat CD tam ze videl kapacitu v NASICH wokienkovych MB (teda v MiB) a tam ma CD kapacitu ozaj NASICH wokienkovych 700. V bajtoch sa asi kocha maloktory s BFU a maloktory bol prijemne prekvapkany, ked zistil ze nejakym zazrakom je tam az 734 milionov bajtov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem pro to aby se používaly normy.
- Ideální by byla možnost jednotky uživatelsky nastavit-podobně jako časovou zónu.
- Například při psaní článku zadáte kapacitu disku WD VelociRaptor udávanou výrobcem (300 069 MB).
- Podle nastavení usera se kapacita přepočítá a zobrazí na stránce v MB, GB, MiB, B, bitech.
- Ideální by pak bylo kdyby při najetí na kapacitu se zobrazila originální zadaná hodnota v bublině. Případně by se mohl zobrazit ještě i převod na ostatní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

neměl bych až takový problém přidat to zpropadené "i", ale odmítám v mluvené řeči používat kibíbajty a mebíbajty, tímto se zavádí pouze pokrácené předpony a za nimi "bíbajt", ještě že MS v tomhle drží se starou školou :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aha ho! Uz je jasna konktretna osoba, ktora za to vsetko moze:

http://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_binary_prefixes

... rok 1964.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A typek o rok skor v 1963 "used kilo in decimal sense" .... presne ako som tu pisal prispevok zbrucha! Vedatori/programatori v 60tych rokoch !

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přijde mi, že v dnešní době už je přínos používání násobků 1024 dost malý a vrátit předponám SI jejich původní význam by situaci zpřehlednilo. Tak budu mít 17 gigabajtů paměti, je to problém?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ked to tak clovek zhrnie, dekadicke nasobky su pri HDD, SDD, DVD/BR aj celych USB klucov. Binerne nasobky pri RAM, VRAM, CD, L1/2/3 cache CPU, chape roznych casti GPU ci cache roznych inych cipov. To su snad najbeznejsie miesta, kde sa dnes hovori o kapacite.

Staci si uvedomit aku krasnu logiku to vnesie do VRAM:
Na ALZE vidim nejaku snahu o presnost, ale snahu nespravnym sposobom: VGA ma 1,53 GB VRAM. No kraaaasne hausnumero. To co je za blbost opyta sa lama BFU. Preco nie presne 1,5? Lama natusi o cisle 1536, ktore je tu dolezite. Lame povieme, ze to ma byt dokonca este presnejsie 1,536 GB. Lama BFU z toho uz omdlie. Lamy intuitivne tusi ze je to blizko 1,5 ... a malo by to tak byt. Ano, riesenie je pouzivat binarne prefixy tam, kde patria! A ahaho, vyjasnilo sa, pretoze 1,5 GiB = ABSULOTN PRESNE (tym myslim 1,5000000000 GiB) tym 1536 MiB. Detto 1280 MiB = 1,25 GiB (co zas obcas byva napisane ako 1,28 GB, ked sa niekomu nechce pisal 1280 MiB). No nie su hodnoty "jeden a pol" a "jeden a stvrt"" krasne a logicke? Resp. "tri stvrtiny" v pripade 768 MiB = 0,75 GiB?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na zaver stary znamy:

http://imgs.xkcd.com/comics/kilobyte.png

Ano, takto to vyzera, kde kB nie je kB, MB nie je MB, GB nie je GB ... ale zelazi od toho kde.

ABSURDITA.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přidám absurdní nápad. Abychom se do budoucna zbavili problémům s převodem soustav, ustanovuji nové pojetí v uchovávání a zpracování dat.

Vzhledem k možnostem stávající výpočetní techniky a také pak i s výhledem do budoucna je možné, aby se z dvoustavové logiky přešlo na desetistavovou. Dále pak nechť nejmenší nedělitelná jednotka je nazvána "dit" (dekadický bit). Následná vyšší jednotka složená z "dit" nechť obsahuje deset "dit" a je pojmenována "Dyte" ( 1 Dyte = 10000000000 dit, tj. 10Gd a tedy dnešní pevné disky by pak mohli mít pěkných 10Dyte ).

S technickými, logickými, matematickými a dalšími problémy nechť si poradí vynálezci, vědátoři a další jim podobná pakáž. Důležité je, že nebudou vznikat zmatky při předponách a výpočtech neboť vše bude v desítkové soustavě.

Tímto samozřejmě končí veškeré binární, oktální, hexadecimální a další zápisy, které jen přispívaly k všeobecným zmatkům. Zvláště oktální kdy 14-7=5. U hexadecimální je sice zápis kratší, ale kdo z vás z paměti spočítá, že FE-53=AB.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pravda je, v matematike mozno definovat lubovolnu z-adicku pozicnu ciselnu sustavu, t.j. s lubovolnym prirodzenym zakladom z. Uci sa

to v 4. rovnicu na VS ucitelstva matmatiky. Az tam clovek pochopi ako sa vlastne zapisuju cisla. A tie znaky delitelnosti v ronych

sustavach, naaaaaaaadhera. Samozrejme napasovane na 10tkovu sustavu to co sa ucia decky v skole su len specialne pripady. Napr. v

z-adickej cislenej sustave je nejaek cislo delitelne cislom (z-1), ak je ciferny sucel delitelny (z-1). Teda v 16tkovej je cislo delitelne

15time, ak je jeho cifermy sucet delitelny 15timi. V desiatkovej je to potom samozrejme aplikovane na 9tku, vedlajsi dosledok je aj 3jka,

nakolko 3^2 = 9. Pekne znaky delitelnosti su aj pre semiprvocislo (vzniknute sucinom dvoch prvocisel, napr. v desiatkovej sustave

2*3=6). Tusim som nejako odbocil. 99,99% ludi netusi o existencii nicoho ineho ako 10tkovej sustavy, ano 16tkovej, 8ckovej, 2kovej ci

lubovolnej inej, resp. netusia ze moze byt lubovolna ina a preco vlastne pouzivaju 10tkovu (to sa zase uci na historii matematiky na VS v

studiu ucitelstva matmatiky). Kedze vsetky sustavy (zaklad "z" z-adickej pozicnej ciselnej sustavy) pouzivane v IT maju nieco skolocne s

dvojkou (v IT z = 2,8 a 16 ... skutocne som este nepocul aby niekto v IT pouzival 20tkovu sustavu ako Mayovia (aj ked nebola striktne

podla sucasnej definicie) ci hoci aj 23kovu sustavu). Kedze v IT sa pouziva 2kova, 8ckova a 16tkova binarne prefiky nam

kraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaasne stacia.

Nie je dokonca problem definovat variabilny zaklad sustavy "z" presne tak, aby napr. eulerovo cislo e = 2,718281828459045... bolo periodicke v tvare 1,1111111111111111111... samozrejme na kazdej pozicii je ina hodnota zakladu, periodicka nie je v ziadnej z-adickej pozicnej ciselnej sustave s konstantnym prirodzenym zakladom z.

O takychto veciach samozrejme 99,9999% ludi netusi (preto sa nikto z nich nebude sudit s binarnymi prefixami, lebo im nebude rozumiet). A toto percento ludi si mysli, ze matika konci pri spocitani sumy pri pokladni. To je samozrejme omyl, tam sa matika este len ani nezacala. Ludia maju o vede ci vseobecne o ludskych znalostiach (ktore rastu od renecancie a prelomu stredoveku a novoveku exponencialne) velmi pochybne predstavy, bohuzial odrazajuce intelekt, nakolko plati oxymoron ci kontradikcia: cim viac viem, tym menej viem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Radost citat tieto informacie. Z tohto vsetkeho som si po vsetkych troch skolach zapamatal len malu cast, nejake tie hmliste algoritmy na prevody a k tomu este informaciu: ze som o tom na skole uz niekedy pocul.

Nechapem, ako takemuto nadupanemu vedatorovi mozu citatelia naklikat minus... Mozno to bude preto, ze podal slabsi vykon, oproti ocakavanemu, v clanku o radioacnom elipsovitom prstenci antihmoty okolo Zeme :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já chápu proč ty mínusy. Jednak o dvojkové soustavě minimálně tuší většina technicky zaměřených lidí (žádné 99.99... se nekoná) a potom většina těch informací je sice hezká, ale ve vztahu k tématu úplně na nic.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja hovorim o vsetkych jedincoch druhu homo sapiens, resp. o 15,5 milionovej vzorke byvalej CSSR - vratane 1 dnovych novorodencov az po umierajucioch na ARE! Z tejto mnoziny si trufam povedat nema VS vzdelanie ani nie 10-15% ludi. Z nich kolko je zameranych na technicke vzdelanie, z nich kolko studovalo matematiku ... aby vedeli o z-adickej pozicnej ciselnej sustavy s lubovolnym prirodzenym zakladom atd...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Situacia binarny/dekadicky zmysel nie je problem len na roznych uloznych mediach. Za velkou mladkou, v zelenom, pardon kremikovom udoli, pri studnicke s nazvom Redmond sidli domaca farmicka Microsoft. No a pre nich (ako pre inzinierov/vedatorov/programatorov zo 60. rokov) 1 GB ma 1073741824 B. Naproti tomu v krajine neutrality, za siedmimi dolami, za siedmimo horami a Maount Blanckom, vo Svajciarsku, je pre domacu dielnu s nazvom RapidShare 1 GB iba 1000000000 B a este to aj vsade hrdo oficialne vypisuju ako svoj oficialne pouzivany prepocet. Pricina? Jasna jak facka, kazdy pouziva presne to, co sa mu hodi do kramu. MS by museli prekopat cely system aby pocitaj dekadicky a o malom "i", resp. binarnych prefixoch netusia. Asi su v 60tych rokoch a maslia si, ze PC este neprenikli medzi beznych ludi. A Rapidaci? Sak by boli sprosti keby tie ich 5 GB boli 5368709120 bajtov a nie len 5000000000 bajtov.

Pytam sa: JE TOTO NORMALNE? Musim sa najprv spytat: pocuj Jozko Mrkvicka z Honej Dolnej, co si predtavujes pod pojmom
gigabajt? Asi tak aky gigabajt by ti vyhovoval?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím, že by Microsoft musel kdovíjak překopávat systém. Tam, kde se používají předpony, už se z toho stejně nic nepočítá protože je to zaokrouhlené. Takže by šlo spíš o drobné úpravy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechapem. Podla teba je to iste ked 5 TB disk bude mat pod Wokienkami ci inym systemom cca 4,55 TB miesto 5 TB, co celkom logicky ocakava lama BFU? Podla teba 4,55 = 5,00 ???
Co sa nemusi pocitat? Sak to sa pocita (a bohuzial binarne). Wokienka by museli prejst na dekadicky system pocitania kapacit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě pláčeš na špatném hrobě. Příčinou zmatků je evidentně značení v Microsoftu, musíš si tedy stěžovat tam. My tady ty Windowsy neopravíme.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, no prosim, ze sa este nikto neprebral. Co tak "Vlastnosti" videa v Media Player Classic - Home Cinema 1.5.x? Ahaho, co vidime? Velkost suboru 823 379 843 B a player KED UZ POCITA BINARNE, TAK ASPON ZOBRAZI SPRAVNE JEDNOTKY: http://postimage.org/image/24jakhd9g (785 MiB pre cely subor).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokojne mi naklikajte aj -20. To ze niektore prispevky maju velmi nizky ropzptyl (su okolo nuly, t.j. +-1, +-2, +-3 ...), znamena, ze bud hodnotil bud veeeeeelmi maly pocet ludi, co sa pre mna stava absolutne irelevantne (pokojne aj -20), alebo hodnotil velmi velky pocet ludi (statisticky signifikantna vzorka, povedzeme na DIIT.CZ tisic ludi) a kladne prispevky sa so zapornymi kompenzovali, pokial je prispevok kontroverzny a deli citatelsku zakladu zhruba na dve polovice.

Aha co to tu mame: http://postimage.org/image/2c94puflw cili screenshot z jedneho fora pre downloaderov (stahovacov) a uploaderov (ze by natahovacov, vytahovacov ... btw. ake je antonymum pre stahovac (?), pretahovac a odtahovac to asi nebudu ze ano). A co nevidime cerveno zakruzkovane? Velkosti myslene binarne, ale cudujme sa svete s binarnymi prefixami. Nuze sa zamyslime ako je to mozne. Na forach vidime skreenshoty z celeho filmu, ci podrobne info o formate filmu ... no a na to sa samozrejme pouzivaju softvery. No a niektore tie softvery pouzivaju binarne prefixy (ked uz pocitajzu binarne). Ked to robia niektore softvery na pozeranie ci spracovanie multimedii a od nich to prevzali ich pouzivatelia ci cast komunity na fore, pripadami mi uplne ironicke az absurdne, aby to nerobili IT portaly a davali o tom hlasovat v nezmyselnych anketach.

Dnesne SK a hlavne CZ IT portaly robia obcas take clanky a recenzie, ze ich do tej najhlbsej dokonalosti vie pochopit asi len rodeny elektrotechnik a nadsenec, co si doma dakedy leptal plosaky. Napr. pri recenzii MB o kazdom svabe (cipe) vacsom ako 2 mm x 2 mm aspon jeden odstavec, alebo meranie stability napatia na roznych vetvach, ci dokonca castiach obvodov a cipov pomocou seliakych oscilometrov. To ani trocha erudovanejsi user robit nebude, pokial nie je patricne vzdelany v elektrotechnike a pokial si neprestudoval technicke specifikacie jednolivych poniv, vodicov ...atd. Alebo recenzia monitorov pomocou kalorimetrov a spusty inych technik. Clovek musi mat nejake prirodovedne, technologicke a teoreticke zazemie, aby si taky clanok vedel vychutnat az do hlbky a pochopil preco svorku oscilometra pri merani stability napatia pripojili hantam a hentak, resp. naco je to vlastne cele dobre. Ak SK-CZ IT portaly pisu taketo recencie kuskov HW (ktore si sice erudovany ITckar vychutna, ale stale sa nemoze zbavit pocitu ze z elektrotechnickej stranky tomu nerozumie dokonale), pripada mi uplne absurdne, aby IT portaly robili nezmyselne anketu ci si voooooooobec mozu dovolit zacat pouzivat binarne prefixy pre svoju komunitu citatelov, ktora rozdielu medzi mini bezo zbytku rozumie, dokonca by o noch vedela napisat elaborat. Je to ako na ZS ucit zaklay teorie relativity, ale pritom neucit priamu a nepriamu umernost. Absurdne...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1. Hodnotí pouze registrovaní, čímž se zamezuje, že jeden registrovaný může hodnotit vícekrát.

2. Předpokládám, že teď už musíš být s výsledky svého počínání naprosto spokojen. Vybudil jsi mě k napsání tohoto článku, diskuzi jsi proměnil prakticky v "one man show" (nikdo tu nemá tolik příspěvků jako ty) a i výsledky ankety hovoří pro to, oč ti jde. Teď už jde vlastně jen o to, zda se jimi budeme řídit :). A to já zatím prozrazovat nebudu, i když už asi vím, jak to dopadne :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O "one man show" mi teda vobec neslo :-), len si zastavam svoj nazor. Nech to dopadne ako chce (ci uz bude na svetlo vynesene az prilis vela presnosti alebo nie), DIIT kvoli tomu citat neprestanem :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm, ale ono to nakonec jako one man show dopadlo :-(
Z vlastni zkusenosti vim, ze malokdy cloveku nejaky prispevek stoji za to, aby mu dal + nebo -.
Mozna ze tim ostatni chteji neco zaznacit...
A hodnoceni nemusi ani primo souviset s podstatou nazoru prispevkem vyjadreneho, mozna i s jeho formou.
Diskuze vetsinou nectu, spis vyjimecne. Kdyz uz me nejake tema zaujme, obcas muze byt poucne, nebo zabavne, precist si nazory ostatnich ctenaru, pokud ovsem nejsou prilis ukecane, nebo prilis "erudovane".
Taky neprestanu cist DIIT v zavislosti na tom, jestli zmeni nebo ponechaji pouzivane znaceni jednotek. Ale struktura ctenaru vystupujicich v diskuzich by mne od cteni DIIT (a predevsim diskuzi) odradit mohla. Svou svatou valkou v teto diskuzi sis poslal pozvanku mezi diskuterske legenty (Ladik, Federmann, apod...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podla mna par tuctov komentarov v jednom clanku este nerobi diskutersku legendu :-) Na jednom SK IT portali komentujem dlhsie ako "par dni" tu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ako multimedialni guru vieme, ze napr. AVI kontajner v. 1.0 zvlada max. velkosti suboru 2 GB. Ak toto povieme lame BFU, jedine comu si mysli, ze tak trocha rozumie, je to 2 GB, cili 2000000000 B. Lamu BFU velmi sklamame, ak mu povieme, ze nerozumie ani tomu, pretoze to je nenormalne cudne hausnumero 2147483648 B, o ktorom lama BFU ani len nema sajnu ako sme k nemu dospeli. A skutocne Gspot pri AVIcku svelkstou 2 120 000 000 B ukazuje nieco ine ako pri AVICku s velksotou 2 160 000 000 B (co je AVI kontajner v 2.0). Je jedno ako budeme 2 GiB citat, ci 2 gibibajty, ci 2 binarne gigabajty, ci len jednoducho 2 gigabajty. Ovela dolezitejsie je PISANA forma informacie, nakolko ta je trocha trvacnejsia ako hovorene slovo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Preboha, preco cosi menit?
Vzdy pre programatorov, IT ckarov, technikov, inteligentnych ludi pouzivajucich techniku bolo nasledovne:
b,Kb,Mb,Gb - kilo,mega,giga-bit 10^N
B,KB,MB,GB - kilo,mega,giga-bajt 2^N (vasa dilema)
To len vyrobcovia zacali okolo roku 1997 klamlivo uvadzat kapacity, aby vyrobok nabral na objeme.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

FATAL FAIL.

1) Vzdy pre programatorov, IT ckarov, technikov, inteligentnych ludi pouzivajucich techniku ... tak prosim pekne tito tvoria 5% populacie. Zvysnych 95% populacie (napr. aj pouzivajucich IT techniku su lamy a BFU). Takze pises o niecom, co sa tyka 5% populacie.

2) Tak ako neexistuje niekde napisany formalizmus ze 1 kB = 1 000 B alebo 1024 B (ak si odmyslime JEDEC s RAMkami, pretoze ten bordel je v skutocnosti vasi, nakolko treba uvazovat s nielen s JEDECom a RAM, ale aj HDD, SDD, optickymi mediami, USB klucmi, pamatovymi kartami ...), tak neexituje niekde napisany formalizmus, ze b = bit a B = bajt. Napriek tomuto neexistujucemu formalizmu a to je neskonala pravda, prave tym 5% ludom o ktorych pises a o ktorych hovori bod 1, sa zda zakorenene ze b = bit a B = bajt.

Pises absolutne nezmysly, rozlisovat binarny a dekadicky zmysel predpony podla velkosti b/B nerobi (cielene) hadam nikto. Ludia bezne narychlo mixuju B/b a kapacitu CD udaju ako 700 Mb miesto MB. Ale ver mi ze to nie je preto, ze jednotkou Mb by chceli vyjadrit jednotku MiB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akurat som docital prispevok na nemenovam IT portali, kde jeden z tych 5% technicky nadanejsich/stastnejsich pise o X Gb RAM a Y Gb HDD (je tam vsade "Gb"). Oko pozrie, oko vidi, oko nie je trolejbus, kedze v tom zapise neexistuje nic, co by rozlisovalo RAMku myslenu binarne a HDD dekadicky.

Okrem toho kazdy uz videl vselico, napr. aj tu kapacitu CD ako 700 MB, Mb, mb (chyba uz len mB). Ak chceme byt az prehnane chorobno exaktni, tak mb znamena "milibit", co je z fyzikálneho hladiska na ucelenú kapacitu nezmysel, kedze to je iba 0,7 bitu. Zmysel to ma iba pri udavani urcitych priemernych hodnot, napr. kvalita obrazu videa 0,25 b/pix, cili 250 milibitov na pixel (udava napr. GSpot).

Len som sa ta snazil vyviest z omylu ze binarny/dekadicky zmysel predpon kazdy rozlisuje velksotou pismen predpon. Nerobi to tak takmer nikto a aj ti, ktori plne chapu kontext, resp. to ze na velksoti toho pismenka zalezi, to chapu ako nikde formalne nepisany rozdiel medzi bitom a bajtom.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.